14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Γ.ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Συλλογικές δράσεις για την ανάπτυξη της δημοσίας υγείας του νομού

-Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2021 συνάντηση των Προεδρείων του ΔΣ της ΕΓΕΣΥΝΡ, του ΣΥΓΕΝΙΑΡ και του Συλλόγου Εργαζομένων ΓΝΡ με τον Βουλευτή Ρεθύμνου της ΝΔ και Υπουργό κ. Ι. Κεφαλογιάννη, όπου σε θετικό και γόνιμο κλίμα αναπτύχθηκαν διαλογικά και εποικοδομητικά τα κάτωθι:

1. Οι δυσλειτουργίες του ΓΝΡ λόγω της αναστολής εργασίας με αιχμή το Φυσιοθεραπευτικό τμήμα, το Ακτινολογικό τμήμα, τη Νοσηλευτική υπηρεσία κ.α. που προκαλούν μεγάλη μείωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες. Την εναντίωση όλων σε πρακτικές αναστολής εργασίας και απολύσεων εργαζομένων στη δημόσια υγεία και ιδίως των μη εμβολιασμένων υγειονομικών του ΕΣΥ, όταν ως επαγγελματικός κλάδος κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα (>95% έχουν ήδη εμβολιαστεί) αντιλαμβανόμενοι την ηθική και δεοντολογική τους υποχρέωση. Την πάγια θέση των θεσμικών Οργάνων των υγειονομικών για καθολικό εμβολιασμό του προσωπικού των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας. Τονίστηκε επίσης ότι οι τρίμηνες συμβάσεις αποτελούν εμβαλωματικές λύσεις της κυβέρνησης που σε καμιά περίπτωση δε δίνουν ουσιαστική λύση στη λειτουργία τμημάτων όπως χειρουργείο – ΜΕΘ – κλινικές – ΤΕΠ.

2. Το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για το Νέο ΕΣΥ («…Εθνικό αλλά όχι Κρατικό» για πρώτη φορά διά στόματος υπουργού υγείας), με συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων, μετακινήσεις προσωπικού, εργολάβους, ιδιωτικοποιήσεις – ΣΔΙΤ κ.α. με αιχμή στην εφαρμογή τους την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και έπεται συνέχεια. Η ομόφωνη διαφωνία των Σωματείων στον επικείμενο σχεδιασμό, με βάση την τεκμηριωμένη αρνητική εμπειρία από εργολάβους και ΣΔΙΤ στην Ελλάδα και στα ανεπτυγμένα συστήματα υγείας του εξωτερικού.

3. Η πολύπλοκη και πολύμηνη γραφειοκρατία που αποτελεί τροχοπέδη στην κάλυψη των κενών στις δημόσιες δομές υγείας, γεγονός απαράδεκτο την εποχή της πανδημίας, της ψηφιακής

εποχής και της e-government. Επισημάνθηκε στον Υπουργό (…είχε επισημανθεί και στο τ. υπουργό υγείας κ. Κικίλια, στον τ. υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη και στον εν ενεργεία Γ.Γ. κ. Κωτσιόπουλο κατά τις πρόσφατες επισκέψεις τους στο Ρέθυμνο όπου είχε γίνει παραδεκτό και αποδεκτή προτεινόμενη από εμάς επίλυσή του) ότι απαιτείται η άμεση και αυτόματη επαναπροκήρυξη θέσεων -κυρίως για τα νοσοκομεία της περιφέρειας όπως του Ρεθύμνου που αποτελεί μοναδικό νοσηλευτικό ίδρυμα- με τα κίνητρα των άγονων όταν μία θέση εκκενώνεται ή κριθεί άγονη χωρίς εμπλοκή της Κεντρικής Διοίκησης, εφόσον πρόκειται για εγκεκριμένες πιστώσεις από την Πολιτεία. Επίσης, απαιτήθηκε η κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου για άγονες ειδικότητες, όπως της κρίσιμης ειδικότητας της Αναισθησιολογίας που παρατηρείται έλλειψη στα δημόσια νοσοκομεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και Πανευρωπαϊκά.

