8 °C Rethymno, GR
17/01/2022

ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΚΑΤΑ 1 ΕΚ. ΕΥΡΩ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΙΕΤΙΑ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ

Τα 12 εκ. ευρώ φτάνουν οι ανείσπρακτες οφειλές στον Δήμο Ρεθύμνου

Σοβαρές είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στα ταμεία του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι οφειλές των πολιτών αυξήθηκαν κατά ένα εκατομμύριο ευρώ. Αυτό όπως είναι εύκολα αντιληπτό οφείλεται στη οικονομική αδυναμία των πολιτών να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή σε τυχόν ρύθμιση χρεών.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών του Δήμου Ρεθύμνου στο έτος 2019 οι εισπράξεις από βεβαιωμένες και ανείσπρακτες οφειλές ανήλθαν στο 1.101.000 €, ενώ στις 31/12/2019 οι οφειλές τρίτων προς το Δήμο έκλεισαν στο ποσό των 11.031.000 €.

Το έτος 2020 που η υγειονομική κρίση επηρέασε απόλυτα τα οικονομικά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 50% και ο Δήμος εισέπραξε 599.000 €, ενώ στις 31/12/2020 οι οφειλές τρίτων αυξήθηκαν και 900.000 € περίπου, και διαμορφώθηκαν στα 11.929.000 €.

Το έτος 2021 έως και τα μέσα Οκτωβρίου έχουν εισπραχθεί από βεβαιωμένες οφειλές 500.100 € και εκτιμούμε ότι μέχρι τέλος του έτους να φτάσουν τις 600.000 € ενώ οι οφειλές τρίτων προς το Δήμο θα περάσουν τα 12.000.000 € στις 31/12.

Σημειώνεται ότι στην πλειοψηφία τους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αφορούν κυρίως σε παρελθόντα έτη, που σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν ακόμα και τα δέκα ή τα δεκαπέντε χρόνια. Πρόκειται δηλαδή, για χρέη ιδιωτών και ελεύθερων επαγγελματιών με τα περισσότερα από αυτά να αφορούν σε επιχειρήσεις και εταιρίες, με βάση τα όσα τόνισε στην εφημερίδα μας ο Στέλιος Σπανουδάκης.

Σε  δήλωσή του ο κ. Σπανουδάκης, ανέφερε: «Η εικόνα που διαμορφώθηκε την τελευταία διετία, δηλαδή αυτή της αύξησης των βεβαιωμένων και ανείσπρακτων και της μείωσης των εισπράξεων ήταν αναμενόμενη στον Δήμο μας, αφού με τα πολύμηνα lockdown επλήγη η τοπική μας οικονομία και η αγορά κινούνταν σύμφωνα με την κρατική επιδοματική πολιτική. Υποχρεώσεις λοιπόν προς τον Δήμο έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα. Επίσης ο Δήμος αξιολογώντας την δύσκολη οικονομικά κατάσταση των δημοτών, δεν προχώρησε ούτε το 2020 αλλά ούτε και το 2021 σε κανένα αναγκαστικό μέτρο είσπραξης, δηλαδή δεσμεύσεις ΑΦΜ ή κατασχέσεις από τραπεζικούς λογαριασμούς. Αντιθέτως, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα που του έδιναν οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ο Δήμος προχώρησε σε κάθε δυνατή απαλλαγή τελών και υποχρεώσεων των Δημοτών. 

Με τους συνδημότες μας είμαστε μαζί και στα καλά, μαζί και στα δύσκολα. Εκτίμησή μας είναι ότι αυτή η δυσμενής εικόνα που αντανακλά σήμερα η τοπική μας οικονομία, θα βελτιωθεί δραστικά το επόμενα ένα με δύο χρονιά».

Υπενθυμίζεται ότι σε ό,τι αφορά τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού θα είναι ανοιχτή έως το τέλος του χρόνου σχετική πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ. Η  πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως και τις 31 Ιανουαρίου του 2022.

Στη συγκεκριμένη όμως ρύθμιση έχουν δικαίωμα να ενταχθούν όσοι αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία, οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021.

Οι δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους είτε σε 36 δόσεις άτοκα, είτε σε 72 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το ελάχιστο ποσό κάθε μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ για ποσά οφειλών μέχρι 1.000 ευρώ και σε 50 ευρώ για ποσά οφειλών άνω των 1.000 ευρώ.

Οι κατηγορίες οφειλετών που εμπίπτουν στην ρύθμιση είναι:

  • Επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν χαρακτηριστεί ως πληττόμενοι βάσει ΚΑΔ από το υπουργείο Οικονομικών (θα χρησιμοποιηθεί η διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου 2020). Υπολογίζεται ότι στους επιλέξιμους ΚΑΔ περιλαμβάνεται το 78% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών της χώρας.
  • Εργαζόμενοι που η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε προσωρινή αναστολή και έχουν λάβει αποζημίωση ειδικού σκοπού ή είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει μειωμένο μίσθωμα βάσει δήλωσης COVID.
  • Άνεργοι εγγεγραμμένοι το εν λόγω διάστημα στον ΟΑΕΔ.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της φορολογικής αρχής, από τους 2 εκατ. δυνητικά δικαιούχους της ευνοϊκής ρύθμισης, χρέη στο ελληνικό δημόσιο έχουν:

  • 134.455 νομικά πρόσωπα,
  • 392.785 φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και
  • 299.195 φυσικά πρόσωπα μη επιτηδευματίες

Συνολικά 823.435 έχουν δημιουργήσει μη ρυθμισμένα ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 2,26 δισ. ευρώ προς τη φορολογική αρχή την εν λόγω περίοδο και ανήκουν στις επιλέξιμες κατηγορίες πληττόμενων.