28 °C Rethymno, GR
02/10/2022

Συμπλήρωση 90 ετών από την ίδρυση του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»

Ο πρόεδρος του Ιστορικού Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», Γεώργιος Ν. Βλατάκης, με διορατικότητα και με αίσθημα ευθύνης, όπως αρμόζει στον εκφραστή μιας ενενηκονταετούς ιστορικής πορείας προσφοράς αγάπης, ελπίδος, δημιουργίας, διαφυλάξεως, πίστεως και σωτηρίων αγώνων, οραματίστηκε και εγκαίρως προγραμμάτισε τις εορταστικές εκδηλώσεις του έτους 2020, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν από τον ιστορικό σύλλογο των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής «Το Αρκάδι» με αφορμή την συμπλήρωση των 90 ετών από της ιδρύσεώς του.

Σεπτέμβριος 2019
Η Κρητική διάλεκτος ως αυτοδύναμο μάθημα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης
Κυριακή 29-09-2019 συνέντευξη τύπου στο πολυτελές ξενοδοχείο Αθηνά Παλλάς του κ. Ν. Δασκαλαντωνάκη μόνον για δημοσιογράφους.
Ο σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» προσκάλεσε όλο τον τύπο για να ανακοινώσει επίσημα την ένταξη της κρητικής διαλέκτου ως αυτοδύναμο μάθημα στο παιδαγωγικό τμήμα προσχολικής εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Η συνέντευξη τύπου δόθηκε από τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βλατάκη και την αναπλ. καθηγήτρια Πανεπιστημίου Κρήτης κα Μαρίνα Τζακώστα.
Οκτώβριος 2019
Δευτέρα 28η Οκτωβρίου 2019
Εορτασμός των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων. Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας στον Ι. Ναό Αγ. Νικολάου Πευκακίων (Οδός Ασκληπιού-Νεάπολη Αθηνών).

