27 °C Rethymno, GR
19/08/2022

Σ.Δ.Ο.Ε., ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΙΚΑ «ΣΑΡΩΝΟΥΝ» ΤΟΝ ΝΟΜΟ

Συνεχείς έλεγχοι για φοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία στο Ρέθυμνο

• Καταγράφονται υψηλά ποσοστά παραβατικότητας – Έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα

Συνεχίζονται οι οικονομικοί έλεγχοι στην πόλη και στην ενδοχώρα του Νομού Ρεθύμνου. Έπειτα από σχετικές εντολές του υπουργείου Οικονομικών, κλιμάκια ελέγχων του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.), καθώς και μικτά συνεργεία, αποτελούμενα από ελεγκτές οικονομικού και υγειονομικού αντικειμένου, σαρώνουν τον τελευταίο μήνα την Κρήτη, στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος, της διαφθοράς και του παράνομου πλουτισμού.
 
Έτσι, τοπικές επιχειρήσεις βρίσκονται σχεδόν επί καθημερινής βάσεως στο «στόχαστρο» των ελεγκτικών μηχανισμών. Στο μικροσκόπιο του Σ.Δ.Ο.Ε. βρίσκονται επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, καθώς και καταστήματα πώλησης καλοκαιρινών-τουριστικών προϊόντων. Προτεραιότητα για τους ελεγκτές αποτελούν οι περιοχές που συγκεντρώνουν μεγάλη τουριστική κίνηση, ενώ οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στην έκδοση αποδείξεων, στην ύπαρξη ταμειακής μηχανής, καθώς και στην τήρηση των γενικότερων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
 
Στον Νομό Ρεθύμνου, συνεργεία της τοπικής Εφορίας, που έχει άμεση εμπλοκή πλέον με το αντικείμενο των οικονομικών ελέγχων, όπως και κλιμάκια του Σ.Δ.Ο.Ε., έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους και σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ήδη έχει ελεγχθεί μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων τόσο στην πόλη όσο και στην ενδοχώρα.
 
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, τα αποτελέσματα δείχνουν μεγάλο ποσοστό στην Κρήτη, ενώ δεν εξαιρείται και το Ρέθυμνο, καθώς όπως διαπιστώνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ και άλλες συναφείς επιχειρήσεις, συχνά αποφεύγουν να εκδίδουν αποδείξεις στους πελάτες τους. «Δυστυχώς διαπιστώνουμε μεγάλο ποσοστό παραβατικότητας σε πολλές τουριστικές περιοχές της Κρήτης και φυσικά στο Ρέθυμνο. Διαπιστώνουμε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν κόβουν αποδείξεις, κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπιστεί» δήλωσε στα «Ρ.Ν.» ο διευθυντής του Σ.Δ.Ο.Ε. Κρήτης, κ. Γιώργος Αντωνάκης, προσθέτοντας ότι τα ποσοστά παραβατικότητας κυμαίνονται από 30% έως 60% από περιοχή σε περιοχή. Σε ότι αφορά το Ρέθυμνο, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα σε καταστήματα εστίασης.
 
Στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί από την κεντρική υπηρεσία του Σ.Δ.Ο.Ε. και με βάση τις εντολές που έχουν δοθεί από το υπουργείο Οικονομικών στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ., οι έλεγχοι πρόκειται να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό τουλάχιστον έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
 
Κρούσματα εξαπάτησης επιχειρηματιών
 
 
Εν τω μεταξύ, για την αποφυγή κρουσμάτων εξαπάτησης επιχειρηματιών, που τελευταία έχουν πέσει θύματα και στην Κρήτη, από επιτήδειους οι οποίοι προσποιούνται τους εφοριακούς-ελεγκτές, ζητώντας χρηματικά ποσά για να αποχωρήσουν από την επιχείρηση, δήθεν χωρίς να ελέγξουν ή να επιβάλλουν πρόστιμο, ο κ. Αντωνάκης επισημαίνει ότι τα συνεργεία του Σ.Δ.Ο.Ε. είναι πάντοτε διμελή ή τριμελή και καλεί τους πολίτες να ζητούν από τους ελεγκτές εντολές ελέγχου, υπογεγραμμένες από την υπηρεσία, καθώς και υπηρεσιακές ταυτότητες.
 
Ειδικότερα, ο διευθυντής του Σ.Δ.Ο.Ε. επεσήμανε στα «Ρ.Ν.»: «Έχει εμφανιστεί και στην Κρήτη το φαινόμενο της εξαπάτησης επιχειρηματιών από δήθεν ελεγκτές του Σ.Δ.Ο.Ε. ή της Εφορίας. Γι’ αυτό καλούμε τους ελεγχόμενους, να ζητούν πάντα από τους ελεγκτές να τους επιδείξουν την υπηρεσιακή ταυτότητα και την εντολή ελέγχου που τους έχει δοθεί από την υπηρεσία. Οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται ή να διστάζουν. Έχουν δικαίωμα και υποχρέωση να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και την υπηρεσία. Οι υπάλληλοι του Σ.Δ.Ο.Ε. ή της Εφορίας είναι υποχρεωμένοι να επιδείξουν αυτά τα στοιχεία προτού προχωρήσουν στον έλεγχο».
 
Έλεγχοι για αδήλωτη εργασία
 
 
Εκτός από την αντιμετώπιση κρουσμάτων φοροδιαφυγής, το τελευταίο διάστημα έχουν εντατικοποιηθεί οι έλεγχοι για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας από το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) και την ειδική υπηρεσία του Ι.Κ.Α. (ΕΥΠΕΑ).
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι κλιμάκιο του Ι.Κ.Α. βρίσκεται στο Ρέθυμνο και πραγματοποιεί ελέγχους για αδήλωτους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις εστίασης, σε εμπορικά καταστήματα της παλιάς και της νέας πόλης, καθώς και σε επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες σε οργανωμένες παραλίες, σε επιχειρήσεις οργάνωσης θαλάσσιων σπορ, νυχτερινά κέντρα, ενοικιαζόμενες κατοικίες και ξενοδοχεία.