26 °C Rethymno, GR
08/08/2022

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ

Τονώνεται η κίνηση στα καταστήματα εστίασης του Ρεθύμνου

-Προϋπόθεση για να συνεχιστεί η ίδια εικόνα και το επόμενο δίμηνο είναι να μην επιδεινωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα του νομού, τονίζουν

Αυξημένη κίνηση καταγράφουν το τελευταίο δεκαήμερο τα καταστήματα εστίασης και αναψυχής του Ρεθύμνου με τους επιχειρηματίες να εμφανίζονται ικανοποιημένοι μετά από πολύ καιρό. Η ενίσχυση του τουρισμού τόσο του εσωτερικού όσο και των Ευρωπαίων είναι πλέον εμφανής τόσο στην πόλη όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας και ανάκαμψης μετά την παρατεταμένη περίοδο της υποτονικότητας. Όπως δηλώνουν οι καταστηματάρχες το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου η κίνηση στα εστιατόρια ήταν αξιοσημείωτη και τις καθημερινές, σε αντίθεση με όλο το προηγούμενο διάστημα όπου είχαν δουλειά μόνο τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα. Η κατανάλωση μπορεί να είναι σχετικά περιορισμένη με άλλες καλές χρονιά, όμως, η διάθεση του κόσμου να βγει έξω και να απολαύσει τις καλοκαιρινές του διακοπές και το γεύμα του ή το δείπνο του σε ένα εστιατόριο είναι πλέον εμφανής στην πλειοψηφία των καταστημάτων με τους ιδιοκτήτες τους να ευελπιστούν αυτό να συνεχιστεί για το επόμενο δίμηνο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στα περισσότερα καταστήματα υπάρχει μια πτώση των εισπράξεων σε ποσοστό 20-30% σε σχέση με το 2019, που την μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό και κατ’ επέκταση για τον κλάδο της εστίασης.

Ζητούμενο για τους επαγγελματίες είναι η εικόνα αυτή να συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα. Γνωρίζουν καλά ότι οι Έλληνες επισκέπτες μπορούν και θα τονώσουν τους τζίρους των καταστημάτων για τον μήνα Αύγουστο, ενώ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου οι επιχειρηματίες εστίασης «ποντάρουν» στην επέκταση της τουριστικής περιόδου.

Βέβαια, προϋπόθεση για να συνεχιστεί η αυξητική τάση στην κίνηση, όπως επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, είναι να μην υπάρξει επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας του Ρεθύμνου, κάτι που θεωρούν ότι θα φρενάρει σημαντικά την κίνηση.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Ανδρέας Κλαψινός, ανέφερε: «τις τελευταίες μέρες έχει αρκετό κόσμο και η κίνηση το τελευταίο δεκαήμερο έχει αυξηθεί τόσο από ντόπιους όσο και από τουρίστες.

 Από ό,τι φαίνεται οι Έλληνες ξεκίνησαν τις διακοπές τους, ενώ έχει αρκετούς τουρίστες, Ρώσους, Πολωνούς, Γάλλους, Ιταλούς και Ισραηλίτες.

Η εικόνα στις επιχειρήσεις μας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο και περιμένουμε και τον Αύγουστο να πάμε εξίσου καλά. Όλα αυτά βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιδεινωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού και της Κρήτης γενικότερα.

Πάντως εγώ θέλω να είμαι αισιόδοξος».

Όπως πρόσθεσε ο κ. Κλαψινός τα μέτρα τηρούνται κατά γράμμα στις επιχειρήσεις εστίασης τονίζοντας ότι εκ των πραγμάτων εξαιτίας των τσουχτερών πρόστιμων που προβλέπονται δεν υπάρχουν περιθώρια παράβλεψής τους.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης, Χάρης Αυγουστάκης, τόνισε: «η κίνηση θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ικανοποιητική. Έχουμε δύο σημαντικούς παράγοντες. Ο ένας είναι οι Έλληνες που έρχονται να κάνουν διακοπές, κάτι το οποίο βοηθάει πάρα πολύ ειδικά την εστίαση, αλλά και όχι μόνο. Από τα μέσα Ιουλίου μέχρι το τέλος Αυγούστου δηλαδή αυτές τις 45 ελληνικές μέρες διακοπών είναι πάρα πολύ σημαντικές για εμάς και το άλλο είναι ότι φέτος έχουμε και περισσότερους τουρίστες συγκριτικά με πέρσι. Η δική μου εκτίμηση είναι πως έχουμε λίγο παραπάνω από τους διπλάσιους από πέρσι, Οπότε αυτά τα δυο πράγματα δίνουν μια εικόνα συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι ενδεχομένως να καταφέρουμε να βάλουμε κάποια στιγμή του χρόνου τις επιχειρήσεις μας σε μια κανονική τροχιά, γιατί φέτος θα είναι η χρονιά μεταβατική. Είναι ένα μεταβατικό στάδιο κι αυτοί οι 3-4 μήνες θα μας βοηθήσουν να κρατηθούμε και να φτάσουμε μέχρι του χρόνου, που πιστεύουμε πως θα είναι τα πράγματα καλύτερα».

