Πρωτοβουλίες και δράσεις άμεσης στήριξης της φοιτητικής κοινότητας του Ρεθύμνου που έχει πέσει θύμα της υποχρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αναλαμβάνουν δήμος, περιφέρεια και εκκλησία σε μια προσπάθεια έμπρακτης αλληλεγγύης στους φοιτητές που αν και δικαιούχοι στερούνται δωρεάν σίτισης και στέγασης.
Ειδικότερα, τη διαβεβαίωση ότι θα ενισχύσει οικονομικά το ΑΕΙ, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των παιδιών που θα σιτίζονται και θα μεταφέρονται δωρεάν στο πανεπιστήμιο Κρήτης, έδωσε ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος, ο οποίος σε συνεργασία με τον δήμο και την περιφέρεια αποφάσισαν να ασκήσουν έντονες πιέσεις προς την κεντρική εξουσία και κυρίως στο υπουργείο Παιδείας, ώστε αφ’ ενός να αυξηθεί το κονδύλι σίτισης στο ΑΕΙ και αφ’ ετέρου να επιτρέψει στο πανεπιστήμιο να προχωρήσει σε αυτοδιαχείριση των αποθεματικών του, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει τις ανάγκες σίτισης που υπάρχουν στο πανεπιστήμιο Κρήτης.
Στη διάρκεια πολύωρης συνάντησης που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στο δημαρχείο παρουσία εκπροσώπων των φοιτητών της πανεπιστημιούπολης Γάλλου και του ΤΕΙ, του μητροπολίτη, του δημάρχου, των επί κεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και δημοτικών συμβούλων αλλά και του πρύτανη του πανεπιστημίου Κρήτης, του αναπληρωτή πρύτανη και του υπεύθυνου φοιτητικής μέριμνας του ΑΕΙ, συζητήθηκε το τεράστιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του ακαδημαϊκού ιδρύματος που όπως ειπώθηκε με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί σε κατάρρευση το ΑΕΙ το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των φοιτητών του.
Οι φορείς αποφάσισαν από κοινού να συμβάλλουν με κάθε τρόπο στην ενίσχυση του ΑΕΙ τόσο σε ότι αφορά το κομμάτι της στέγασης υποστηρίζοντας ότι θα προωθήσουν τον φάκελο με τις έτοιμες μελέτες για την επέκταση των φοιτητικών κατοικιών στου Γάλλου, ώστε το έργο να μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, ενώ παράλληλα ανέφεραν ότι θα ασκήσουν πιέσεις για την ένταξή του δήμου στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τίτλο «Βιώσιμες Πόλεις-Μαθιός Καρλαύτης» το οποίο υλοποιεί το ΥΠΕΚΑ και θα μπορέσει όπως τόνισαν να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της μεταφοράς των φοιτητών.
Ο δήμαρχος, οι επί κεφαλής των παρατάξεων αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση με τους φοιτητές δεσμεύτηκαν και μέσω της περιφερειακής αλλά και της κεντρικής ένωσης δήμων να θέσουν τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας και από κοινού να διεκδικήσουν λύσεις από τα συναρμόδια υπουργεία και την κεντρική πολιτεία.
Σημειώνεται ότι οι φοιτητές του Γάλλου συνεχίζουν για δεύτερη εβδομάδα την κατάληψη του ΑΕΙ ενώ από τη Δευτέρα λουκέτο έβαλαν και οι φοιτητές του ΤΕΙ. Και στα δυο εκπαιδευτικά ιδρύματα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση τη Δευτέρα προκειμένου να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.
Αναλυτικά…
Κοινό μέτωπο διεκδίκησης φορέων για να καλυφθούν οι ανάγκες φοιτητικής μέριμνας
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΥΤΑΝΗ, ΦΟΙΤΗΤΩΝ, ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
• Οικονομικά θα στηρίξει το πανεπιστήμιο Κρήτης η Μητρόπολη
• Συστράτευση για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Κρήτης
• Συστράτευση για τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου Κρήτης
Την έμπρακτη στήριξη τους στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές της πανεπιστημιούπολης Γάλλου αλλά και του ΤΕΙ Ρεθύμνου, οι οποίοι αν και δικαιούχοι στερούνται δωρεάν σίτισης και στέγασης λόγω της υποχρηματοδότησης δείχνουν οι φορείς του νομού. Για οικονομική ενίσχυση του πανεπιστημίου Κρήτης ώστε να αυξηθούν σημαντικά οι κάρτες σίτισης και μεταφοράς που θα διασφαλίσουν δωρεάν φαγητό και μετακίνηση για τους φοιτητές δεσμεύτηκε χθες ο μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος ενώ από κοινού οι φορείς δήμος περιφέρειας και εκκλησία δεσμεύτηκαν να ασκήσουν πιέσεις προς το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας προκειμένου αφ’ ενός να προχωρήσει σε αύξηση της χρηματοδότησης του ΑΕΙ και αφ’ ετέρου να του επιτρέψει να κάνει αυτοδιαχείριση των αποθεματικών του ώστε να μπορέσει να τα αξιοποιήσει για να καλύψει τις ανάγκες των φοιτητών.
