18 °C Rethymno, GR
02/04/2023

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ ΚΕΓΕ

Σχεδιασμός ενίσχυσης της σχολικής στέγης στο Ρέθυμνο

Σε εξέλιξη είναι ο σχεδιασμός του δήμου Ρεθύμνου για την ενίσχυση της σχολικής στέγης στον μητροπολιτικό δήμο. Μετά την ένταξη της κατασκευής του δημοτικού σχολείου Ρουσσοσπιτίου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με προϋπολογισμό 4.385.432,00 ευρώ για την ανέγερση και τον εξοπλισμό της σχολικής μονάδας, ο δήμος Ρεθύμνου είναι εν αναμονή της έγκρισης δημοπράτησης για να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός του έργου και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες.
Το νέο σχολικό συγκρότημα στο Ρουσσοσπίτι είναι ουσιαστικά μια απόλυτα αναγκαία εκπαιδευτική υποδομή, που μετά από πολλές προσπάθειες πολλών ετών, μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο κατασκευής του σχολείου Ρουσσοσπιτίου αφορά την κατασκευή του νέου δημοτικού σχολείου σε δυο συνεχόμενα δημοτικά οικόπεδα συνολικής έκτασης 4.361 τ.μ.
Σύμφωνα και με το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα του σχολικού συγκροτήματος αυτό περιλαμβάνει:
– Μια ισόγεια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων εμβαδού 246,40 τ.μ. με σκηνή, αποθήκη και αποδυτήρια,
δυο διώροφα κτίσματα των οποίων το κτιριολογικό πρόγραμμα διαρθρώνεται ως εξής:
– Υπόγειος βοηθητικός χώρος:
Στον χώρο αυτό εμβαδού 338,56 τ.μ. θα εγκατασταθούν μηχανολογικές εγκαταστάσεις, λεβητοστάσιο, αποθήκη βιβλίων, αποθήκη οργάνων γυμναστικής, γενικό αρχείο σχολείου και μια γενική αποθήκη.
– Ισόγειο:
Στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 742,08 τ.μ. θα αναπτυχθούν τρεις αίθουσες διδασκαλίας, WC αγοριών – κοριτσιών, WC ΑΜΕΑ, κυλικείο, γραφείο διευθυντή, γραφείο δασκάλων, γραφείο ενημέρωσης γονέων, γραμματεία, ιατρείο – αναρρωτήριο, βιβλιοθήκη και WC ανδρών – γυναικών
– Όροφος:
– Στη στάθμη αυτή συνολικού εμβαδού 544,64 τ.μ. θα αναπτυχθούν εργαστήριο Φ/Χ και πληροφορικής, γραφείο συλλόγου γονέων, εργαστήριο αισθητικής αγωγής, τρεις αίθουσες διδασκαλίας, αποθήκη και WC
– Ανοιχτός στεγασμένος χώρος με εμβαδό 172,96 τ.μ., ο οποίος θα αποτελεί το χώρο για το μάθημα της γυμναστικής.
Η επικάλυψη των κτιρίων θα γίνει με συνδυασμό δωμάτων και κεραμοσκεπών στεγών. Τα χαρακτηριστικά (υλικά, τρόπος κατασκευής) και η μορφολογία θα ακολουθεί τις απαιτήσεις και περιορισμούς που τίθενται από τη νομοθεσία των παραδοσιακών οικισμών και θα είναι σύμφωνα με την εγκεκριμένη μελέτη από το συμβούλιο Αρχιτεκτονικής και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου.
Παράλληλα, από το ίδιο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών, το «Αντώνης Τρίτσης» ο δήμος Ρεθύμνου αναμένει την έγκριση της χρηματοδότησης ως έργου, εκτός πλαφόν, της ανακατασκευής του Κέντρου Γεωργικής Εκπαίδευσης(ΚΕΓΕ) προϋπολογισμού 8.894.088 ευρώ, με στόχο εκεί να λειτουργήσουν τα Ειδικά σχολεία.
Το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνου (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) και το Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) αποτελούν δυο σχολικές μονάδες αναφοράς όλου του νομού  των οποίων την ευθύνη λειτουργίας φέρει ο δήμος. Το δυναμικό των δυο μονάδων αυτών είναι αντιστοίχως 40 και 38 μαθητές.
