33 °C Rethymno, GR
18/08/2022

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΑ

Το πανεπιστήμιο Κρήτης ύστερα από 18 μήνες υποδέχεται διά ζώσης τη Δευτέρα τους φοιτητές του

Δια ζώσης υποδέχεται από Δευτέρα τους φοιτητές του το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από 18 ολόκληρους μήνες, όπου η διδασκαλία γινόταν μέσω του διαδικτύου. Για το πανεπιστήμιο Κρήτης το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά με καλές προοπτικές, καθώς το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα του νησιού έχει ήδη καταφέρει να κατέχει υψηλά ποσοστά εμβολιασμών τόσο στους καθηγητές όσο και στους φοιτητές του, ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένεται να λειτουργήσουν δυο εμβολιαστικά κέντρα σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο αντίστοιχα, όπως είχε αναφέρει σε πρόσφατες δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.» ο αντιπρύτανης, αρμόδιος για θέματα φοιτητικής μέριμνας Δημήτρης Μυλωνάκης.

Το ΑΕΙ του νησιού έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την ασφαλή επιστροφή στη διά ζώσης εκπαίδευση, ενώ η είσοδος των φοιτητών θα γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και βεβαίωσης αρνητικού εργαστηριακού τεστ σε έντυπη μορφή. Ο έλεγχος θα γίνεται κατά την είσοδο τους στα αμφιθέατρα, ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες η πρόσληψη 22 ατόμων που θα διενεργούν τους ελέγχους.

Η πρυτανεία του πανεπιστημίου Κρήτης με ανακοίνωση της τους καλωσορίζει στο ακαδημαϊκό ίδρυμα και παραθέτει σχετικές οδηγίες για την είσοδο τους στα αμφιθέατρα. Ειδικότερα αναφέρει:

«Αγαπητοί φοιτητές,

Το πανεπιστήμιο Κρήτης μετά από δεκαοκτώ μήνες εξ αποστάσεως εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας, ετοιμάζεται να σας υποδεχτεί στα αμφιθέατρα τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου.

Ο καλύτερος τρόπος για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις αίθουσες διδασκαλίας είναι ο εμβολιασμός όλων. Τα ποσοστά εμβολιασμού της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι εξαιρετικά υψηλά. Απευθύνουμε έκκληση και στα υπόλοιπα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που δεν το έχουν πράξει ήδη να εμβολιαστούν.

Η είσοδος στα αμφιθέατρα και τους άλλους χώρους του πανεπιστημίου θα επιτρέπεται μόνο σε όσους διαθέτουν πιστοποιητικό ότι:

έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών,

έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορονοϊό covid-19,

έχουν νοσήσει κατά τους τελευταίους έξι (6) μήνες, ή

έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε πρόσφατο εργαστηριακό έλεγχο (με τη

μέθοδο PCR ή rapid test), καθώς και

σχετικό πιστοποιητικό ταυτοπροσωπίας (φοιτητική ταυτότητα ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο).

Οι πανεπιστημιακές σπουδές αποτελούν ένα σημαντικό σταθμό στη ζωή σας. Το πανεπιστήμιο προάγει τον επιστημονικό τρόπο σκέψης, παράγει καινοτομία και δημιουργεί νέα γνώση προς όφελος της κοινωνίας. Η φυσική παρουσία είναι βασική προϋπόθεση της ακαδημαϊκής λειτουργίας του πανεπιστημίου για την επίτευξη των στόχων του.

Η συνεργασία όλων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιστροφή στη διά ζώσης διδασκαλία. Σας καλωσορίζουμε και ευχόμαστε καλή ακαδημαϊκή χρονιά!

Οδηγίες προς τους φοιτητές για την ασφαλή επάνοδο στα αμφιθέατρα

Για την ασφαλή επιστροφή στα αμφιθέατρα το πανεπιστήμιο Κρήτης παραθέτει τις παρακάτω οδηγίες στους φοιτητές του.

1. Σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται με φυσική παρουσία εντός των Α.Ε.Ι. συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν υποχρεωτικά μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις: α) έχουν

ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό, β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής

τους από κορωνοϊό covid-19, ή γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό covid-19 και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ημερών και μικρότερο των έξι (6) μηνών από την ημερομηνία διάγνωσής τους ή δ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο είτε με τη μέθοδο PCR είτε με rapid test. Ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως σαράντα οκτώ (48) ώρες πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα.

2. Οι φοιτητές που συμμετέχουν σε εκπαιδευτική διαδικασία με φυσική παρουσία, υποχρεούνται να φέρουν σε έντυπη μορφή το απαιτούμενο ανά περίπτωση πιστοποιητικό ή βεβαίωση που αποδεικνύει την πλήρωση στο πρόσωπό του μιας εκ των προϋποθέσεων που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και σχετικό έγγραφο ταυτοπροσωπίας (φοιτητική ταυτότητα ή αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο). Οφείλουν επίσης να τοποθετούν το πιστοποιητικό ή τη βεβαίωση εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού εργαστηριακού διαγνωστικού ελέγχου πάνω στο έδρανό τους σε εμφανές σημείο κατά τη διάρκεια της παραμονής

τους εντός των αμφιθεάτρων και αιθουσών, όπου πραγματοποιείται η εκπαιδευτική διαδικασία.

3. Η χρήση προστατευτικής μάσκας (απλής χειρουργικής ή υφασμάτινης με κατάλληλες προδιαγραφές) είναι υποχρεωτική, για όλα τα φυσικά πρόσωπα: α) σε όλους τους χώρους που διεξάγεται δια ζώσης εκπαιδευτική

διαδικασία των Α.Ε.Ι. β) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. και τους εσωτερικούς κοινόχρηστους χώρους φοιτητικών εστιών και γ) σε όλους εξωτερικούς χώρους των Α.Ε.Ι. που παρατηρείται συνωστισμός.

4. Εάν κάποιος φοιτητής εμφανίσει συμπτώματα υποχρεούται να ενημερώσει άμεσα τους διδάσκοντες των μαθημάτων, στα οποία συμμετείχε, και τον υπεύθυνο διαχείρισης covid-19 του τμήματός του https://www.uoc.gr/files/items/8/8525/3._neoi_topikoi_syntonistes_covid-19_(296_14-09-2021).pdf προκειμένου να αξιολογηθεί το περιστατικό σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος.

5. Οι φοιτητές οφείλουν να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και συνιστάται να φέρουν μαζί τους αλκοολούχο διάλυμα για την απολύμανση των χεριών τους.

6. Για την αποφυγή συνωστισμού, συνιστάται στους φοιτητές να προσέρχονται στο πανεπιστήμιο τουλάχιστον 15’-30’ πριν την έναρξη του μαθήματος.

7. Μετά το πέρας των μαθημάτων οι φοιτητές πρέπει να αποχωρούν άμεσα από τις αίθουσες διδασκαλίας. Οι αίθουσες θα παραμένουν άδειες για τουλάχιστον μισή ώρα μεταξύ των μαθημάτων.

8. Πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε όλους τους κοινόχρηστους κλειστούς χώρους του πανεπιστημίου.