28 °C Rethymno, GR
02/10/2022

Συλλυπητήρια μηνύματα για το θάνατο του Δημήτρη Αρχοντάκη

 

 

Συλλυπητήρια μηνύματα

Μεγάλη η θλίψη και η συγκίνηση για την απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη, που επί 27 χρόνια υπηρέτησε το Ρέθυμνο από το αξίωμα του δημάρχου. Δεκάδες είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα που συνεχίζουν να καταφτάνουν για τον θάνατο του, στ α οποία αποτυπώνεται ο σεβασμός και η αγάπη που έτρεφαν στο πρόσωπο του θεσμικοί φορείς, σωματεία, εργαζόμενοι, συνάδελφοι του, μαθητές του, άνθρωποι που συνεργάστηκαν μαζί του στη μακρά πορεία του ως δήμαρχος αλλά και ως καθηγητής.

Όλοι εξάρουν την προσωπικότητα, το έργο του, τη σημαντική προσφορά του στον τόπο.

Μεταξύ άλλων σε συλλυπητήρια μηνύματα τους αναφέρουν:

 

  • Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, Μαρία Λιονή

Το Ρέθυμνο αποχαιρετά σήμερα έναν άνθρωπο της αυτοδιοίκησης, που μέσα από την πολυετή θητεία του στα κοινά συνέβαλε τα μέγιστα στην τοπική ανάπτυξη και πρόοδο. Ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση την πόλη των Γραμμάτων και των Τεχνών και άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του με έργα και δράσεις, που άλλαξαν την εικόνα του Ρεθύμνου, έθεσαν τις βάσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού και έβαλαν τα θεμέλια για την ίδρυση του πανεπιστημίου Κρήτης.

Πέρα από δήμαρχος και έμπειρο στέλεχος της αυτοδιοίκησης με βαθιά γνώση των θεσμών και των τοπικών ζητημάτων, με σεβασμό στον άνθρωπο και μακρά προσφορά στην τοπική κοινωνία, ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπήρξε και ένας «μεγάλος» δάσκαλος για αρκετές γενιές συμπολιτών μας, που μέσα από τη χαρισματική διδασκαλία του αγάπησαν και έμαθαν την ελληνική γλώσσα και απέκτησαν τα εφόδια για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 

  • Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού – βουλευτής Ηρακλείου

Θλίψη προκαλεί σε όλους μας ο αδόκητος θάνατος του πρώην δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη.

Προσωπικότητα σεβαστή σε όλη την Κρήτη, ο Δημήτρης Αρχοντάκης υπηρέτησε με πάθος και αφοσίωση την τοπική αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα αγαπητός, εκλέχθηκε από τους συμπολίτες του για έξι θητείες, αυταπόδεικτο γεγονός της εκτίμησης και του σεβασμού που έχαιρε στην κοινωνία του Ρεθύμνου.

Άνθρωπος του πολιτισμού και των γραμμάτων συνέβαλλε ενεργά στην τοπική κοινωνία και στην πολιτική ζωή της Κρήτης και άφησε παρακαταθήκη ένα στιβαρό έργο για την πρόοδο και την ανάπτυξη της πόλης, την προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού και την ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής. Το έργο του πολυδιάστατο ως δημάρχου, ως προέδρου της Παγκρήτιας Τράπεζας, ως λόγιου.

Με είχε τιμήσει με τη φιλία του και η χαρισματική του προσωπικότητα αποτέλεσε φάρο δημιουργίας και έμπνευσης.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει!.

 

 

  • Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Σ. Κεφαλογιάννης

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης θα μείνει πάντα στον νου και στην καρδιά μας ως ένας ακάματος εργάτης του Ρεθύμνου και της αυτοδιοίκησης. Ένας αυτοδιοικητικός που επανειλημμένα τον τίμησαν οι Ρεθεμνιώτες με την ψήφο τους. Την εμπιστοσύνη αυτή που του έδειξαν οι συμπολίτες του, την επέστρεψε σε αυτούς συνδέοντας το όνομα του με την ανάπτυξη της πόλης του.

Η ακεραιότητά του, η ευγένεια και το ήθος του παρακαταθήκη για κάθε Ρεθεμνιώτη. Το Ρέθυμνο, η Κρήτη, η τοπική αυτοδιοίκηση, όλοι μας τον αποχαιρετούμε με συγκίνηση. Κέρδισε επάξια, τον σεβασμό και την εκτίμηση όλων.

Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

 

 

 

 

  • Δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δημήτρης Κόκκινος

Η απώλεια του Δημήτρη Αρχοντάκη προκαλεί σε όλους μας συναισθήματα συγκίνησης και θλίψης.

Ήταν ο οραματιστής, μαχητής και αποτελεσματικός δήμαρχος, που καθόρισε τις εξελίξεις και δημιούργησε το κατάλληλο πεδίο για το πέρασμα του Ρεθύμνου από το παρόν στο μέλλον.

