30 °C Rethymno, GR
18/08/2022

Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου: Τα εμβόλια σώζουν ζωές…Δεν διχάζουν

Ο Σύλλογος Γενικών-Οικογενειακών Ιατρών ΕΣΥ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του νομού Ρεθύμνου – «ΣΥ.ΓΕΝ.ΙΑ.Ρ.» χαιρετίζει τον αγώνα όλων των υγειονομικών που εργάζονται στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας κατά της πανδημίας από τον ιό Sars-CoV-2. Σε μήνυμα του τονίζει οτι τα εμβόλια σώζουν ζωές και δεν διχάζουν. Ξεκαθαρίζουν οτι τάσσονται υπερ του μαζικού,καθολικού εμβολιασμού όμως όπως επισημαίνουν το εμβόλιο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο μέσο για την πρόκληση συγκρούσεων εντός της ιατρικής κοινότητας, ούτε για τη φαλκίδευση της ατομικής ελευθερίας, για αυτό  και ζητούν από την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση του μέτρου αναστολής εργασίας των υγειονομικών.

Αναλυτικά, σε ανακοίνωση τους επισημαίνουν:

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου 18μήνου, η ένταση της εργασίας αλλά και της πίεσης βρίσκεται σε συνεχή αυξητική τροχιά στους υγειονομικούς του Δημόσιου Συστήματος Υγείας που κλήθηκαν να διαχειριστούν την πανδημία της νόσου Covid-19. Διαχείριση που την επιτελούν με περισσή υπευθυνότητα, αξιοπρέπεια και σεβασμό στον ασθενή και τον πολίτη.

Το σύνολο του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας κλήθηκε να προσφέρει ατέλειωτες ώρες χωρίς άδειες, πέραν των δυνατοτήτων, σε πρωτόγνωρες και όχι πάντα ασφαλείς συνθήκες, πασχίζοντας συγχρόνως για συνεχή, ορθή και τεκμηριωμένη επιστημονικά ενημέρωση προς τους πολίτες.

Το φθινόπωρο του 2021 μας βρίσκει στην αρχή ενός νέου και αναμενόμενου 4ου πανδημικού κύματος. Δυστυχώς όμως με λιγότερους αριθμητικά και εξαιρετικά κουρασμένους υγειονομικούς. Μετά από απόφαση της κυβέρνησης, στο 10% περίπου εξ’ αυτών αναστέλλεται το δικαίωμα στην εργασία, όχι επειδή αρνήθηκε να παράσχει υπηρεσίες και δε συμμετείχε στη μάχη αλλά επειδή ακόμη διστάζει να προχωρήσει σε εμβολιασμό.

Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα παρουσιάζει την εικόνα μιας διχασμένης κοινωνίας. Εμβολιασμένοι πολίτες κατά και απέναντι σε ανεμβολίαστους. Σχεδόν ειρωνικό αποτελεί το γεγονός ότι σε αυτήν την κατάσταση μας έχει φέρει ένα εμβόλιο βασικός σκοπός του οποίου είναι, εκτός από την προστασία της υγείας, να φέρει και πάλι τους ανθρώπους κοντά με ασφάλεια και να αποκαταστήσει την χαμένη ανθρώπινη επαφή. Η κυβέρνηση καθιστώντας υποχρεωτικό τον εμβολιασμό, οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση μεγαλώνοντας το χάσμα μεταξύ των δύο «πλευρών» του ρήγματος, σε μια περίοδο κατά την οποία έχει μείζονα ρόλο η συλλογικότητα και η ενδυνάμωση του αισθήματος αλληλεγγύης και συναδελφικότητας για την ομαλή λειτουργία του Συστήματος Υγείας. Επιπροσθέτως, η θεσμοθέτηση της υποχρεωτικότητας με συνέπειες τιμωρητικού χαρακτήρα υποσκάπτει ένα από τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και συγκεκριμένα αυτό του δικαιώματος της ανθρώπινης ελευθερίας, της ελεύθερης βούλησης του κάθε πολίτη, υπονομεύοντας την αξία και τον ρόλο του ατόμου στην κοινότητα εξαναγκάζοντας ή/και εξαγοράζοντας προσωπικές επιλογές.

Το εμβόλιο αποτελεί τη δεδομένη χρονική στιγμή το κυριότερο εργαλείο στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Εντούτοις, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέσο ούτε για το διχασμό της κοινωνίας, ούτε για την πρόκληση συγκρούσεων εντός της ιατρικής κοινότητας, ούτε για τη φαλκίδευση της ατομικής ελευθερίας.

Οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί της ΠΦΥ είμαστε υπέρ:

– Του μαζικού, καθολικού, ασφαλούς εμβολιασμού. Ως υγειονομικοί έχουμε υποχρέωση και καθήκον να εμβολιαστούμε και το έχουμε αποδείξει έμπρακτα με τα εξαιρετικά υψηλά ποσοστά εμβολιασμένων ιατρών στο ΕΣΥ, οι οποίοι εμβολιάζουν με ασφάλεια χιλιάδες συνανθρώπων μας στις δομές μας, στην κοινότητα και στο σπίτι τους.

– Της άμεσης ανάκλησης της απόφασης του μέτρου αναστολής εργασίας των υγειονομικών.

– Της ανάκλησης της αναστολής των κανονικών αδειών -για τρίτη συνεχή φορά- που δικαιούνται οι υγειονομικοί λόγω εργασιακής εξουθένωσης.

– Της διατήρησης και ενίσχυσης του δημοσίου χαρακτήρα του Συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

– Της άμεσης στελέχωσης με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό όλων των δομών της δημόσιας ΠΦΥ, καθώς και τμημάτων και κλινικών των δημόσιων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ.

– Στη δημιουργία και στελέχωση με μόνιμο προσωπικό δημοσίων δομών ΠΦΥ, μετά-νοσοκομειακής φροντίδας και αποκατάστασης.

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας είναι χρήσιμος και αναγκαίος ο εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Απαιτείται όμως συνεχή, ορθολογική και τεκμηριωμένη ενημέρωση για όλους τους τύπους των εγκεκριμένων εμβολίων.

Οι Γενικοί-Οικογενειακοί Ιατροί της Δημόσιας ΠΦΥ, τιμώντας το λειτούργημά τους, όλους αυτούς τους μήνες διαχειρίζονται, αντιμετωπίζουν, διακομίζουν ασθενείς με νόσο Covid-19. Παρακολουθούν και παρέχουν φροντίδα κατ’ οίκον σε νοσούντες από Covid-19. Διενεργούν λήψεις test ύποπτων περιστατικών για Sars-CoV-2. Διενεργούν τους εμβολιασμούς έναντι του κορωνοϊού σε όλες τις δομές ΠΦΥ. Πραγματοποιούν κατ’ οίκον εμβολιασμούς. Στελέχωσαν τις Κινητές Εμβολιαστικές Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και εμβολίασαν τους κατοίκους των απομακρυσμένων και απομονωμένων περιοχών. Παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους κατοίκους των περιοχών ευθύνης των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας του νομού μας, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη ενημέρωση, πρόληψη, προαγωγή και αγωγή της υγείας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ – ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΟΝ ΚΟΙΝΟ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ!