28 °C Rethymno, GR
22/09/2021

69 ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ

Συνεργασία των φορέων του Ρεθύμνου για τον περιορισμό της διασποράς του covid-19

- Ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι στους χώρους ψυχαγωγίας από μεικτά κλιμάκια

Η μεγάλη διασπορά κορονοϊού στο Ρέθυμνο βάζει την περιφερειακή ενότητα στον χάρτη με τη χειρότερη επιδημιολογική εικόνα πανελλαδικά. Οι τοπικοί φορείς που βλέπουν τον νομό να υφίσταται σοβαρή υγειονομική και οικονομική ζημία, σε περίπτωση που συνεχιστεί η αύξηση των κρουσμάτων, βρίσκονται σε διαρκή συνεργασία μελετώντας τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης και αναστροφής του σημερινού αρνητικού κλίματος. Πρώτο και βασικό μέλημα τους είναι να εξασφαλίσουν την ορθή και με βάση τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτουργία των χώρων ψυχαγωγίας, όπου φαίνεται πως εντοπίζονται εστίες διασποράς. Δεν είναι εξ άλλου τυχαίο ότι τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται είναι άτομα νεαρής ηλικίας. Οι τοπικές αρχές και υγειονομικές υπηρεσίες κάνουν έκκληση στους επιχειρηματίες να ελέγχουν αυστηρά την τήρηση των μέτρων προστασίας στα καταστήματα τους και παράλληλα καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν.

Σε χθεσινή συνάντηση που είχαν η αντιπεριφερειάρχης, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, ο αστυνομικός διευθυντής, η προϊσταμένη της διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Ανάπτυξης με εκπροσώπους των καταστημάτων ψυχαγωγίας, έθεσαν τους τελευταίους προ των ευθυνών τους επισημαίνοντας τους τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει το Ρέθυμνο σε περίπτωση που δεν αντιστραφεί σύντομα η σημερινή επιδημιολογική εικόνα. Τους ενημέρωσαν επίσης ότι οι έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια θα είναι καθημερινοί και αυστηροί σε σχέση με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Η βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας του νομού αποτελεί μονόδρομο για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, πρωτίστως και δευτερευόντως της οικονομίας.

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου τόνισε με έμφαση την επικινδυνότητα της διασποράς του ιού στον νομό καλώντας επαγγελματίες και πολίτες να τηρούν με αυστηρότητα τα υγειονομικά μέτρα αφού πλέον ο νομός, όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι στο «κόκκινο» αλλά στο «κατακόκκινο».

«Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς τονίσαμε ότι είναι αδιανόητο να προσφέρουμε διασκέδαση και αναψυχή στον κόσμο με ανεμβολίαστους εργαζόμενους και ιδιοκτήτες. Αυτό είναι απαράδεκτο από πλευράς υγειονομικής επικινδυνότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά από την πλευρά του ο δήμαρχος.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανακοινωθούν νέα αυστηρότερα μέτρα από πλευράς κυβέρνησης μετά την έξαρση των κρουσμάτων.

Να σημειωθεί ότι και χθες τα νέα κρούσματα στον νομό διατηρήθηκαν σε υψηλά επίπεδα και έφτασαν τα 69 σε σύνολο 172 που επιβεβαιώθηκαν στο νησί.

Παράλληλα, χθες στον δημοτικό κήπο έγιναν 375 rapid test εκ των οποίων τα 23 ήταν θετικά. Η μέση ηλικία των θετικών διαγνώσεων είναι τα 26 έτη.

Σε πανελλαδικό επίπεδο τα κρούσματα ανήλθαν χθες σε 1.820 Κατά το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 9 ακόμη θάνατοι, ενώ 159 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

 

Αναλυτικά,

 

Σε υψηλά επίπεδα παραμένουν τα κρούσματα στον νομό Ρεθύμνου, καθώς χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 69 νέες μολύνσεις στον νομό, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται πρωταθλητής στα ποσοστά θετικότητας την εβδομάδα 28 Ιουνίου 2021 – 04 Ιουλίου 2021, σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, την εβδομάδα 28 Ιουνίου 2021 – 04 Ιουλίου 2021 το ποσοστό θετικότητας στη χώρα ήταν 1.89% σε σύνολο 265.549 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 0.22% σε σύνολο 1.398.702 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων το ποσοστό θετικότητας ήταν 0.33%.