Αναφορικά με την κίνηση ο κ. Αυγουστάκης εκτίμησε ότι αυτή θα κυμανθεί στο μείον 20-30% της κίνησης του 2019.

Βέβαια πρόσθεσε ότι όλα εξαρτώνται από την πορεία της πανδημίας και από την κατάσταση που θα επικρατήσει στον νομό τον Αύγουστο:

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε κάποια πράγματα. Οι περισσότεροι από αυτούς που έρχονται πρώτον είναι εμβολιασμένοι, θέλουν και αυτοί πολύ να πάνε διακοπές αλλά υπάρχουν κάποια αναχώματα. Δηλαδή δεν μπορεί κάποιος ο οποίος σκέφτεται, ένας σοβαρός άνθρωπος που θέλει να πάει διακοπές και οι διακοπές πλέον κλείνονται την τελευταία εβδομάδα, τις τελευταίες 15 μέρες, είναι πλέον ειδικά φέτος ένας συνηθισμένος τρόπος για να κλείσεις διακοπές, να επιλέξει μια «κόκκινη περιοχή».

Τα πράγματα πρέπει να πρέπει να τα βλέπουμε όχι μόνο όπως βολεύουν εμάς αλλά και τι εικόνα δείχνουμε στους άλλους που θέλουν να έρθουν εδώ. Νομίζω ότι από την στιγμή που θα περάσει ο Αύγουστος, που είναι ο μήνας των Ελλήνων που έρχονται διακοπές, θα ξαναβρούμε μπροστά μας σοβαρά διλλήματα, όσον αφορά τους τουρίστες. Οι Άγγλοι προσπαθούν να βρουν κι αυτοί την μέση λύση και σου λένε θα πας διακοπές σε όποιο μέρος θέλεις αλλά στο γυρισμό μπορεί να μην σε βάλω καραντίνα, αλλά θα μου κάνεις pcr test μπαίνοντας στη χώρα και θα το πληρώνεις κιόλας. Προσπαθούν να βρουν τρόπος να ισορροπήσουν τα πράγματα γιατί θέλει ο κόσμος να πάει διακοπές. Οι βορειοευρωπαίοι έχουν συνηθίσει και πάνε κάθε χρόνο κάπου, κακά τα ψέματα αλλά σκοντάφτουμε εκεί στην κακή εικόνα που έχουμε. Δηλαδή όποιος βλέπει τον χάρτη και βλέπει στην Ευρώπη 20 – 30 κόκκινα σημεία δεν θα πάει σ’ αυτά και είναι και λογικό, ειδικά αν δεν έχει ξαναπάει ποτέ. Εγώ είμαι πεπεισμένος πλέον για ένα πράγμα το κομμάτι της τουριστικής πίτας που θα μπορούσαμε να πάρουμε φέτος δεν θα το πάρουμε δηλαδή αυτή την στιγμή που μιλάμε, θα μπορούσαμε να έχουμε μια αύξηση στα έσοδά μας τουλάχιστον 15 με 20%, που αυτό το πράγμα έχει χαθεί, δεν πρόκειται να μπει στις τσέπες μας, στα πορτοφόλια μας λόγω της επιδημιολογικής εικόνας που έχουμε φυσικά.

