23 °C Rethymno, GR
28/09/2021

ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ Ο ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Σχεδιασμός για σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις 3.000 τ.μ. για την στέγαση των ειδικών σχολείων

-Μετά τις νέες προδιαγραφές που θέτει το υπουργείο Παιδείας για το κτιριολογικό πρόγραμμα του έργου ο προϋπολογισμός του αναμένεται να φτάσει τα 9 εκ. ευρώ

Τις επόμενες μέρες και ως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί η προς ένταξη στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» η πρόταση του Δήμου Ρεθύμνου για ένταξη και χρηματοδότηση του έργου ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ (Κέντρο Γεωργικής Εκπαίδευσης), προκειμένου εκεί να στεγαστούν οι δομές ειδικής αγωγής του Ρεθύμνου.

Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργης Μαρινάκης, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μετά από σχετικό ερώτημα του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Μανούσου Μανουσογιάννη, σε σχέση με τις προθέσεις του υπουργείου για την χρηματοδότηση του παραπάνω έργου, το έργο εξαίρεται πλαφόν, καθώς καλύπτει τις ανάγκες όλων των δήμων του νομού.

Ο κ. Μανουσογιάννης στη διάρκεια της συνεδρίασης εξέφρασε την αγωνία του και τους προβληματισμούς του για τις σημερινές συνθήκες στέγασης των παιδιών στο ειδικό σχολείο, ωστόσο ο δήμαρχος εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι η τεχνική υπηρεσία εργάζεται πυρετωδώς λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και τις προδιαγραφές που θέτει τόσο το υπουργείο Παιδείας σε σχέση με την έκταση του κτιρίου, την οποία αύξησε εκ νέου και πλέον φτάνει τα 3.000 τ.μ. και ο φάκελος θα κατατεθεί πολύ σύντομα.

Υπενθυμίζεται ότι το κτίριο του ΚΕΓΕ ανέρχεται σε 970 τ.μ., ωστόσο το υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εγκρίνει το κτιριολογικό πρόγραμμα, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικής άδειας, ζήτησε να προστεθούν επιπλέον 1.300 τ.μ. καθιστώντας το έργο ακόμα πιο δύσκολο, ενώ τη Δευτέρα με νέα ενημέρωσή του προς τον Δήμο γίνεται αναφορά ότι πρέπει να προστεθούν επιπλέον τ.μ., που πλέον φτάνουν τα 3.000 τ.μ.

Όπως είπε στη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Άγγελος Μαλάς, παρά το γεγονός ότι η έκταση και οι προϋποθέσεις που θέτει το κτιριολογικό πρόγραμμα το υπουργείο είναι σύνθετες και μεγάλες, κάτι που συνεπάγεται και αύξηση του προϋπολογισμού του έργου, ο Δήμος θα διεκδικήσει το έργο αυτό με αυξημένες προσδοκίες για τη χρηματοδότησή του, αφού όπως αναφέρθηκε στον συγκεκριμένο άξονα δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόταση.

Η αύξηση άλλωστε των τ.μ. σηματοδοτεί την κατασκευή σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων που θα μπορούν για σειρά ετών να καλύψουν τις ανάγκες όλων των δομών ειδικής αγωγής του νομού.

«Δεν τίθεται θέμα για το ειδικό σχολείο. Τόνισα στον υπουργό ότι ήταν υπερβολικό εκ μέρους του υπουργείου Παιδείας να προσθέσει 1.300 τ.μ., αλλά δεν γινόταν αλλιώς. Σαν Δήμος δεν μπορούσαμε να καθυστερήσουμε» ανέφερε ο δήμαρχος απαντώντας στον κ. Μανουσογιάννη.

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων ενημερώνοντας το σώμα για την τελευταία εξέλιξη είπε: «Το μεσημέρι της Δευτέρας με ενημέρωσαν από το υπουργείο ότι τα τ.μ. για το έργο ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ με νέα τροποποίηση ανέρχονται σε 3.000. Ανεβαίνουμε και στον προϋπολογισμό. Έχουμε υπέρβαση, αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, θεωρώ ότι το έργο αυτό θα είναι πρότυπο στην Ευρώπη. Η μελέτη βάσει προϋπολογισμού στοιχίζει 800.000 ευρώ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο προϋπολογισμός του έργου, που αρχικά είχε προεκτιμηθεί στα 5.5-6 εκ. ευρώ, με την προσθήκη επιπλέον τετραγωνικών μέτρων αναμένεται να φτάσει τα 9 εκ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ρεθύμνου, Μαρίνος Ρουσιάς, ο φάκελος της προμελέτης θα κατατεθεί ως το τέλος της εβδομάδας στον άξονα «Αξιοποίηση κτιριακού αποθέματος δήμων», καθώς υπάρχει ετοιμότητα, παρά την παράταση που δόθηκε για την υποβολή προτάσεων έως τις 11 Ιουνίου.