Τα παραπάνω αποφασίστηκαν στη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο με πρωτοβουλία του δημάρχου, όπου παρόντες ήταν ο πρύτανης, ο μητροπολίτης καθώς και φοιτητές. Εκ μέρους του πανεπιστημίου παρόντες ήταν ο αναπληρωτής πρύτανης Γ. Νικολακάκης και ο υπεύθυνος της φοιτητικής μέριμνας κ. Ρεράκης οι επί κεφαλής παρατάξεων του δήμου, ο μητροπολίτης και φοιτητές, όπου συζητήθηκε εκτενώς το πρόβλημα που υπάρχει και αναζητήθηκαν λύσεις άμεσες και υλοποιήσιμες ώστε να ανακουφιστούν οι φοιτητές. Παράλληλα, στην ίδια συζήτηση δήμος και περιφέρεια δήλωσαν πως θα συμβάλλουν με όποιο τρόπο μπορούν ώστε ο φάκελος της μελέτης για την επέκταση φοιτητικών εστιών στου Γάλλου που είναι έτοιμος να μπορέσει να διεκδικήσει ευρωπαϊκή χρημοτοδότηση από άξονα του νέου ΕΣΠΑ.
Επίσης, ο δήμος τόσο μέσα από την περιφερειακή όσο και Κεντρική Ένωση Δήμων θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο την αύξηση χρηματοδότησης για το ΑΕΙ ενώ θα διεκδικήσει την αξιοποίηση του προγράμματος «Καρλαύτης» που αφορά στη μεταφορά των φοιτητών.
Υπενθυμίζεται, ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 23% σε συνδυασμό με τη χαμηλά σταθερή χρηματοδότηση για τη σίτιση είχε ως αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός φοιτητών, αν και δικαιούχοι να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Την ίδια στιγμή το κόστος μεταφοράς από και προς το πανεπιστημιακό ίδρυμα, αλλά και οι συνθήκες που επικρατούν στις φοιτητικές εστίες της πόλης σε συνδυασμό με τις 225 αιτήσεις φοιτητών που εκκρεμούν για διαμονή έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της φοιτητικής κοινότητας.
Γ. Μαρινάκης: «Θα ασκήσουμε πιέσεις στην πολιτική ηγεσία»
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκης δεσμεύτηκε για στήριξη από την πλευρά του δήμου στα αιτήματα των φοιτητών ενώ, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο δήμος θα σταθεί αρωγός σε συντονισμένες προσπάθειες σε άμεση συνεργασία με τους φορείς της πόλης για άσκηση περεταίρω πίεσης προς την πολιτική ηγεσία για την επίλυση των προβλημάτων. Στο πλαίσιο αυτό ο δήμαρχος ανέφερε ότι ο δήμος θα έρθει σε επαφή με την ΚΕΔΕ και την Περιφερική Ένωση Δήμων για συνεννόηση και κοινή δράση προς τα αιτήματα των φοιτητών.
