17 °C Rethymno, GR
24/05/2022

Συνάντηση Γ.Κεφαλογιάννη με υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης για την στήριξη του πρωτογενή τομέα

Συνάντηση εργασίας πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά.

Με δεδομένη τη σταθερή ενασχόληση του Βουλευτή Ρεθύμνου με τα ζητήματα του πρωτογενή τομέα η συνάντηση υπήρξε από τις πρώτες συναντήσεις του νέου Υπουργού με Βουλευτές από όλη την Επικράτεια και είχε ως βασικό στόχο να αναδειχθούν τα σοβαρά προβλήματα των παραγώγων κατά την τρέχουσα περίοδο αλλά και οι ευκαιρίες που προκύπτουν μέσα από την Εθνική Στρατηγική για την Αγροτική Ανάπτυξη, με «όπλο» την νέα ΚΑΠ των 19,3 δισ. ευρώ και τους υφιστάμενους πόρους του ΠΑΑ.

Η συζήτηση είχε τρεις βασικούς άξονες:

  • Την εξειδίκευση και την εφαρμογή των προσφάτων πρωτοβουλιών στήριξης συνολικού ύψους 170 εκ ευρώ, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται στο μέτρο του μεταφορικού ισοδύναμου και στη δυνατότητα να καταβάλλεται η επιδότηση του κόστους μεταφοράς απευθείας στον κτηνοτρόφο.

  • Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων αναφορικά με τις Κυβερνητικές δεσμεύσεις που προέκυψαν από την ολοκλήρωση των πρόσφατών συζητήσεων της ηγεσίας του Υπαατ με την Κρητική αντιπροσωπεία, για τα θέματα του αγροτικού τομέα.

  • Την ανάγκη αξιοποίησης κάθε εργαλείου και προγράμματος προκειμένου να θωρακιστεί ο πρωτογενής τομέας μέσα από ένα δικαιότερο, καλύτερο και ολοκληρωμένο πλαίσιο που δεν πρόκειται να αδικήσει κανέναν ο οποίος επενδύει κόπο, χρόνο και προσπάθεια ενισχύοντας την παραγωγική δυναμική της Κρήτης και ευρύτερα της χώρας μας.

Ο κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ένα εκτενές υπόμνημα στον Υπουργό με εξειδικευμένα προβλήματα και λύσεις όπως αυτές έχουν προκύψει μετά από διαβούλευση σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των παραγώγων του νησιού. Ειδικότερα, τέθηκε:

  • Η αντιμετώπιση των εκκρεμοτήτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της ΚΥΑ1217/264725 και την τροποποίηση της Υπουργική Απόφαση με αριθμ. 1930/81861/22-07-2015 (ΦΕΚ 1691 Β’/2015).

  • Η διασαφήνιση του πλαισίου σε σχέση με το εθνικό απόθεμα του 2021 σε σχέση με τον τρόπος εφαρμογής της δέσμευσης για την κάλυψη των 2/3 των βοσκοτόπων για όσους είχαν νεαρά ζώα και έχουν γίνει πλέον παραγωγικά.

  • Η έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων μεταβιβάσεων και εκκρεμοτήτων που άφησαν σημαντικό μέρος παραγωγών της Π.Ε Ρεθύμνου απλήρωτους.

  • Η διερεύνηση τροπών επίλυσης του ζητήματος παραγωγών με πρώτη ενεργοποίηση μετά το 2015 που είχαν ενοικιαστήρια που δεν ανανεώθηκαν και βασίστηκαν στην τεχνική λύση με αποτέλεσμα να καταστρέφονται χωρίς να φέρει ευθύνη ο κτηνοτρόφος που δεν ήταν ενήμερος κατά την έναρξη του ενοικιαστηρίου του ή της δήλωσης του ότι ο σχεδιασμός θα τροποποιηθεί.

  • Τη διασφάλιση για την μέγιστη δυνατή εισαγωγή παράγωγων της Κρήτης στα προγράμματα των βιολογικών και των νέων αγροτών με δεδομένο το αυξημένο ενδιαφέρον αλλά και τη συμβολή των προγραμμάτων στην ανανέωση και βελτίωση του παραγωγικού δυναμικού του νησιού.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Κεφαλογιάννης σε δήλωση του ο κ Κεφαλογιάννης,ανέφερε:

«Θέλω να ευχαριστήσω τον κάλο φίλο και Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά για την άμεση ανταπόκριση και την ουσιαστική βούληση να τεθούν και κυρίως να λυθούν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας. Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συμβάλει καθοριστικά σε πρωτοβουλίες στήριξης αλλά και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, του ψηφιακού μετασχηματισμού και του εκσυγχρονισμού του κρίσιμου για την τοπική αλλά και την εθνική μας οικονομία τομέα.

Σε αυτή την κατεύθυνσή, πέρα από την ουσιαστική συζήτηση αποφασίσαμε την άμεση διενέργεια μιας ολοκληρωμένης διαβούλευσης με αντιπροσωπεία των παραγωγών, των κτηνοτροφικών συλλόγων και των ενώσεων της Π.Ε Ρεθύμνου».