«Όταν η τεχνική υπηρεσία απευθύνθηκε στο υπουργείο Παιδείας για την καταλληλότατη του χώρου του κτιρίου του ΚΕΓΕ που είχε παραχωρηθεί στον δήμο για την στέγαση σχολείων, το υπουργείο έστειλε ένα φαραωνικό σχέδιο με προαπαιτούμενα. Όλα αυτά έπρεπε να αποτυπωθούν στη μελέτη για να μπορέσουμε να τα υποβάλλουμε στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτης», αλλά ταυτόχρονα να μπορέσουμε να πάρουμε έγκριση και από το υπουργείο Παιδείας για να προχωρήσουμε στον σχεδιασμό μας. Γιατί αν δεν το έχουμε αυτό δεν έχουμε οικοδομική άδεια. Επειδή ο χρόνος ήταν πολύ περιορισμένος για την κατάθεση της πρότασης στο πρόγραμμα, καταλήξαμε στη διαδικασία της μελέτης-κατασκευής. Δηλαδή ο ανάδοχος θα κάνει και τη μελέτη του συγκροτήματος για τους χώρους που απαιτούνται αλλά και την κατασκευή στην συνέχεια. Ο φάκελος της προμελέτης θα σταλεί στο υπουργείο αυτές τις μέρες ως υποψήφιο προς ένταξη έργο. Εμείς προσαρμόσαμε τα δεδομένα και τις προδιαγραφές που απαιτεί το υπουργείο Παιδείας και το καταθέτουμε στο πρόγραμμα. Τα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα, όπως είναι λογικό αυξάνουν το κόστος του έργου που εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 9 εκ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 2019 δόθηκε η έγκριση παραχώρησης του χώρου από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να προχωρήσει ο Δήμος στις εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου του ΚΕΓΕ, ώστε να λειτουργήσει εκεί το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Πρόκειται για ένα οικοδομικό χώρο 9,8 στρεμμάτων, που μαζί με τα υφιστάμενα κτίσματα είναι 1.550 τ.μ. περίπου. Η ανέγερση σχολικών δομών ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ, των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του Νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής, μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.

Χαρακτηριστικό του προβλήματος που υπάρχει σήμερα είναι ότι σε ένα χώρο συστεγάζονται το ειδικό νηπιαγωγείο, το δημοτικό και τα ΕΕΕΕΚ (εργαστήρια ειδικής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης). Ο χώρος είναι πολύ μικρός για τα 35 παιδιά που φοιτούν στα εργαστήρια και τους τριάντα εκπαιδευτικούς τους.

Η χρηματοδότηση της αποκατάστασης του κτιρίου του ΚΕΓΕ αποτελεί ζήτημα ζωτικής σημασίας για τον Δήμο Ρέθυμνου, καθώς η ανάγκη για στέγαση των δομών ειδικής αγωγής σε αξιοπρεπείς συνθήκες είναι επιτακτική.

Αίτημα ενίσχυσης της χρηματοδότησης του δήμου για τα σχολεία

Εν τω μεταξύ, με αφορμή τον σχεδιασμό για το κτίριο του ΚΕΓΕ ο δήμαρχος ενημέρωσε τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου για τους προβληματισμούς που εξέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα κατά την επίσκεψή του στο Ρέθυμνο, αναφορικά με τις πενιχρές χρησμοδοτήσεις για τα σχολεία του δήμου, υποστηρίζοντας ότι ο δήμος Ρεθύμνου συντηρεί 13 μονάδες που απευθύνονται σε μαθητές όλου του νομού.

Μεταξύ άλλων ο δήμαρχος ανέφερε:

«Όταν μιλήσαμε με τον κ. Πέτσα εγχείρησα στον υπουργό αλλά και στον γενικό γραμματέα, ένα φάκελο με στοιχεία που αποδεικνύουν τη δυσμενή μεταχείριση του δήμου Ρεθύμνης σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις για την ενίσχυση της σχολικής στέγης, αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα τ.μ. που έχουν σωρευτεί με νέες σχολικές μονάδες που είναι άλλων προδιαγραφών με πολλαπλάσιους χώρους και άρα πολλαπλάσιες δαπάνες, τονίσαμε ότι δεν είναι δυνατόν ο δήμος Ρέθυμνου να έχει ευθύνη όλων των διαδημοτικών σχολείων του νομού, που σε αριθμό είναι 13. Θεωρώ ότι την επόμενη εβδομάδα, που θα επιδιώξω συναντήσεις, θα είναι στην ατζέντα το θέμα αυτό, το θεωρώ πολύ καλό μήνυμα ότι ζήτησαν από διευθυντές εκπαίδευσης του νομού όχι τον αριθμό μαθητών αλλά των τ.μ. που χρησιμοποιούνται για κάθε σχολική στέγη. Είναι βέβαιο ότι τους προβληματίσαμε προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτό γίνει απόφαση θα έχουμε επιπλέον ενισχύσεις. Ελπίζω να καταλήξουμε στο σωστό συμπέρασμα».