30 °C Rethymno, GR
21/09/2021

ΕΙΧΕ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ ΣΤΗΝ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Το επόμενο δίμηνο η δημοπράτηση του έργου της νέας γέφυρας στο Σταυρωμένο

-Μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου ετοιμάζουν παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου που εξυπηρετεί προσωρινά τους οδηγούς

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παραδοθεί στην τεχνική υπηρεσία της Περιφέρειας Κρήτης η μελέτη για την κατασκευή νέας γέφυρας στο Σταυρωμένο στον Αρκαδιώτη ποταμό, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης του έργου. Πρόκειται για ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή, καθώς εξυπηρετεί τη διέλευση των οδηγών των περιοχών του Αρκαδίου και του Μυλοποτάμου. Η γέφυρα καταστράφηκε κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας του περασμένου Νοεμβρίου και έκτοτε ο δρόμος παραμένει κλειστός. Η ταλαιπωρία είναι μεγάλη για τους περιοίκους, όπου διέρχονταν καθημερινά από το σημείο και ο καιρός πολύς. Με προσωρινές λύσεις και παρεμβάσεις επιχειρείται η ασφαλής διέλευση των οχημάτων από εναλλακτικές διαδρομές.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλη Ψαρουδάκη, η μελέτη του έργου θα παραδοθεί στην υπηρεσία τις επόμενες ημέρες και το έργο θα δημοπρατηθεί άμεσα. Το έργο δεν αφορά αποκατάσταση αλλά εξαρχής κατασκευή νέας γέφυρας και ο προϋπολογισμός του εκτιμάται περί τα 2 εκ. ευρώ.

Αν και η μελετητική διαδικασία για τη γέφυρα έγινε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εν τούτοις σύμφωνα με τα όσα μας ανέφερε ο κ. Ψαρουδάκης δεν είναι ακόμα γνωστό αν και το έργο θα προχωρήσει με την ίδια «γρήγορη» διαδικασία.

Την ίδια στιγμή από πλευράς Δήμου η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς καταβάλλονται προσπάθειες για να εξυπηρετηθούν οι οδηγοί με ασφάλεια, ενώ οι διαμαρτυρίες των κατοίκων οδηγών είναι συχνές για την ταλαιπωρία που υφίστανται τους τελευταίους έξι μήνες, η οποία από ό,τι φαίνεται θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί ο δρόμος.

Συμφωνά με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για θέματα των οικισμών, Γιώργος Σκορδίλης, η κυκλοφορία των οχημάτων πλέον γίνεται από το νότιο παράλληλο του ΒΟΑΚ και από έναν δημοτικό δρόμο. Το οδικό δίκτυο ωστόσο, λόγω της συχνής χρήσης, αλλά και της διέλευσης βαρέων οχημάτων έχει υποστεί ζημιές και καθιζήσεις και οι μηχανικοί της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου μεριμνούν αυτές τις ήμερες για την αποκατάστασή του, καθώς και για την τοποθέτηση της απαραίτητης σήμανσης για την ασφάλεια των οδηγών.

Ωστόσο όπως διευκρινίζει ο κ. Σκορδίλης η διαδρομή αυτή δεν θα μπορεί να εξυπηρετεί τους οδηγούς τη χειμερινή περίοδο και για το λόγο αυτό ο Δήμος αναζητά σε συνεργασία με την Τροχαία ΒΟΑΚ αλλά και την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του Ηρακλείου να δοθούν λύσεις, ώστε σε περίπτωση που η κατασκευή της νέας γέφυρας δεν έχει ολοκληρωθεί το χειμώνα να έχουν εξασφαλιστεί εναλλακτικές ασφαλείς διαδρομές για τους οδηγούς.

Ειδικότερα, ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Ηρακλείου, Μιχάλης Ψαρουδάκης, μιλώντας στα «Ρ.Ν.» ανέφερε: «Δεν υπήρξε κάποια καθυστέρηση, καθώς μετά την καταστροφή της γέφυρας κινηθήκαμε με γρήγορες διαδικασίες. Η μελέτη του έργου παραλαμβάνεται τις επόμενες μέρες από την υπηρεσία μας και το έργο άμεσα θα δημοπρατηθεί. Με το που καταστράφηκε η γέφυρα ξεκίνησαν οι διαδικασίες για τη μελέτη. Απλώς χρειαζόταν καταρχήν υδραυλική μελέτη ο ποταμός, μετά έπρεπε να δούμε τα πλημμυρικά δεδομένα, τις λεκάνες απορροής. Έγιναν υδραυλικές μελέτες, και μετά προχωρήσαμε, με ανάθεση σε εξωτερικό μελετητή. Η υπηρεσία μας θα παραλάβει την μελέτη αυτές τις μέρες και θα προχωρήσουμε στην δημοπράτηση. Τα χρήματα έχουν εξασφαλιστεί και μένει να αποφασίσει η διαδικασία δημοπράτησης αν θα είναι ανοιχτή διαδικασία ή με ανάθεση.

