27 °C Rethymno, GR
19/08/2022

ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΚ. ΕΥΡΩ ΚΑΤΑΓΡΑΦΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

Τα περιορισμένα έσοδα ανταποδοτικότητας δεν επιτρέπουν τη μείωση των δημοτικών τελών

-Νέα ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες να «διορθώσουν» τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους

Δεν υπάρχει οικονομικό περιθώριο για τη μείωση των δημοτικών τελών για το 2022, ανέφερε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου, Στέλιος  Σπανουδάκης, εξηγώντας πως δεν είναι δυνατόν να μειωθούν σε αυτή τη φάση, καθώς ο δήμος καταγράφει τεράστιες οικονομικές απώλειες από τα τέλη ανταποδοτικότητας που φτάνουν προς το παρόν το 510.000 ευρώ σε σχέση με το 2019, που είναι και το έτος υπολογισμού.

Αυτό σύμφωνα με τον ίδιο οφείλεται στις απαλλαγές που έγιναν την περίοδο της πανδημίας: «Έχουμε εισπράξει 510.000 ευρώ λιγότερα σε σχέση με το 2019. Αυτό δεν οφείλεται στην ασυνέπεια των δημοτών αλλά στις απαλλαγές που έκανε ο δήμος το 2020 και το 2021. Άρα μέχρι να δούμε θα εξισορροπήσει η κατάσταση τα έξοδα και τα έσοδα. Μέχρι τότε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μείωση».

Εν τω μεταξύ, μια ακόμα ευκαιρία στους ιδιοκτήτες ακινήτων να «διορθώσουν» τα τετραγωνικά μέτρα των ιδιοκτησιών τους, δίδει η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία ουσιαστικά παρατείνει την ρύθμιση που ήταν σε ισχύ. Ειδικότερα μέχρι το τέλος του χρόνου θα δέχεται αιτήσεις η πλατφόρμα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ) για τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων. Οι επιφάνειες θα ρυθμίζονται μεν αλλά ο ιδιοκτήτης θα καταβάλει μια προσαύξηση της τάξης του 20%, αναδρομικά, για τους δημοτικούς φόρους και τέλη των νέων επιφανειών. Η επαναλειτουργία της πλατφόρμας (μέσα στις επόμενες ημέρες) δίνει μια νέα ευκαιρία στους πολίτες να διορθώσουν τα εμβαδά των επιφανειών των ακινήτων τους χωρίς να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις έως και 200% επί των οφειλομένων τελών 12ετίας. Με την νέα ρύθμιση θα μπορούν να πάρουν και «βεβαίωση μη οφειλής ΤΑΠ» για να προχωρήσουν, σε περίπτωση που το επιθυμούν, σε μεταβίβαση του ακινήτου.

Ειδικότερα, όσοι αποφασίσουν να υποβάλουν δηλώσεις για να αποκαλύψουν τον πραγματικό αριθμό των τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων τους θα καταβάλουν τα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που προκύπτουν μόνο για χρονικές περιόδους από την 1η/1/2020 και μετά και με προσαύξηση 20%, η οποία θα καλύπτει μόνο το χρονικό διάστημα από την 1η/1/2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων χωρίς ρεύμα θα πρέπει να προσεκτικοί: Η τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή για την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης δεν συμπεριλαμβάνει και τη δήλωση των μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων, ώστε να απαλλαγούν από τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού. Για το θέμα αυτό η ΠΟΜΙΔΑ έχει προτείνει την αυτόματη απαλλαγή από τα τέλη αυτά, για κάθε ακίνητο του οποίου διακόπτεται η ρευματοδότηση.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων στους Δήμους θα λειτουργήσει ξανά στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr. Όσοι δηλώσουν τις πραγματικές επιφάνειες θα κληθούν να καταβάλουν τα πρόσθετα ποσά των δημοτικών φόρων και των δημοτικών τελών που αναλογούν στα επιπλέον δηλωθέντα τετραγωνικά μέτρα, για την περίοδο από την 1η/1/2020 και μέχρι την ημερομηνία υποβολής της εκπρόθεσμης δήλωσης προσαυξημένα κατά ποσοστό 20%. Η εξόφληση θα μπορεί να γίνει τμηματικά έως και σε 24 μηνιαίες δόσεις. Το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης, πλην της τελευταίας, είναι τα 10 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητά επίσης να δοθεί η παράταση της ισχύος της βεβαίωσης των μηχανικών για το ίδιο χρονικό διάστημα (31.12.2021), ώστε «η ανάγκη έκδοσης ηλεκτρονικής ταυτότητας να μην ταλαιπωρήσει χωρίς λόγο τους πολίτες, και να μην υπονομεύσει την εξαιρετική κυβερνητική πρωτοβουλία που αφορά τις γονικές παροχές».

Σε ό,τι αφορά στον δήμο Ρεθύμνου με την προηγούμενη ρύθμιση προστέθηκαν στα συστήματα περίπου 300.000 επιπλέον τ.μ. Όπως ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, με τη νέα ευκαιρία μπορούν να επωφεληθούν αρκετοί δημότες ακόμα, καθώς είναι βέβαιο πως υπάρχουν ακόμα επιφάνειες που δεν έχουν δηλωθεί . Ειδικότερα, σε σχετικές δηλώσεις του ανέφερε:

«Η ρύθμιση δίνει την δυνατότητα εξόφλησης σε 24 δόσεις. 10 ευρώ είναι η κατώτατη δόση για το φυσικό πρόσωπο και 50 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή τις εταιρίες. Η διαδικασία γίνεται μόνο ηλεκτρονικά.  Η ΠΟΜΙΔΑ όλο αυτό τον καιρό πιέζει να ανοίξει εκ νέου η πλατφόρμα, γεγονός που σημαίνει ότι υπήρχαν ακόμα ιδιοκτήτες που ήθελαν να διορθώσουν τις ιδιοκτησίες τους, αλλά και εμείς στην οικονομική υπηρεσία του δήμου δεχόμασταν ερωτήσεις από συμπολίτες που ήθελαν να επωφεληθούν της ρύθμισης. Αυτός μας δείχνει ότι υπάρχει ενδιαφέρον. Στον Δήμο Ρεθύμνου μέχρι στιγμής έχουν δηλωθεί περίπου 300.000 τ.μ. Σίγουρα όσα τ.μ. δηλωθούν στο εξής δεν θα είναι τόσο πολλά όμως είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν και άλλα. Η διαδικασία αυτή είναι προς όφελος και των δημοτών που θα χρειαστούν κάποια στιγμή βεβαίωση ΤΑΠ, οπότε αν δεν έχουν σωστά τ.μ. θα χρειαστεί να πληρώσουν πάρα πολλά χρήματα, σίγουρα είναι υπέρ του δήμου γιατί εξορθολογεί μια κατάσταση και αυξάνει το έσοδό του για την καθαριότητα και φυσικά και για το κράτος είναι όφελος γιατί αυτά επηρεάζουν και τον υπολογισμό του ΕΦΝΙΑ. Άρα είναι προς όφελος όλων».