23 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΣΤΟ ΡΕΘΥΜΝΟ ΧΘΕΣ Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

«Τα έργα του ΕΣΠΑ που υλοποιούνται στο νησί αλλάζουν την εικόνα της Κρήτης»

- Αυξημένα κατά 30% τα κοινοτικά κονδύλια για το νησί τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027

Τα έργα που υλοποιούνται με ευρωπαϊκά κονδύλια στο νησί αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και βάζουν την Κρήτη σε τροχιά ανάπτυξης και αυτό θα συνεχιστεί τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027, όπου τα χρήματα θα είναι αυξημένα κατά 30% σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Τσακίρης, υπεύθυνος διαχείρισης του προγράμματος ΕΣΠΑ που βρίσκεται στην Κρήτη.

Ο κ. Τσακίρης συνοδευόμενος από τον Ρεθεμνιώτη υφυπουργό Υποδομών Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μ. Σκάλκο και τον ειδικό γραμματέα Γ. Ζερβό βρέθηκαν χθες στο Ρέθυμνο, όπου επιθεώρησαν το έργο του Αρκαδιώτικου δρόμου αλλά και το 2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου, το οποίο υλοποιήθηκε μέσω ΕΣΠΑ με χρηματοδότηση 3,2 εκ. ευρώ.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον περιφερειάρχη, την αντιπεριφερειάρχη, τον δήμαρχο και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο αλλά και με στελέχη της Διαχειριστικής Αρχής και μηχανικούς του δήμου Ρεθύμνου και ενημερώθηκε για την αγαστή συνεργασία όλων των πλευρών, που είχε ως αποτέλεσμα να παραδίδονται στην κοινωνία έργα αξιόλογα, χρήσιμα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Ο Γιάννης Τσακίρης ανέφερε πως ως το τέλος του καλοκαιριού θα έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για το νέο ΕΣΠΑ το οποίο, όπως είπε, θα αποτελέσει ένα ακόμα χρήσιμο εργαλείο για την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού. Ειδικότερα σε δηλώσεις του τόνισε: «Τόσο οι συνεργάτες μου όσο και εγώ είμαστε πολύ εντυπωσιασμένοι σε ότι αφορά την πρόοδο των έργων που έχουν υλοποιηθεί από το ΕΣΠΑ. Από την πλευρά τη δική μας σε ότι αφορά τη ροή των χρηματοδοτήσεων είδαμε πράγματα που τιμούν και το ΕΣΠΑ και την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα. Ειδικά σε αυτό το σχολειό (2ο δημοτικό σχολείο Ατσιποπούλου) το οποίο αρχιτεκτονικά είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα».

Και πρόσθεσε ότι: «Σε ότι αφορά στο ΕΣΠΑ και το ΠΕΠ Κρήτης σαν υπουργείο Ανάπτυξης που είμαστε ο κεντρικός διαχειριστής, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από τη ροή των δαπανών. Αναμένουμε σύντομα και το νέο ΕΣΠΑ στο οποίο τα κονδύλια για τις περιφέρειες θα είναι σημαντικά αυξημένα. Ειδικά για την Κρήτη θα είναι 35% περισσότερα από το υπάρχον ΠΕΠ που αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει ακόμα περισσότερες δράσεις, ακόμα περισσότερα έργα υποδομής, κρίσιμα έργα για το νησί αλλά και να χρηματοδοτήσει και κρίσιμα έργα στον τομέα της κοινωνίας, σε ότι αφορά τη σύγκληση των πολιτών και των κοινωνικών ομάδων. Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από την ωριμότητα των μελετών της περιφέρειας Κρήτης, καθώς έχουμε αρκετά έργα που είναι ώριμα προς ένταξη και δεν ανησυχούμε. Αναμένουμε την υπογραφή του νέου ΕΣΠΑ προς το τέλος Ιουνίου και ευελπιστούμε να είμαστε από τις πρώτες χωρίς που θα το υπογράψει. Βέβαια χρειαζόμαστε και 2-3 μήνες για να εγκρίνουμε τα επιχειρησιακά προγράμματα, άρα μετά το καλοκαίρι θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε με νέες προσκλήσεις και με νέες χρηματοδοτήσεις παράλληλα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Τα δυο αυτά εργαλεία θα δώσουν μια νέα αναπτυξιακή προοπτική για την Κρήτη και τη χώρα γενικότερα».

Ο υφυπουργός υποδομών Γιάννης Κεφαλογιάννης από την πλευρά του είπε: «Με χαρά καλωσορίσαμε στην Κρήτη τον αγαπητό φίλο και συνάδελφο, κ. Τσακίρη, σε μια επετειακή μέρα, καθώς πριν 42 χρόνια ο Κωνσταντίνος Καραμανλής υπέγραψε την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σήμερα βλέπουμε ένα έργο για το οποίο αξιοποιήθηκαν κοινοτικοί πόροι και σε συνεργασία της περιφέρειας και του δήμου πλέον μπορούμε να βλέπουμε τέτοιου είδους έργα. Η κυβέρνηση συνεργάζεται σε αυτό το κομμάτι με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου θα ανοίξουν δράσεις και έργα που θα μπορούν να ενταχτούν, να υλοποιηθούν και εν τέλει να αξιοποιηθούν από τους πολίτες».