Έναρξη επίσημων τελετών για τα 90 έτη από ιδρύσεως του Συλλόγου (1930- 2020)
Νοέμβριος 2019
• Εκδρομή στην Ι. Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων Θεσσαλονίκης
15-16-17 Νοεμβρίου: Τελετή θρονιάσματος της Ιεράς Εικόνας των Αγ. Τεσσάρων Νεομαρτύρων Αγγελή, Γεωργίου, Μανουήλ και Νικολάου (Βλατάδων) στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Βλατάδων, καθώς και εορτασμός του Ολοκαυτώματος Αρκαδίου σε συνεργασία με την Αδελφότητα Κρητων Μακεδονίας.
Για πρώτη φορά στα χρονικά οι Άγιοι επισκέπτονται την Ιερά Μονή των συγγενών των.
Αρχιερατικό Συλλείτουργο από Σεβ. Μητρ. Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο με Θεοφ. Επίσκοπο Αμορίου κ. Νικηφόρο καθηγούμενο της Ι.Μ. Βλατάδων. Στην εκδρομή θα έχουμε την χαρά και την τιμή να μας συνοδεύσει ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ευγένιος.
Ταυτόχρονα θα εορταστεί και η 153η επέτειος του ολοκαυτώματος της Μονής Αρκαδίου με επιμνημόσυνη δέηση.
Η άνω εκδήλωση θα γίνει σε συνεργασία της Αδελφότητας Κρητών Μακεδονίας.
• 27 Νοεμβρίου 2019
Εκδήλωση προς τιμή του λόγιου Παύλου Δρανδάκη. (Πάνορμο Κρήτης 1896 – Αθήνα 1945). Δημοσιογράφος, εκδότης, ιδρυτής – δημιουργός και «νονός» της περιοχής προαστίου Ηλιούπολης – Αττικής. Σπούδασε στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου, όπου πήρε δίπλωμα οικονομικών επιστημών από τη γαλλική σχολή ιησουιτών. Το 1915 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Ήταν κάτοχος πολλών ξένων γλωσσών και εργάστηκε ως τραπεζικός υπάλληλος και ως συντάκτης στη γαλλόφωνη εφημερίδα Messager d’ Athènes. Αργότερα αφοσιώθηκε στη δημοσιογραφία ως πολιτικός συντάκτης και το 1917 εξέδωσε την εφημερίδα Courrier d’ Athènes και ανέλαβε ανταποκριτής της αγγλικής Daily Express.
Έργο της ζωής του υπήρξε η έκδοση, με τη συνεργασία των αδελφών του και ιδίως του Ελευθέριου Δ., και η διεύθυνση της σύνταξης της Μεγάλης Ελληνικής Εγκυκλοπαίδειας (1926). Άλλο εκδοτικό έργο του ήταν η Εγκυκλοπαίδεια των Εθνών, από την οποία εκδόθηκαν 20 τεύχη με αυτοτελείς μονογραφίες για θέματα ιστορικά, λογοτεχνικά, τέχνης, φιλοσοφίας κλπ. και πλούσια εικονογράφηση.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με την ΕΣΗΕΑ στην αίθουσά της στην οδό Ακαδημίας και θα τελεί υπό την αιγίδα της γαλλικής πρεσβείας.
Δεκέμβριος 2019
• 3 Δεκεμβρίου 2019
Εσπερινός προς τιμή της πολιούχου Ρεθύμνου Αγ. Βαρβάρας στον Ι. Ναό Παναγίας Καπνικαρέας οδός Ερμού και ετήσιο μνημόσυνο των μελών του συλλόγου μας.
Ιανουάριος 2020
• Σάββατο 11 ή Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2020, κοπή πίτας στο πολυτελές ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία-Τιμητική βράβευση Ρεθυμνίων προσωπικοτήτων.
Φεβρουάριος 2020
Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου-Ακαδημία Αθηνών
Τρεις Ρεθεμνιώτες ακαδημαικοί, μέλη του συλλόγου: 1. Γεώργιος Χατζηδάκις, 2. Παντελής Πρεβελάκης, 3. Μανούσος Μανούσακας.
Τιμητική ημερίδα για τρεις εξέχουσες Ρεθυμνιακές προσωπικότητες της Ακαδημίας Αθηνών, οι οποίες ετύγχαναν ενεργά και επίτιμα μέλη του συλλόγου.
Μάρτιος 2020 – Μέγαρο Μουσικής
Μεγάλη συναυλία με κλασικούς Ρεθύμνιους Μουσικοσυνθέτες
Για πρώτη φορά θα συναντηθούν για χάρη των 90 ετών από ιδρύσεως του συλλόγου μας Ρεθεμνιώτες κλασικοί μουσικοσυνθέτες, δείχνοντας το μεγαλείο του Ρεθέμνους.
Μάιος 2020
Εκδρομή στα Ιεροσόλυμα.
13 Ιουνίου 2020
Επίσημη κεντρική εκδήλωση στο περιστύλιο Ζαππείου για τα 90 έτη.
Σεπτέμβριος 2020
Τιμητική εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης Κύρο Ιερόθεο Μπραουδάκη – Ημερίδα και έκθεση αγιογραφικών έργων του σε συνεργασία με την Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου στο Ρέθυμνο.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Ι. Μητρόπολης Παροναξίας και της Ι. Μητρόπολης Ρεθύμνης.
Οκτώβριος 2020
Οι Άγιοι Τέσσερις Νεομάρτυρες στο Άγιον Όρος
Οι Άγιοι Τέσσερις Νεομάρτυρες για πρώτη φορά επισκέπτονται το Άγιον Όρος με θρονίασμα της ιεράς εικόνας των στην Ι. Μονή Βατοπεδίου.
Η επιλογή της Μονής γίνεται σημασιολογικά διότι Κρήτες όταν επέστρεφαν από την Πόλη λόγω θαλασσοταραχής περιεθάλπησαν από μοναχούς της Μονής.
Νοέμβριος 2020
• Παρουσίαση του τόμου «Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», Ιωβηλαίο 90 ετών εγγύηση και αξία στην παράδοση»

