Το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης στις «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις» και ο Οργανισμός κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις: H πρόκληση της συνεργασίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Μαΐου και ώρα 19.00 στην αίθουσα «Παντελής Πρεβελάκης» – Ωδείο, στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.
Σκοπός της Ημερίδας είναι να παρουσιαστεί στο κοινό του Ρεθύμνου και σε κάθε ενδιαφερόμενο το νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Παρεμβάσεις στις Εξαρτήσεις».
Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές: Οι εξαρτήσεις είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με ποικίλες ψυχολογικές, κοινωνικές και ιατρικές πτυχές. Αποτελεί αναμφίβολα μια κοινωνική πρόκληση που τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Δεν αφορά μόνο τα άτομα που κάνουν κατάχρηση ψυχοτρόπων ουσιών αλλά και την οικογένειά τους, τους εργασιακούς/εκπαιδευτικούς χώρους αλλά και ολόκληρη την κοινότητα και κοινωνία μας. Για την αντιμετώπιση των σύνθετων προβλημάτων που συσχετίζονται με τις εξαρτήσεις έχουν δημιουργηθεί υπηρεσίες και προγράμματα παρέμβασης σε πολλές περιοχές της χώρας. Η ραγδαία εξάπλωση του φαινόμενου απαιτεί την άρτια μεταπτυχιακή εκπαίδευση επαγγελματιών ψυχικής υγείας, ψυχολόγων, ιατρών, κοινωνιολόγων και κοινωνικών λειτουργών για την στελέχωση των υπαρχόντων υπηρεσιών αλλά και για την καλύτερη επιστημονική μελέτη και σε βάθος κατανόηση των προβλημάτων που σχετίζονται με την κατάχρηση ουσιών.
Παράλληλα, είναι διαπιστωμένη η ανάγκη για υψηλού επιπέδου εκπαίδευση στους επιστήμονες που στελεχώνουν ή πρόκειται να στελεχώσουν δομές και φορείς που ασχολούνται με την πρόληψη και θεραπεία των εξαρτήσεων. Παρόλα αυτά, κατά την παρούσα χρονική περίοδο δεν υφίσταται οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο συγκεκριμένο πεδίο στα ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έρχεται να καλύψει το παραπάνω κενό και στοχεύει να παρέχει την εξειδικευμένη γνώση που απαιτείται για την επαρκή επαγγελματική- επιστημονική ενασχόληση με το χώρο των εξαρτήσεων μέσα από ένα πλουραλιστικό πρόγραμμα σπουδών το οποίο θα περιλαμβάνει τόσο ένα συμπαγές θεωρητικό υπόβαθρο, όσο και ευκαιρίες για την πρακτική εξοικείωση των συμμετεχόντων με την πρόληψη και παρέμβαση.
Στην ημερίδα θα υπογραφεί σύμβαση συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που αφορά σε συνεργασία για το συγκεκριμένο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών, ενώ θα υπάρξουν και πέντε σύντομες σχετικές εισηγήσεις από ειδικούς.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Πρόγραμμα Ημερίδας
19.00-19.30: Χαιρετισμοί από τους: Μητροπολίτη Ρεθύμνου και Αυλοποτάμου, κ.κ. Ευγένιο, υπουργό Υγείας και βουλευτή Ρεθύμνου, Ανδρέα Ξανθό, αντιπεριφερειάρχη Μαίρη Λιονή, δήμαρχο Γεώργιο Μαρινάκη, πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Οδυσσέα-Ιωάννη Λ. Ζώρα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου ΟΚΑΝΑ, Δρ Ευάγγελο Καφετζόπουλο, πρόεδρο του Τμήματος Ψυχολογίας και Διευθυντή του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητή Γεώργιο Παναγή.
• Υπογραφή σύμβασης συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) για το νέο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Ψυχολογίας και του Τμήματος Ιατρικής από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΚΑΝΑ
19.30-19.40: Παρουσίαση του νέου Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Κλινικές Παρεμβάσεις στις εξαρτήσεις»- Σοφία Τριλίβα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
19.40-19.50: ΟΚΑΝΑ – Ιστορία, ρόλοι και προκλήσεις-Ευάγγελος Καφετζόπουλος, νευρολόγος ψυχίατρος, πρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ.
19.50-20.00: Ψυχοκοινωνικές προσεγγίσεις στα θεραπευτικά προγράμματα του ΟΚΑΝΑ-Δήμος Φωτόπουλος, ψυχίατρος, αντιπρόεδρος Δ.Σ. ΟΚΑΝΑ.
20.00-20.10: Βιολογικές συνιστώσες του εθισμού: προεκτάσεις στην θεραπεία και την πρόληψη- Γεώργιος Παναγής, καθηγητής Βιοψυχολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.10-20.20: Η υποστήριξη για αλλαγή των εξαρτημένων από το αλκοόλ ατόμων στο πλαίσιο του Δικτύου Αλκοολογίας στο Ηράκλειο-Ιωάννης Μουζάς, καθηγητής Γαστρεντερολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.30-20.40: Κάπνισμα: Αδήριτη ανάγκη η παρέμβαση του Πανεπιστημίου σε κοινωνικό, κλινικό και ερευνητικό επίπεδο-Νικόλαος Τζανάκης, αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
20.40-21.00: Ερωτήσεις – Συζήτηση.