29 °C Rethymno, GR
15/08/2022

ΣΕ ΛΑΪΚΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ Η ΣΟΡΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΧΘΕΣ

Την Πέμπτη θα υποδεχτεί στην αγκαλιά της η πατρώα γη τον Μίκη Θεοδωράκη

Την Πέμπτη, η πατρώα γη θα υποδεχτεί στην αγκαλιά της τον Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή ήταν η επιθυμία του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, να ταφεί στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων δίπλα στους γονείς και στον αδελφό του.

Η επιθυμία του παγκόσμιου Έλληνα, επιθυμία που είχε εκφράσει γραπτά και προφορικά, να ταφεί στην γενέτειρά του, έγινε εν τέλει σεβαστή από μέλη της οικογένειάς του που αρνούνταν να την υλοποιήσουν, μια μέρα πριν την συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων για το θέμα από το Πρωτοδικείο Αθηνών στο οποίο είχαν προσφύγει στενοί του συνεργάτες τους οποίους είχε εξουσιοδοτήσει να εκτελέσουν την επιθυμία του. Χθες, μέσω των συνηγόρων της, η οικογένεια του Μίκη Θεοδωράκη ενώπιον του δικαστηρίου συμφώνησε να γίνει η ταφή στην Κρήτη.

Από χθες στις 3:00 το απόγευμα η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, που θα ολοκληρωθεί στις 2:00 το μεσημέρι της Τετάρτης για να ακολουθήσει μια ώρα μετά τελετή αποχαιρετισμού όπου θα εκφωνηθούν επικήδειοι.

Στη συνέχεια η σορός του θα μεταφερθεί στο χωριό του, στον Γαλατά Χανίων, όπου στην εκκλησία του χωριού, θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία και θα ακολουθήσει η ταφή του. Περισσότερες λεπτομέρειες για την ώρα ταφής ή ενδεχομένως και λαϊκό προσκύνημα της σορού στα Χανιά για κάποιες ώρες, δεν είχαν ανακοινωθεί μέχρι αργά χθες. Τα Χανιά πάντως και ο Γαλατάς προετοιμάζονται τόσο για την υποδοχή της σορού που θα γίνει με όλες τις τιμές όσο και για την διευκόλυνση χιλιάδων πολιτών που αναμένεται να παραστούν στην κηδεία του Οικουμενικού Μίκη. Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι η σορός του, συνοδευόμενη από την οικογένειά του αλλά και την 20μελή ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης», θα φτάσει στα Χανιά νωρίς το βράδυ αύριο Τετάρτη.

Χθες, πρώτη μέρα του λαϊκού προσκυνήματος, εκατοντάδες άνθρωποι, κάθε ηλικίας, κρατώντας ένα λουλούδι στα χέρια, συγκεντρώθηκαν έξω από την Μητρόπολη Αθηνών και περίμεναν υπομονετικά την σειρά τους για να πουν το τελευταίο αντίο στον κορυφαίο μουσουργό και να του αποτίσουν φόρο τιμής.

Εν τω μεταξύ εκατοντάδες είναι τα συλλυπητήρια μηνύματα που εξακολουθούν να καταφτάνουν για τον θάνατο του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη και αγωνιστή που «ταξίδεψε» την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, αποχαιρετά τον μεγάλο δημιουργό με ανακοίνωση της Πρυτανείας στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν ένας Έλληνας με Κρητική ταυτότητα, ένας θαρραλέος μαχητής και πρωτοπόρος καλλιτέχνης, εμπνευσμένος από οράματα κοινωνικής αλλαγής και πολιτιστικής ανάτασης.

Αυτόνομος στην παρουσία του στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα, πορεύτηκε με το προσωπικό του στίγμα, δημιουργώντας έργα απαράμιλλης καλλιτεχνικής σπουδαιότητας, ενώ οι πολιτικές του απόψεις είχαν ιδιαίτερο βάρος με οποιοδήποτε «στρατόπεδο» και αν συντάχθηκε. Το μουσικό και συγγραφικό του έργο, μεγάλο σε έκταση, είναι πολυδύναμο, εξαιρετικά πρωτότυπο, ποιοτικό και φανερά ευαίσθητο στα δεινά των ανθρώπων και το πανανθρώπινο όνειρο της ειρήνης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης τίμησε τον πολυτάλαντο δημιουργό, τον πολύπαθο αγωνιστή της ελευθερίας και της κοινωνική δικαιοσύνης, τον υπέρμαχο της ενωτικής δύναμης του πολιτισμού, με το χρυσό μετάλλιο του Ιδρύματος το 1996 και το 2005 τον αναγόρευσε Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής.

Ο Μίκης είδε τον κόσμο με τα μάτια των καταπιεσμένων, των φτωχών και αδικημένων ολόκληρης της γης. Στάθηκε πλάι σ’ αυτούς που αντιστέκονται, που αγωνίζονται, που επαναστατούν, που δεν συμβιβάζονται και δεν υποκύπτουν. Έγινε παγκόσμιο σύμβολο Αντίστασης και Ελευθερίας.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, συμμετέχοντας στο τριήμερο εθνικό πένθος, έχει υποστείλει τις σημαίες του και στέλνει τον τελευταίο αποχαιρετισμό στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη».

