14 °C Rethymno, GR
09/12/2021

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Σύσκεψη περιφερειάρχη με αντιπροσωπεία αγροτών

• Συζήτηση για τους δασικούς χάρτες το Σάββατο στις 8:00 στο δημαρχείο Ν. Φωκά

Στο πλαίσιο Παγκρήτιας κινητοποίησης των αγροτών και των κτηνοτρόφων, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις περικοπές των επιδοτήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες συγκέντρωση έξω από την Περιφέρεια Κρήτης στη πλ. Ελευθερίας στο Ηράκλειο.

Ακολούθησε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρου Αρναουτάκη. Κατά τη διάρκειά της οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αναφέρθηκαν στα μεγάλα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στο εισόδημά τους, ενώ επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις Κυβερνητικές αποφάσεις που αφορούν στις επιδοτήσεις και ζήτησαν την στήριξη του περιφερειάρχη Κρήτης και την μεταφορά των αιτημάτων στην Κυβέρνηση. Ο Σταύρος Αρναουτάκης εξέφρασε την αλληλεγγύη του στα δίκαια αιτήματα των παραγωγών και ανέφερε, ότι για το θέμα των επιδοτήσεων θα πρέπει να βρει τη λύση το κεντρικό Κράτος. Υπογράμμισε δε ότι η Περιφέρεια στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων έχει υποστηρίξει τους νέους αγρότες, καθώς και κάθε αναπτυξιακό έργο και δράση που έχουν σχέση με τον πρωτογενή τομέα.

Στη συνάντηση στη Περιφέρεια παρόντες ήταν επίσης βουλευτές, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι.

Εν τω μεταξύ η Επιτροπή Πρωτοβουλίας των αγωνιζομένων αγροτών στην κατάληψη του Δασαρχείου Ρεθύμνου καλεί τους αγρότες «σε ένα Ενωτικό, Μαζικό και Ανυποχώρητο Αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή Πολιτική της σημερινής κυβέρνησης και όλων των προηγούμενων, πολιτική που επιτάσσει η ΚΑΠ και οδηγεί στη διάλυση της μικρομεσαίας αγροτιάς και στην παράδοση του αγροτικού κλήρου στα χέρια των μεγαλοϊδιοκτητών-επιχειρηματικών, αλλά και στις Εταιρίες της Ενέργειας».

Καλούμε τους πληττόμενους αγρότες σε ένα Μαζικό Αγώνα ενάντια στα αντιδραστικά μέτρα που ξεκληρίζουν τη φτωχή και μεσαία αγροτιά».

Σε σχετική ανακοίνωσή του καλεί τους αγρότες του πρώην δήμου Ν. Φωκά και Λαππαίων σε συγκέντρωση συζήτηση για τους δασικούς χάρτες στις 8:00 το απόγευμα στο δημαρχείο Ν. Φωκά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθεί και ντοκιμαντέρ.

Στην ανακοίνωση των αγροτών που κάνουν κατάληψη στο δασαρχείο, αναφέρεται:

«Καταδικάζουμε :

 • Τα συλλαλητήριο -φιέστες
 • Τη συνδικαλιστική τακτική της συναλλαγής με τους κυβερνητικούς και συνολικά τους πολιτικούς παράγοντες, τακτική που αποπροσανατολίζει τους αγρότες και υπονομεύει τους αγώνες μας.
 • Μην πέσουμε στη φάκα που έχουν στήσει το κράτος με τους βουλευτές του και μερικούς αγροτοσυνδικαλιστές, άλλους ηθελημένα και άλλους άθελά τους να ασχολούνται με τις επιδοτήσεις και όχι με τους δασικούς χάρτες. Είναι σα να έχουν βγάλει το σπίτι σου στο σφυρί ή τράπεζα και εσύ κόφτεσε για τον καναπέ που θα χάσεις.

Παλεύουμε ενάντια στην πολιτική που:

 • Μετατρέπει τους μικροϊδιοκτήτες και ξωμάχους σε Ακτήμονες, μέσω των Δασικών Χαρτών, παραδίδοντας την πατροπαράδοτη αγροτική γη στις Εταιρίες της Ενέργειας για την εγκατάσταση Ανεμογεννητριών
 • Εξαθλιώνει τους αγρότες, μέσω της υπέρογκης αύξησης του κόστους παραγωγής
 • Περικόπτει τις επιδοτήσεις και ενισχύσεις, εξανεμίζοντας το ήδη αποδεκατισμένο αγροτικό εισόδημα
 • Στοχεύει στη συγκέντρωση της αγροτικής γης στα χέρια λίγων μεγαλο-επιχειρηματιών, εξαφανίζοντας από τον κοινωνικό χάρτη τους μικροϊδιοκτήτες

Διεκδικούμε

 1. Να αποσυρθούν οι αγροτοκτόνοι δασικοί χάρτες και να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας όλων των αγροτοκτηνοτρόφων στον πατροπαράδοτο αγροτικό κλήρο (χορτολιβαδικές εκτάσεις, χειμαδιά, χωράφια κλπ.).
 2. Να τηρήσει την προφορική δέσμευσή του ο υπουργός ενέργειας για την κατοχύρωση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων όλων στον αγροτικό κλήρο τους
 3. Να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα υποστήριξης του αγροτικού εισοδήματος, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής που δε μπορεί να καλύψει ούτε το εισόδημα.
 4. Να μην περικοπούν οι επιδοτήσεις και οι ενισχύσεις των αγροτών
 5. Να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης της μικρομεσαίας αγροτιάς
 6. Να μαζικοποιήσουμε τη κατάληψη του Δασαρχείου μέχρις ότου δικαιωθούν τα αιτήματά μας. Ο μόνος δρόμος να το πετύχουμε είναι η συλλογική συμμετοχή μας στον αγώνα.
 7. Δούλος είναι αυτός που περιμένει ότι κάποιες άλλος θα έλθει να τον ελευθερώσει».

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Ρεθύμνου εκφράζει τη στήριξή του στους αγροτοκτηνοτρόφους. Ειδικότερα, αναφέρει:

«Οι διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λιβάνου πως θα υπάρξει σοβαρός και ουσιώδης διάλογος με τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού μας για να λυθούν οι στρεβλώσεις των επιδοτήσεων που ο ίδιος δημιούργησε, έπεσαν στο κενό, καθώς ουσιαστικά ο υπουργός επέμεινε στις αποφάσεις του.

Δυστυχώς για τη χώρα και τους παραγωγούς μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν βλέπει τα καθημερινά προβλήματα που βιώνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας, που εκτός των άλλων έχουν να αντιμετωπίσουν και τη συνεχή αύξηση των πρώτων υλών για την παραγωγή τους.

Έρχεται προκλητικά και καρφώνει πιο βαθιά το μαχαίρι κόβοντας οριζόντια τις επιδοτήσεις με μία ΚΥΑ που έβγαλαν άδικα, εκ των υστέρων, χωρίς καμία προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να βγάζει ξανά τους αγροτοκτηνοτρόφους του νησιού μας στους δρόμους.

Εμείς ως Ν.Ε. Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική συμμαχία στηρίζουμε τον αγώνα των παραγωγών μας μέχρι να βρεθεί συνολική και δίκαιη λύση για όλα τα προβλήματα που βάζουν στο τραπέζι οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας. Θα είμαστε δίπλα τους!».