33 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΣΤΟ ΠΕΠ ΚΡΗΤΗΣ ΕΧΕΙ ΕΝΤΑΧΘΕΙ Η ΔΡΑΣΗ

«Ταξίδι στο Ρέθυμνο του χθες και του σήμερα» μέσα από ψηφιακή εφαρμογή

Μια σημαντική δράση, που στόχο έχει την περιήγηση του επισκέπτη στην ιστορία της πόλης με επίκεντρο το φρούριο της Φορτέτζας αλλά και του σήμερα με επίκεντρο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, εντάχθηκε στο πρόγραμμα Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων του ΠΕΠ Κρήτης με προϋπολογισμό 119,240 ευρώ.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Ταξίδι στο Ρέθυμνο του χθες και του Σήμερα» για την υλοποίηση του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο χθες ενέκρινε την τροποποίηση στο τεχνικό του πρόγραμμα.

Αναλυτικά, το προτεινόμενο έργο έχει στόχο την τεκμηρίωση, ψηφιοποίηση και την ανάπτυξη εφαρμογών για την ψηφιακή προβολή δύο σημαντικών Πολιτιστικών πόρων της πόλης του Ρεθύμνου, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους της πόλης και που ο στόχος της παρούσας πρότασης είναι να συνδεθούν τα δύο αυτά Πολιτιστικά τοπόσημα σαν μία κοινή Πολιτιστική διαδρομή μέσα στην πόλη. Το φρούριο της Φορτέτζας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Κρήτης.

Η προβολή τους θα γίνει:

(α) με τη χρήση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής (ψηφιακές φωτογραφίες, videos, παρουσιάσεις εικονικής πραγματικότητας),

(β) τη δημιουργία ψηφιακής εφαρμογής app σε iOS και Android που θα παρέχει υπηρεσίες ξενάγησης και με τεχνολογίες επαυξημένης πραγματικότητας – augmented reality που θα βοηθάνε τον επισκέπτη στην επίσκεψή του και ξενάγησή του στο φρούριο της Φορτέτζας.

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου τα αναμενόμενα οφέλη είναι πολλαπλά και αφορούν:

  • στην ανάδειξη του πολιτιστικού και τουριστικού αποθέματος της περιοχής του Ρεθύμνου,
  • στην αύξηση της προσβασιμότητας στη συλλογή του Μουσείου αλλά και του ιστορικού μνημείου της Φορτέτζας,
  • στην εξοικείωση του κοινού με δύο σημαντικούς χώρους πολιτισμού το ΜΣΤΚ και τη Φορτέτζα και στην αύξηση της επισκεψιμότητάς τους
  • στην παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης των ενδιαφερόμενων σε πολυμεσικό περιβάλλον.

Όπως είπε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, το ποσό των 106.000 ευρώ αφορά στη δημιουργία της εφαρμογής και το ποσό των 12.600 ευρώ στην τεκμηρίωση, ενώ θα υπάρχει συνεργασία με τη Εφορεία Αρχαιοτήτων. Η τροποποίηση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Θοδωρής Νίνος, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος ανάφερε ότι ετοιμάζει μια πρόταση που θα συζητήσει αρχικά με τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων σε σχέση με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν άμεσα για την προστασία των μνημείων της πόλης. «Αναφορικά με τα μνημεία, μέρα με τη μέρα η κατάσταση επιδεινώνεται. Χρειάζονται φυσικά οι ψηφιακές εφαρμογές για να βλέπει ο επισκέπτης τα μνημεία, όμως, για να έχουν λόγο ύπαρξης πρέπει και εμείς να τα διατηρήσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος, Γιώργος Μαρινάκης, είπε ότι υπάρχει σχεδιασμός για το Φρούριο της Φορτέτζας, όπου μέσα από το πλάνο που ετοιμάζεται, γίνεται προετοιμασία για συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το κόστος, όπως ανέφερε, της σχεδιαζόμενης παρέμβασης ανέρχεται σε 20 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6 αφορούν στην αποκατάσταση των τειχών του Φρουρίου: «Είναι τελείως λάθος η αντίληψη ότι τα φυτά που υπάρχουν εκεί μπορεί να τα αφαιρεί κανείς επιπολαίως. Αποτελούν στοιχείο δομικής επάρκειας του φρουρίου. Υπάρχει κίνδυνος αποσάθρωσης αν δεν γίνει σωστά» σημείωσε.

«Πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την παρουσία της caretta – caretta στη βόρεια παραλία Ρεθύμνου»

Παράλληλα, ο Δήμος Ρεθύμνου εξασφάλισε χρηματοδότηση για την πρόταση που είχε υποβάλλει και αφορά στο πρόγραμμα ευαισθητοποίησης για την θαλάσσια χελώνα.

Στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου για την παρουσία της caretta-caretta στη βόρεια παραλία του Ρεθύμνου. Στο πλαίσιο του έργου θα εκπονηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο επικοινωνίας για την στόχευση, το περίγραμμα δράσεων, καθώς και το πλάνο ενεργειών χρονικά. Επίσης, θα τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες σε σημεία πρόσβασης των παραλιών του Δήμου που θα έχουν πάνω εκτυπωμένο γραφιστικό που θα αναπτυχθεί επίσης στο πλαίσιο του έργου με πληροφορίες για τη βιολογία και τον βιότοπο της θαλάσσιας χελώνας και οδηγίες για την μείωση των απειλών/οχλήσεων. Επίσης, θα παραχθεί ενημερωτικό υλικό τύπου φυλλαδίου σε πέντε γλώσσες με πληροφορίες για το που βρίσκονται οι παραλίες ωοτοκίας και οι θαλάσσιες χελώνες, οδηγίες με τα διαχειριστικά μέτρα που πρέπει να τηρούνται, οδηγίες για το πως μπορεί να βοηθήσει την προστασία του είδους, ο επισκέπτης των παραλιών και σημεία που μπορεί να βρει περαιτέρω πληροφορίες για τις θαλάσσιες χελώνες. Θα κατασκευαστούν μεταλλικοί κλωβοί προστασίας των φωλιών με την κατάλληλη ενημερωτική σήμανση που τοποθετούνται σε στοχευμένα σημεία της παραλίας για την προστασία των φωλιών και ταυτόχρονα ενημερώνουν και ευαισθητοποιούν τον κόσμο. Θα δημιουργηθούν δύο βίντεο διάρκειας 4 λεπτών με εκπαιδευτικό υλικό ανά θεματική ενότητα, όπου θα αναφέρονται οι απειλές και θα δίνονται οδηγίες για το πώς οι πολίτες θα μπορούν να συμμετέχουν στην προστασία. Τέλος, θα διεξαχθούν ενημερωτικές δράσεις για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας προσεγγίζοντας όσο περισσότερους κατοίκους και επισκέπτες της Δήμου γίνεται. Οι δράσει περιλαμβάνουν 300 δράσεις με χρήση οπτικοακουστικού υλικού σε πέντε (5) τουλάχιστον γλώσσες σε κεντρικό και πολυσύχναστο σημείο του Ρεθύμνου, 100 προγραμματισμένες παρουσιάσεις σε κατ’ ελάχιστο οκτώ (8) παραλιακά ξενοδοχεία του Ρεθύμνου και τέλος θα πραγματοποιηθούν δέκα (10) προγραμματισμένες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης που θα αφορούν Δημόσιες εκσκαφές φωλιών κατά την περίοδο εκκόλαψης των νεοσσών (μέσα-τέλη Αυγούστου έως τέλος Σεπτέμβριου).

Το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να έχει υλοποιηθεί έως τις 31 Μάιου του 2023.