Συγκεκριμένα ο κ. Μαρινάκης μεταξύ άλλων δήλωσε: «Από τη δική μας πλευρά επειδή δυστυχώς είμαστε ένας θεσμός που υποκείμεθα σε ένα συγκεκριμένο ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο, έχουμε δυνατότητες θεσμικών παρεμβάσεων προς τα επάνω και προς την κοινωνία μας σε επίπεδο οριζόντιο ώστε να δημιουργήσουμε μια κίνηση της κοινωνίας να στηρίξει το πανεπιστήμιο Κρήτης με τη μορφή τη ηθικής, αλλά και της υλικής συμπαράστασης. Σαν αποτέλεσμα θα φροντίσουμε να φέρουμε το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστήμιων και των υπολοίπων προβλημάτων στο επίπεδο της ΠΕΔ αλλά και στο επίπεδο της ΚΕΔΕ, ενώ θεωρώ ότι μπορούμε να αξιοποιήσουμε το πρόγραμμα «Καρλαύτης» για να δημιουργήσουμε τη δυνατότητα της δωρεάν μετακίνησης σε συνεργασία με τα ΚΤΕΛ, από και προς το πανεπιστήμιο. Παράλληλα για τα θέμα της στέγης, χαίρομαι που ενημερώθηκα από τον πρύτανη ότι είναι έτοιμες οι μελέτες για νέες φοιτητικές εστίες και νομίζω ότι αυτό το δεδομένο μπορούμε να το αξιοποιήσουμε. Παράλληλα, μπορούμε σε συνεργασία και με την περιφέρεια να δημιουργήσουμε ένα εργαλείο χρηματοδότησης μέσα από το πέμπτο κοινοτικό πλαίσιο, πράγματι η αναλογία πόρων φοιτητών προς τις παρεχόμενες δυνατότητες είναι πολύ λιγότερες και κατώτερες των περιστάσεων και των συνθηκών που επικρατούν αυτή τη στιγμή ιδίως στην ελληνική κοινωνία. Άρα λοιπόν η πολιτική περισσότερων φοιτητικών εστιών είναι ένα αίτημα απόλυτα δικαιολογημένο και θεωρώ ότι με τους καταλλήλους χειρισμούς είναι εύκολο να επιτευχτεί. Εμείς ως δήμοι ευχαρίστως θα υποχωρήσουμε σε τυχόν άλλες αξιώσεις μας για να μπορέσουμε να δώσουμε εκείνη τη χρηματοδότηση που χρειάζεται η δημιουργία αυτή της εστίας».
Ο δήμαρχος πρόσθεσε ότι θα υπάρξει κοινός φορέας πίεσης για να διεκδικήσουν το καλύτερο δυνατό για το ΑΕΙ του νησιού τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Μας ενδιαφέρει το πανεπιστήμιο Κρήτης, μας ενδιαφέρουν οι φοιτητές αλλά έχουμε την υποχρέωση αλλά και το δικαίωμα να λειτουργούμε μέσα σε μια δημοκρατία με τον τρόπο με τον οποίο ο καθένας αισθάνεται ότι λειτουργεί καλύτερα. Ένας κοινός φορέας άσκησης πίεσης μπορεί να είναι μια κοινή επιτροπή αγώνα με συγκεκριμένη όμως ατζέντα, συγκεκριμένες διεκδικήσεις και τη στήριξη της διαδικασίας, δεν είμαστε υποχρεωμένοι να υπάκουμε στο πως ήθελαν κάποιοι άλλοι να ενεργούμε καθώς όπως εξήγησα είναι σεβαστό το πρόβλημα της κάθε κοινωνικής ομάδας, υπάρχουν όμως προβλήματα που απαιτούν την προσοχή μας αλλά δυστυχώς πάρα πολλές κοινωνικές ομάδες και τάξεις που έχουν τέτοια προβλήματα».
Μητροπολίτης Ευγένιος: «Η Μητρόπολη δίπλα στους αγώνες σας»
Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος εξέφρασε την αμέριστη στήριξη του στα αιτήματα των φοιτητών τονίζοντας πως θα ενισχύσει οικονομικά το Π.Κ για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες σίτισης και στέγασης.
Μεταξύ άλλων στην ομιλία του σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η παρουσία μου εδώ έχει σαν βασικό και μόνο στόχο τη στήριξη στον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα σας, προσωπικά εγώ αλλά και η μητρόπολη είμαστε στο πλευρό σας και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να λυθεί άμεσα το θέμα της σίτισης και της στέγασης το οποίο είναι μείζον θέμα για την φοιτητική κοινότητα της πόλης».
Παράλληλα ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευγένιος εξέφρασε την πρόθεση της Μητρόπολης να στηρίξει άμεσα τους φοιτητές στο θέμα των καρτών μεταφοράς και σίτισης για τους φοιτητές που έχουν άμεση ανάγκη ενώ για το θέμα της στέγασης ανακοίνωσε την πρόθεση της Μητρόπολης να παραχωρήσει οικόπεδο σε συνεργασία με τον δήμο, την αντιπεριφέρεια και το πανεπιστήμιο Κρήτης, για ανέγερση φοιτητικών εστιών μέσω του πέμπτου πλαισίου στήριξης και ύστερα από συλλογική διαβούλευση.
Μιχάλης Ταρουδάκης: «Το πανεπιστήμιο Κρήτης ματώνει από την υποχρηματοδότηση»
Από την πλευρά του ο προσωρινός πρύτανης του πανεπιστήμιου Κρήτης Μιχάλης Ταρουδάκης επανέλαβε τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το πανεπιστήμιο το οποίο όπως και τα άλλα ΑΕΙ βρίσκονται στα όρια της κατάρρευσης.
