Μέσα από τις εισηγήσεις και από τη συζήτηση που θα ακολουθήσει οι διοργανωτές φιλοδοξούν να θεμελιώσουν πιο συστηματικά, την ατομική και συλλογική αποτύπωση των μαθητικών προβληματισμών και θέσεων, μέσα από τα σχολικά και διασχολικά έντυπα που υπάρχουν ήδη ή που πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον.
Πρόγραμμα της ημερίδας-Ομιλητές:
1ο Μέρος: Συντονιστής Ντίνος Κωνσταντόπουλος, δημοσιογράφος.
1) Σύντομοι χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φορέων που συνδιοργανώνουν το 2ο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων «Λευτέρης Δασκαλάκης» 2012-2013, (Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν. – Σύλλογος εκπαιδευτικών «Δομ. Θεοτοκόπουλος»- Ε.Λ.Μ.Ε. Ηρακλείου- Ένωση Φιλολόγων Νομού Ηρακλείου).
2) Γιώργος Πιτσιτάκης, δάσκαλος, πρώην υπεύθυνος έκδοσης του διασχολικού περιοδικού «Τα Χανιωτάκια», του συλλόγου δασκάλων του νομού Χανίων. «Το Μαθητικό-Νεανικό έντυπο. Εκατό χρόνια κυψέλη έκφρασης, γνώσης και χαράς στα Χανιά και στην Κρήτη. Οι εμπειρίες μιας δασκαλικής ζωής».
3) Μαρία Δρακάκη, Αναπλ. Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης 2ης Περιφ. Νομού Ηρακλείου, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχ. Ζωής Δ. Χανίων. «Τύπος Ά-τυπος: Η περιοδική έκθεση του Μουσείου Σχολικής Ζωής Δήμου Χανίων. Μια άλλη ματιά στη σχέση των μαθητών της Κρήτης με το μαθητικό έντυπο».
4) Γιώργος Μαρινάκης, δήμαρχος Ρεθύμνου, μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού « Προβληματισμοί». « Το μαθητικό περιοδικό «Προβληματισμοί» -μια δημοσιογραφική απόπειρα από μαθητές του Ρεθύμνου, κατά τη δικτατορία και τη Μεταπολίτευση (1973-1975)».
2ο Μέρος: Συντονιστής, Κώστας Βασιλάκης, δημοσιογράφος.
5) Ελένη Βακεθιανάκη, δημοσιογράφος. «Μαθητικό ρεπορτάζ και συνέντευξη. Το κρυφτό και το κυνηγητό με την είδηση. Μικροί δημοσιογράφοι, μεγάλες ανακαλύψεις».
6) Αντώνης Σανουδάκης-Σανούδος, Επίκουρος Καθηγητής-Συγγραφέας. «Από τον Διαγωνισμό Μαθητικού Εντύπου της εφημερίδας «Τα Νέα» (1994-2010) στον διαγωνισμό δημοσιογραφικών δεξιοτήτων «Λευτέρης Δασκαλάκης» (2012).
7) Γιώργος Δασκαλάκης, δάσκαλος, ιδρυτικό μέλος της Κίνησης «Λευτέρης Δασκαλάκης». «Το παρόν και το μέλλον του σχολικού-νεανικού εντύπου, ως συνθήκη πολιτιστικής ανάπτυξης και αισιοδοξίας στη μαθητική νεολαία και στην ευρύτερη κοινωνία της Κρήτης. Η νεανική αισθητική ως παράγοντας προόδου και αντίστασης κατά της απογοήτευσης και της βίας που αυτή παράγει».