28 °C Rethymno, GR
23/05/2022

Τι απαντά το ΚΤΕΛ για την μεταφορά των μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου

Ξεκάθαρη θέση στο θέμα που έχει προκύψει αναφορικά με την μεταφορά των μαθητών του Γυμνασίου -Λυκείου Ατσιποπουλου παίρνει το ΚΤΕΛ Χανίων -Ρεθύμνου, το οποίο με ανακοίνωση του επισημαίνει ότι η εταιρία σε καμιά περίπτωση δεν θα αναλάβει ευθύνη να παρανομήσει και να θέσει σε κίνδυνο τους μαθητές. Όπως αναφέρει έχει επανειλημμένως ς τονίσει την ανάγκη δημιουργίας ασφαλών πεζοδρομίων από και προς το σχολικό συγκρότημα.

Το ΚΤΕΛ επισημαίνει οτι εάν και εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας:Εισαγγελία Ρεθύμνου, Αστυνομική Διεύθυνση, Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης ή άλλη αρμόδια υπηρεσία λ.π.),

διασφαλίσουν την οδική ασφάλεια σύμφωνα με τους τους κανόνες της κυκλοφοριακής τεχνικής της ισχύουσας νομοθεσίας στην περιοχή Ατσιποπούλου και διευθετήσουν την ομαλή και ασφαλή διέλευση αλλά και την ομαλή και ασφαλή έξοδο των λεωφορείων, τότε , δε θα φέρει καμία αντίρρηση και θα παρέχει τις υπηρεσίες Δημόσιας Συγκοινωνίας στο τμήμα αυτό , όπως και σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο της Δημόσιας Συγκοινωνίας.

Αναλυτικά, στην επιστολή του τονίζει:”Σε συνέχεια πρόσφατων δημοσιευμάτων του τοπικού τύπου , που ελλοχεύουν κινδύνους παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης και δυσφήμηση της εταιρείας μας, για το θέμα της μεταφοράς μαθητών του Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου , επισημαίνουμε και υπενθυμίζουμε ότι :

1. Έχει γίνει κατανοητό από όλους πλέον τους φορείς , ακόμη και από το Δήμο Ρεθύμνου, που μέχρι πρότινος υποστήριζε άλλα , ότι για τους μαθητές του |Γυμνασίου και Λυκείου Ατσιποπούλου λόγω των προϋποθέσεων που θέτει η Νομοθεσία, η οποία διέπει τη μεταφορά των μαθητών, δεν προβλέπεται να μεταφέρονται με μισθωμένα οχήματα, παρά μόνο με τα λεωφορεία της τακτικής συγκοινωνίας. Αυτό άλλωστε συμβαίνει σε όλα τα σχολεία της πόλης με παρόμοια πρόσβαση (π.χ. 1ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου , 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο κλπ) αλλά και της Ελλάδος γενικότερα . Δεν θα έπρεπε λοιπόν οι δημοτικοί άρχοντες να προαναγγέλλουν όπως κατ’ επανάληψη έχει γίνει στο παρελθόν , μη υλοποιήσιμες υποσχέσεις .

2. Ο Δήμος Ρεθύμνου με έγγραφο του στις 13/12/2018 και με την 482/2018 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου (επειδή κάποιοι έταξαν μεταφορά μαθητών κατά τη δημιουργία του σχολείου), προσπάθησε να μας επιβάλλει με μη νόμιμο τρόπο την τροποποίηση της διέλευσης της συγκοινωνίας , θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες μαθητές και επιβάτες σε μια οδό που ούτε νόμιμη και ασφαλή είσοδο έχει , ούτε νόμιμη και ασφαλή διέλευση αλλά ούτε νόμιμη και ασφαλή έξοδο.

3. Η ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α.Ε. έχει επενδύσει στην ασφάλεια της μεταφοράς των μαθητών και των επιβατών της και αυτό αποδεικνύεται διαχρονικά . Είμαστε στο πλευρό των μαθητών με το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στόλο σε όλη την Ελλάδα με ασφαλή μέσα όλων των τύπων ανάλογα με τις ανάγκες όποτε αυτό ζητήθηκε . Σε καμία περίπτωση η εταιρεία δε θα αναλάβει την ευθύνη να παρανομήσει και να θέσει σε κίνδυνο τους μαθητές και τους επιβάτες . Η διαδικασία που ακολούθησε μέχρι σήμερα ο Δήμος Ρεθύμνου προκειμένου να εκτρέψει τη συγκοινωνία δεν πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο Νόμος και για το λόγο αυτό τεκμηριωμένα εκφράσαμε την θέση μας μέσω της εισήγησης της αρμόδιας ομάδας εργασίας και όχι απλά από «ένα μέλος του ΚΤΕΛ» όπως αναφέρει το τελευταίο δημοσίευμα .

