10 °C Rethymno, GR
19/01/2022

Συγχαρητήρια μηνύματα στον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Φορείς της Κρήτης με δηλώσεις τους συγχαίρουν για την εκλογή του τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.Ευγένιο.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης αναφέρει σε δήλωση του:

«Η Εκκλησία της Κρήτης, ύστερα από την απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ανατίθεται στην ποιμαντορία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγενίου. Η λαμπρή και σπουδαία εκκλησιαστική ιστορία της Κρήτης, ανοίγει σήμερα μια νέα σελίδα, στο σεβαστό πρόσωπο ενός άξιου ιεράρχη.

Ως Περιφέρεια Κρήτης, ευχόμαστε καλή και επιτυχημένη πορεία στο ευθυνοφόρο έργο του νέου Αρχιεπίσκοπου Κρήτης. Υγεία, δύναμη και μακροημέρευση. Οι ευχές μας τον συνοδεύουν. Άξιος».

Η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, κα Μαρία Λιονή, μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρητης, κ.κ,. Ευγενίου, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Με Απόφαση της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου ο μέχρι σήμερα Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιος αναλαμβάνει τα ηνία της Αρχιεπισκοπής Κρήτης. Η είδηση αυτή, ως τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου γίνεται δεκτή τόσο με χαρά και ενθουσιασμό όσο και με λύπη. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ Ευγένιος, πέρα από ένας πολύ άξιος και αγαπητός Ιεράρχης με πλούσιο κοινωνικό και ανθρωπιστικό έργο, είχε κατορθώσει να δημιουργήσει μια ιδιαίτερη σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης με τους Ρεθεμνιώτες. Το ποίμνιο του Ρεθύμνου χάνει έναν «ανθρώπινο» Ιεράρχη, που έδειχνε πάντα ενδιαφέρον και ευαισθησία για τα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, όμως η Εκκλησία της Κρήτης κερδίζει έναν ηγέτη με όραμα, ικανότητες και σύγχρονη σκέψη.Του ευχόμαστε υγεία, μακροημέρευση και καλή δύναμη στο έργο του».

Σε δήλωση του ο  βουλευτής Ρεθύμνης Γιάννης Κεφαλογιάννης,αναφέρει:

«Η εκλογή του Σεβασματιωτάτου Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Υψηλή θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, δημιουργεί σε εμένα προσωπικά αλλά και σε όλους τους Ρεθεμνιώτες συναισθήματα χαράς και συγκίνησης. Χαιρετίζουμε την ιστορική απόφαση της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης και αποχαιρετούμε τον Άξιο Ποιμενάρχη της Μητροπόλεως μας, ο οποίος μέσα σε κρίσιμές συνθήκες για το νησί και για ολόκληρο το Έθνος, αναλαμβάνει τα ηνία της Εκκλησίας της Κρήτης. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι ακολουθώντας το παράδειγμα των Αποστόλων και των θεοφόρων Πατέρων και με εφόδια την πίστη, τις αρχές και τις σπάνιες αρετές του, θα συνεχίσει με ακόμα μεγαλύτερη προσήλωση και αγάπη να κηρύττει τις πανανθρώπινες αξίες του Ορθοδόξου κόσμου και να διασφαλίζει την ενότητα της εκκλησίας μας, όντας θεματοφύλακας της Ορθοδόξου Χριστιανικής παράδοσης. Άξιος!».

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, αναφέρει: «Η εκλογή του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου, ενός ξεχωριστού και εμπνευσμένου ιεράρχη, στην θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης, αποτελεί μια εξέλιξη με καθολική κοινωνική αποδοχή. Το εξαιρετικό πνευματικό, κοινωνικό και ποιμαντικό του έργο, αλλά και η ανθρώπινη παρουσία του στο Ρέθυμνο, η ουσιαστική έγνοια για τις ανάγκες και τις αγωνίες της τοπικής μας κοινωνίας, είναι το καλύτερο εχέγγυο για μια φωτισμένη και δημιουργική ηγεσία στην Εκκλησία της Κρήτης. Τα θερμά μου συγχαρητήρια για την εκλογή.

Εύχομαι καλή δύναμη στο έργο του».

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργης Μαρινάκης υπογράμμισε: «Συγχαίρουμε τον άξιο ποιμενάρχη μας για την πανάξια εκλογή του ως αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Είμαι βέβαιος ότι, όπως και στη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το ίδιο και στην αρχιεπισκοπή θα καταδείξει τις αρετές του, τα προσόντα του και τη διάθεση του για μια εκκλησία με προοδευτικό πρόσημο που αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από οικονομική, κοινωνική θέση και είναι δίπλα και αλληλέγγυος σε εκείνους που πραγματικά έχουν ανάγκη. Ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη εποχή που βιώνουμε, που οι θεσμοί κλονίζονται και η κοινωνία αναταράσσεται από μία πολυεπίπεδη κρίση η παρουσία Του μας δίνει το δικαίωμα να πιστεύουμε ότι και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο η εκκλησία μας θα είναι ένας φωτεινός φάρος και μια μεγάλη αγκαλιά για όλους τους ανθρώπους που ζουν στο νησί μας ανεξαρτήτως φύλου, θρησκείας και εθνότητας.

