28 °C Rethymno, GR
22/05/2022

ΣΕ ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΕΣΧΩΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ

Το μυθιστόρημα του Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» παρουσιάστηκε σε εκδήλωση

Με πολύ μεγάλη συμμετοχή από την Ελλάδα και το εξωτερικό πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022, σε συνδιοργάνωση της Λέσχης Ανάγνωσης Πολιτισμού και Ιστορίας της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου, της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ) και της Παγκόσμιας Λέσχης Ανάγνωσης Έργων του Νίκου Καζαντζάκη, που ανήκει στις δράσεις της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (ΔΕΦΝΚ), η τρίτη στη σειρά διαδικτυακή εκδήλωση με την παρουσίαση του εμβληματικού μυθιστορήματος του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται». Στις δύο προηγούμενες συνδιοργανώσεις, Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν δύο ακόμα έργα του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Καπετάν Μιχάλης» και το «Ταξιδεύοντας Ιαπωνία-Κίνα» που αποτελεί ένα από ωραιότερα κείμενα της παγκόσμιας ταξιδιωτικής λογοτεχνίας. «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται», από τα πλέον πολυδιαβασμένα και πολυμεταφρασμένα έργα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα, δίδει στον αναγνώστη πλήθος αφορμών για γόνιμους συλλογισμούς πάνω σε πολλά διαφορετικά θέματα που απασχολούν τον άνθρωπο.

Την παρουσίαση έκανε η Κατερίνα Ζωγραφιστού, καθηγήτρια Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, διδάκτορας του Παν/μίου Paul Valéry της Γαλλίας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, υπεύθυνη για την Παγκόσμια Λέσχη Ανάγνωσης Έργων του Ν. Καζαντζάκη.

Ο πρόεδρος της ΔΕΦΝΚ κ. Γιώργος Στασινάκης στο μήνυμα που έστειλε από την Γενεύη της Ελβετίας επεσήμανε τους βασικούς άξονες του μυθιστορήματος που είναι οι πρόσφυγες και η Εκκλησία. Ο Καζαντζάκης, είπε ο Γ. Στασινάκης, δεν αποδέχτηκε ποτέ τον διαχωρισμό ανάμεσα σε μετανάστες και πρόσφυγες. Τους θεωρούσε όλους πρόσφυγες και σε ότι αφορά την Εκκλησία, συναντούμε μέσα στο μυθιστόρημα δυο αντίθετες μορφές ιερωμένων. Ο ένας εκπροσωπεί μια Εκκλησία κοντά στο κατεστημένο και την εξουσία και ο άλλος μια Εκκλησία κοντά στο λαό.

Χαιρετισμό, επίσης έκαναν ο Σήφης Μιχελογιάννης, πρώην βουλευτής Χανίων και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ και ο πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος της ΙΡΑ, Βλάσσης Βαλάτσος.

Την εκδήλωση παρακολούθησε μεγάλος αριθμός μελών της ΙΡΑ από όλη την Ελλάδα, καθώς και μελών της ΔΕΝΦΚ από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Καναδά, Ηνωμένες Πολιτείες, Κόστα Ρίκα, Βραζιλία, Ρωσία, Τυνησία, Ελβετία, Βέλγιο, Κύπρο).

Στη διάρκεια της βραδιάς προβλήθηκαν αποσπάσματα από την ταινία του Jules Dassin «Αυτός που πρέπει να πεθάνει» και από την ομώνυμη τηλεοπτική σειρά που είχε προβληθεί το 1975 από το τότε ΕΙΡΤ (ΕΡΤ). Αναγνώσεις αποσπασμάτων έκαναν οι αστυνομικοί Ιωάννα Ροτζιώκου Α/Β , π. εκπρόσωπος τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Πολυχρόνης Κανιμάς, πρόεδρος ΙΡΑ Λέσβου, Θωμαή Γιαννακοπούλου, ποιήτρια, αρχιφύλακας στο Γραφείο Ενημέρωσης Δημοσιογράφων ΓΕΔΑΠ Κεντρικής Μακεδονίας, Δώρα Κωνσταντίνου, πρόεδρος ΙΡΑ Μεσσηνίας, Ευμορφίλη Ευκαρπίδου, γεν. γραμματέας ΙΡΑ Δράμας και Μαίρη Ζηνόζη, πρόεδρος Περιοχής 3 Θέματος 117 Α των LIONS.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Μανόλης Ζαχαριουδάκης, πρόεδρος της Τοπικής Διοίκησης Ηρακλείου και Α’ αντιπρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της ΙΡΑ και την τεχνική ευθύνη είχε η Σοφία Νταλαμπέκη, μέλος της συντονιστικής επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.

Κλείνοντας την βραδιά ο Μανόλης Ζαχαριουδάκης, επεσήμανε τον στόχο μιας λέσχης ανάγνωσης που είναι η μελέτη και η ανταλλαγή απόψεων για ένα έργο του γραπτού λόγου. Τα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, πλούσια σε θέματα και ιδέες γενούν πολλούς προβληματισμούς. Ο καθένας, ως σκεπτόμενος άνθρωπος, μπορεί να έχει την προσωπική του άποψη. Σε μια πνευματική βραδιά, ωστόσο, αφιερωμένη στο σπουδαίο μυθιστόρημα «Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» δεν κρίνουμε ούτε την Εκκλησία, ούτε πολιτικές ιδέες, ούτε το παγκόσμιο θέμα της μετανάστευσης των λαών, αρκούμαστε στην συζήτηση για ένα μεγάλο έργο της λογοτεχνίας μας.