Πιο συγκεκριμένα το  Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνου στεγάζεται σε μισθωμένο χώρο, χωρίς αίθουσες για τα μαθήματα ειδικοτήτων που απαιτεί ένα επαγγελματικό σχολείο, ενώ το Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης φιλοξενείται προσωρινά από το 1ο Ειδικό δημοτικό του δήμου, όπου παραχωρήθηκαν κάποιες αίθουσες.
Για την επίλυση του κτιριολογικού ζητήματος των δυο παραπάνω δομών παραχωρήθηκε στον δήμο από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το 2019, η χρήση ακινήτου εμβαδού 9.763,64 τ.μ. με υφιστάμενα κτίσματα εμβαδού 1.145 τ.μ. τα οποία χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ως Σχολή Γεωργικής Επιμόρφωσης.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει την εκπόνηση αφενός όλων των  επιβεβλημένων από το νόμο μελετών και αφετέρου την κατασκευή του έργου (συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντα χώρου)  βάση του ν.4412/2016 και της κείμενης νομοθεσίας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν στη διαρρύθμιση και επισκευή όλων των εσωτερικών χώρων των υφιστάμενων κτισμάτων προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη λειτουργία των Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. και ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ., την ανέγερση των επεκτάσεων που περιγράφονται από τη μελέτη και το εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα,  καθώς και κάθε αναγκαία επέμβαση στον περιβάλλοντα χώρο.
Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού ιδρύματος που θα διαθέτει χώρους και εξοπλισμό, σύμφωνα με τις προδιαγραφές, ώστε να μπορεί να επιτελεστεί πλήρως ο σκοπός λειτουργίας του, ο οποίος δεν είναι άλλος από  το να βοηθήσει και να δυναμώσει ένα σύνολο παιδιών που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες.
Η ανέγερση σχολικών δομών ειδικής αγωγής στο κτίριο του ΚΕΓΕ αποτελεί πάγιο αίτημα του σωματείου ΑΜΕΑ, των συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων των ειδικών σχολείων του νομού, καθώς και της δημοτικής αρχής, μιας και οι μαθητές μέχρι σήμερα συνωστίζονται σε μικρές και ακατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας σε συνθήκες όχι αξιοπρεπείς.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων Άγγελο Μαλά, το έργο του ΚΕΓΕ είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο αναμένει χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ωστόσο όπως διευκρίνισε πρόκειται για έργο εκτός πλαφόν και δεν υπάρχει προς στιγμή ενημέρωση για το πότε αυτό θα εξασφαλίσει τα απαιτούμενα κονδύλια.
Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η κατασκευή σχολείων στην περιοχή του Γάλλου, σε έκταση που έχει παραχωρήσει το πανεπιστήμιο Κρήτης, στον δήμο Ρεθύμνου μέσω χρησιδανείων συνολικής έκταση 63.425 τ.μ. με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) .
Ο δήμος Ρεθύμνου μέσα από αυτό το έργο φιλοδοξεί να δώσει λύση στο σοβαρό στεγαστικό πρόβλημα που σήμερα υπάρχει στα δυο σχολεία – πειραματικό, γυμνάσιο και λύκειο, κάπου στεγάζονται σε διαφορετικούς χώρους στο κέντρο της πόλης και τα Μισίρια αντίστοιχα, αλλά και στο μουσικό σχολείο που στεγάζεται σε ακατάλληλες στο κέντρο της πόλης.
Παράλληλα στον σχεδιασμό του δήμου είναι στις εκτάσεις αυτές να κατασκευαστούν και οι εγκαταστάσεις που θα στεγάσουν τμήματα του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, που επίσης στεγάζονται σε ακατάλληλα κτίρια στην περιοχή των Περιβολίων.