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Κρήτη η επίσκεψη από τον υπουργό Ανάπτυξης, τον γενικό γραμματέα και τον ειδικό γραμματέα για να επιθεωρούμε τα έργα του ΕΣΠΑ και υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση γιατί πράγματι και στο νησί γίνεται ένα τεράστιο έργο, από πλευράς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλλά και των εθνικών πόρων. Στο Ατσιπόπουλο είχαμε μια σημαντική επένδυση, όπου η μελέτη έγινε από τον δήμο, η δημοπράτηση του έργου έγινε από τον δήμο σε συνεργασία με την περιφέρεια και χαιρόμαστε όταν υπάρχουν στην Κρήτη τέτοια σχολεία για τα παιδιά μας. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια για να εντάσσουμε ειδικά έργα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για να υπάρχει μια καλή εκπαίδευση για όλους τους μαθητές».

Σε ότι αφορά το νέο ΕΠΣΑ, όπως είπε ο κ. Αρναουτάκης, τα χρήματα για το νησί θα φτάσουν τα 534 εκ. ευρώ από τα 450 εκ. ευρώ που ήταν την περασμένη προγραμματική περίοδο: «Προετοιμαζόμαστε διαρκώς και ήδη η περιφέρεια έχει βγάλει προσκλήσεις για να υποβληθούν προτάσεις και να είμαστε πανέτοιμοι τη νέα προγραμματική περίοδο. Η συνεργασία που βλέπετε και υπάρχει με το υπουργείο Ανάπτυξης διαχρονικά είναι εξαίρετη, όπως επίσης και η συνεργασία με τους δήμους γιατί αν δεν υπάρχει συνεργασία δεν μπορεί κανείς μόνος του να κάνει πολλά πράγματα. Άρα η ισχύς εν τη ενώσει. Αυτό κάνουμε στην Κρήτη, γι’ αυτό πετυχαίνουμε».

Η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή από την πλευρά της είπε: «Σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης, τον δήμο και την περιφέρεια έλαβε σάρκα και οστά αυτό το σχολείο το οποίο είναι εννιαθέσιο και λειτουργεί ως δεκαθέσιο. Είναι ένα κόσμημα για την περιοχή, εξυπηρετεί τα παιδιά του δημοτικού σχολείου με σύγχρονες αίθουσες διδασκαλίας, με βιβλιοθήκες, με αίθουσες πολλαπλών χρήσεων με ελεύθερους χώρους για τα παιδιά, κάτι για το οποίο προσπάθησε πάρα πολύ η περιφέρεια σε συνεργασία με τους δήμους. Ειδικότερα για την περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου που από όταν αναλάβαμε ως περιφέρεια υπήρχε μεγάλο ζήτημα με τα σχολεία. Όλα αυτά τα χρόνια η πολύ καλή συνεργασία απέδωσε διότι ο δήμος έκανε τις μελέτες και η περιφέρεια ενέτασσε τα έργα στο ΕΣΠΑ με αποτέλεσμα να έχουν γίνει δυο γυμνάσια και λύκεια στον νομό και δυο δημοτικά. Αυτό μας ευχαριστεί πάρα πολύ γιατί προσφέρουμε στα παιδιά μας αυτό το οποίο δικαιούνται».

Ο δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης τόνισε: «Είναι πολύ μεγάλη χαρά μας που υποδεχόμαστε το κυβερνητικό επιτελείο με επικεφαλής τον κ. Τσακίρη τον υπουργό μας, μαζί με τον τοπικό βουλευτή και υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη, τον γενικό γραμματέα Μ. Σκάλκο και τους συνεργάτες του. Είμαστε σε ένα εξαιρετικό σχολείο στο οποίο έχει γίνει μια υποδειγματική δουλειά σε συνεργασία των υπηρεσιών μας όσο και της περιφέρειας και φυσικά με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και τα οποία αξιοποιούμε όσο το δυνατόν καλύτερα. Αυτή η περιοχή η οποία είναι από τις πλέον πυκνοκατοικημένες της Κρήτης δικαιούται τα σχολεία της. Ήδη είχαμε ξεκινήσει με γυμνάσιο λύκειο, συνεχίσαμε με το δημοτικό και έχουμε εκπληρώσει νομίζω την υποχρέωση μας. Πάντα απομένει περιθώριο να κάνουμε κάτι καλύτερο. Νομίζω με τη συνεργασία που έχουμε και με τις δυνατότητες που δίνουν διάφορα παράλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Εμείς είμαστε πραγματικά ευγνώμονες γιατί ο δήμος μόνος του δεν θα μπορούσε να σηκώσει με τις δικές του δυνατότητες τόσο μεγάλο έργο που έχε γίνει ειδικά στον δήμο μας στα σχολεία».