8 °C Rethymno, GR
22/01/2022

«Σωρόχαρτα» παντού!

Είναι στιγμές που σηκώνει κάποιος τα χέρια ψηλά και λέει… «Δεν υπάρχει σωτηρία! Έχει χαθεί κάθε ελπίδα να σταθεί αυτή η χώρα στα πόδια της!».Όταν, μάλιστα, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου, κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να συγκρίνει και να αξιολογήσει την καθημερινότητα -τις νοοτροπίες- τις αντιλήψεις, τότε δεν είναι λίγες οι φορές που το αποτέλεσμα βγαίνει ελλειμματικό σε βάρος της Ελλάδας…
 
Τα χρόνια περνούν και δεν μπορούμε να ξεκολλήσουμε από το βάλτο μιας πολυεπίπεδης κρίσης, που όπως έχουμε υποστηρίξει και στο παρελθόν, δεν περιορίζεται μόνο στην οικονομία και την πολιτική (κρίση του πολιτικού μας συστήματος – προσωπικού), αλλά απλώνεται στους θεσμούς – στην εκπαίδευση – στις αρχές – τις αξίες. Είναι ταυτόχρονα κρίση κοινωνική. Στο βάθος όμως αναμφίβολα είναι κρίση πολιτισμική.
 
Ίσως γι’ αυτό θα απαιτηθεί χρόνος και πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο για να ξεπεραστεί. Οι φαύλες αντιλήψεις και νοοτροπίες, η αφέλεια και η ευπιστία μέχρι βλακείας, ο ωχαδελφισμός, η αναζήτηση της εύκολης λύσης, το αόρατο και απρόσωπο «κράτος» που μονίμως μας οφείλει ενώ εμείς το μόνο που κάνουμε είναι να σκαρφιζόμαστε τρόπους να το εξαπατήσουμε, μιας και δεν έχουμε ακόμα αντιληφθεί ότι στρεφόμαστε κατά του ίδιου μας του εαυτού! Είμαστε συνεχώς θύματα τρίτων που επιβουλεύονται καθετί το ελληνικό! Συνεχώς μας φταίνε οι άλλοι…
 
Κι όταν δεν βλέπουμε αποτέλεσμα από το «κράτος» τότε εμφανίζεται ο «από μηχανής θεός» που δίνει τη μαγική λύση! Έρχεται λ.χ. ο Αρτέμης Σώρρας και ένα μεγάλο μέρος του απογοητευμένου κόσμου τον πιστεύει και τον ακολουθεί τυφλά! Ποιον; Τον άνθρωπο που λέει ότι έχει πουλήσει στον Ομπάμα -προσωπικά!- την «αντιβαρυντική» τεχνολογία του Απόλλωνα, έναντι τριών τρισεκατομμυρίων! Αυτόν που δήθεν διαθέτει 600 δις για την εξαγορά του ελληνικού χρέους, δημοσίου και ιδιωτικού! Καλεί μάλιστα τους πολίτες να πληρώσουν 30 ευρώ συνδρομή και να λάβουν το «σωρόχαρτο» το οποίο (ως ένα σύγχρονο «συγχωροχάρτι») στη συνέχεια θα το προσκομίσουν στη ΔΟΥ και θα απαλλαγούν από όλα τους τα χρέη! Βρέθηκαν μάλιστα και Δήμαρχοι που έβαλαν την υπογραφή τους, σε συμφωνητικά προκειμένου ο Αρτέμης Σώρρας να κάνει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων στους δήμους τους! Αυτά και πολλά ακόμα «μαργαριτάρια» γίνονται αποδεκτά και πιστευτά λόγω αφέλειας ή ευπιστίας στην καλύτερη περίπτωση!
 
Το «φαινόμενο Σώρρα» μπορεί να είναι χαρακτηριστικό, όμως δεν είναι ούτε το μοναδικό, αν και αποτελεί το πλέον κραυγαλέο και γι’ αυτό δημιουργεί μεγαλύτερη απορία, πώς βρήκε τέτοια απήχηση και μάλιστα σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού… Είναι όμως αναμφίβολα μια απόδειξη ότι η κρίση -όπως αναφέραμε παραπάνω- είναι στην ουσία πολιτισμική!
 
Όμως ο Σώρρας και τα «σωρόχαρτά» του βρίσκονταν και βρίσκονται παντού… Με διαφορετική κάθε φορά μορφή… Είναι μια αντίληψη και μια φαύλη νοοτροπία, που με το δικό της τρόπο, έχει συμβάλλει στη γέννηση και εδραίωση της πολύπλευρης κρίσης.
 
Ποιος ήταν όμως κάποτε ο «Σώρρας», στον οποίο είχαν εναποθέσει τις προσδοκίες τους και ζητούσαν να ικανοποιήσει αιτήματα, πέρα από κάθε οικονομική λογική, μεγάλες κοινωνικές ομάδες, πριν εμφανιστεί ο τωρινός Αρτέμης που υπόσχεται «λαγούς με πετραχήλια»; Για άλλους το αόρατο -όπως είπαμε- «κράτος» ή η «κακή» ΕΕ… Η επιμονή σε επιδοτήσεις καλλιεργειών και προϊόντων, που δεν είχαν ζήτηση, αντί για αναδιάρθρωση καλλιεργειών, το κλασικό «όλα τα κιλά, όλα τα λεφτά» κι ας μην υπήρχαν καν τα κιλά! Οι κομματικές προσλήψεις και μάλιστα σε θέσεις μη αναγκαίες, μόνο και μόνο για να βολευτούν «τα δικά μας παιδιά»! Έγινε μάλιστα το εξωφρενικό να προσληφθούν το 2007 εκατοντάδες αγροφύλακες, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να προσληφθούν το 1993! Ύστερα μάλιστα από 2 – 3 χρόνια πήραν και σύνταξη!
 
Ειναι λοιπόν κατανοητό ότι το «φαινόμενο Σώρρα» είναι διαχρονικό και διαπερνά πολιτικές εξουσίες που με τις πράξεις ή τις παραλήψεις τους έχουν συμβάλλει στη σημερινή κρίση. Μια εκδοχή του φαινομένου ήταν και το «Δεν πληρώνω» ή παλιότερα το «επίδομα έγκαιρης προσέλευσης στην εργασία»!
 
Με απλά λόγια τα «σωρόχαρτα» προϋπήρχαν του Σώρρα… Ήταν το δέντρο που αντί για καρπούς «γεννάει» λεφτά! «Έτσι κάνεις… Απλώνεις τα χέρια σου και κόβεις όσα χρειάζεσαι!».
 
Αν βέβαια είσαι το «απρόσωπο – αόρατο κράτος» τότε δανείζεσαι! Μόνο που κάποια ώρα έρχεται ο λογαριασμός και τότε…
 
E-Mail: pgiannoulakis@yahoo.gr