Το κόστος το έργου ανέρχεται σε 2 εκ. ευρώ και θα προσπαθήσουμε να το δημοπρατήσουμε στο επόμενο δίμηνο».

Όπως εξήγησε ο κ. Ψαρουδάκης τα χρήματα για το έργο υπάρχουν, ενώ έχουν γίνει και συνεννοήσεις με τους κατοίκους της περιοχής, που θα χρειαστεί να δώσουν μέρος των ιδιοκτησιών τους για να κατασκευαστεί η γέφυρα.

Αυτοψία από μηχανικούς του Δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών

Μηχανικοί του Δήμου με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο οικισμών, Γιώργο Σκορδίλη, πραγματοποίησαν χθες αυτοψία στον δρόμο που έχει δοθεί σε κυκλοφορία για την εξυπηρέτηση των οδηγών, προκειμένου να καταγράψουν τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αποκατασταθούν οι ζημιές και καθιζήσεις.

Όπως εξήγησε ο κ. Σκορδίλης μετά την καταστροφή της γέφυρας η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από τον νότιο παράλληλο του ΒΟΑΚ και από ένα δημοτικό δρόμο που περνάει από το δημοτικό σχολείο Σταυρωμένου.

«Προσπαθούμε να δούμε τι παρεμβάσεις πρέπει να γίνουν στο νότιο παράλληλο του ΒΟΑΚ που χρησιμοποιείται για την εξυπηρέτηση των οδηγών. Ο δρόμος έχει υποστεί ζημιές, καθώς τον διασχίζουν μεγάλα οχήματα και επειδή υπάρχουν νερά στο ποτάμι έχει πρόβλημα. Αν δεν κάνουμε παρεμβάσεις σε λίγο καιρό θα είναι απροσπέλαστος. Στο σημείο αυτό θα τοποθετήσουμε κα σήμανση για να γνωρίζουν ο οδηγοί πως πρέπει να κινηθούν.

Παράλληλα άμεσα θα γίνει και η μελέτη, για το γεφυράκι στο δημοτικό δρόμο που είναι το δημοτικό και το νηπιαγωγείο του Σταυρωμένου για να εξυπηρετεί για την κίνηση του σχολείου» τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Ο κ. Σκορδίλης μετέφερε την αγωνία της δημοτικής αρχής, αλλά και των ίδιων των κατοίκων για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας των οδηγών τους χειμερινούς μήνες και έως ότου κατασκευαστεί η νέα γέφυρα, καθώς, όπως είπε, ο δρόμος που σήμερα έχει δοθεί προς χρήση δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιείται το χειμώνα, καθώς είναι επικίνδυνος.

Για το λόγο αυτό ζητούν από την τεχνική υπηρεσία της περιφέρειας και την Τροχαία ΒΟΑΚ να υπάρξει συνεργασία, ώστε να δοθούν εναλλακτικές λύσεις για την ασφαλή κυκλοφορία των Ι.Χ.

«Έχουμε ήδη διαγνώσει ότι θα υπάρχει φοβερό πρόβλημα αν η γέφυρα δεν έχει αποκατασταθεί μέχρι το χειμώνα. Από τότε που έπεσε η γέφυρα κάνουμε προσπάθειες στον δήμο με την τεχνική υπηρεσία, με επανειλημμένα γράμματα στην τεχνική υπηρεσία στο Ηράκλειο και στον ΒΟΑΚ με τις προτάσεις μας για τις εναλλακτικές διαδρομές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μέχρι τώρα δεν έχει δοθεί λύση, γιατί οι προτάσεις που έχει κάνει ο Δήμος έχουν απορριφθεί από την Τροχαία ΒΟΑΚ. Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση που θα εξυπηρετεί με ασφάλεια τους οδηγούς» υποστήριξε.