26 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ

Το άνοιγμα της εστίασης σηματοδοτεί τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα

- Το 40% των καταστημάτων του Ρεθύμνου παρέμειναν κλειστά μεταθέτοντας την επαναλειτουργία τους για το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μήνα

Έξι μήνες μετά το λουκέτο που επιβλήθηκε στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, η επαναλειτουργία του κλάδου από το πρωί της περασμένης Δευτέρας άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Η επανεκκίνηση της εστίασης, που γίνεται με δειλά βήματα με περιορισμένο αριθμό ατόμων, μόνο καθιστών και με αποστάσεις και αποκλειστικά στους εξωτερικούς χώρους, αλλά και με την εφαρμογή αυστηρών πρωτοκόλλων, όπως αυτά ορίστηκαν από τη σχετική ΚΥΑ, γέμισε ικανοποίηση επιχειρηματίες, εργαζομένους αλλά και θαμώνες.
Η κίνηση ήδη από το πρωί της Δευτέρας ήταν αυξημένη στις καφετέριες της παλιάς και της νέας πόλης, αφού εκατοντάδες ήταν εκείνοι που επέλεξαν να απολαύσουν τον καφέ τους σε ένα κατάστημα μετά από τη σκληρή περίοδο του lockdown. Οι επαγγελματίες από την πλευρά τους μουδιασμένοι μεν χαρούμενοι δε, που μετά από μήνες επέστρεψαν στις δουλειές τους, όπως και εκατοντάδες εργαζόμενοι στον κλάδο.
Οι ίδιοι γνωρίζουν καλά πως το διακύβευμα πλέον είναι πολύ μεγάλο και η τήρηση των μέτρων είναι μονόδρομος για να κερδηθεί το χαμένο έδαφος και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού, κάτι που αποτελεί μονόδρομο για την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο με δεδομένη την απουσία ρευστότητας και την οικονομική ανέχεια στην οποία βρίσκονται οι επιχειρηματίες του κλάδου μετά το πολύμηνο λουκέτο.
Στην πλειοψηφία τους τα καταστήματα που άνοιξαν από τη Δευτέρα είναι καφετέριες ενώ το 40% των επιχειρήσεων έχει μεταθέσει για αργότερα την επαναλειτουργία της επιχείρησης τους μετά και το επίσημο άνοιγμα του ελληνικού τουρισμού.
Μετά το άνοιγμα της εστίασης, σειρά έχει το άνοιγμα των σχολείων στις 10 Μαΐου και του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου, οπότε αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις.
Σύμφωνα με τον έως τώρα σχεδιασμό για τη χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας και με την προϋπόθεση ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά, όλα τα σχολεία -γυμνάσια, δημοτικά και νηπιαγωγεία- θα επαναλειτουργήσουν διά ζώσης από τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με την πραγματοποίηση self test.
Στη συνέχεια, το Σάββατο 15 Μαΐου, θα ανοίξει και ο τουρισμός, ενώ έχει ήδη προαναγγελθεί και το άνοιγμα των οργανωμένων παραλιών. Οι τουρίστες θα πρέπει να επιδεικνύουν είτε αποδεικτικό εμβολιασμού, είτε αρνητικό PCR τεστ 72 ωρών.
Με το άνοιγμα του τουρισμού, αναμένεται να απελευθερωθούν και οι υπερτοπικές μετακινήσεις για όλους τους πολίτες στη χώρα. Την ίδια μέρα θα καταργηθεί πλήρως και η υποχρέωση αποστολής SMS για τις μετακινήσεις.
Μέχρι τότε όλες οι μετακινήσεις εξακολουθούν να γίνονται με αποστολή SMS στο 13033, ακόμα και για την επίσκεψη σε καφέ ή εστιατόριο οι πολίτες πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13033 με κωδικό 6, ενώ υπάρχει και ο χρονικός περιορισμός των 3 ωρών.

Αναλυτικά,

Ανάσα αισιοδοξίας από την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης του Ρεθύμνου

Αχτίδα αισιοδοξίας για την επιστροφή στην κανονικότητα δημιούργησε η επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης σε ολόκληρη τη χώρα από τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ οι εικόνες των πολιτών στις καφετέριες φέρνουν μια γεύση από εποχές πριν την πανδημία του covid 19.

Η λειτουργία των καφέ και των εστιατορίων επιτρέπεται μόνο στους εξωτερικούς χώρους, χωρίς μουσική και πάντα με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της Covid. Οι πολίτες, όπως φάνηκε, χάρηκαν από αυτή την εξέλιξη της επανεκκίνησης του κλάδου, καθώς από νωρίς το πρωί της Δευτέρας βρέθηκαν στις καφετέριες του Ρεθύμνου απολαμβάνοντας μετά από καιρό έναν καφέ σε τραπέζι. Ο καλός καιρός αποτέλεσε σύμμαχο, ενώ ενδεικτικές ήταν οι φωτογραφίες και τα σχόλια που αναρτήθηκαν και στα social media.

