28 °C Rethymno, GR
02/10/2022

ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΙΩΤΗ ΑΘΛΗΤΗ ΚΑΙ ΓΥΜΝΑΣΤΗ ΜΙΧΑΛΗ ΜΑΡΑΚΗ

Την Κυριακή στο Φουρφουρά τα «7α Μαράκεια» στίβου

Για 7η συνεχή χρονιά ο Δήμος Αμαρίου, σε συνεργασία με την Α.Ο. Ψηλορείτη και συνδιοργανωτή του ΟΚΑ Αρκάδι, διοργανώνουν αγώνες στίβου στις 4 Αυγούστου 2013, στα πλαίσια των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων, στη μνήμη του Μιχάλη Μαράκη, στο Δημοτικό Στάδιο «Μιχαήλ Μαράκης» στο Φουρφουρά.

      Οι δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο τηλέφωνο 28330-40213, μέχρι την ημέρα των αγώνων και ώρα 18:00 στο γήπεδο, καθώς και για την υπογραφή δηλώσεων και παραλαβή αριθμών.
      Είναι υποχρεωτική η ιατρική εξέταση ικανότητας συμμετοχής με ατομική ευθύνη, ενώ για τους ανήλικους με ευθύνη των γονέων τους.
      Πρόγραμμα εκδήλωσης τόπος-διαδρομές:
   Α. Ώρα 18:50 μ.μ.: Δρόμος 1.500 μέτρων. με εκκίνηση το πατρικό σπίτι του Μιχάλη Μαράκη και τερματισμό το Δημοτικό Στάδιο (αγοριών και κοριτσιών, γεννηθέντες/είσες από το 1996 έως και το 1999).
   Β. Ώρα 18:45 μ.μ.: Δρόμος 3.500 μέτρων, με εκκίνηση το Τοπικό Διαμέρισμα «Πλατανιών» και τερματισμό το Δημοτικό Στάδιο (αγοριών και κοριτσιών, γεννηθέντες/είσες από το 2000 έως και το 2005).
   Γ. Ώρα 18:50 μ.μ.: Μπαλάκι και δρόμος 50 μέτρων εντός Σταδίου (αγοριών και κοριτσιών, γεννηθέντες/είσες από το 2000 έως και το 2005). Μετά το πέρας των αγώνων θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση και θα εκφωνηθούν χαιρετισμοί.
      Απονομές:
      Στο τέλος των αγώνων θα απονεμηθούν:
   α) Κύπελλό στον πρώτο/η και μετάλλια στους τρεις πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας δρόμου.
   β) Αναμνηστικά διπλώματα σε όλους τους συμμετάσχοντες αθλητές.

Στη μνήμη Μιχάλη Μαράκη
 

      Ο Μιχάλης Μαράκης υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες δισκοβόλους και μετέπειτα ένας σπουδαίος προπονητής που στα χέρια του γαλουχήθηκαν εκατοντάδες Ρεθεμνιωτάκια.
      Όχι απλά βοήθησε ο Μιχάλης Μαράκης τον αθλητισμό της πόλης αλλά πρόσφερε όλο το καθημερινό του χρόνο για τα παιδιά και τη διάνοιξη αθλητικών δρόμων που θα βοηθούσαν τα Ρεθεμνιωτάκια να ξεφύγουν από τις κακοτοπιές της ζωής.
      Από το 1969 που διορίστηκε καθηγητής Φ.Α. στο 1ο Γυμνάσιο μέχρι το 2000 που πέθανε κατάφερε να πλάσει στα χέρια του σπουδαίους αθλητές και ανθρώπους όχι μόνο στο χώρο του στίβου αλλά σε όλα τα αθλήματα γιατί πάνω από όλα ο Μιχάλης Μαράκης ήταν άνθρωπος του αθλητισμού και το απέδειξε το 1976 όταν δημιούργησε και την πρώτη ομάδα μπάσκετ της πόλης ΟΚΑ Αρκάδι.

