30 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Το Πάσχα ολοκληρώνονται οι εργασίες στο Δημαρχείο Ρεθύμνου

Μέχρι το Πάσχα εκτιμάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες στο δημαρχείο Ρεθύμνου. Ο χώρος έχει μετατραπεί σε εργοτάξιο με δυο διαφορετικές εργολαβίες, που αφορούν τόσο στη στατική ενίσχυση του κτιρίου όσο και την ενεργειακή του αναβάθμιση να είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Άγγελο Μαλά, πρόκειται για ένα έργο σύνθετο και πολύπλοκο από τεχνικής πλευράς, το οποίο προχωρά, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν διαρρυθμίσεις στους χώρους του πρώτου ορόφου, όπου βρίσκεται η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, αλλά και του ισογείου με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία τους.

Ο στόχος σύμφωνα με τον ίδιο είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν το ταχύτερο δυνατόν, ώστε να επιστρέψουν στο «φυσικό» τους χώρο, θεσμικοί και υπάλληλοι και κυρίως να εξυπηρετείται καλύτερα ο δημότης. «Το έργο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι εργασίες που υλοποιούνται είναι εκτεταμένες, καθώς επιπρόσθετα γίνονται αναμορφώσεις στις αίθουσες και τα γραφεία, αλλά και τοποθέτηση ορισμένων δικτύων (ΔΕΗ, τηλέφωνα, οπτικές ίνες). Ειδικότερα, κάνουμε διάφορες παρεμβάσεις που αφορούν σε ανακατατάξεις και διαρρυθμίσεις στους χώρους, ώστε αυτοί να αναβαθμιστούν για την καλύτερη λειτουργία τους . Στον 1ο όροφο του δημοτικού συμβουλίου και στο ισόγειο περιλαμβάνονται παρεμβάσεις, που αφορούν σε διαρρυθμίσεις χώρων. Δημιουργούνται διαφορετικοί χώροι, νέα γραφεία και άλλες παρεμβάσεις, ώστε ο χώρος να εκσυγχρονιστεί και να είναι λειτουργικός» ανέφερε ο κ. Μαλάς και συμπλήρωσε ότι: «Είναι ένα έργο δύσκολο. Προσπαθούμε να προστατέψουμε το χώρο, τα έπιπλα και ότι υπάρχει μέσα και αυτό έχει μια αντικειμενική δυσκολία. Ωστόσο το έργο προχωράει και εκτιμούμε ότι το κτίριο θα είναι έτοιμο περίπου το Πάσχα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες στο στατικό κομμάτι και έχουν ξεκινήσει οι αποξηλώσεις και οι παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Εκτός απροόπτου, εκτιμούμε ότι οι εργασίες θα ολοκληρωθούν γύρω στο Πάσχα για να ξεκινήσει η μεταστέγαση των υπηρεσιών. Τώρα που ολοκληρώθηκε ο βασικός σκελετός και οι κύριες κατασκευές, θα ξεκινήσει η θερμοπρόσοψη αμέσως μόλις το επιτρέψει ο καιρός. Δεν είμαστε εκτός χρονοδιαγραμμάτων αλλά είναι καίριας σημασίας για εμάς το κτίριο να τεθεί πολύ σύντομα σε πλήρη λειτουργία».

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση ανέρχεται σε 670.000€ και χρηματοδοτείται από το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)», στο πλαίσιο του ΕΠ «Κρήτη 2014 – 2020» (Άξονας Προτεραιότητας 2: «Βιώσιμη Ανάπτυξη με αναβάθμιση του περιβάλλοντος και αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Κρήτη» – Δράση 4.c.1: Εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια).σε ότι αφορά το έργο στατικότατος του κτιρίου είναι συνολικού προϋπολογισμού 295.000€, κονδύλια που καλύπτονται από πόρους του δήμου.

Αναλυτικότερα, οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου, αφορούν σε:

– Εξωτερική θερμομόνωση σε όλες τις εξωτερικές αδιαφανείς επιφάνειες του κτιρίου.

– Αντικατάσταση παλαιών ανοιγμάτων με νέα κουφώματα.

– Κατασκευή οριζόντιων, μόνιμων προβόλων αλουμινίου, πλάτους 1,5m στην εσωτερική τοιχοποιία του κτιρίου.

