26 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 72η ΕΠΕΤΕΙΟ

Τιμή στους πεσόντες στη Μάχη της Κρήτης

Κορυφώθηκαν το σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 72ης επετείου της Μάχης της Κρήτης.
Και φέτος το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων, στις εγκαταστάσεις της οποίας βρέθηκαν οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών που απότισαν φόρο τιμής στη μνήμη των νεκρών ηρώων της χωροφυλακής.

Το πρωί της Κυριακής αρκετοί αθλητές συμμετείχαν στο «Δρόμο Θυσίας προς τιμή των Πεσόντων στη Μάχη της Κρήτης». Η εκκίνηση δόθηκε από το Μνημείο Πεσόντων Μισιρίων και λίγα λεπτά μετά τις 11:00 τερμάτισε ο πρώτος αθλητής στη Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων. Την ημερήσια διαταγή ανέγνωσε ο αναπληρωτής αστυνομικός διευθυντής Ανδρέας Δασκαλάκης.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγενίου.
Την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις εορτασμού στο Ρέθυμνο εκπροσώπησε ο υφυπουργός ανάπτυξης Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο οποίος στο μήνυμά του ανέφερε: «Τιμούμε σήμερα τους αγωνιστές της Μάχης της Κρήτης, της πιο παράδοξης Μάχης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Της Μάχης, στην οποία αγωνίστηκε σύσσωμος ο κρητικός λαός από άκρη σε άκρη του νησιού για να αντιμετωπίσει το βάρβαρο εισβολέα. Τιμούμε επίσης τον ελληνικό στρατό και τους στρατούς των συμμάχων χωρών της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Μεγάλης Βρετανίας που αγωνίστηκαν μαζί με τον κρητικό λαό για να πετύχουν, να αντιμετωπίσουν τον εισβολέα. Μπορεί το αποτέλεσμα της Μάχης να μην ήταν αυτό που θέλαμε, έτσι φάνηκε τουλάχιστον στην αρχή. Όμως επηρέασε τόσο πολύ τα γεγονότα και τις εξελίξεις του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που ουσιαστικά αποτελεί μια από τις λαμπρότερες νίκες του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και αποτελεί ένα παράδειγμα για όσους πιστεύουν και μπορούν και αγωνίζονται για την ελευθερία και την δημοκρατία».
Ο βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Κεφαλογιάννης από την πλευρά του είπε: «Σήμερα γιορτάζουμε ένα κορυφαίο ιστορικό γεγονός, το όποιο για εμάς εδώ τους Κρήτες αποτελεί ένα παράδειγμα, από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε χρήσιμα συμπεράσματα και για την τωρινή δύσκολη συγκυρία. Είναι ένα γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, ένα γεγονός από το οποίο μπορούμε να αντλήσουμε και θάρρος και δύναμη για τη συνέχεια.
«Ο κρητικός λαός στην ιστορική του διαδρομή επιβίωσε αντιστεκόμενος και νομίζουμε ότι αυτό οφείλουμε να κάνουμε και σήμερα με ενότητα, συλλογικότητα, αλληλεγγύη να διεκδικήσουμε την επιβίωση του λαού μας, την κοινωνική συνοχή, να διεκδικήσουμε τη δυνατότητα των πολιτών και της νέας γενιάς σε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια. Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για μια κοινή δράση μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους λαούς της Ευρώπης, γιατί ο κοινωνικός πόλεμος ανάμεσα στον κόσμο της εργασίας, των τραπεζών και των χρηματαγορών μαίνεται σήμερα στην Ευρώπη. Πιστεύω ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί, εναντίον της ανεργίας, της φτώχειας και της λιτότητας και εναντίον του μεγάλου κινδύνου που είναι ο ανερχόμενος νεοναζισμός. Πιστεύω ότι πρέπει να στηρίξουμε τις προσπάθειες παραγωγικής και κοινωνικής ανασυγκρότησης, που πρέπει να γίνουν στη χώρα μας και να δώσουμε όραμα και ελπίδα στη νέα γενιά » τόνισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός.

Εκδηλώσεις τιμής στον Λατζιμά

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στους πεσόντες της Μάχης της Κρήτης πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου και στο Μνημείο Ηρώων Πεσόντων στην περιοχή του Λατζιμά της Δημοτικής Ενότητας Αρκαδίου, που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μυλοποταμιτών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου. Η Μάχη στο Λατζιμά διήρκεσε 11 μέρες, με την κρητική ψυχή απέναντι στα πολυβόλα των αλεξιπτωτιστών των ναζί, σώμα το οποίο μετά από την πανωλεθρία την οποία υπέστη, διαλύθηκε. Η «Μητέρα των Μαχών» ήταν καθοριστική για την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και για την απελευθέρωση τελικά της Ευρώπης από το ναζιστικό ζυγό. Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τους επισήμους.

Φώτος:
Αστόρια
Νίκος Δράγασης
(Πέραμα Μυλοποτάμου)

Εορτασμός επετείου της κήρυξης της «Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη»

Ο Δήμος Σφακίων και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν τον εορτασμό της επετείου της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 στην Κρήτη που θα γίνει την Κυριακή 02 Ιουνίου 2013 και ώρα 10:30 π.μ. στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής Σφακίων.
08.00 π.μ. Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Παναγίας Θυμιανής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Λάμπης-Συβρίτου και Σφακίων κ.κ. Ειρηναίου.
10.30 π.μ.-Δοξολογία
– Επιμνημόσυνη δέηση.
– Χαιρετισμός διοργανωτών.
– Ομιλία από τον κ. Εμμανουήλ Κελαϊδή, πτέραρχος ε.α., πολιτευτής Χανίων.
–  Κατάθεση στεφάνων. (Η κατασκευή και μεταφορά των στεφάνων είναι ευθύνη των φορέων).
– Τήρηση ενός λεπτού σιγής.
– Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.