4. Υπενθυμίζουμε ότι δικαιούμενοι δωρεάν μεταφοράς μαθητές , είναι περίπου 140 από τους 450 συνολικά μαθητές του Γυμνασίου-Λυκείου Ατσιποπούλου. Έχουμε επισημάνει ότι προτεραιότητα για το Δήμο Ρεθύμνου θα έπρεπε να είναι η εκπόνηση μιας μελέτης για την ασφαλή διέλευση των μαθητών σε πεζοδρόμια . Όμως παρατηρούμε ότι χρόνια τώρα η δημοτική αρχή «αναλώνεται» στη λάθος κατεύθυνση . Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι βρεθεί λύση μεταφοράς των 140 μαθητών στο χώρο του σχολείου τι θα γίνει με τους υπόλοιπους μαθητές του Ατσιποπούλου αλλά και του Ρεθύμνου γενικότερα; Για αυτούς δεν τίθεται θέμα ασφάλειας ή καιρικών συνθηκών όπως συζητήθηκε σε πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο;

5. Η ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α.Ε. εδώ και πέντε χρόνια συμμετείχε σε συσκέψεις που έγιναν στην Περιφέρεια παρουσία Δήμου , φορέων , Σχολείου και Τοπικών εκπροσώπων , και αφού από κοινού διαπιστώθηκε ότι με βάση την κείμενη νομοθεσία δεν μπορούν να μισθωθούν οχήματα , τονίσαμε ότι άκρως απαραίτητο είναι η δημιουργία ασφαλών πεζοδρομίων από και προς το Σχολείο . Με τον τρόπο αυτό και για όσο διάστημα η Περιφέρεια αναζητεί λύση – είτε βρεθεί είτε όχι – όλοι οι μαθητές θα έχουν ασφαλή πρόσβαση στο Σχολείο

6. Ο Δήμος Ρεθύμνου τα προηγούμενα χρόνια , και στην προσπάθεια του να βρει μια έμμεση λύση σ’ αυτά που υποσχέθηκε , δρομολόγησε ένα λεωφορείο , με ευθύνη του , προκειμένου να εκτελέσει αυτό που η νομοθεσία δεν επέτρεπε . Γιατί αν επιτρεπόταν θα είχε μισθωθεί από την Περιφέρεια Κρήτης η οποία πραγματικά αναζητούσε και αναζητά αγωνιωδώς λύση όλα αυτά τα χρόνια αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει και δε μπορεί να πάρει έγκριση – ούτε αλλαγή νομοθεσίας σύμφωνα με τις απόψεις του Υπουργείου – γιατί ανοίγει ένας ασκός για όλη την Ελλάδα .

Επισημαίνουμε επίσης ότι η ΚΤΕΛ ΧΑΝΙΩΝ-ΡΕΘΥΜΝΟΥ Α.Ε. εφόσον οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας (οι οποίες είναι ενήμερες) : Εισαγγελία Ρεθύμνου, Αστυνομική Διεύθυνση, Δ/νση Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης ή άλλη αρμόδια υπηρεσία (βάση εξουσιοδότησης ΚΟΚ κ.λ.π.),

α) διασφαλίσουν την οδική ασφάλεια σύμφωνα με τους τους κανόνες της κυκλοφοριακής τεχνικής της ισχύουσας νομοθεσίας (ΠΔ 696/74, ΟΜΟΕ κ.λ.π.) και του ΚΟΚ και δώσουν σε κυκλοφορία τον προτεινόμενο νέο ισόπεδο κόμβο ΠΕΟ-90 με την οδό «Αγιας Ζώνης» στην περιοχή Ατσιποπούλου και

β) διευθετήσουν την ομαλή και ασφαλή διέλευση αλλά και την ομαλή και ασφαλή έξοδο των λεωφορείων, τότε , δε θα φέρει καμία αντίρρηση και θα παρέχει τις υπηρεσίες Δημόσιας Συγκοινωνίας στο τμήμα αυτό , όπως και σε όλο το υπόλοιπο δίκτυο της Δημόσιας Συγκοινωνίας.

Τέλος για του λόγου το αληθές, επαναδιατυπώνουμε την πρόταση μας απευθύνοντας πρόσκληση στους εμπλεκόμενους εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των αρμοδίων οργάνων, παρουσία και εκπροσώπων των μέσων μαζικής Ενημέρωσης για τη διεξαγωγή αυτοψίας με λεωφορείο του στόλου μας, στο επίμαχο σημείο” .