29 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΑΠΡΟΣΔΟΚΗΤΑ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Την ερχόμενη Κυριακή εκλέγει αρχηγό το ΚΙΝ.ΑΛ μεταξύ Ν. Ανδρουλάκη-Γ. Παπανδρέου

• Στις κάλπες 270.000 πολίτες, έδωσαν καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη

Η απροσδόκητα μεγάλη συμμετοχή πολιτών στις κάλπες, η διάψευση των δημοσκοπήσεων που σχεδόν όλες ήθελαν τον Ανδρέα Λοβέρδο πρώτο, που τελικά βγήκε τρίτος και εκτός δεύτερου γύρου, και η καθαρή πρωτιά του Νίκου Ανδρουλάκη με την μεγάλη διαφορά των 9 και πλέον ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο Γιώργο Παπανδρέου, ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά των εσωκομματικών εκλογών του Κινήματος Αλλαγής για την ανάδειξη αρχηγού του κόμματος.

Πανελλαδικά, στις κάλπες προσήλθαν περίπου 270.000 πολίτες (έναντι 212.000 το 2017) και έλαβαν:

Νίκος Ανδρουλάκης: 36,92%

Γιώργος Παπανδρέου: 27,87%

Ανδρέας Λοβέρδος: 26,07%

Παύλος Χρηστίδης: 3,23%

Παύλος Γερουλάνος: 2,97%

Χάρης Καστανίδης: 2,94%

Οι Νίκος Ανδρουλάκης και Γιώργος Παπανδρέου θα αναμετρηθούν την ερχόμενη Κυριακή, στον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών. Μια αναμέτρηση δύσκολη για τον δεύτερο λόγω της ευρείας νίκης του πρώτου. Η διαφορά θεωρητικά είναι μη αναστρέψιμη, ωστόσο το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προδικαστεί και σίγουρα ρυθμιστές θα είναι και πάλι η συμμετοχή αλλά και η απόφαση των ψηφοφόρων των άλλων 4 υποψηφίων για τον ποιο από τους Ανδρουλάκη-Παπανδρέου θα υπερψηφίσουν για αρχηγό του κόμματος. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αναμένεται σήμερα να γνωστοποιήσει ποιον θα στηρίξει στον δεύτερο γύρο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, όπως ήταν αναμενόμενο, σάρωσε στην γενέτειρά του την Κρήτη συγκεντρώνοντας ποσοστό άνω του 60%, ενώ πρωτιά πήρε επίσης στην Βόρεια Ελλάδα, στην Ήπειρο, στην Στερεά Ελλάδα, στην Θεσσαλία και στα περισσότερα νησιά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή, στις 10 κάλπες των πέντε δήμων, ψήφισαν 4.276 άτομα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει την συντριπτική πλειοψηφία της προτίμησης των ψηφοφόρων, δεύτερος αναδείχτηκε ο Γιώργος Παπανδρέου, τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος, τέταρτος ο Παύλος Χρηστίδης, πέμπτος ο Χάρης Καστανίδης και έκτος ο Παύλος Γερουλάνος.

Ειδικότερα, έλαβαν:

Ανδρουλάκης Νίκος: 2.717

Παπανδρέου Γιώργος: 764

Λοβέρδος Ανδρέας: 425

Χρηστίδης Παύλος: 285

Καστανίδης Χάρης: 49

Γερουλάνος Παύλος: 36

Ο κ. Ανδρουλάκης, ευχαρίστησε τους χιλιάδες πολίτες που συμμετείχαν στη διαδικασία αλλά και τους συνυποψηφίους του για τον ενωτικό και πολιτισμένο αγώνα που έδωσαν όλοι, προσθέτοντας: «Από την αρχή αυτής της προσπάθειας, είπα ότι η δύναμή μου είναι η βάση της παράταξης και όσοι την επιθυμούν περήφανη και ισχυρή. Θέλω πραγματικά να τους ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου για την τιμή που μου έκαναν και δεσμεύομαι ότι θα τιμήσω την εντολή τους για ανανέωση, για ενότητα και πολιτική αυτονομία. Η Δημοκρατική Παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει».