Οι επισκέπτες μας είναι οι περισσότεροι εμβολιασμένοι. Επίσης όταν θα μπουν τουαλέτα, όταν θα μπουν μέσα σε εσωτερικό χώρο να παραγγείλουν, να πάρουν κάτι, να το πάρουν στο χέρι να φύγουν, όταν θα πάνε στο σούπερ μάρκετ κλπ. οι περισσότεροι από αυτούς βάζουν την μάσκα τους. Τώρα τι κάνουν όταν πάνε σε ένα μπαρ κλπ. δεν έχω τέτοια εικόνα, αλλά στα μαγαζιά τα δικά μας τα μέτρα τηρούνται. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα κρούσματα από τις πύλες εισόδου δεν ξεπερνάνε το 2-3%. Τα υπόλοιπα είμαστε εμείς, είναι εσωτερικά. Εμείς ευελπιστούμε γιατί έχουν σταματήσει και οι βοήθειες από την πολιτεία πλέον, έχουν σταματήσει οι αναστολές, η καταβολή ενοικίων κλπ., δηλαδή πάμε σιγά σιγά να επιστρέψουμε σε μία κούτσα – κούτσα κανονικότητα αλλά είναι πάρα πολύ εύθραυστη αυτή, δηλαδή δεν ξέρεις ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα, για αυτό πρέπει να συνεχίσουμε όλοι να προσέχουμε».

Μέχρι τις 30 Ιουλίου οι αιτήσεις στο πρόγραμμα επανεκκίνησης της εστίασης

Πληθαίνουν συνεχώς οι εντάξεις για τη Δράση του ΕΠΑνΕΚ «Επιδότηση Κεφαλαίου Κίνησης σε Επιχειρήσεις Εστίασης για Προμήθεια Πρώτων Υλών – Επανεκκίνηση Εστίασης», καθώς λίγες μέρες μετά την ένταξη 1.014 επιχειρήσεων (15/07) στη Δράση, ανακοινώνεται σήμερα η ένταξη άλλων επτά χιλιάδων τετρακοσίων εβδομήντα τριών (7.473) αιτήσεων συνολικής δημόσιας δαπάνης 68,8 εκατ. ευρώ.

Πλέον ο συνολικός αριθμός των ενταγμένων πράξεων φτάνει τις 9.340 συνολικής δημόσιας δαπάνης 94,7 εκατ. ευρώ, ενώ η διαδικασία αξιολόγησης συνεχίζεται και για τις άλλες επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, με γοργούς ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εκταμιεύσεις των επιχορηγήσεων, καθώς ήδη πόροι ύψους 14,4 εκατ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί σε ενταγμένες επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Δράση αφορά στην επιχορήγηση ΜμΕ και Μεγάλων Επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης για τη στήριξη της επανεκκίνησης της λειτουργίας τους, υπό το καθεστώς της πανδημίας της νόσου Covid-19, με την προμήθεια πρώτων υλών, απαραίτητων για τη λειτουργία τους.

Η «Επανεκκίνηση Εστίασης» θα είναι ανοικτή για αιτήσεις έως και 30 Ιουλίου 2021 και ώρα 15:00.

Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους.

Αναλυτικότερα, οι επιχειρήσεις εστίασης και οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι που έχουν υποβάλλει αίτηση ή θα υποβάλλουν αίτηση έως τις 30 Ιουλίου και ώρα 3:00 μ.μ. προκειμένου να επιδοτηθούν από τα ειδικά προγράμματα για προμήθεια πρώτων υλών και την αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών αντιστοίχως και η αίτησή τους απορρίφθηκε, θα έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 3:00 μ.μ.

Κύρια προϋπόθεση είναι να έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση. Το δικαίωμα νέας υποβολής παύει να υφίσταται σε περίπτωση που η επιχείρηση ενταχθεί σε κάποιο από τα δύο παραπάνω προγράμματα.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης αφορά σε μη επιστρεπτέα επιδότηση για την αγορά πρώτων υλών με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ανέρχεται σε 330 εκατ. ευρώ. Η επιχορήγηση που δίνεται φτάνει μέχρι το 7% του τζίρου που είχε η επιχείρηση το 2019 και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.000 ευρώ. Η καταβληθείσα προκαταβολή κεφαλαίου κίνησης για την προμήθεια πρώτων υλών θα πρέπει να έχει αναλωθεί από την ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην ιστοσελίδα www.ependyseis.gr με την ένδειξη «Επιδότηση κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις εστίασης για την προμήθεια πρώτων υλών».