4. Η αναγκαιότητα άμεσης έγκρισης του νέου οργανισμού του ΓΝΡπου θα συμπεριλαμβάνει τις στοχευμένες παρεμβάσεις-προτάσεις της ΕΓΕΣΥΝΡ και του Συλλόγου Εργαζομένων και συγκεκριμένανα εισαχθούν – ενταχθούν στους Οργανισμούς των νοσοκομείων -και του ΓΝΡ- η λειτουργία της κλινικής Covid-19 ως ξεχωριστής κλινικήςμε μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό, ως σημαντική παρακαταθήκη για το σήμερα και τις μελλοντικές πανδημίες.

5. Η αναγνώριση της σημαντικότηταςκαι ο αναντικατάστατος ρόλος του Δημόσιου Συστήματος Υγείαςστην πανδημία (δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείαςκαι νοσοκομεία)και οι αδήριτες περιστάσεις που επιβάλλουν την από κοινούστήριξη του δημόσιου χαρακτήρα της υγείαςκαι της καθολικής κάλυψης των αναγκών κατά τρόπο πάγιο και διαρκή πριν την κατάρρευση του.

6. Η έλλειψη σε ιατρούς αναισθησιολόγουςπου προκαλεί υπολειτουργία του χειρουργικού τομέακαι οδηγεί σεαναγκαστικέςμετακινήσειςιατρών από γειτονικά νοσοκομεία για εφημερίες,αλλά και σοβαρό πρόβλημα στην διακομιδή διασωληνωμένων και βαρέως πασχόντων ασθενών του ΓΝΡ. Ηεκτός λειτουργίας,πλέον των 2ετών, τωντακτικώνχειρουργείων και ηυπολειτουργία των εξωτερικών ιατρείων που οδηγεί τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα, ταλαιπωρώντας και επιβαρύνοντάς τους οικονομικά. Η αναδιοργάνωση και ενίσχυσή των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών αποκλειστικά με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.

7. Η άμεση ενίσχυση νευραλγικών τμημάτων του ΓΝ Ρεθύμνου (Αναισθησιολογικό, ΜΕΘ, ΤΕΠ) και διασύνδεση με βελτίωση υπηρεσιών (δεύτερη χειρουργική αίθουσα – επαναλειτουργία τακτικών χειρουργείων, διπλασιασμός κλινών ΜΕΘ – 15 κρεβάτια) με τις απαιτούμενεςπροσλήψεις σε εξειδικευμένο ιατρικό, νοσηλευτικό καιβοηθητικό προσωπικό. Τονίστηκεότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ναεπαναληφθούν τα απαράδεκτα φαινόμενα νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ.

8. Το καθολικό ΟΧΙ στις μετακινήσεις, ΟΧΙ στις εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις, ΟΧΙ στα «μπαλώματα» στο Εθνικό Σύστημα Υγείαςαπό τα συλλογικά Όργανα των υγειονομικών ανά την επικράτεια.

9. Η υποχρέωση ενίσχυσης του ΕΚΑΒ με εξειδικευμένο προσωπικό(ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο διακομιδών-διασύνδεσης-συνεργασίας με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας) και ανάληψης του κρίσιμουρόλου-υποχρέωση του στις διακομιδές διασωληνομένων καιβαρέων πασχόντων, στην επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα,στις δευτερογενείς διακομιδές στα οποία σήμερα ανεπαρκεί, επιφορτίζοντας σοβαρά τα νοσοκομεία -Κέντρα Υγείας και μετακυλίοντας στον ιδιωτικό τομέα.

10. Η ώριμη «κοινωνική επιταγή» του Ρεθύμνου για τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑενός ΝΕΟΥ-ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΚΤΟΣ ΑΣΤΙΚΟΥ ΙΣΤΟΥ καθώς ΟΙ ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ και ΑΞΙΖΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ. Συζητήθηκαν τρόποι από κοινού προγραμματισμού και υλοποίησηςδράσεωνμε τον ενεργό ρόλο του Υπουργού προς την κατεύθυνση αυτή μετά και τηναπόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης για την παραχώρηση έκτασης.