Τα πιο υψηλά ποσοστά ήταν το Ρέθυμνο με 1,85% θετικότητα, τα Γρεβενά με 0,93%, ο νότιος τομέας Αθηνών με 0,84%, η Ηλεία με 0,71% και η Μύκονος με 0,65%.

Στην κλινική covid του νοσοκομείου Ρεθύμνου νοσηλεύονται τέσσερις ασθενείς θετικοί σε κορονοϊό και τρεις ακόμα με ύποπτα συμπτώματα που περιμένουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων στα οποία έχουν υποβληθεί.

Σημειώνεται ότι χθες στον δημοτικό κήπο έγιναν 375 rapid test εκ των οποίων τα 23 ήταν θετικά. Η μέση ηλικία των θετικών διαγνώσεων είναι τα 26 έτη.

Η κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό με τον φόβο να κυριαρχεί τόσο για τις υγειονομικές όσο και για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο.

Οι συστάσεις για άμεσο εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά και η πιστή τήρηση των υγειονομικών μέτρων με τη χρήση προστατευτικής μάσκας, αλλά και τη διατήρηση των αποστάσεων είναι διαρκείς για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Την ίδια στιγμή εντατικοί έλεγχοι ξεκινούν από μεικτά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, του υγειονομικού και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης του Ρεθύμνου, με κύριο στόχο να εξασφαλιστεί η τήρηση των υγειονομικών πρωτόκολλων στους χώρους όπου ειδικά αυτή την περίοδο τα στοιχεία δείχνουν ότι οι χώροι αυτοί αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες στην αντιπεριφέριεα Ρεθύμνου παρουσία του αστυνομικού διευθυντή Ρεθύμνου, της αντιπεριφερειάρχη, του δήμαρχου, εκπροσώπου των  καταστηματαρχών της παραλίας, της προϊσταμένης της διεύθυνσης Δημόσιας υγείας Μαρίας Κάββαλου και των δυο εποπτών υγείας του κ. Περδικάκη και Βουμβουράκη καθώς και στελεχών της διεύθυνσης Ανάπτυξης εκφράστηκε η αγωνία αλλά και η ανησυχία όλων για την κακή επιδημιολογική εικόνα του νομού και την αύξηση των κρουσμάτων.

Ο εμβολιασμός των εργαζομένων στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ο συχνός έλεγχος ανίχνευσης τους για τυχόν μόλυνση τους από τον ιό είναι ζητήματα που τέθηκαν στη διάρκεια της χθεσινής σύσκεψης. Παράλληλα από πλευράς δήμου και αντιπεριφέρειας τονίστηκε ότι θα ζητήσουν να υπάρξει ένα εμβολιαστικό κέντρο στην περιοχή της παραλίας και μάλιστα οι επαγγελματίες προθυμοποιήθηκαν να εξασφαλίσουν σχετικό χώρο για τη στέγαση του. Αυτό, σύμφωνα με τους ίδιους, θα μπορέσει να δώσει την ευκαιρία σε νέους που θέλουν να εμβολιαστούν να το πράξουν. Παράλληλα, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη, προτάθηκε οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εμβολιασμένοι και μη να προσέρχονται στον δημοτικό κήπο όπου διενεργούνται καθημερινά rapid test για να γίνεται ο σχετικός έλεγχος.