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Αυτήν την Κυριακή πετύχαμε το στόχο να κινητοποιήσουμε μαζικά μεγάλο αριθμό προοδευτικών πολιτών. Την άλλη Κυριακή οι πολίτες που σήμερα μας τίμησαν με τη μεγαλειώδη συμμετοχή τους αποφασίζουν για την τύχη της παράταξης. Αποφασίζουν για το μέλλον. Αποφασίζουν για την πορεία του κινήματός μας. Αποφασίζουν για τις αξίες της και την προοδευτική της ταυτότητα. Ευχαριστώ όλους για τη συμμετοχή και σας καλώ στη μάχη της επόμενης Κυριακής».

Ο τρίτος σε ψήφους, Α. Λοβέρδος, ανέφερε: «Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες που συμμετείχαν σε αυτή τη γιορτή της δημοκρατίας. Συνεχίζω δυνατά με σεμνότητα και ενότητα, η Δημοκρατική Παράταξη έχει μέλλον, το ΠΑΣΟΚ έχει μέλλον».

Ο Π. Χρηστίδης, σχολιάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε: «Η μαζική συμμετοχή των εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, μας γεμίζει με αισιοδοξία και ευθύνη. Δίνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα επανεκκίνησης και προοπτικής της παράταξης και ταυτόχρονα επιβραβεύει τον αγώνα και την παρακαταθήκη της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τους χιλιάδες συντρόφους που εμπιστεύτηκαν τη δική μου υποψηφιότητα. Είναι υποχρέωσή μας να προχωρήσουμε όλοι μαζί για το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής. Ξεκινήσαμε ένα ταξίδι πριν από 40 μέρες από το μηδέν και ανοίξαμε νέους δρόμους για να πάμε μπροστά».

Ο Π. Γερουλάνος, δήλωσε: «Νίκη της Δημοκρατίας! Νίκη του Κινήματος Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ επέστρεψε, η αναγέννηση της παράταξης είναι στα χέρια μας. Δικαίωση, για όλους όσοι μιλήσαμε πολιτικά και δουλέψαμε για τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή. Αυτό που συνέβη στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών, η συγκλονιστική παρουσία των πολιτών στις κάλπες μάς δεσμεύει όλους. Μας δεσμεύει να βαδίσουμε αδιαπραγμάτευτα στον δρόμο της ενότητας, τη μεγάλη παρακαταθήκη της Φώφης Γεννηματά.Η προοδευτική μας πρόταση θα είναι η απάντηση στον συντηρητισμό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα που δοκιμάστηκαν όλοι, η παράταξή μας είναι αυτή που δίνει ξανά ελπίδα.Η εμπιστοσύνη που μας έδειξαν οι πολίτες είναι μια τεράστια ευκαιρία να εκφράσουμε ξανά την προοδευτική πλειοψηφία στην ελληνική κοινωνία. Αρκεί να μην σταματήσουμε να δίνουμε στους πολίτες δυνατότητες πραγματικής συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης του μέλλοντός μας. Προσωπικά με αυτές τις αρχές πορεύτηκα και θα συνεχίσω να πορεύομαι».

Ο Χ. Καστανίδης σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Ευχαριστώ όσες και όσους στάθηκαν πλάι μου στην προσπάθεια για την εκλογή ηγεσίας στο Κίνημα Αλλαγής. Χαίρομαι για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών. Εύχομαι καλή τύχη στους συνυποψηφίους μου που θα κριθούν στον δεύτερο γύρο. Ελπίζω στην καλή συνέχεια της παράταξης».

Αναλυτικά:

Τα αποτελέσματα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Εφορευτική Επιτροπή, στις 10 κάλπες των πέντε δήμων, ψήφισαν 4.276 άτομα, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να συγκεντρώνει την συντριπτική πλειοψηφία της προτίμησης των ψηφοφόρων, δεύτερος ο Γιώργος Παπανδρέου, τρίτος ο Ανδρέας Λοβέρδος, τέταρτος ο Παύλος Χρηστίδης, πέμπτος ο Χάρης Καστανίδης και έκτος ο Παύλος Γερουλάνος.

