24 °C Rethymno, GR
22/09/2021

ΣΗΜΕΡΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ - ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΕΚΔΗΛΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΙΑ

Την 1η Ιουνίου ξεκινά το ναυαγοσωστικό έργο στις παραλίες του Ρεθύμνου

-Τη Δευτέρα συνεδριάζει η οικονομική επιτροπή του Δήμου

Ανοίγει σήμερα η μια και μοναδική προσφορά που κατατέθηκε για τον διεθνή διαγωνισμό που αφορά την ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλίων του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ενδιαφέρον κατέθεσε μια μόνο εταιρία και το πρωί της Δευτέρας η οικονομική επιτροπή του Δήμου θα κληθεί να εξετάσει σε πρώτη φάση την προσφορά της και αν και εφόσον πληρούνται οι προδιαγραφές που έχουν οριστεί τότε κατακυρώνεται ως προσωρινός ανάδοχος. Αν και εφόσον όλα προχωρήσουν καλά, ο χρόνος που απομένει μέχρι την 1η Ιουνίου, που οφείλει ο δήμος να έχει εξασφαλίσει την θωράκιση των παραλιών του, επαρκεί. Σε διαφορετική περίπτωση και αν ο διαγωνισμός βγει άγονος τότε θα πρέπει εξ αρχής να προκηρυχτεί και ο Δήμος να μεριμνήσει για τον τρόπο με τον οποίο θα καλυφτούν προσωρινά οι παραλίες με ναυαγοσώστες.

Φέτος το κόστος του διαγωνισμού ανήλθε σε 640.000 ευρώ, ποσό διπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς οι δήμοι καλούνται να εφαρμόσουν το νέο Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο προβλέπει επιπλέον προσωπικό μέσα και εξοπλισμό για τους ναυαγοσώστες με στόχο την αποτελεσματικότερη ασφάλεια.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης, για τον Δήμο Ρεθύμνου, φέτος οι θέσεις των ναυαγοσώστων είναι 19 από 18 που ήταν τα προηγούμενα χρόνια, σκάφη θα είναι τέσσερα, ενώ θα υπάρχουν και 4 επόπτες, σύμφωνα με το Π.Δ. οι υποχρεώσεις των Δήμων είναι:

α) Κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο και από ώρας 10.30 – 17.30, προσλαμβάνουν ικανό αριθμό ναυαγοσωστών. Κάθε ναυαγοσώστης ελέγχει έκταση ακτής σε ακτίνα διακοσίων (200) μέτρων εκατέρωθεν του βάθρου. Εφόσον ο υπόχρεος πρέπει να διαθέτει τρεις (3) τουλάχιστον ναυαγοσώστες, υποχρεούται να προσλαμβάνει και έναν (1) συντονιστή επόπτη ναυαγοσώστων.

β) Κατασκευάζουν βάθρο (παρατηρητήριο) για κάθε ναυαγοσώστη,

γ) Εφοδιάζουν κάθε ναυαγοσώστη με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Το κόστος χαρακτηρίζεται δυσβάσταχτο για τον Δήμο Ρέθυμνου και για το σύνολο των τουριστικών δήμων και για το λόγο αυτό έχουν ήδη υπάρξει σχετικές παρεμβάσεις στο υπουργείο Εσωτερικών τόσο από πλευράς Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης όσο και από την Κεντρική Ένωση Δήμων ζητώντας οικονομική στήριξη και ενίσχυση της αυτοδιοίκησης για να μπορέσει απρόσκοπτα να ανταποκριθεί και να καλύψει αυτή τη βασική ανάγκη. Παρά τις πληροφορίες που υπάρχουν για επιχορήγηση από πλευράς κράτους, μέρους του ναυαγοσωστικού έργου, αυτό δεν έχει μέχρι στιγμής τουλάχιστον υλοποιηθεί στην πράξη.

«Σήμερα αποσφραγίζονται ηλεκτρονικά οι προσφορές, ωστόσο οι πληροφορίες μας ενιαίο ότι μόλις μια εταιρία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει η οικονομική επιτροπή για να εγκρίνει τα έγγραφα και στη συνέχεια θα περάσουμε στο στάδιο του ελέγχου της οικονομικής προσφοράς. Σύμφωνα με τα όσα ορίζει το Π.Δ. φέτος θα έχουμε 19 πύργους από Επισκοπή μέχρι Σκαλέτα, τέσσερις επόπτες και τέσσερα σκάφη. Ο προϋπολογισμός για το ναυαγοσωστικό ανέρχεται σε 640.000 ευρώ. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός είναι άγονος θα πρέπει να επαναπροκηρυχτεί. Αν ο χρόνος που απομένει για τις διαδικασίες δεν είναι αρκετός θα πρέπει να προχωρήσουμε σε απευθείας ανάθεση για ένα μήνα και να τον επαναπροκηρύξουμε» ανέφερε ο αντιδήμαρχος οικονομικών, Στέλιος Σπανουδάκης.

Αυξημένο ενδιαφέρον για τις μισθώσεις αιγιαλού

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο οικονομικών είναι αυξημένη η ζήτηση για τις μισθώσεις αιγιαλού τη φετινή χρονιά. Βέβαια, όπως συμπλήρωσε, πέρυσι αρκετοί επιχειρηματίες λόγω της πανδημίας δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οπότε φέτος αρκετοί εκμεταλλευτήκαν την έκπτωση του μισθώματος κατά 40% και συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

«Οι μισθώσεις αιγιαλού προχωρούν ικανοποιητικά. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το 90% των συμβάσεων μέσω του διαγωνισμού και υπάρχει και μεγάλο ενδιαφέρον από τις όμορες επιχειρήσεις. Από το μισθώματα ο δήμος θα λάβει το 70% και το 30% η κτηματική εταιρία. Στην προθεσμία δόθηκε παράταση μέχρι 30 Ιουνίου για την υπογραφή των συμβάσεων με τον Δήμο και ως τις 30 Αυγούστου για την υπογραφή με την κτηματική εταιρία, οπότε υπάρχει χρόνος για όλους τους ενδιαφερόμενους. Πέρυσι με έκπτωση 60% είχαμε εισπράξει 170.000 ευρώ φέτος με 40% έκπτωση υπολογίζω ότι τα έσοδα του Δήμου θα ‘ναι 220.000 ευρώ» ανέφερε ο κ. Σπανουδάκης.