27 °C Rethymno, GR
18/09/2021

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΤΕΛΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ

Τον επόμενο μήνα ξεκινά η λειτουργία του «έξυπνου» συστήματος στάθμευσης

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το «έξυπνο σύστημα» στάθμευσης στην πόλη του Ρεθύμνου.

Αυτή την εβδομάδα θα ολοκληρωθεί ο τελικός έλεγχος των αισθητήρων που έχουν τοποθετηθεί στις συνολικά 650 θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο της πόλης, αλλά και η σύνδεσή τους με τα συστήματα του Δήμου. Ακολούθως ο δήμος έχει ετοιμάσει και θα διανείμει στους πολίτες του ενημερωτικά φυλλάδια σε σχέση με τον τρόπο λειτουργίας του «έξυπνου συστήματος», το οποίο έχει ως στόχο να αποσυμφορήσει αφενός κυκλοφοριακά τους δρόμους του κέντρου και αφετέρου να διευκολύνει τους πολίτες του στη διαδικασία εξεύρεσης θέσης πάρκιγκ.

Χρονοδιάγραμμα και οδοί εργασιών στους αισθητήρες

Τρίτη (29/6/2021): Δασκαλάκη, Χατζηδάκη, Πρεβελάκη, Παρρέν Σιγανού

Τετάρτη (30/6/2021): Ανδρουλιδάκη, Δημοκρατίας, Βάρδα Καλλέγη, Καζαντζάκη

Πέμπτη (1/7/2021): Μαρούλη, Βίκτωρος Ουγγώ, Καστρινάκη, Ασκούτση

Παρασκευή (2/7/2021): Γερακάρη, Μοάτσου, Ζυμβρακάκη, Χορτάτζη

Σε σχετική ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται: «Τονίζεται ότι για τις ανάγκες εκτέλεσης του έργου, οι συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης πρέπει να είναι ελεύθερες. Για την έγκαιρη ενημέρωση των περιοίκων της κάθε οδού καθώς και των οδηγών, θα τοποθετείται ειδική σήμανση στους δρόμους της ελεγχόμενης στάθμευσης, πριν από την έναρξη των εργασιών, στην οποία θα αναγράφεται η ακριβής ημερομηνία έναρξής τους. Διευκρινίζεται ότι η κυκλοφορία των οχημάτων στις προαναφερθείσες οδούς, θα διεξάγεται κανονικά.

Παρακαλούνται λοιπόν οι συμπολίτες οδηγοί να σεβαστούν τις σημάνσεις, τις ενημερώσεις στάθμευσης στους επιμέρους δρόμους.

Ελπίζουμε ότι και αυτή τη φορά οι οδηγοί θα δείξουν τη δέουσα κατανόηση».

Για να χρησιμοποιήσει κάποιος το νέο σύστημα θα πρέπει να κατεβάσει στο κινητό του την σχετική εφαρμογή.

Μέσω αυτής θα μπορεί να δει που υπάρχει ελεύθερη θέση στάθμευσης και μόλις παρκάρει θα έχει περιθώριο 30 λεπτών -που θα είναι ο δωρεάν χρόνος στάθμευσης- μέχρι να καταχωρήσει ηλεκτρονικά τη θέση που έχει καταλάβει. Στην εφαρμογή θα καταγράφει τον χρόνο για τον οποίο θα παραμείνει στη θέση και θα πληρώνει ηλεκτρονικά το αντίτιμο.

Λίγο πριν την ολοκλήρωση του χρόνου που έχει προπληρωθεί, η εφαρμογή θα στέλνει ειδοποίηση στον οδηγό ότι λήγει ο χρόνος του και εάν χρειάζεται να παραμείνει παραπάνω στη θέση, τότε θα μπορεί να ανανεώνει με την αντίστοιχη πληρωμή.

Εάν μία θέση καταληφθεί, αλλά δεν πληρωθεί, τότε αυτό αυτόματα θα ενημερώνει το κέντρο ελέγχου και το προσωπικό της ομάδας ελέγχου του δήμου και αργότερα μόλις συσταθεί και στελεχωθεί η δημοτική αστυνομία θα μεταβαίνουν στο σημείο για την επιβολή προστίμου.

