23 °C Rethymno, GR
16/08/2022

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΣΤΙΣ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Το Ηρώδειο θα πλημμυρίσει από μουσική και τραγούδια της Κρήτης

-Μια διαδρομή από τη Βυζαντινή Κρήτη στο σήμερα και στον Μίκη Θεοδωράκη

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης πραγματοποιείται μια μουσική διαδρομή με αφετηρία την αρχέγονη, βυζαντινοπρεπή μουσική της Κρήτης και την αποτύπωση της στο σήμερα, στο Ηρώδειο Αθηνών, την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου και ώρα 8.30 μ.μ. Ο τίτλος της συναυλίας είναι: «Από τη Βυζαντινή Κρήτη στο Σήμερα και στο Μίκη Θεοδωράκη».

Με αρχή το ριζίτικο τραγούδι, μνημείο της Κρητικής μουσικής που έχει τις ρίζες του στα βυζαντινά χρόνια, στα Λευκά Όρη και τον Ψηλορείτη, η συναυλία παρουσιάζει ένα αριστουργηματικό ψηφιδωτό ήχων – τραγουδιών και χορών – που θα ενώσει τον χρόνο και τις πηγές της μουσικής ελληνικότητας με το παρών της ελληνικής μουσικής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η συναυλία θα ταξιδέψει το κοινό μέσα από μουσικές σύγχρονων συνθετών με επίκεντρο το μεγαλειώδες έργο του Μίκη Θεοδωράκη, εμπνευσμένο από τη βυζαντινή μουσική παράδοση και τη μουσική και πνευματική κληρονομιά της Κρήτης. Είναι άλλωστε ιστορικά τεκμηριωμένη η σύνδεση της βυζαντινής μελοποιίας με την παραδοσιακή μουσική της Κρήτης, δεδομένου ότι η μεγαλόνησος βρέθηκε υπό βυζαντινή εξουσία για πολλούς αιώνες κατά τον Μεσαίωνα. Επιπλέον υπήρξε ένα σημαντικό κέντρο χριστιανισμού και καλλιέργειας της βυζαντινής ψαλμωδίας η οποία τροφοδότησε την παραδοσιακή μουσική, ειδικά το ριζίτικο τραγούδι.

Την έμπνευση και τον σχεδιασμό της συναυλίας έχει η πιανίστα και μουσικολόγος Τατιάνα Παπαγεωργίου, στενή συνεργάτιδα του Μίκη Θεοδωράκη, γνωστή για την αφοσίωση στο έργο του επί 25 χρόνια, ο άνθρωπος που μαζί με τον Γιώργο Αγοραστάκη και τον Ερατοσθένη Καψωμένο υπογράφουν το βιβλίο που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες με τίτλο «H Κρήτη και ο Μίκης Θεοδωράκης» από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και τον Δήμο Χανίων.

Την βραδιά θα σφραγίσει ο εμβληματικός ερμηνευτής Βασίλης Σκουλάς, ιδιαίτερη μορφή και κορυφαία μουσική φυσιογνωμία.

Τη σκυτάλη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη θα πάρει ο αγαπημένος της νεότερης γενιάς ερμηνευτής και τραγουδοποιός Μίλτος Πασχαλίδης που συνδέεται βιωματικά και καλλιτεχνικά με την Κρήτη και έχει τραγουδήσει έργα του μεγάλου συνθέτη παρουσία του.

Παρουσία έκπληξη η ηθοποιός και Πρέσβειρα Πολιτισμού της Κρήτης Μαρία Τζομπανάκη, η οποία θα συμπράξει σε αγαπημένα Κρητικά τραγούδια μαζί με τον Βασίλη Σκουλά και όχι μόνο.

Ειδική συμμετοχή στην συναυλία θα έχει ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

«Νιώθω βαθιά συγκίνηση και ευχαρίστηση που φιλοξενούμαι στο Ηρώδειο. Μεταφέρω σε αυτό τον χώρο, μελωδίες της πατρίδας μου της Κρήτης, από ριζίτικα μέχρι νεότερες μελωδίες που έχω εμπνευστεί εγώ. Ο ιστορικός Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης θα μας δώσει μια ευχάριστη νότα χορού» ανέφερε μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο Βασίλης Σκουλάς.

Συγκινημένη για την συμμετοχή της σε αυτό το μουσικό ταξίδι, δήλωσε και η Μαρία Τζομπανάκη, λέγοντας: «Είμαι συγκινημένη που συμμετέχω σε αυτή τη δουλειά. Πρώτα έμαθα ριζίτικα και μετά να μιλάω. Θα πω ήχους ύμνων που λάτρευα από παιδί».

Πρόκειται για μια εκδήλωση με σημαντικό κοινωνικό μήνυμα του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών, καθώς πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του κοινού για την Παγκόσμια Ημέρα Κάκωσης Νωτιαίου Μυελού. Οι διοργανωτές σημειώνουν ότι στόχος του Συλλόγου είναι να βρεθούν οι πόροι για μία καμπάνια εκστρατεία ενημέρωσης στα ΜΜΕ και στα Λύκεια της Χώρας για την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων, την κύρια αιτία κακώσεων του νωτιαίου μυελού.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές τα μέλη του Πανελληνίου Συλλόγου Παραπληγικών ξεκινούν την καμπάνια με τίτλο «Βοηθήστε μας να μειώσουμε τα μέλη μας» με στόχο την αποφυγή των τροχαίων ατυχημάτων.

Προπώληση εισιτηρίων viva.gr και σε όλα τα καταστήματα Wind.