35 °C Rethymno, GR
19/08/2022

Σύμφωνο Συνεργασίας Δήμου Μαλεβιζίου και «Του Χαμόγελου του Παιδιού»

Σύμφωνο Συνεργασίας συνυπέγραψαν μέσω τηλεδιάσκεψης ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας και ο πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, παρουσία της αντιδημάρχου κας Νίκης Ζερβού, την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021 με στόχο την προστασία των παιδιών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

Το Σύμφωνο Συνεργασίας προβλέπει την έναρξη μίας κοινής προσπάθειας με σκοπό την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, για ενίσχυση των διαδικασιών προαγωγής του βιοτικού επιπέδου και της υγείας των παιδιών και την ενημέρωση της κοινής γνώμης, αναλαμβάνοντας την κοινή δέσμευση ότι θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καλύτερη και πιο άμεση υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους.

Με σκοπό την υλοποίηση των ανωτέρω «Το Χαμόγελο του Παιδιού» θέτει στη διάθεση του Δήμου Μαλεβιζίου και των αρμόδιων υπηρεσιών του, το σύνολο των υλικοτεχνικών υποδομών του καθώς και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό του και συγκεκριμένα:

 • Τις τρεις Γραμμές Βοήθειας, οι οποίες λειτουργούν καθημερινά 24 ώρες, στελεχώνονται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους και είναι διασυνδεδεμένες με τον Ευρωπαϊκό αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:

– Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056

– Ευρωπαϊκή Τηλεφωνική Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000

– Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών και Εφήβων 116111

 • Το πρόγραμμα Amber Alert Hellas για παιδιά που έχουν εξαφανιστεί
 • Το πρόγραμμα Missing Alert Hellas για ενήλικες από 18-60 ετών που έχουν εξαφανιστεί και διατρέχουν κίνδυνο.
 • Την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» στελεχωμένη από εκπαιδευμένους εθελοντές και διεθνώς πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες.
 • Τα εξειδικευμένα οχήματα άμεσης επέμβασης και τα διασωστικά οχήματα.
 • Τα Ειδικά Μέσα (ΣμηΕΑ Drones, πλωτά μέσα)
 • Τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήρι Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας, με δυνατότητα αξιοποίησής του και ως όχημα Κινητό Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων.
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παιδιών και νεογνών (Ασθενοφόρα) που τίθενται στη διάθεση του ΕΚΑΒ και είναι επανδρωμένες με πιστοποιημένους διασώστες.
 • Τις Κινητές Ιατρικές Μονάδες Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής για Παιδιά, εκ των οποίων δύο είναι Πολυϊατρεία.
 • Την υλοποίηση προγραμμάτων προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά όπως επίσης και την παροχή κοινωνικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους.
 • Το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, για κάθε παιδί και οικογένεια που βρίσκεται ή απειλείται να βρεθεί σε κατάσταση φτώχειας.
 • Την Υπηρεσία επιτόπιας παρέμβασης, από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους του Οργανισμού.
 • «Το Σπίτι του Παιδιού», ένα Κέντρο Ημέρας Εξατομικευμένης Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας σε Παιδιά και Εφήβους.
 • Την υλοποίηση διαδραστικών παρεμβάσεων πρόληψης και ευαισθητοποίησης παιδιών, γονέων/κηδεμόνων και εκπαιδευτικών σε σχολεία α’ βάθμιας και β’ βάθμιας εκπαίδευσης, από εξειδικευμένους Ψυχολόγους, καθώς και τον «ΟΔΥΣΣΕΑ», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας.
 • Την παροχή κοινωνικής και ψυχολογικής υποστήριξης σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
 • Τη φιλοξενία οικογενειών από τον Δήμο Μαλεβιζίου σε διαμερίσματα του Οργανισμού στην Αθήνα, τα παιδιά των οποίων νοσηλεύονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στα Νοσοκομεία Παίδων.

Επιπλέον, ο Οργανισμός θα πραγματοποιεί εκπαιδεύσεις στα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας και στελεχών άλλων υπηρεσιών του Δήμου, με σκοπό την ένταξη του ανθρώπινου δυναμικού της στον επιχειρησιακό βραχίονά του Οργανισμού και συγκεκριμένα στην υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τις εξαφανίσεις 116000 και της «Ομάδας Έρευνας και Διάσωσης Θανάσης Μακρής», σε περιπτώσεις ενεργοποίησης Amber Alert και Missing Alert.

Mετά την υπογραφή του Συμφώνου, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου, κ.Μποκέας, τόνισε τη σπουδαιότητα του έργου που υλοποιεί ο Οργανισμός τα τελευταία 25 χρόνια και δήλωσε: «Είναι σημαντικό να έχουμε στο πλευρό μας «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην προσπάθεια που κάνουμε για την προστασία και φροντίδα παιδιών που έχουν ανάγκη. «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είναι ένας Οργανισμός που με το έργο του έχει βοηθήσει χιλιάδες παιδιά τα τελευταία χρόνια και χαιρόμαστε που πλέον αποτελεί έναν πολύτιμο συνεργάτη για τον Δήμο Μαλεβιζίου».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Γιαννόπουλος εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την επικύρωση της συνεργασίας και δήλωσε: «Το Σύμφωνο που υπογράφουμε σήμερα με τον Δήμο Μαλεβιζίου επιβεβαιώνει την κοινή μας διάθεση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με σκοπό την προώθηση της ευημερίας των παιδιών και όλων των ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Τα στατιστικά που πρόσφατα παρουσιάσαμε για το Α’ εξάμηνο 2021 είναι αποκαρδιωτικά για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, με αυξήσεις που οξύνθηκαν από την πανδημία και “αγγίζουν” όλους τους άξονες δράσης του Οργανισμού μας. Χάρη στο σταθερό πολύπλευρο έργο μας στην περιοχή ξέρουμε ότι η Κρήτη έχει μία ισχυρή δυναμική. Στο πλαίσιο αυτής της νέας συνεργασίας με τον Δήμο Μαλεβιζίου θα δώσουμε από κοινού κίνητρο στην κοινωνία υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις και προσφέροντας την τεχνογνωσία μας πάντα με σεβασμό προς την οικογένεια, τους θεσμούς και τους αρμόδιους φορείς».

 

Από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»