Ειδικά στην ενιαία διαφανή επιφάνεια της αίθουσας δημοτικού συμβουλίου, η οποία λόγω του μεγέθους της και του νότιου προσανατολισμού της, συμβάλει δραματικά στην αύξηση των ψυκτικών φορτίων της αίθουσας, οι παρεμβάσεις έχουν λειτουργικό αλλά και αισθητικό προσανατολισμό. Συγκεκριμένα θα γίνει επίστρωση της τζαμαρίας με ανακλαστικές μεμβράνες με ειδικό σχεδιασμό, ώστε τα εμφανή σημεία να αποτελούν εικαστική παρέμβαση και θα τοποθετηθούν τέσσερις εξωτερικές τέντες με αυτόματο ηλεκτροκίνητο μηχανισμό περιτύλιξης, οι οποίες θα απεικονίζουν θέματα εκδηλώσεων του δήμου Ρεθύμνης και του νομού μας γενικότερα.

Αποξήλωση όλων των συσκευών κλιματισμού από τις όψεις του κτιρίου και αντικατάστασή τους.

– Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου καυστήρα – λέβητα πετρελαίου με νέο καυστήρα – λέβητα πετρελαίου συμπύκνωσης υψηλής απόδοσης.

– Αντικατάσταση των παλαιών ενεργοβόρων φωτιστικών με νέα, λαμπτήρων led, χαμηλής κατανάλωσης.

– Εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ονομαστικής ισχύος 25 KW, στο δώμα του κτιρίου.

 

Που έχουν μεταφερθεί και λειτουργούν προσωρινά οι υπηρεσίες του δήμου

Οι παραπάνω εργασίες, οι οποίες είναι και δύσκολες και χρονοβόρες υποχρέωσαν τη δημοτική αρχή να «μεταφέρει» τις υπηρεσίες εκτός του δημαρχείου και να υπενθυμίσουμε ότι έχουν μεταστεγαστεί και λειτουργούν σε άλλα δημοτικά κτίρια ως εξής:

– Στο κτίριο του Α’ ΚΑΠΗ στην οδό Μοάτσου, για θέματα Δημοτολογίου, Ληξιαρχείου, Πρωτοκόλλου, Πολιτικών Γάμων και εν γένει θέματα που αποτελούν αρμοδιότητα της Διοικητικής Υπηρεσίας. Εκεί, θα μεταφερθεί και το Τμήμα Εξυπηρέτησης κοινού της Οικονομικής Υπηρεσίας (Διοικητικό Τμήμα και Ταμείο).

– Στο κτίριο της Κοινωνικής Μέριμνας, στην οδό Μαρκέλλου / Μασταμπάς όπου θα μεταφερθούν οι εξής υπηρεσίες: Πρόεδρος και Γραμματεία Δημοτικού Συμβουλίου, τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού (Γραφείο Προσωπικού), τμήμα Πληροφορικής, τμήμα Καταστημάτων, Γραφείο ΟΓΑ, Γραμματεία Δημοτικής Κοινότητας Ρεθύμνου, Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, Συμβούλιο Ένταξης Μεταναστών, Γραφείο διαχείρισης φιλανθρωπικών ιδρυμάτων, έκδοσης πιστοποιητικών οικονομικής αδυναμίας και παραρτήματος Ληξιαρχείου πρώην Δήμου Νικ. Φωκά.

– Στο Κέντρο Νέα Γενιάς και Δια Βίου Μάθησης (Κέντρο Νέων), έχει ήδη μεταφερθεί και λειτουργεί το Κέντρο Κοινότητας της Κοινωνικής Υπηρεσίας Δ.Ρ.

Σημειώνεται ότι έχει μεταστεγαστεί και το τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας, Στήριξης ΑμΕΑ, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας, στην οδό Όλαφ Πάλμε 4 στην Καλλιθέα (1ος όροφος) και συγκεκριμένα πάνω από το Β’ ΚΑΠΗ.

Η μεταστέγαση είναι παροδική, για όσο διαρκεί η ανακατασκευή του Δημαρχείου. Στη συνέχεια, με νέα ανακοίνωση, θα ενημερωθούν οι δημότες, για τη νέα έδρα της συγκεκριμένης υπηρεσίας.

Η υπηρεσία δέχεται καθημερινά το κοινό από 08:00 μέχρι 15:00.

Οι ενδιαφερόμενες/οι μπορούν επίσης να επικοινωνούν τηλεφωνικώς στο 28310 21307 ή μέσω email: kinoniki @ gmail.com.