Όπως εξήγησε ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας πόλης, Θωμάς Κρεβετζάκης, την Παρασκευή θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος για να ακολουθήσει η εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών. Το έργο αυτό καθυστέρησε γιατί πρόεκυψαν τεχνικές δυσλειτουργίες, οι οποίες αυτή την εβδομάδα αποκαθίστανται όπως είπε και πρόσθεσε ότι: «Το σύστημα θα ξεκινήσει να λειτούργει πιλοτικά τον επόμενο μήνα. Αρχικά θα λειτουργεί και με την αγορά κάρτας από τα περίπτερα αλλά και μέσω της εφαρμογής από το κινητό τηλέφωνο ή της αγοράς χρόνου από τους μεταπωλητές που πάλι είναι περιπτερούχοι. Το πρόστιμο για τους παραβάτες θα καθοριστεί την επόμενη εβδομάδα από την οικονομική υπηρεσία. Είχαμε κάποια καθυστέρηση λόγω μιας δυσλειτουργίας που παρουσίασαν οι αισθητήρες που αύτη την περίοδο επιλύεται από την εταιρία. Επαναρρυθμίζονται όλοι εξ αρχής και θα τεθεί αστυνομία σε λειτουργία. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σύστημα που θα λειτουργήσει στην Ελλάδα. Μόλις τεθεί το σύστημα σε λειτουργία και με την εποπτεία που θα υπάρχει θα είναι εμφανής η διαφορά στην πόλη μας. Παράλληλα επειδή το σύστημα είναι ηλεκτρονικό μετά τη πάροδο ενός έτους θα έχουμε αντλήσει τα αναγκαία εκείνα στατιστικά δεδομένα για το τι ανάγκες εξυπηρετεί η ελεγχόμενη στάθμευση και τι αλλαγές απαιτούνται να γίνουν».

Οι θέσεις και οι ζώνες ελεγχόμενης στάθμευσης

Οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης είναι 593. Επιπλέον υπάρχουν 27 θέσεις για ΑμεΑ και 30 θέσεις που έχουν προβλεφτεί για φορτοεκφορτώσεις. Ξεχωριστά από τις τρεις ενημερωτικές πινακίδες στις εισόδους της πόλης, που θα ενημερώνουν για τις ελεύθερες θέσεις στάθμευσης όχι μόνο της ελεγχόμενης αλλά και στους εποπτευόμενους χώρους στάθμευσης του δήμου (πάρκινγκ), θα έχει τη δυνατότητα ο χρήστης της εφαρμογής να οδηγηθεί απευθείας μέσω της εφαρμογής σε θέση ελεύθερη.

Η ζώνη της ελεγχόμενης στάθμευσης αφορά τις έξης περιοχές:

Βορειοδυτική Γωνία Δημοτικού Κήπου – Ηλιακάκη – Κουμουνδούρου – Μοάτσου – Δημοκρατίας – Ν. Ανδρουλιδάκη – Ζυμβρακάκη – Ασκούτση – Χορτάτζη – Γερακάρη – Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων – Ηγ. Γαβριήλ – Ηλιακάκη.

Επίσης, στη ζώνη ελεγχόμενης στάθμευσης συμπεριλαμβάνεται ο δημοτικός χώρος στάθμευσης στη συμβολή των οδών Γιαμπουδάκη και Παναγιωτάκη (έναντι Εργατικού Κέντρου).

Οι θέσεις που ανήκουν στην ελεγχόμενη στάθμευση, είναι όλες οι νόμιμες διαγραμμισμένες και αριθμημένες θέσεις στάθμευσης εντός της άνω περιοχής, εκτός από τις θέσεις που έχουν άλλη χρήση (φαρμακείου, ΑΜΕΑ, φορτοεκφόρτωσης, ολιγόλεπτης στάσης κλπ.).