Παράλληλες ενέργειες
• Έκδοση Παρακλητικού Κανόνα Παναγίας Μυριοκεφάλων που έχει γράψει ο Παν/τος Αρχιμ. Χρυσόστομος Παπαδάκης και έχει χορηγήσει με έγγραφο του την ευλογία να το εκδώσουμε με τα πλήρη δικαιώματά του, από τις εκδόσεις Επτάλοφος.
• Ηρώο για το Ολοκαύτωμα Αρκαδίου σε Κεντρική Πλατεία των Αθηνών.
• Απόκτηση νεοκλασικού κτιρίου ως εντευκτήριο πνεύματος των εν Αττική Αποδήμων Ρεθυμνίων.
• Μνημείο προς τιμή του παπά Λευτέρη Νουφράκη στο Ρέθυμνο.
• Ίδρυση Μουσείου διατήρησης και διάσωσης της Κρητικής διαλέκτου στο Ρέθυμνο.
• Νέα σειρά γραμματοσήμων με τους τρεις Ακαδημαϊκούς Ρεθεμνιώτες, μέλη του Συλλόγου μας εν όψει των 90 ετών.
• Έκδοση βιβλίου με αναφορά στα καπέλα την παλιά εποχή στο Ρέθυμνο.
• Δημιουργία ταινίας μικρού μήκους με την ιστορία του συλλόγου.
Η αλήθεια και το όραμα αποτελούν την ομορφιά και την δημιουργία της ζωής και οι Ρεθεμνιώτες έχουμε το ιστορικό προνόμιο, μέσα από υπερβάσεις, πτώσεις, υψηλόφρονες θυσίες να διατηρούμε την σπουδαιότητα τους.
Ο πρόεδρος κ. Γεώργιος Ν. Βλατάκης, τα μέλη του Δ.Σ. Του ιστορικού συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» και όλοι όσοι διακονούμε με σεβασμό στο μονοπάτι της μνήμης και της ιστορικής αλήθειας, αναλαμβάνοντας και την ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της, προετοιμάζουμε τις επετειακές εκδηλώσεις των 90 ετών από της ιδρύσεως του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», φωτίζοντας την ιστορική συνείδηση με οδοδείκτες την αλήθεια, την ελευθερία και το αίσθημα δικαίου κάθε ανθρώπου.
Για κάθε λαό και αναμφισβήτητα για το Γένος των Ελλήνων και ιδίως των Κρητών, η ιστορία μας είναι το απαραίτητο εφαλτήριο για να «κερδίσουμε» τον εαυτό μας.

Οργανωτική Επιτροπή εκδηλώσεων
Ως φορέας υλοποιήσεως της εμπνεύσεως αυτής, ορίστηκε από το Δ.Σ. η οργανωτική Επιτροπή Πολιτιστικής δραστηριότητας με πρόεδρο τον Γεώργιο Ν. Βλατάκη, αντιπρόεδρο τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμοπυ κ. Ευγένιο και μέλη εκλεκτές προσωπικότητες.
Αναλυτικά η Οργανωτική Επιτροπή για τις εκδηλώσεις των 90 ετών από ιδρύσεως του συλλόγου μας:
Γεώργιος Βλατάκης -πρόεδρος
Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιος -αντιπρόεδρος
Ελευθέριος Δρανδάκης -Λύκειο Ελληνίδων Αθηνών
Μίλτος Λογιάδης -καλλιτεχνικός διευθυντής Μεγάρου Μουσικής
Γεώργιος Μαράκης -σκηνοθέτης
Νίκος Σταμπολίδης -καθηγητής Αρχαιολογίας, Μουσείο Αρχαία Ελεύθερνα
Μαρία Μαραγκού -Πινακοθήκη Ρεθύμνου «Λευτέρης Κανακάκης»
Ο εκάστοτε ετήσιος προγραμματισμός του συλλόγου μας χρησιμεύει αφενός για την ενημέρωση των μελών και των εν γένει κρητικών συλλόγων αφετέρου κυρίως δε για να μην συμπίπτουν. Σας επισημαίνουμε ότι θα υπάρξουν πιθανές αλλαγές στον άνω προγραμματισμό λόγω της πολυπλοκότητας των εκδηλώσεων, για τις οποίες θα ενημερωθείτε εγκαίρως. Για κάθε εκδήλωση θα ενημερωθείτε επισταμένως (τόπο, ώρα κ.ά) είτε με προσκλήσεις είτε δια μέσω του τύπου. Για οποιαδήποτε πληροφορία απευθυνθείτε στην Ντίντα Κλειδή (γεν. γραμ. ) 6932223302, Ελ. Λιαναντωνάκη (α’ αντιπρ.) 6947791840.
Παρακαλούνται τα μέλη του συλλόγου καθώς και οι φίλοι αυτού όπως ευγενώς ακολουθήσουν το άνω πρόγραμμα και συμμετάσχουν σε αυτές.

Ιστορικός Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»