26 °C Rethymno, GR
08/08/2022

118 ΤΑ ΝΕΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΤΟ ΝΗΣΙ

Τάσεις σταθεροποίησης δείχνει η πανδημία

Σαφή σταθεροποίηση της πανδημίας και ύφεση, όσον αφορά τα νέα κρούσματα, καταγράφεται τις τελευταίες 15 ημέρες, αλλά παραμένει αυξημένος ο αριθμός των διασωληνωμένων και των θανάτων, τόνισαν χθες οι επιστήμονες στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

Σήμερα  ανακοινώθηκαν 2.170 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 118 στην Κρήτη.

Από αυτά τα 70 επιβεβαιώθηκαν στο Ηράκλειο, 29 στα Χανιά, 11 στο Λασίθι και οκτώ στο Ρέθυμνο. Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται 19 ασθενείς. Από αυτούς οι 15 στην κλινική covid, οι δυο με ύποπτα συμπτώματα περιμένουν το αποτελέσματα των μοριακών τεστ στα οποία έχουν υποβληθεί ενώ διασωληνωμένοι στη ΜΕΘ εξακολουθούν να νοσηλεύονται δυο ασθενείς και ένας ακόμα ασθενής που είναι υπό παρακολούθηση χωρίς ωστόσο να έχει διασωληνωθεί.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 609.519 (ημερήσια μεταβολή +0.4%), εκ των οποίων 51.0% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 170 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.235 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.060 θάνατοι.

Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 384 (59.1% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 82.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 343 (89.32%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 41 (10.68%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.027 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 212 (ημερήσια μεταβολή +4.95%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 221 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Στο 99,22% η παραλλαγή «Δ» – Κανένα νέο κρούσμα της «Μ»

Εν τω μεταξύ απόλυτη είναι η επικράτηση της παρλλαγής Δ  σε εννέα από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που δημοσίευσε σήμερα ο ΕΟΔΥ.

Στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας η επικράτηση της παραλλαγής Δ στα νέα στελέχη που εντοπίστηκαν έφτασε στο 100%.

Στο σύνολο της επικράτειας η παραλλαγή Δέλτα έχει φτάσει το 99,22%. Δείτε τον πίνακα με την κατανομή των τεσσάρων συχνότερων στελεχών.

Στα αξιοσημείωτα είναι και το γεγονός ότι δεν έχει εντοπιστεί κανένα νέο στέλεχος της  παραλλαγής Μ στη χώρα μας. Τη συγκεκριμένη μετάλλαξη , που ταυτοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο, οι επιστήμονες την θεωρούν ανθεκτική στα εμβόλια.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του ΕΟΔΥ από τις αρχές Ιουλίου (οπότε είχαν εντοπιστεί 6 στελέχη της μετάλλαξης B.1.621) μέχρι σήμερα, δεν έχει βρεθεί κανένα νέο στέλεχος της συγκεκριμένης παραλλαγής.

Β. Παπαευαγγέλου: 1 στα 4 παιδιά Λυκείου έχει εμβολιαστεί με μια δόση εμβολίου

Στο άνοιγμα των σχολείων αναφέρθηκε εκτενώς κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι στόχος όλων είναι να διεξαχθεί ομαλά η δια ζώσης εκπαίδευση κατά το δυνατόν χωρίς διακοπές.

Η φιλοσοφία λειτουργίας των σχολείων έχει αλλάξει ριζικά σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, όπου ελήφθησαν αποφάσεις για την προστασία των ευάλωτων ομάδων, καθώς οι επιστήμονες γνώριζαν ότι τα παιδιά είναι πιθανόν να μεταφέρουν τον ιό στο σπίτι, είπε η κ. Παπαευαγγέλου.

Σήμερα, πρόσθεσε, η διαθεσιμότητα των εμβολίων και η εμβολιαστική κάλυψη σημαντικού ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού προσφέρει ικανή προστασία στους ευάλωτους ενήλικες. «Δεν δικαιολογείται επιβάρυνση των παιδιών προς διάσωση των μεγαλύτερων», σημείωσε. Επίσης τόνισε ότι η έγκαιρη διάγνωση ασυμπτωματικών ή προσυμπτωματικών παιδιών μέσω των self test και η άμεση απομάκρυνσή τους από το σχολικό περιβάλλον συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού.

Εξήγησε ότι πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων φέτος προβλέπει συστηματικό έλεγχο (test) όλων των ανεμβολίαστων παιδιών και εκπαιδευτικών δύο φορές την εβδομάδα. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση στο σχολείο. Επίσης η τήρηση των μέτρων προστασίας θα εξακολουθούν να ισχύουν.

«Το τμήμα δεν θα κλείνει λόγω θετικού κρούσματος» ξεκαθάρισε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι επιλέχθηκε η θέση του εξαντλητικού ελέγχου των συμμαθητών του κρούσματος με το συνδυασμό rapid test που θα διενεργούνται σε δομές υγείας και αυτοδιαγνωστικών test που θα διενεργούνται στο σπίτι.

Αναφέρθηκε σε πρόσφατη μελέτη από τις ΗΠΑ που εκτίμησε ότι ακόμα και σε περιβάλλον με μεγάλη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η χρήση της μάσκας με ταυτόχρονη χρήση συστηματικού εργαστηριακού ελέγχου του μαθητικού πληθυσμού μπορεί να μειώσει την διασπορά στο σχολείο κατά 85%.