Σε σχετικές δηλώσεις της η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, ανέφερε: «Η κατάσταση στον νομό μας είναι πολύ ανησυχητική. Τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, κυρίως μέσα στην πόλη και σε ηλικίες κάτω των 25 ετών. Αρκετά κρούσματα είτε έχουν προκύψει μέσα από τις ιχνηλατήσεις, είτε είναι εργαζόμενοι σε καταστήματα διασκέδασης, είτε είναι θαμώνες. Κάναμε μια συζήτηση με αστυνομία, τη διεύθυνση Ανάπτυξης, τη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και έναν εκπρόσωπο από τα καταστήματα της παραλίας. Κάναμε μια συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα και αναλύθηκαν οι αιτίες όλου αυτού του προβλήματος. Θα πλαισιώσουν την αστυνομία και δικές μας υπηρεσίες για να γίνεται αυστηρός έλεγχος, ώστε να τηρούνται κατά γράμμα όλα τα πρωτόκολλα και ο νόμος σε ότι αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Θα ελέγχουμε όλα τα καταστήματα τόσο μέσα στον δήμο Ρεθύμνου όσο και στους υπόλοιπους δήμους. Έχουμε πληροφορίες για αυστηροποίηση των πρωτόκολλων. Επίσης θα δούμε τι λένε τα πρωτόκολλα σε ότι αφορά τις συναθροίσεις σε εξωτερικούς χώρους για γάμους και πανηγύρια. Αυτό που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής είναι ότι απαγορεύονται τα γλέντια και τα πανηγύρια όταν η περιφερειακή ενότητα έχει εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 50%, όπως είμαστε εμείς. Θα σταλεί επιστολή στους δήμους για να μην παραχωρούν χώρους για γλέντια και πανηγύρια. Παράλληλα, θα προσπαθήσουμε μαζί με επιστήμονες να προσεγγίσουμε τους νέους ανθρώπους, να τους ενημερώσουμε για τον εμβολιασμό. Θα ζητήσει και ο δήμος Ρέθυμνου μια νέα εμβολιαστική μονάδα στην παραλία όπου συχνάζουν πολλοί νέοι άνθρωποι και αυτό θα το ζητήσουμε και εμείς από την υγειονομική περιφέρεια και τον ΕΟΔΥ σε μια προσπάθεια να διευκολύνουμε και να ενισχύσουμε τον εμβολιασμό των νέων. Παράλληλα συζητήσαμε το θέμα του ελέγχου των εργαζομένων με το σελφ τεστ. Μας είπαν οι επαγγελματίες ότι έχουν κάνει μαζική προμήθεια σελφ τεστ τα οποία τα διέθεταν δωρεάν στο προσωπικό τους. Η κ. Κάββαλου συνέστησε ότι εφόσον γίνονται τεστ ταχείας ανίχνευσης να πηγαίνουν δυο φορές την εβδομάδα οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμενοι να υποβάλλονται σε τεστ».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γιώργος Μαρινάκης ανέφερε: «Κάναμε μια εξονυχιστική συζήτηση και αποφασίσαμε ότι ο καθένας θα κάνει το καλύτερο δυνατό στον τομέα ευθύνης του γιατί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά και θα αναγκαστούμε να εισηγηθούμε και δραστικά μέτρα. Ακόμα και κλεισίματα. Ο καθένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Εμείς τονίσαμε ότι είναι αδιανόητο να προσφέρουμε διασκέδαση και αναψυχή στον κόσμο με ανεμβολίαστους εργαζόμενους και ιδιοκτήτες. Αυτό είναι απαράδεκτο από πλευράς υγειονομικής επικινδυνότητας. Εμείς εισηγηθήκαμε επίσης να δημιουργηθεί ένα εμβολιαστικό κέντρο στο παραλιακό μέτωπο και οι επιχειρηματίες διαθέτουν χώρο για να στεγαστεί, να κάνουμε ότι μπορούμε για να μην υπάρχει κανένα άλλοθι».

Το θέμα συζητήθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την επιτάχυνση των εμβολιασμών.

 

172 νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Κρήτη

Σε 1.820 ανέρχονται τα νέα κρούσματα κορονοϊού που κατεγράφησαν στη χώρα το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Κατά το ίδιο διάστημα σημειώθηκαν 9 ακόμη θάνατοι, ενώ 159 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Στην Κρήτη οι νέες μολύνσεις που εντοπίστηκαν χθες Τετάρτη ανέρχονταν σε 172.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τη γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων από τον ΕΟΔΥ, τα κρούσματα στην Κρήτη κατανέμονται ως εξής:

  • 70 στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου
  • 18 στην περιφερειακή ενότητα Χανίων
  • 69 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνης και
  • 15 στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 430.960 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 147 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.636 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με covid-19 είναι 9, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.763 θάνατοι. Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 159 (68.6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη. To 88.1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.713 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή +22.92%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 45 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).