Ειδικότερα, έλαβαν:

Ανδρουλάκης Νίκος: 2.717

Παπανδρέου Γιώργος: 764

Λοβέρδος Ανδρέας: 425

Χρηστίδης Παύλος: 285

Καστανίδης Χάρης: 49

Γερουλάνος Παύλος: 36

Αναλυτικά, τα αποτελέσματα ανά κάλπη, έχουν ως εξής:

  1. Αγία Φωτεινή-Δήμος Αμαρίου

Νίκος Ανδρουλάκης: 189

Γιώργος Παπανδρέου: 34

Ανδρέας Λοβέρδος: 13

Παύλος Χρηστίδης: 6

Παύλος Γερουλάνος: 2

Χάρης Καστανίδης: 1

  1. Φουρφουράς – Δήμος Αμαρίου

Νίκος Ανδρουλάκης: 101

Γιώργος Παπανδρέου: 19

Ανδρέας Λοβέρδος: 10

Παύλος Χρηστίδης: 7

Παύλος Γερουλάνος: 0

Χάρης Καστανίδης: 0

  1. Σπήλι-Δήμος Αγ. Βασιλείου

Νίκος Ανδρουλάκης: 334

Ανδρέας Λοβέρδος: 70

Γιώργος Παπανδρέου: 32

Παύλος Χρηστίδης: 19

Χάρης Καστανίδης: 3

Παύλος Γερουλάνος: 2

  1. Ανώγεια-Δήμος Ανωγείων

Νίκος Ανδρουλάκης: 118

Γιώργος Παπανδρέου: 107

Χάρης Καστανίδης:16

Ανδρέας Λοβέρδος: 8

Παύλος Χρηστίδης: 24

Παύλος Γερουλάνος: 1

  1. Άγιος Ανδρέας- Δήμος Ρεθύμνης

Νίκος Ανδρουλάκης: 144

Γιώργος Παπανδρέου: 33

Αντρέας Λοβέρδος: 26

Παύλος Γερουλάνος: 5

Χάρης Καστανίδης: 6

Παύλος Χρηστίδης: 5

  1. Άδελε-Δήμος Ρεθύμνης

Νίκος Ανδρουλάκης: 282

Γιώργος Παπανδρέου: 79

Ανδρέας Λοβέρδος: 30

Παύλος Χρηστίδης: 13

Χάρης Καστανίδης: 6

Παύλος Γερουλάνος: 1

  1. Πόλη Ρεθύμνου – Α’ κάλπη

Νίκος Ανδρουλάκης: 414

Γιώργος Παπανδρέου: 165

Ανδρέας Λοβέρδος: 106

Παύλος Χρηστίδης: 14

Παύλος Γερουλάνος: 11

Χάρης Καστανίδης: 8

  1. Πόλη Ρεθύμνου – Β’ κάλπη

Νίκος Ανδρουλάκης: 350

Γιώργος Παπανδρέου: 130

Ανδρέας Λοβέρδος: 105

Παύλος Χρηστίδης: 16

Παύλος Γερουλάνος: 7

Χάρης Καστανίδης: 6

  1. Πέραμα – Δήμος Μυλοποτάμου

Νίκος Ανδρουλάκης: 484

Παύλος Χρηστίδης: 143

Γιώργος Παπανδρέου: 108

Ανδρέας Λοβέρδος: 47

Παύλος Γερουλάνος: 6

Χάρης Καστανίδης: 1

  1. Γαράζο – Δήμος Μυλοποτάμου

Νίκος Ανδρουλάκης: 301

Γιώργος Παπανδρέου: 57

Παύλος Χρηστίδης: 38

Ανδρέας Λοβέρδος: 10

Χάρης Καστανίδης: 2

Παύλος Γερουλάνος: 0