Σε σχετικές δηλώσεις του μεταξύ άλλων υποστήριξε: «Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα προβλήματα του πανεπιστημίου είναι πάρα πολλά τα οποία έχουν να κάνουν τόσο με τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας όσο και με τα θέματα της πραγματικής λειτουργίας του πανεπιστημίου, όλα αυτά οφείλονται στην υποχρηματοδότηση που έχει το πανεπιστήμιο Κρήτης αλλά και τα υπόλοιπα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας. Έχουμε φτάσει σε ένα οριακό σημείο αυτή τη στιγμή επειδή υπάρχει και το κοινωνικό πρόβλημα. Το θέμα της σίτισης και της στέγασης των φοιτητών και γενικότερα τα θέματα της φοιτητικής μέριμνας έχουν φτάσει σε οριακό σημείο επίσης έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα με τη διεξαγωγή μαθημάτων εργαστηριών και προσπαθούμε με όποιο τρόπο μπορούμε να τα βελτιώσουμε. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι κάποια στιγμή θα πρυτανεύσει η λογική η οποία λέει ότι η παιδεία είναι το πρώτο όργανο για να μπορέσει να υπάρξει ανάπτυξη σε αυτή τη χώρα, ενώ παιδεία χωρίς τα πανεπιστήμια και τους φοιτητές φυσικά δεν έχει νόημα, επομένως εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν δραστικές παρεμβάσεις στον τομέα αυτό έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της υποχρηματοδότησης από τα οποία ξεκινούν και όλα τα υπόλοιπα προβλήματα, ενώ θα συνεχίσουμε να πιέζουμε από πλευράς μας προς την κατεύθυνση αυτή».
Σύγκλιση απόψεων των δημοτικών παρατάξεων για κοινή δράση
Την αλληλεγγύη τους και τη συμπάθεια τους εξέφρασαν με τη σειρά τους και οι επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, ενώ παρά τις επί μέρους διαφωνίες συμφώνησαν στην ανάληψη κοινής δράσης του Δήμου με τους φορείς της πόλης για την ευρύτερη κοινή συνεννόηση στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των φοιτητών .
Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Θοδωρής Νίνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το συγκεκριμένο πρόβλημα απαιτεί συλλογική αντιμετώπιση. Πρέπει οι φορείς του Ρεθύμνου να έρθουμε σε συνεννόηση μεταξύ μας και με το συντονιστικό των φοιτητών σε πρώτο χρόνο ενώ σε δεύτερο χρόνο πρέπει το πρόβλημα να κοινοποιηθεί στην ΚΕΔΕ, έτσι ώστε η κοινή δράση να γίνει συλλογική για να μεγιστοποιήσουμε την πιθανότητα ουσιαστικών αποτελεσμάτων».
Ο κ. Μιχάλης Ανδρουλάκης επίσης έκανε έκκληση για αλληλεγγύη προς του φοιτητές από τους τοπικούς φορείς και υπογράμμισε την ανάγκη για συνεννόηση του δήμου με την αντιπεριφέρεια προς την εξεύρεση λύσης για την άμεση ροή κονδυλίων για λύση στο μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει με τη φοιτητική μέριμνα στην πόλη μας.
Τέλος, ο κύριος Μανουσογιάννης υπογράμμισε την ανάγκη για αλληλεγγύη του δημοτικού συμβουλίου και της κοινωνίας προς του φοιτητές, συγχρόνως όμως υπενθύμισε τις θεσμικές κρατικές δομές λειτουργίας και την αδυναμία ανάληψης κομβικών πολιτικών πρωτοβουλιών από τον δήμο, ενώ ήταν θετικός στη προοπτική συλλογικής συνεννόησης και κοινής δράσης.
Εκπρόσωποι συντονιστικού φοιτητών: «Ικανοποίηση για τις δεσμεύσεις και συνέχιση του αγώνα»
Από την πλευρά τους οι φοιτητές της πανεπιστημιούπολης Γάλλου αλλά και του ΤΕΙ που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για τις δεσμεύσεις των φορέων για ανάληψη δράσης αναφορικά με τα προβλήματα τους και την κοινοποίηση αυτών στην ΚΕΔΕ, ωστόσο επεσήμαναν για μια ακόμα φορά την άμεση ανάγκη κάλυψης αυτών των αναγκών.
Υποστήριξαν ωστόσο ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να αρθεί το αδιέξοδο που έχει προκύψει με το θέμα της σίτισης, της στέγασης και της μεταφοράς και τόνισαν ότι θα ταχθούν δίπλα σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία για σύσταση φορέα για κοινή συλλογική δράση και άσκηση πίεσης προς του θεσμούς.