30 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΑΥΡΙΟ

Τέσσερις μήνες απλήρωτοι από το ΕΣΠΑ οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν αύριο  οι ιδιοκτήτες των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών σε όλη την χώρα,και στην Κρήτη,διεκδικώντας από την πολιτεία την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με βασικότερο αυτή την ώρα το οικονομικό καθώς παραμένουν απλήρωτοι τέσσερεις μήνες από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο συμμετέχουν,με αποτέλεσμα να απειλείται η βιωσιμότητα τους,όπως τονίζεται σε κοινή ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών (ΠΟΣΙΠΣ) και του Συλλόγου Ιδιωτικών Μεγάλων και Μικρών Παιδικών Σταθμών και Νηπιαγωγείων Ελλάδος(ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ).

Στην Κρήτη,η κεντρική κινητοποίηση θα γίνει στο Ηράκλειο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και επίδοση ψηφίσματος στον Περιφερειάρχη.

Στο Ρέθυμνο,οι ιδιοκτήτες του κλάδου θα παραδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας στην δημοτική αρχή ενώ για τα προβλήματα και την υφιστάμενη κατάσταση των δομών θα ενημερώσουν με επιστολή τους γονείς των φιλοξενούμενων παιδιών.

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικοί-βρεφονηπιακοί σταθμοί,θα λειτουργήσουν κανονικά.

Στην σχετική ανακοίνωση της ΠΟΣΙΠΣ και του ΣΙΜΜΙΠΑΣΕ αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ο κλάδος των Ιδιωτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών απαξιώνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια είτε λόγω της μη επίλυσης σημαντικών προβλημάτων του, είτε λόγω των νέων συσσωρευμένων αμφιλεγόμενων νομοθετημάτων της ελληνικής πολιτείας.

1.690 Ιδιωτικές δομές Βρεφονηπιακών Σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Δράση Εναρμόνιση Οικογενειακής & Επαγγελματικής Ζωής» 2021–2022 και στο πρόγραμμα «Οικονομικής Στήριξης Οικογενειών», φιλοξενώντας 67.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας, παραμένουν απλήρωτες επί 4 μήνες, καθώς διανύουμε τον τέταρτο μήνα και η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί υπό κανονικές συνθήκες τον Ιανουάριο του 2022.

Στις ανωτέρω δομές απασχολούνται περίπου 18.000 εργαζόμενοι με πλήρη, στην πλειονότητά τους, απασχόληση. Οι ως άνω δομές μολονότι παρέχουν σημαντικό κοινωνικό έργο, καλύπτοντας μεγάλα κενά που δημιουργούνται από τις ελλειπείς ή και μηδαμινές παροχές των δομών της Πολιτείας, παραμένουν απλήρωτες για τέταρτο συνεχόμενο μήνα, ενώ έχει ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών τους από την 1η Σεπτεμβρίου έως και

σήμερα.

Μετά από δύο συνεχή Ιockdown τα προηγούμενα δύο χρόνια και με τις ιδιωτικές δομές κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, η καθυστέρηση των πληρωμών είναι, στην παρούσα συγκυρία, πλέον δυσβάσταχτη. Οι δομές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και παρέχουν κοινωνική πολιτική στηρίζοντας το κράτος, παρά τις δικές μας πολλές προσπάθειες και συναντήσεις με τα συναρμόδια Υπουργεία, καθώς και με την ΕΕΤΑΑ (Φορέα Υλοποίησης του προγράμματος), δεν έχουν ακόμα πληρωθεί και δεν έχουν σαφή διαβεβαίωση για τον χρόνο εξόφλησης όλων των δεδουλευμένων τους με ό,τι αρνητικό αυτό συνεπάγεται για τον προγραμματισμό τους.

Υπάρχουν συνάδελφοι πανελληνίως, οι οποίοι δυσκολεύονται να σιτίσουν τα παιδιά, να βάλουν καύσιμα στα σχολικά, να αγοράσουν πετρέλαιο για να θερμάνουν τους χώρους, να πληρώσουν τους εργαζομένους τους αλλά και τα πάγια τους έναντι της Πολιτείας.

Σε 20 ημέρες έρχονται τα Χριστούγεννα. Τι είδους γιορτές θα κάνουν όλοι όσοι εργάζονται στις δομές και οι ιδιοκτήτες τους, όταν η ίδια η Πολιτεία εκφράζει την επιθυμία για “ποιότητα στη διαπαιδαγώγηση;

Ας μας απαντήσει λοιπόν η Πολιτεία εάν υπάρχει τρόπος επιβίωσης με βάση τα προηγούμενα, για να ζήσουν εργαζόμενοι και επιχειρήσεις.

Αποφασίσαμε να προβούν οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί σε γενικευμένες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε όλη την Ελλάδα την Παρασκευή, 10 Δεκεμβρίου, προκειμένου να ενημερώσουν τους 67.000 ωφελούμενους γονείς και να κοινοποιήσουν προς κάθε αρμόδιο την αγωνία τους για την συνέχιση της λειτουργία των δομών τους.

Πολύ περισσότερο διότι τα τελευταία χρόνια, οι δομές μας στήριξαν και συνεχίζουν να στηρίζουν τις κυβερνήσεις στην κοινωνική τους πολιτική».