Διέθετε όλα τα στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν εκείνους που υπηρετούν τα κοινά. Δηλαδή, διορατικότητα και ικανότητα να κάνει πράξη τα οράματα του. Έτσι επέδειξε μια πρωτοφανή για την εποχή του ενεργητικότητα, η οποία μέσα από μια πολυσύνθετη και πολυεπίπεδη παρέμβαση, καθόρισαν τις εξελίξεις και διαμόρφωσαν συνθήκες αλλαγής και προκοπής για τον τόπο και την κοινωνία.

Ο Δημήτρης Αρχοντάκης, ήταν μπροστά από την εποχή του και το αποτύπωμα του στο μέλλον, τον καθιστούν πρωτοπόρο και δάσκαλο της αυτοδιοίκησης.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του και στην κοινωνία του Δήμου Ρεθύμνης.

 

  • Μανώλης Όθωνας, τέως βουλευτής Ρεθύμνου.

Για τέτοιες σημαντικές προσωπικότητες με τέτοια διαδρομή, σημασία έχει η συνολική αποτίμηση της πορείας. Αυτή η αποτίμηση για τον Δημήτρη Αρχοντάκη είναι θετική για το Ρέθυμνο και συνδεδεμένη με πολύ σημαντικούς σταθμούς στην πορεία εξέλιξης της πόλης και της κοινωνίας.

Συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

 

 

  • Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων Ειρηναίος

Ὁ Ἀναστημένος Χριστός και Κύριος τῶν πάντων, ἐξέλεξε ἕνα γνήσιο ἄνθρωπο και δυνατό χριστιανό, τόν Δημήτριο Ἀρχοντάκη, στήν Βασιλεία του, που εἶναι αἰώνια. Στό ἄκουσμα αὐτό, αἰφνιδιάστηκε ὄντως ὅλος ὁ Λαός τοῦ Ρεθύμνου καί ὅχι μὄνο.

Πολύτιμος σ’ ὄλο τό διάστημα τῆς ζωῆς του, γιά την ἐπιστημονική του κατάρτιση, πλημμυρισμένος ἀπό πλὴθος ἀρετῶν, φωτισμένος ἐκπαιδευτικός, καί προοδευτικός δήμαρχος, ἐξέπληττε τούς πάντες, μεταδίδοντας ἐμπιστοσύνη καί τιμιότητα στο καθένα που τόν προσέγγιζε.

Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων, σεμνύνεται γιά το γεγονός, ὅτι συνεργάστηκε μέ αὐτό τόν εὐρυμαθή καί σύγχρονο γιά την ἐποχή του, γόνο τῆς Ἀμαριώτικης και τῆς Ἀγιοβασιλειώτικης γῆς, καί θά προσεύχεται διαρκῶς γιά τήν ἀνάπαυσή τῆς μακαρίας ψυχῆς του στό ἀνέσπερο φῶς τῆς Βασιλείας.

Ἄς εἶναι ἡ μνήμη του αἰωνία!

 

  • Γιώργος Παπαδάκης, τέως νομάρχης Ρεθύμνου

Αποχαιρετούμε έναν σπουδαίο Ρεθεμνιώτη, τον δήμαρχο Δημήτρη Αρχοντάκη. Έχουμε στεναχωρηθεί όλοι και ιδιαίτερα με τον τρόπο με τον οποίο μας έφυγε. Άφησε το αποτύπωμά του, με ένα σημαντικό και σπουδαίο έργο. Θα τον θυμόμαστε.

Να έχει καλό ταξίδι

 

  • Μανώλης Λίτινας, καθηγητής, πρώην νομάρχης Ρεθύμνου

Μετά τον απροσδόκητο θάνατο του πρώην δημάρχου Ρεθύμνου Δημήτρη Αρχοντάκη ο Μανώλης Λίτινας προέβη στην παρακάτω δήλωση:

Στην πολύχρονη επαγγελματική και αυτοδιοικητική λειτουργία μας συνεργαζόμασταν πάντα αρμονικά για το καλό των μαθητών και των συμπολιτών μας.

Οι κατά καιρούς πολιτικές διαφωνίες ή αντιθέσεις μας δεν επηρέασαν ποτέ την εκτίμηση μου για την προσωπικότητα του και την προσφορά του στην αναπτυξιακή πορεία της πόλης και του νομού μας.

Καλό ταξίδι φίλε, συνάδελφε και συνεπαρχιώτη Δημήτρη.

 

 

  • ΚΚΕ Ρεθύμνου

Η Τ.Ε. Ρεθύμνου του ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της, για τον θάνατο του πρώην δημάρχου Ρεθύμνου, Δημήτρη Αρχοντάκη, στην οικογένεια και στους οικείους του.