Η Γενική Συνέλευση της 1ης ετήσιας ολομέλειας του δικτύου AREPO, που εξειδικεύεται στα συστήματα αγροτικών προϊόντων και τροφίμων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ, Ορεινά και Νησιωτικά) για το έτος 2014, πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, την οποία εκπροσώπησε η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου.
Την έναρξη της Ολομέλειας, έκανε ο πρόεδρος του δικτύου κ. Rabboni, η υπουργός Γεωργίας της Περιφέρειας Emilia Romagna και παρακολούθησαν εκπρόσωποι από τις 27 Ευρωπαϊκές Περιφέρειες, που συμμετέχουν στο δίκτυο. H Περιφέρεια Κρήτης είναι τακτικό μέλος από το 2011.
Στο πλαίσιο της ολομέλειας παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν θέματα που αφορούσαν τα περιφερειακά σήματα ποιότητας, από τον Γάλλο ευρωβουλευτή κ. Andrieu Eric, o οποίος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα στράτευσης των Περιφερειών πάνω στον τομέα αυτό. Παρουσιάστηκαν οι θέσεις και οι προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας από την κα Κωνσταντοπούλου, σύμβουλο του αγροτικού τομέα της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, καθώς και οι προτεραιότητας της ιταλικής προεδρίας, που ξεκινά τον Ιούλιο του 2014.
Η Περιφέρεια Κρήτης, προσκλήθηκε από το δίκτυο «AREPO» στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας ως η μοναδική Ελληνική Περιφέρεια του δικτύου για να παρουσιάσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό και την εναρμόνισή του με τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας, την πορεία υλοποίησής του και το Περιφερειακό Συλλογικό Σήμα «Κρήτη».
Η κα Βρέντζου, που μετέφερε σύντομο χαιρετισμό του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, έκανε μια σύντομη ιστορική αναδρομή στην μακρά πορεία που έχει η Κρήτη στη διακίνηση και εμπορία των αγροτικών της προϊόντων, καθώς και της δυναμικής που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης έναντι των υπολοίπων Ελληνικών Περιφερειών. Στη συνέχεια παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναπτύξει στον αγροτικό τομέα με εργαλεία την ίδρυση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης ως η 1η και μοναδική Περιφέρεια της χώρας μας, καθώς και το δυναμικό καλάθι των αγροτικών προϊόντων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον κατάλογο με τα 19 προϊόντα της Κρήτης, που έχουν ενταχθεί στα συστήματα ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, τα 12 κρασιά και την τσικουδιά Κρήτης, καθώς και τα 47 νέα προϊόντα για τα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη οι διαδικασίες για την πιστοποίησή τους. Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά το σήμα ποιότητας «Κρήτη» και τις δράσεις εξωστρέφειας που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια Κρήτης. Επίσης αναφέρθηκε στις πρώτες επιχειρήσεις που έχουν προχωρήσει στην πιστοποίηση με το σήμα «Κρήτη». Η κα Βρέντζου στο διάλογο που ακολούθησε επισήμανε στους εταίρους του δικτύου τον σαφή προσανατολισμό της Περιφέρειας Κρήτης στον τομέα της προώθησης και προστασίας των αγροτικών προϊόντων στις αγορές.
Στο τέλος της ολομέλειας η κα Βρέντζου προσκάλεσε τον κ. Rabboni να επισκεφτεί την Περιφέρεια Κρήτης προσφέροντάς του αντιπροσωπευτικά προϊόντα της κρητικής γης.