Η Εκκλησία της Κρήτης σε ανακοινωθέν της αναφέρει: «Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης, καθώς πληροφορήθηκε την κοίμηση του μεγάλου Έλληνα Μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος κατήγετο από τον Γαλατά Χανίων, εκφράζει τις θερμές συλλυπητήριες ευχές της, προς τους κατά σάρκα οικείους του, καθώς και προς την καλλιτεχνική οικογένεια του Ελληνισμού και ευρύτερα, της οποίας «πρωτομάστορας» υπήρξε ο μακαριστός.

Η Εκκλησία Κρήτης, προσεύχεται προς τον Τριαδικό Θεό, για την ανάπαυση της ρωμαλέας ποιητικής ψυχής του μεγάλου δημιουργού και καλλιτέχνη, που αγάπησε και ύμνησε με τη μουσική γραφίδα της μελοποιΐας του, το κάλλος της Θείας Δημιουργίας, «τραγούδησε», με τρόπο μοναδικό και ιδιαίτερο, τους καημούς και τα βάσανα του λαού μας και ενέπνευσε διαχρονικά και υπερτοπικά την πίστη στις πανανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά.

Ο μακαριστός και αείμνηστος, μεγάλος Έλληνας Μίκης, υπήρξε η φωνή της Ελλάδος, του Ελληνισμού, της Ρωμιοσύνης. Αναδείχθηκε ο οικουμενικός άνθρωπος του Πολιτισμού μας. Στους ήχους των μουσικών του συνθέσεων ξεδίπλωνε την πολλάκις σταυρωμένη, αλλά και αναστημένη Ρωμιοσύνη. Ήταν ο άνθρωπος που σάρκωσε πάνω στις μουσικές νότες του, την ιστορία του Έθνους μας.

Η Εκκλησία Κρήτης, με ευγνωμοσύνη μνημονεύει του αλησμόνητου Μίκη (Μιχαήλ), και προσεύχεται για την ανάπαυση της μακαρίας, ευγενικής και δημιουργικής ψυχής του, με τους δικαίους και τους Αγίους».

Σε συλλυπητήριο μήνυμα της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, σημειώνει: «Η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη και αποχαιρετά μία εμβληματική προσωπικότητα της χώρας μας, τον λαμπρό μουσικοσυνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη.

Εμβληματική προσωπικότητα με παγκόσμια ακτινοβολία που σημάδεψε τον χώρο της μουσικής, του πολιτισμού, της πολιτικής και της Δημοκρατίας.

Μεγαλειώδης η προσφορά του, ανεκτίμητο το πολυδιάστατο και σπουδαίο έργο που αφήνει που αποτελεί ήδη και μια σπουδαία παρακαταθήκη, για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων και του κόσμου, που οφείλουν να γνωρίζουν ποιος ήταν ο σημαντικότατος αυτός Έλληνας, καλλιτέχνης και άνθρωπος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια, στην οικογένειά και τους οικείους του».

Η Δημοτική αρχή Ανωγείων, αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της: «Εμείς ζήσαμε στα Ανώγεια μια ανεπανάληπτη συνεύρεση των δύο Μέγιστων που οργάνωσε ο αείμνηστος δήμαρχος Γ. Κλάδος, του Μάνου Χατζηδάκη και του Μίκη Θεοδωράκη. Αυτή η βραδιά στο Θέατρο Νίκος Ξυλούρης με αξεπέραστους ερμηνευτές όπως ο Μητροπάνος, η Πασπαλά, ο Λέκκας κ.α. θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη μας και στα πολιτιστικά δρώμενα των Ανωγείων.

Χάσαμε το Μίκη μας… χάσαμε τη ζωντανή παρουσία του, χάσαμε την αύρα του – εκείνη την ευεργετική ενέργεια που εκπέμπει, όσο ζούνε, το πνεύμα όλων των σημαντικών ανθρώπων που ζει και διαχέεται και τη νοιώθουμε γύρω μας. Μας άφησε όμως το μεγάλο πολύτιμο αιώνιο έργο του.

Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι κορυφαία παγκόσμια καλλιτεχνική – πνευματική αξία που τοποθετείται μέσα στους μετρημένους στα δάκτυλα των δύο χεριών, εκπροσώπους του Σύγχρονου Ελληνικού Πολιτισμού.

Έλλην με αυτογνωσία του ελληνισμού, πατριώτης, καλοκάγαθος, στρατευμένος καλλιτέχνης σε δύσκολες εποχές υπηρέτησε με τη χειμαρρώδη τέχνη του τα οράματα του λαού για ελευθερία, ειρήνη, κοινωνική αλλαγή, εθνική ανεξαρτησία, και κοινωνική αλλαγή.

Ολόκληρος ο λαός τον ένοιωσε σάρκα από την σάρκα του, τραγούδησε στους ρυθμούς του, πάλεψε για μια καλύτερη ζωή με τις μελωδίες του.

ο Μίκης Θεοδωράκης εκτός από τους αγώνες του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης υπόστασης κατάφερε να φέρει στο στόμα του λαού το λόγο των μεγάλων ποιητών.

Η τέχνη του έγινε ένα με τα οράματα του λαού.

Η μνήμη του Μίκη Θεοδωράκη μέσα από το μεγαλειώδες πολύμορφο έργο του θα μείνει αθάνατη στις γενιές των Ελλήνων».