Η επανεκκίνηση της εστίασης, όμως, δεν έδωσε μια ανάσα ανακούφισης μόνο στον κόσμο που διψούσε για μια αλλαγή μετά το παρατεταμένο lockdown· αλλά χαροποίησε και τους χιλιάδες επιχειρηματίες και εργαζομένους του συγκεκριμένου χώρου, οι οποίοι έπειτα από μήνες ξαναβρήκαν την εργασιακή τους καθημερινότητα.

Οι επαγγελματίες με αγωνία και πολλά χαμόγελα υποδέχτηκαν από το πρωί της Δευτέρας τους πρώτους τους πελάτες έχοντας οργανώσει με τέτοιο τρόπο τους εξωτερικούς τους χώρους, ώστε να τηρούνται οι προβλεπόμενες αποστάσεις, ενώ στο σύνολό του προσωπικό φορούσε τις προστατευτικές μάσκες.

Σε ό,τι αφορά το Ρέθυμνο, στην συντριπτική τους πλειοψηφία τα καφέ επαναλειτούργησαν τη Δευτέρα με εξαίρεση εκείνα που είναι στο στάδιο της ανακαίνισης. Η κίνηση ήταν αυξημένη από νωρίς το πρωί αλλά και το απόγευμα. Ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο και με τα εστιατόρια, όπου περίπου το 40% εξ αυτών, δεν άνοιξε, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος το Συλλόγου Εστίασης και Αναψυχής Ανδρέας Κλαψινός. «Τα καφέ δούλεψαν και μάλιστα καλά την πρώτη μέρα. Ο κόσμος είχε ανάγκη να βγει να πιει τον καφέ του έξω και να κοινωνικοποιηθεί, κάτι που δεν συνέβη με τα εστιατόρια, όπου δεν υπήρχε κίνηση για όσους άνοιξαν τη Δευτέρα του Πάσχα ούτε στον Πλάτανο ούτε στην παλιά πόλη. Τα υγειονομικά μέτρα τηρήθηκαν από τους επαγγελματίες αλλά και οι πολίτες πειθάρχησαν, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από τους συναδέλφους. Υπάρχουν κάποια παράπονα λόγω της απαγόρευσης της μουσικής και του περιορισμένου ωραρίου, όμως εκτιμώ ότι θα είναι μια προσωρινή κατάσταση. Ωστόσο, το 40% των επιχειρήσεων του Ρεθύμνου δεν λειτούργησε, κάτι που θα γίνει σταδιακά μετά τις 15 Μαΐου, καθώς οι περισσότεροι συνάδελφοι περιμένουν την επανεκκίνηση του τουρισμού».

Όπως τόνισε οι επιχειρήσεις που απευθύνονται αμιγώς σε τουρίστες, αλλά και πολλές ακόμα που θεωρούν μη βιώσιμη την επαναλειτουργία τους σε αυτή τη φάση προτίμησαν να μεταθέσουν για αργότερα την επαναλειτουργία τους. «Σαν κλάδος θέλαμε το άνοιγμα της εστίασης, όμως οι ημερομηνίες δε μας βόλεψαν πολύ, κυρίως λόγω του προγραμματισμού και των δυνατοτήτων μας από πλευράς εφοδιασμού προϊόντων. Οι περισσότεροι εστιάτορες έχουν προγραμματίσει να ανοίξουν μετά τις 15 Μαΐου, μαζί με το άνοιγμα του τουρισμού», ανέφερε ο κ. Κλαψινός.

Ο κ. Κλαψινός δηλώνει αισιόδοξος, αλλά, όπως είπε, αρκετά σκεπτικός και με κάποιο προβληματισμό δεδομένου ότι: «…Οι κρατήσεις δεν υπάρχουν για τον Ιούνιο, ενώ όπως όλα δείχνουν από Ιούνιο τα πράγματα θα πάνε πολύ καλά. Έχουμε ανάγκη την ομαλή λειτουργία μας, έχουμε ανάγκη έστω και με τα μέτρα προστασίας να δούμε κόσμο στα καταστήματά μας, ειδικά μετά από τόσους μήνες κλειστοί».

Υπενθυμίζεται ότι τα καταστήματα θα παραμένουν στο εξής ανοιχτά έως τις 10:45 το βράδυ, χωρίς μουσική υπόκρουση και με τραπεζοκαθίσματα αποκλειστικά σε ανοικτούς υπαίθριους χώρους, ενώ οι πολίτες θα πρέπει να στέλνουν με SMS τον κωδικό 6 στο 13033. Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Εν τω μεταξύ, σήμερα οι επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής του Ρεθύμνου, θα έχουν τεχνική συνάντηση στη διεύθυνση Δημόσιας Υγείας προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες και ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Υποχρεωτική η διενέργεια self – test

Υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία σύμφωνα με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠοικ. 24525/18.4.21 (ΦΕΚ Β 1588/18.4.21), σύμφωνα με την οποία ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος διενεργείται υποχρεωτικά 1 φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζόμενου στον τόπο παροχής εργασίας και έχει ισχύ 1 εβδομάδα από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο εργαζόμενος παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος καλείται να παραστεί εκτάκτως στο χώρο εργασίας ο διαγνωστικός έλεγχος δύναται να διενεργείται και αυθημερόν. Η διαδικασία ταυτοποίησης στοιχείων γίνεται μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ενώ το αποτέλεσμα του τεστ θα πρέπει να δηλώνεται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.self-testing.gov.gr ακολουθώντας τα σχετικά βήματα.

Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος αυτοδιαγνωστικού ελέγχου, το οποίο δηλώνεται στην παραπάνω πλατφόρμα, θα πρέπει εντός 24 ωρών να διενεργηθεί επαναληπτικός έλεγχος (rapid test ή PCR) σε δημόσια ή ιδιωτική δομή. Εάν και σε αυτή την περίπτωση το τεστ είναι θετικό εκδίδεται η σχετική βεβαίωση από την δομή εξέτασης και τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό ακολουθώντας τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Σε κάθε περίπτωση όλα τα τεστ δηλώνονται στην παραπάνω πλατφόρμα.

 

Αδ. Γεωργιάδης: Πιο διευρυμένο ωράριο από 15 Μαΐου υπό όρους

Τα επόμενα μεγάλα στοιχήματα είναι πλέον το γενικευμένο άνοιγμα της οικονομίας, ειδικά ο τουρισμός από τις 15 Μαΐου. Ωστόσο, πάντα επικρατεί αγωνία για την πορεία της πανδημίας και για το πόσο αυτή η χαλάρωση των μέτρων θα προκαλέσει αύξηση κρουσμάτων, θανάτων και διασωληνωμένων.

«Ανοίγουμε την εστίαση αλλά ο ιός δεν έχει φύγει. Το σύνθημα ότι πέρασε ο κίνδυνος δεν έχει δοθεί. Κανένας δεν θέλει να περιορίσει την ελευθερία κανενός, αλλά πρέπει να κρατηθεί ο ιός υπό έλεγχο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι από τις 15 Μαΐου με το άνοιγμα του τουρισμού, στόχος είναι να ανακοινωθεί πιο διευρυμένο ωράριο «πάντα υπό την αίρεση ότι ο ιός θα συνεχίσει την πτωτική του πορεία. «Δεν επιστρέφουμε στην παλιά μας ζωή κάνουμε ένα βήμα προς την κανονικότητα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της εστίασης, είπε ο κ. Γεωργιάδης και αναφέρθηκε σε χιλιάδες επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανοίξουν, καθώς δεν έχουν τον προβλεπόμενο ανοιχτό χώρο.

Υπενθύμισε μάλιστα ότι σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, τα «κουρεμένα» ενοίκια θα ισχύσουν και τον Μάιο, με τα ίδια κριτήρια που εφαρμόστηκαν και τον Απρίλιο, και στις 10 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του υπουργείου Ανάπτυξης προκειμένου να χορηγηθεί το κεφάλαιο για την επανεκκίνηση μέσω ΕΣΠΑ, ενώ ξεκινάει μέσα στον μήνα και το πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομικών για την πληρωμή των παγίων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΓΣΕΒΕΕ και της ΠΟΕΣΕ, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους.

Κατά τα άλλα, κλειστές παρέμειναν αρκετές επιχειρήσεις σε τουριστικούς προορισμούς, καθώς αναμένουν την άφιξη των τουριστών.

Όσον αφορά στο ειδικό πρόγραμμα επιδοτήσεων για αγορά πρώτων υλών, με ένα κονδύλι 330 εκατ. ευρώ, η διαβεβαίωση από το υπουργείο Ανάπτυξης είναι ότι η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων θα ανοίξει ως τις 10 του μήνα και η πίστωση των κεφαλαίων κίνησης σε περίπου 35.000 δικαιούχους, θα γίνει ως το τέλος του μήνα.

 

Τι προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Όπως προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering κλπ., είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test).

Θα λειτουργήσουν μόνο οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα όποια παρέχουν υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

α) αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο,

β) φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών,

γ) μη αναπαραγωγή μουσικής και υπό τους κάτωθι υγειονομικούς όρους:

– Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια

– Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι

– Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής

– Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι

– Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής

– Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό

– Δυνατότητα λειτουργίας από τις 5:00 έως τις 22:45

Οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λοιπής λειτουργίας, χωρίς όμως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων αυτών.

Τα καταστήματα με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων θα λειτουργήσουν μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Σημειώνεται ότι για τις μετακινήσεις προς τα καταστήματα εστίασης, οι πολίτες πρέπει να στέλνουν γραπτό μήνυμα με τον κωδικό 6 στο 13033.