Αναμενόμενη η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά

Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι είναι «απολύτως αναμενόμενο» το γεγονός ότι θα καταγραφεί αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά σχολικής ηλικίας τις επόμενες εβδομάδες και αυτό, όπως είπε, θα συμβεί λόγω του συστηματικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου που θα διενεργηθεί σε ασυμπτωματικά παιδιά.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η αύξηση που θα καταγραφεί είναι ανεξάρτητη από διασπορά λόγω έναρξης της σχολική χρονιάς, προσθέτοντας ότι εφόσον τηρηθούν τα πρωτόκολλα αναμένεται μείωση των κρουσμάτων μετά από τις πρώτες εβδομάδες της λειτουργίας των σχολείων, ανάλογα και με την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Αναφερόμενη η κ. Παπαευαγγέλου στον εμβολιασμό των εφήβων είπε ότι είναι ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα, όπως σημείωσε, παρουσιάζεται αύξηση τις τελευταίες μέρες. Ένα στα 4 παιδιά Λυκείου έχει λάβει την πρώτη δόση εμβολίου κατά της Covid-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο Γυμνάσιο είναι 13%.

Σταθεροποίηση της επιδημίας

Σαφή σταθεροποίηση εμφανίζει η επιδημία covid-19 στη χώρα και μάλιστα τις τελευταίες 15 μέρες διαφαίνεται μια ύφεση, ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων παραμένει υψηλός, τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου. Η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων έχει αυξηθεί στα 35 έτη, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Ο μέσος κυλιόμενος αριθμός νέων κρουσμάτων των 7 τελευταίων ημερών ανέρχεται στα 2.274 κρούσματα ανά ημέρα, εμφανίζοντας μείωση 20%. Ο δείκτης θετικότητας ανέρχεται στο 2,4%.

Επίσης ύφεση κατά 15% παρουσιάζει ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των νέων εισαγωγών του 7ημερου με 223 εισαγωγές ανά ημέρα. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών στις ΜΕΘ εμφανίζει σταθεροποίηση, ενώ αυξάνεται η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων που είναι στα 66 έτη. Τόνισε ότι, σύμφωνα με χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, 9 στους 10 ασθενείς στις ΜΕΘ ήταν είτε ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι.

Η κ. Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στη συμβολή των self test στον έλεγχο της πανδημίας, λέγοντας ότι περίπου 30% των συνολικών νέων διαγνώσεων προκύπτουν από θετικό self test.

Ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα γενικότερα χαρακτηριστικά της πανδημίας, τόσο στον πλανήτη όσο και στην Ελλάδα. Πιο αναλυτικά:

«Οι νέες διαγνώσεις και οι θάνατοι μειώθηκαν κατά 7% την τελευταία εβδομάδα παγκοσμίως. Στην Ευρώπη έχουμε λιγότερες διαγνώσεις, αλλά μικρή αύξηση θανάτων. Επιδείνωση παρουσιάζεται σε Γερμανία, Βρετανία και τις περισσότερες βαλκανικές χώρες.

Στην Ελλάδα έχουμε σημαντική μείωση στις καθημερινές διαγνώσεις, αλλά καταγράφουμε αύξηση των θανάτων. Το ισοζύγιο εισαγωγών-εξαγωγών στα νοσοκομεία έχει σταθεροποιηθεί λίγο κάτω από το ένα.

Η πανδημία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης για δεύτερη εβδομάδα. Πρέπει να δούμε πώς θα κινηθεί τις επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες.

Ένας πυλώνας που μας βοηθά να ελέγξουμε την πανδημία, είναι ο εμβολιασμός. Ο δεύτερος είναι η έγκαιρη διάγνωση, αν παρουσιάζουμε συμπτώματα, ή αν έχουμε έρθει σε επαφή με γνωστό κρούσμα».

Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, εξηγώντας πως και οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν, αλλά δεν δημιουργούν αλυσίδες κρουσμάτων. Τόνισε, δε, πως αν εφαρμοστεί σωστά το μέτρο της απαγόρευσης εισόδου στους ανεμβολίαστους σε κλειστούς χώρους, τα αποτελέσματα θα είναι καλά.

Μ. Γκάγκα: Έχουν επιδοθεί 5.305 πιστοποιητικά αναστολής καθηκόντων σε ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας

Όπου υπάρχουν καταγγελίες για παράνομα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης επεμβαίνουμε άμεσα και γίνεται έλεγχος, ανέφερε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά την ενημέρωση για την πανδημία. Πρόσθεσε ότι τα περιστατικά με πλαστό πιστοποιητικό που έχουν αποδειχθεί, μέχρι τώρα, είναι λίγα. Ξεκαθάρισε ότι οι υγειονομικοί που εμπλέκονται θα απομακρύνονται από την εργασία και θα ακολουθούνται όλες οι διοικητικές και νομικές κυρώσεις. «Είναι πολύ σημαντικό η εμπιστοσύνη στο σύστημα υγείας. Δεν είναι δυνατόν να παραβλέπουν τους νόμους και να κινδυνεύουν άνθρωποι», υπογράμμισε.

Σχετικά με τα πιστοποιητικά αναστολής καθηκόντων που έχουν επιδοθεί σε ανεμβολίαστους επαγγελματίες υγείας η κ. Γκάγκα είπε ότι είναι 5.305 στο σύνολο των εργαζομένων στην Υγεία, δηλαδή ποσοστό 5,8% του συνόλου.

Στα νοσοκομεία οι γιατροί ήταν το 2,1%, 547 σε σύνολο 21.000, το νοσηλευτικό ήταν 2.700 σε σύνολο 40.000 και το διοικητικό 879 εργαζόμενοι σε σύνολο 12.000. «Τα ποσοστά αυτά δεν είναι πολύ μεγάλα και τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να λυθούν και όπου χρειαστεί γίνονται με μετακινήσεις προσωπικού». Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί νέες θέσεις γιατρών και θα προσληφθεί και επικουρικό προσωπικό.