Και πάλι συγχαρητήρια και του ευχόμαστε να έχει τη δύναμη και την υγεία για να μπορεί να ανταποκριθείς το τόσο απαιτητικό έργο του».

Ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου Γιάννης Ταταράκης, δήλωσε: «Εκφράζω τα εγκάρδια συγχαρητήρια μου και τις θερμές ευχές μου στον Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο για την εκλογή Του στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης.

Η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναγνώρισε τον πνευματικό πλούτο, την αξιοσύνη, την ταπεινότητα, καθώς και το πολυσχιδές ποιμαντικό έργο του νέου Αρχιεπισκόπου.

Η προσωπικότητά, η απλότητα, η ψυχική ευγένεια και το πλούσιο κοινωνικό και πνευματικό του έργο στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου τον ανέδειξαν ως έναν από τους πλέον αγαπητούς και σεβάσμιους Μητροπολίτες.

Του ευχόμαστε καλή δύναμη και καλή ποιμαντορία».

Ο δήμαρχος Αμαρίου Παντελής Μουρτζανός, σε γραπτή του δήλωση του τονίζει: «Η εκλογή του Σεβασμιότατου, μέχρι σήμερα Μητροπολίτη Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιου, ενός από τους πλέον άξιους και πεφωτισμένους ιεράρχες, στη θέση του Αρχιεπισκόπου Κρήτης αποτελεί ευλογία για το νησί μας. Τα πνευματικά χαρίσματα, οι αξίες και το ήθος που τον συνοδεύουν, καθώς και το τεράστιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο που κληροδοτεί ως κληρονομιά στο Ρέθυμνο, εγγυώνται μια γόνιμη και καρποφόρα αρχιεπισκοπική διακονία στο τιμόνι της Εκκλησίας της Κρήτης. Με βαθύτατο σεβασμό, εκφράζω εγκάρδιες ευχές για υγεία, μακροημέρευση, δύναμη και σοφία στην εκτέλεση του σημαντικού ποιμαντικού, πνευματικού και κοινωνικού έργου που αναλαμβάνει να ηγηθεί. Άξιος!».

Σε συγχαρητήριο μήνυμα του ο πρύτανης του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργος Κοντάκης, αναφέρει:

Το πανεπιστήμιο Κρήτης συγχαίρει θερμά τον νέο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο για την εκλογή του από την Ιερά Σύνοδο του οικουμενικού πατριαρχείου.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ευγένιος, φωτισμένος και άξιος Ιεράρχης, θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του καθήκοντα.

Ευχόμαστε στον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ.κ. Ευγένιο υγεία και δύναμη στο σημαντικό έργο που έχει μπροστά του».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του Κινήματος Αλλαγής, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, απέστειλε στον νέο Αρχιεπίσκοπο την παρακάτω συγχαρητήρια επιστολή:

«Η γνωστοποίηση του χαρμόσυνου αγγέλματος της εκλογής Σας ως Αρχιεπισκόπου Κρήτης, από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου, της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, γέμισε χαρά όλη τη Μεγαλόνησο. Τα πνευματικά Σας χαρίσματα και η ευλογημένη Αρχιερατική διακονία Σας, αποτελούν σημεία, κατά την βιβλική έννοια, της Αρχιεπισκοπικής σας πορείας στο τιμόνι της Εκκλησίας της Κρήτης.

Ενώ αναμένουμε το μικρό και το μεγάλο μήνυμά σας από το Φανάρι, δεχθείτε τις ολόθερμες ευχές μου για μια καρποφόρα αρχιεπισκοπική διακονία προς όφελος της Εκκλησίας και της κοινωνίας της Κρήτης. Οι ευχές και η αρωγή μας θα Σας συνοδεύει στα νέα υψηλά Σας καθήκοντα. Άξιος!».

Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, σε δήλωση του σημειώνει:

«Η Εκκλησία της Κρήτης, απέκτησε τον νέο της Ιεράρχη. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος είναι μια προσωπικότητα με πολυετή προσφορά στην Ορθοδοξία και στην κοινωνία του τόπου μας, με ισχυρή θεολογική παιδεία και διαρκή αφοσίωση σε αρχές και αξίες. Καλείται από σήμερα να εκπληρώσει τις προσδοκίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, να συνεχίσει το σπουδαίο έργο του προκατόχου του Ειρηναίου, και να στηρίξει –με πνεύμα ενότητας– το παρόν και το μέλλον της Εκκλησίας της Κρήτης.

Εύχομαι στον νέο Αρχιεπίσκοπο κ. Ευγένιο, καλή δύναμη και καλή επιτυχία στο δύσκολο και πολύπτυχο πεδίο των καθηκόντων τού υψηλού έργου του».