Από τον Ψηλορείτη
στον Ολυμπιακό
 

      Ο Μιχάλης Μαράκης γεννήθηκε το 1944 στο Φουρφουρά Αμαρίου. Η ιστορία του στο Ρεθυμνιώτικο αθλητισμό ξεκίνησε το 1959 στον Ατρόμητο Ρεθύμνου και τρία χρόνια αργότερα μεταπήδησε στον ολυμπιακό που αγωνίστηκε μέχρι το 1975.
      Το 1963 έγινε μέλος της Εθνικής Ελλάδος εφήβων στη δισκοβολία και εν συνεχεία (66-70) στων ανδρών. Το 1970 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος στη δισκοβολία όμως δεν του αναγνωρίστηκε μεγάλο πανελλήνιο ρεκόρ 56.80 επειδή εξαιτίας ενός προβλήματος οι αγώνες είχαν διεξαχθεί στον Άγιο Κοσμά και όχι στο Καραϊσκάκη.
Μεγάλη επιτυχία επίσης αποτελεί η 4η θέση στο παγκόσμιο στρατιωτικό πρωτάθλημα του 1969 που ήρθε 4ος με 52.10 μ. Κατέχει το παγκρήτιο ρεκόρ στη δισκοβολία ανδρών με 50.90 ενώ αγωνίστηκε με επιτυχία σε πολλές διοργανώσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Το 1969 ξεκίνησε την προπονητική του σταδιοδρομία στον Ατρόμητο και το 1975 ήταν ανάμεσα στους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΟΚΑ Αρκάδι όπως και του Α.Ο. Ψηλορείτης.
      Υπήρξε μέλος τοπικής επιτροπής ΣΕΓΑΣ δυτικής Κρήτης και αντιπρόεδρος κριτών στίβου, μέλος τοπικής επιτροπής ΣΕΓΑΣ Κρήτης, πρόεδρος Α.Ο. Ψηλορείτη, πρόεδρος και ταμίας της Ένωσης Πτυχιούχων καθηγητών φυσικής αγωγής Νομού Ρεθύμνης.
      Για την τεράστια προσφορά του ο Μιχάλης Μαράκης τιμήθηκε το 1971 από τη Διεύθυνση Σωματικής αγωγής, το 1970 από Ολυμπιακό, το 1978 από Νομάρχη Ρεθύμνου, το 1987 από την ΕΚΑΣΚ, το 1992 από το ΟΚΑ Αρκάδι, το 1992, 1993, 1995 από το ΣΕΓΑΣ και το 1995 από το σύλλογο φιλάθλων του Ολυμπιακού.

Ο Μαράκης έφυγε πρόωρα από την επάρατη νόσο το 2000.
 
 
 

      Η ομάαδα στίβου ΟΚΑ Αρκάδι κατά την ίδρυση του το 1976, με τους τρεις προπονητές του. Όρθιοι: Ν. Καραμπάσης, Αντ. Σαβοριανάκης, Γ. Μαριδάκης, Μιχ. Μαράκης (προπ.), Καρνιωτάκης, Άκης Μαθιουδάκης, Μαρ. Βασιλακάκης, Μαρκ. Τσιμπίδης, Ι. Σπυριδάκης, Χόμπης (με τη σημαία), Αντώνης, Γ. Χριστοδουλάκης, Ανδρ. Μακριδάκης, Τζανιδάκης, Κανακουσάκης, Λ. Ασβεσταδέλης, Ανδρ. Μπενάκης, Κούντης, Παντ. Ζουμπουλάκης, Γ. Εκκεκάκης (προπ.), Αλ. Πετρακάκης (προπ.). Καθιστοί: Νικ. Τζουρμπάκης, Γιαννάκη, Μαρ. Τζομπανάκη, Δενδάκης, Γ. Μπερβανάκη, Χατζηκωνσταντίνου, Γρ. Γλύνια, Γαραντωνάκη, Στ. Κορωνάκη, Κόνη Πανταλού, Μαρίνος, Ορφανός, Αντ, Κλαψινάκης, Παν. Δαβαρίας
 
 
 
 Το ΟΚΑ Αρκάδι στα «41α Αρκάδια» του 1981. Όρθιοι: Μ. Μαράκης, Γ. Χριστοδουλάκης, Γιάννης Σοφαλουδάκης, Λ. Ασβεσταδέλης, Μ. Μισιρλής, Μ. Τσιμπίδης, Μ. Βασιλακάκης, Σ. Τσαγκαράκης, Π. Δαβαρίας, Μ. Πίτερης, Σ. Ασβεσταδέλης, Μαν. Μαρκάκης, (σημαιοφόρος), Π. Ζουμπουλάκης, Γ. Δούσμανης, Α. Πετρακάκης (προπονητής). Κάτω απ’ αριστερά: Α. Κλαψινός, Α. Χριστοφοράκης, Ι. Ζουρμπάκη, Ι. Τσανταρουλάκη, Χατζηκωνσταντίνου, Σημαντήρα, Δόμνα Παπαδάκη, Μαρια Τσομπανάκη, Ζαμπία Παπαδάκη, Στέλλα Κορωνάκη, Κ. Δάνδολος, Μ. Χόμπης