11. Ηανάγκη για εναρμόνιση του ιατρικού μισθολογίου σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΣτΕ και για ένταξη των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείαςστα βαρέα καιανθυγιεινά επαγγέλματα (ΒΑΕ), γεγονός πιο αναμφισβήτητοκαι αδιαπραγμάτευτο από ποτέ στις συνθήκες της πανδημίας.

12. Ο Υπουργός ανέφερε ότι επίκειται σχετικό νομοσχέδιο για την υγεία και το «Νέο ΕΣΥ». Αναφορικά με τα ΣΔΙΤ, σχολίασε ότι επιλέγονται ως μέθοδος επιτάχυνσης διαδικασιών και εκτέλεσης έργων υποδομών. Αναγνωρίζει τον αναντικατάστατο ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας και την αναγκαιότητα ενίσχυσής τουως προϋπόθεση ανάπτυξης για το Ρέθυμνο και βελτίωσης του επιπέδου της υγείας του πληθυσμού. Σχετικά με τη δημιουργία νέουνοσοκομείουανέφερε ότι το θεωρεί έργο πνοής για το Ρέθυμνο, στηρίζεικάθε πρωτοβουλία στην κατεύθυνση αυτήκαι θα συμμετέχει ενεργά σε κάθε αντίστοιχη δράση.Σε ότι αφορά την ένταξη των υγειονομικών του ΕΣΥ στα ΒΑΕ θεωρεί ότι αποτελεί δίκαιο αίτημα των υγειονομικών του δημοσίου και ότι βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης.

13. Προγραμματίστηκε νέα συνάντηση με τον Υπουργό με αποκλειστικό θέμα τηλειτουργική ανάπτυξη -αναβάθμιση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςτου νομού σε όλουςτους τομείς,καθώς υιοθετήθηκε από κοινού η τεκμηριωμένη άποψη ότι πολιτικές δημόσιας υγείας, συνδυαζόμενες με ένα ολοκληρωμένο σύστημα ΠΦΥ και μια υψηλού επιπέδου νοσοκομειακή περίθαλψη, αποτελούν πυλώνα του ενιαίου συστήματος υγείας που δικαιούται κάθε άνθρωπος. Η καθολική κάλυψη με έμφαση στην ΠΦΥ,όχι μόνο αποτελεί εξαιρετικής σημασίας αυτόνομο παράγοντα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των Ρεθεμνιωτών συμπολιτών μας,αλλά και βασική προϋπόθεση επιβίωσης και αναβάθμισης του δευτεροβάθμιου δημόσιου νοσοκομειακού συστήματος υγείας.

14. Συζητήθηκε εκτενώς και συμφωνήθηκ εη ανάγκη για περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινωνίας του Ρεθύμνου να υπερασπιστεί το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και την ενίσχυση του Νοσοκομείου, των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων του Ρεθύμνου, ως απαραίτητη προϋπόθεσηγια την επιβίωσή τους και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του.

Τα θεσμικά Όργανα των υγειονομικών του δημόσιου Συστήματος Υγείας του νομού Ρεθύμνου σθεναρά αγωνίζονται από κοινού για τη βελτίωση των υπηρεσιών της δημόσιας υγείας στους πολίτες του Ρεθύμνου και για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας του προσωπικού.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους Φορείς, τους Συλλόγους-Σωματεία, τις παρατάξεις του Ρεθύμνου να σταθούν σύσσωμα στο πλευρό μας στον κοινόαγώνα για την ενίσχυση και κατοχύρωση της Δημόσιας Υγείας του Ρεθύμνου.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ -ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021 ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ, ΤΗΝ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, ΤΗΝ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ!»

Το ΔΣ της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Ν. Ρεθύμνου

Το ΔΣ του Συλλόγου Γενικών-Οικογενειακών ιατρών ΠΦΥ ΕΣΥ Ρεθύμνου

Το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου