22 °C Rethymno, GR
27/09/2021

Συνάντηση της Ένωσης Γιατρών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου με τον Α. Ξανθό

Πραγματοποιήθηκε Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 συνάντηση του προεδρείου του Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΝΡ (πρόεδρος  Χριστοδουλάκης Εμμ, Αντιπρόεδρος Χλιβερος Κων., Ταμίας Σονέα Τιβ) με το συνάδελφο και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κο Ανδρέα Ξανθό, σε θετικό και γόνιμο κλίμα, όπου ανεπτύχθησαν διαλογικά στην πλειοψηφία τους τα παρακάτω αιτήματα:

 • Ταχεία ολοκλήρωση διαδικασιών για τη δημιουργία νέου νοσοκομείου εκτός αστικού ιστού και Μετεγκατάσταση του υπάρχοντος. Έγκριση νέου Οργανισμού ΓΝ Ρεθύμνου και αλλαγής αυτών στα Κέντρων Υγείας του νομού Ρεθύμνης, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες.
 • Άμεση έγκριση – προκήρυξη των κενών οργανικών θέσεων όλων των τμημάτων και κλινικών του ΓΝΡ με προτεραιότητα στο Αναισθησιολογικό τμήμα, για να αποφευχθεί η κατάρρευση του Χειρουργικού τομέα, με παροχή ειδικών κινήτρων προσέλκυσης (οικονομικά, φορολογικά, ασφαλιστικά, προϋπηρεσίας, εκπαιδευτικά κ.α.). Τονίστηκε από τον κο Ξανθό ότι αποτελεί Εθνικό αλλά και Πανευρωπαϊκό ζήτημα η έλλειψη Αναισθησιολόγων.
 • Αυτόματη επαναπροκήρυξη στην ανώτατη βαθμίδα/τυπικά προσόντα των άγονων – κενούμενων θέσεων, με εσωτερικές διαδικασίες και ταχεία τυπική έγκριση από την 7η ΥΠε Κρήτης.
 • Άμεση πλήρωση των κενών θέσεων του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και του Διευθυντή Παθολογικού Τομέα για την αποφυγή περαιτέρω δυσλειτουργίας τμημάτων και κλινικών του ΓΝ Ρεθύμνου. Σημειώνεται η σοβαρή δυσλειτουργία του συστήματος διακομιδής Βαρέως Πασχόντων και Διασωληνωμένων Ασθενών του ΓΝ Ρεθύμνου, γεγονός που οδήγησε στην παραίτηση του Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και μας προβληματίζει εντόνως.
 • Χρονοδιάγραμμα αποκοπής του ΓΝ Ρεθύμνου από την εμβολιαστική Covid-19 δραστηριότητα, καθώς επανέρχεται σε δραστηριότητες – κινήσεις ασθενών σε προ κορωνοϊού επίπεδα. Στη συνέχεια Απεμπλοκή του ΓΝ Ρεθύμνου από το σχέδιο εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού.
 • Άμεση έναρξη λειτουργίας τακτικών εξωτερικών ιατρείων και τακτικών χειρουργείων του ΓΝΡ.
 • Ενίσχυση εξοπλισμού του ΓΝ Ρεθύμνου και των δημόσιων δομών ΠΦΥ νομού Ρεθύμνης.
 • Υποχρεωτική ένταξη των ιδιωτών αυτοαπασχολούμενων ιατρών στο σχέδιο αντιμετώπιση της πανδημίας σε σοβαρή εκθετική αύξηση κρουσμάτων.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμων υγειονομικών με κατεπείγουσες διαδικασίες. Όχι στις μετακινήσεις προσωπικού. Όχι σε προσωρινές και εμβαλωματικού χαρακτήρα λύσεις στο χώρο της Δημόσιας Υγείας. Όχι σε στρεβλές και ανορθόδοξες πρακτικές.
 • Μονιμοποίηση επικουρικού προσωπικού του ΓΝ Ρεθύμνου και της δημόσιας ΠΦΥ. Όχι στις ελαστικές μορφές εργασίας. Άμεση μονιμοποίηση όλων όσων προσλήφθηκαν στο ΓΝ Ρεθύμνου και στα Κέντρα Υγείας του νομού μετά την έναρξη της πανδημίας. Τονίστηκε σειρά συμβάσεων που λήγουν έως της αρχές του 2022.
 • Ενίσχυση της Δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Ρεθύμνου, κυρίως στα αστικά κέντρα, για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό και την αποσυμφόρηση του Τμήματος Επειγόντων του ΓΝ Ρεθύμνου. Έκτακτη ενίσχυση της δημόσιας ΠΦΥ με πόρους και μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για την ολοκληρωμένη Οικογενειακή Ιατρική, την έγκαιρη διάγνωση – παρακολούθηση ασθενών στην πανδημία, την διαχείριση των οξέων – χρόνιων νοσημάτων, την αποκατάσταση, την πρόληψη/προαγωγή/αγωγή της υγείας, την ταχεία διενέργεια των εμβολιασμών/test Covid-19, την ουσιαστική αποφόρτιση του ΓΝ Ρεθύμνου. Άμεσο εφοδιασμό με όλους τους τύπους εμβολίων ενάντια στον Sars-CoV-2 που έχουν κριθεί ασφαλή και αποτελεσματικά των εμβολιαστικών γραμμών της δημόσιας ΠΦΥ και στελέχωσή τους με αναγκαίο μόνιμο προσωπικό.
 • Επιδημιολογική Επιτήρηση – δημιουργία Αποκεντρωμένου Περιφερειακού Επιδημιολογικού Κέντρου. Αλλαγή επιδημιολογικού μοντέλου, διαστρωματωμένος έλεγχος του πληθυσμού (όχι τυφλά) με μαζικά δωρεάν αξιόπιστα test (rapid, PCR), εκτεταμένη ιχνηλάτηση.
 • Αναγνώριση της νόσου Covid-19 ως επαγγελματική νόσος για τους υγειονομικούς. Ένταξη όλων των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας.
 • Άμεση σύναψη κρατικής σύμβασης ασφάλισης Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Ιατρών. Απόσυρση εγκυκλίου «Χουλιαράκη». Δημιουργία μηχανισμού (Ειδικό Σώμα Εμπειρογνωμόνων Υπ. Υγείας) προδικαστικού ελέγχου καταγγελιών για ιατρικά λάθη.
 • Άμεση νομοθετική ρύθμιση προστασίας του συνόλου του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού (ασυλία) από πιθανές μελλοντικές νομικές συνέπειες κατά την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλία κ.α.
 • Άμεση άρση διώξεων κατά υγειονομικών. Όχι στην προπαγάνδα της ατομικής ευθύνης. Όχι στην ενοχοποίηση υγειονομικών, ασθενών, νοσούντων, συνοδών, γερόντων, νεολαίας, εργαζομένων.
 • Επαναφορά των μισθών όλων των υγειονομικών στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012 με αναδρομική ισχύ.
 • Γενναία αύξηση του Κρατικού προϋπολογισμού για την Υγεία.

Το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΝ Ρεθύμνου διεκδικεί σθεναρά την βελτίωση της παροχής και της προσβασιμότητας στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας του νομού Ρεθύμνης και των συνθηκών εργασίας όλων των υγειονομικών, ανεξαρτήτως βαθμίδας, ειδικότητας, ιδιότητας συμπεριλαμβανομένων επικουρικών, ειδικευόμενων και ιατρών υπόχρεων υπηρεσίας υπαίθρου των δημόσιων Μονάδων Υγείας του νομού.

Το Δ.Σ. της ΕΓΕΣΥΝ Ρεθύμνου καλεί όλα τα μέλη της σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021 με σειρά πολύμορφων δράσεων ενάντια στο προς ψήφιση νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που καταργεί το οκτάωρο και τον σταθερό εργάσιμο χρόνο.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΓΕΣΥΝΡ