27 °C Rethymno, GR
16/08/2022

Το διακύβευμα των εκλογών του Εμπορικού Συλλόγου

Του ΚΟΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Οι φετινές εκλογές γίνονται σε μια εποχή κρίσιμη ακόμη και για την επιβίωσή μας.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο τα αλλεπάλληλα περιοριστικά μέτρα χρησιμοποιήθηκαν ως φάρμακο «διά πάσαν νόσο» προκειμένου να κρυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας. Τα σπασμένα φορτώθηκαν σε μας. Τα εμπόδια για να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας και να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές γιγαντώθηκαν.

Ενώ ξέρουν ότι τα χρέη συσσωρεύτηκαν, με τον πτωχευτικό τους νόμο μας ζητούν να βάλουμε ενέχυρο από το σπίτι και την όποια περιουσία μας μέχρι και το μελλοντικό μας εισόδημα. Στην πραγματικότητα μας ζητούν να ζούμε για να πληρώνουμε τα άδικα χαράτσια και τους φόρους τους, για να επιδοτούν με πακτωλούς δις τους μεγάλους ομίλους και τις πολυεθνικές.

Την ίδια ώρα θέλουν να εφαρμόσουν απελευθερωμένα ωράρια και δουλειά τις Κυριακές. Όλοι ξέρουμε ότι απελευθέρωση του ωραρίου σε συνδυασμό με ανοιχτά μαγαζιά την Κυριακή, θα αποτελέσουν την ταφόπλακα στο δικαίωμα εκατοντάδων αυτοαπασχολουμένων συναδέλφων για προσωπική και οικογενειακή ζωή και σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων θα οδηγήσει χιλιάδες από μας στον αφανισμό.

Έναν αφανισμό που πολύ ωμά προανήγγειλε με την πρόσφατη γνωστή του συνέντευξη ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδης, λέγοντας πως οι μικρές επιχειρήσεις των αυτοαπασχολουμένων, των 2-3 εργαζομένων, δεν χωρούν στο αναπτυξιακό μοντέλο της ΕΕ γιατί λέει δεν είναι ανταγωνιστικές. Μικρομεσαίες θεωρούν τις επιχειρήσεις με 200-250 εργαζόμενους και 3 εκατ. τζίρο!!! Ευθέως μας είπε πως ή θα συγχωνευθούμε (δηλ θα πουληθούμε στους ισχυρούς) ή θα συγχωρεθούμε (δηλ θα αφανιστούμε).

Και αν δεν θέλουμε να εθελοτυφλούμε θα παραδεχτούμε πως μπορεί να ήταν ωμός αλλά ήταν ειλικρινής. Αυτή είναι η βασική γραμμή που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων δεκαετιών. Μας χάιδευαν τα αυτιά αναγορεύοντάς μας σε «ραχοκοκαλιά της οικονομίας» αλλά στην πράξη μας έσκαβαν το λάκκο σφίγγοντας γύρω μας τη θηλιά των πολυεθνικών. Το επισημαίνουμε γιατί καραδοκούν πάντα αυτοί που μας καλλιεργούν νέες χίμαιρες και αυταπάτες να εναποθέσουμε τις ελπίδες μας σε κυβερνητικές εναλλαγές, που πάλι θα διαψευστούν.

Ότι καταφέρουμε θα το καταφέρουμε στηριγμένοι στις δικές μας δυνάμεις. Στον δικό μας οργανωμένο αγώνα. Με Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου μαζικό και δυναμικό που με τη δράση του θα προβάλλει τα πραγματικά μας προβλήματα και θα οργανώνει τον συλλογικό αγώνα για την λύση τους. Γιατί μπορούμε και σήμερα με αυτό τον αγώνα να έχουμε κατακτήσεις. Εξ άλλου οι σχεδιασμοί για ραγδαία μείωση των μικρών επαγγελματιών και την συγκέντρωση της πίτας σε λίγα χέρια δεν είναι τωρινοί. Χρόνια το επιχειρούν αλλά στη χώρα μας καταφέραμε και αντέξαμε και ένας λόγος ήταν οι υπολογίσιμες εστίες αντίστασης και αγώνα κόντρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς.

Εδώ ακριβώς είναι και το διακύβευμα των μεθαυριανών εκλογών μας. Πως δηλαδή και στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου θα αρχίσει να εκφράζεται και να δυναμώνει αυτή η αγωνιστική αντίληψη και στάση.

Γιατί, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η διοίκηση του ΕΣ εδώ και πολλά χρόνια δεν έκανε τίποτα το ουσιαστικό για να οργανωθεί ο αγώνας αυτός.

Γιατί πυξίδα της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και της ΕΣΕΕ ήταν η υπεράσπιση των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση και που μόνο τους μεγαλεμπόρους και τις αλυσίδες υπηρετούν. Η καλλιέργεια της ηττοπάθειας ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτέλεσμα και αυταπατών ότι μπορούμε να επιζήσουμε και εμείς οι μικροί δίπλα στα μεγαθήρια χωρίς να μας πειράξουν. Αυτό εξ άλλου είναι και το κεντρικό νόημα των πονημάτων που εν όψει των εκλογών μας είδαν το φως της τοπικής δημοσιότητας.

Αλήθεια γιατί δεν γίνεται κουβέντα για τον νόμο Χατζηδάκη που απελευθερώνει την Κυριακάτικη εργασία όλο το χρόνο; Για το δίκαιο αίτημα της νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακάτικης αργίας; Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα που εφαρμόζεται από 1 Ιουνίου και σφίγγει κι άλλο τη θηλιά των χρεών για τους μικρούς και τους αυτοαπασχολούμενους;

Η συμμετοχή μου στις εκλογές του ΕΣ ως υποψήφιος για την διοίκηση και αντιπρόσωπος για την ΟΕΣΚ ένα στόχο υπηρετεί: Να συμβάλλει στην οργάνωση του κοινού αγώνα για να μπουν όσο μεγαλύτερα εμπόδια στον «θάνατο του εμποράκου» που ανοιχτά ή συγκαλυμμένα απεργάζονται πολλοί.

Αυτό σήμερα μεταφράζεται σε αγώνα για:

 • Να καταργηθεί τώρα ο νόμος που καταργεί την Κυριακάτικη αργία και μας κάνει σκλάβους στα ίδια μας τα μαγαζιά. Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής ως αργίας.
 • Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και προστίμων. Του 30% του χρέους για τους εν ενεργεία συναδέλφους και του 50% για όσους έχουν κλείσει την επιχείρησή τους.
 • Ρύθμιση των χρεών σε ΔΕΗ και άλλους παρόχους με δόσεις το πολύ στο 5% του εισοδήματος. Καμιά νέα αύξηση στους λογαριασμούς.
 • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019.
 • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος. Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη λαϊκής κατανάλωσης.
 • Επιβολή προοδευτικής φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημα έως το 45% για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.
 • Ένταξη όλων των μικρών επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στα κλαδικά προγράμματα στήριξης.
 • Η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ. Άμεση ένταξη των αυτοαπασχολουμένων χωρίς προσωπικό στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
 • Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης και χρεών που αφορούν ην εισφορά υγείας. Η υγεία οφείλει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό Π/Υ.
 • Υποστηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών και διεκδικούμε την άμεση στελέχωση του δημόσιου συστήματος και του νοσοκομείου Ρεθύμνης, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού.
 • Για τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες να καθιερωθεί επίδομα τοκετού και άδεια μητρότητας. Δωρεάν βρεφονηπιακοί σταθμοί για όλα τα παιδιά και βρέφη.

 

* Ο Κόστα Κωνσταντίνος του Μικέλε- Κατάστημα οπτικών Κ. Γερακάρη 41 – είναι υποψήφιος για το Δ.Σ. και για αντιπρόσωπος στην ΟΕΣΚ