Χρονική Διάρκεια από 08.00 – 21.00.

Δευτέρα έως Σάββατο, εξαιρούνται οι επίσημες τοπικές και εθνικές αργίες και για τις ώρες 08.00 έως 21.00 κάθε ημέρα.

Η στάθμευση για τα πρώτα 30 λεπτά είναι δωρεάν.

Ρυθμίσεις για τους κατοίκους της περιοχής

Οι μόνιμοι κάτοικοι της παραπάνω περιοχής, θα δικαιούνται άδειας ελεύθερης στάθμευσης εντός της ζώνης ελεγχόμενης στάθμευσης, μετά από έγκριση και ένταξή τους στη βάση δεδομένων των δικαιούχων μόνιμων κατοίκων, οι οποίοι θα εντοπίζονται αυτόματα από την εφαρμογή.

Επίσης, δικαιούνται άδειας ελεύθερης στάθμευσης εντός της άνω ζώνης, οι μόνιμοι κάτοικοι της Παλιάς Πόλης, που διαμένουν εντός της περιοχής: Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων – Γερακάρη – Χορτάτζη – Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη – Αρκαδίου – Β. Κορνάρου – Εθνικής Αντιστάσεως – Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων.

Εφαρμογή και Έλεγχος του μέτρου

Για την αστυνόμευση του μέτρου της ελεγχόμενης στάθμευσης στην άνω περιοχή θα δύναται να χρησιμοποιείται αυτόματο τεχνικό σύστημα ελέγχου, με εγκατεστημένους αισθητήρες υπό του οδοστρώματος σε κάθε οριοθετημένη θέση, η οποία θα έχει μοναδικό κωδικό θέσης. Η δωρεάν χρήση ή η μίσθωση των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης δηλώνονται από τους χρήστες μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής που διαθέτει ο Δήμος για την λειτουργία και την αστυνόμευση του μέτρου. Ο πολίτης θα μπορεί να αγοράσει τον χρόνο που θα σταθμεύσει σε συγκεκριμένη θέση είτε μόνος του είτε να απευθυνθεί σε συνεργαζόμενο καταστηματάρχη, συμβεβλημένο του Δήμου.

Τα δεδομένα κάθε στιγμή θα αποστέλλονται κεντρικά από τον ελεγκτικό μηχανισμό που έχει οριστεί από την Υπηρεσία και θα υπάρχει άμεση ενημέρωση για την νόμιμη ή μη χρήση της κάθε θέσης, καθώς και την πληρότητα ανά θέση, ανά δρόμο, ή στο σύνολο της ζώνης εφαρμογής του μέτρου.

Στάθμευση δικύκλων – βαρέων οχημάτων

Τα δίκυκλα δεν επιτρέπεται να σταθμεύουν εντός των θέσεων της ελεγχόμενης στάθμευσης που προορίζονται για αυτοκίνητα. Τα δίκυκλα δικαιούνται δωρεάν στάθμευσης εντός των ειδικά ορισμένων περιοχών για στάθμευση δικύκλων και μοτοσικλετών.

Τα βαρέα οχήματα, λεωφορεία και τρέιλερ και γενικά τα οχήματα που ξεπερνούν σε μήκος τα 5,50 μέτρα απαγορεύεται να σταθμεύουν στις οριοθετημένες θέσεις της ελεγχόμενης στάθμευσης. Τα οχήματα αυτά θα πρέπει να σταθμεύουν σε χώρους κατάλληλους όπως ορίζει ο ΚΟΚ.

Ανταποδοτικότητα του μέτρου

Τα έσοδα που θα προκύπτουν από την ελεγχόμενη στάθμευση και τα πρόστιμα, θα είναι ανταποδοτικά, δηλαδή θα διατίθενται εξ’ ολοκλήρου για τη χρηματοδότηση δράσεων που θα εξυπηρετούν την βελτίωση του κυκλοφοριακού (θέσεις στάθμευσης, σήμανση, κυκλοφοριακές μελέτες κλπ.).