21 °C Rethymno, GR
20/05/2022

Το Ρέθυμνο θα μείνει ικανοποιημένο μόνο με τη δημιουργία ενός νέου σύγχρονου νοσοκομείου

Η είδηση

Την προηγούμενη Δευτέρα 14 Μαρτίου, στα ηλεκτρονικά sites των τοπικών εφημερίδων του Ρεθύμνου δημοσιεύτηκε η είδηση ότι η κα Λ. Μπορμπουδάκη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία που είχε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γ. Κοντάκη δήλωσε ανάμεσα σε άλλα: «Σε αυτή την κατεύθυνση, η παραχώρηση του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα και ακριβώς γι’ αυτό θα προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη πρόταση αξιοποίησης του οικοπέδου με στόχο τη διασύνδεση του Γ.Ν. Ρεθύμνου με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης».

Δεν γνωρίζουμε αν η δήλωση αυτή σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί ένα νέο νοσοκομείο στο Ρέθυμνο. Μένει να διευκρινιστεί. Ωστόσο πιστεύουμε ότι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστούν ολοκληρωμένα τα θέματα υγείας του Ρεθύμνου, είναι να ανεγερθεί ένα νέο Νοσοκομείο.

 

Η πορεία του νοσοκομείου μας

Το νοσοκομείο του Ρεθύμνου έχει μια πολύχρονη προσφορά, στο λαό του Ρεθύμνου, που μετράει τουλάχιστον 68 χρόνια, στον χώρο που και σήμερα βρίσκεται. Εγκαινιάστηκε το 1954 και στις δαπάνες ανέγερσής του συνέβαλε και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής. Το 1987 με τη λειτουργία του Ε.Σ.Υ. το Νοσοκομείο επεκτάθηκε και ανακαινίσθηκε ριζικά, με τη δυναμικότητά του να φτάνει τις 150 κλίνες. Το 2011, προστέθηκε μια νέα πτέρυγα και από τότε το νοσοκομείο πήρε την τελική του μορφή όπως είναι τώρα. Σήμερα το νοσοκομείο λειτουργεί προσφέροντας υπηρεσίες υγείας στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, με την υπερπροσπάθεια του ιατρικού, αλλά και του υπόλοιπου προσωπικού του.

 

Οι αυξημένες ανάγκες υπηρεσιών υγείας

Ωστόσο το μέγεθός του καθώς και η υλικοτεχνική του υποδομή, είναι απόλυτα ανεπαρκή, για έναν νομό με πολύ μεγάλη τουριστική κίνηση και με μια φοιτητική κοινότητα που φτάνει περίπου στους 9.000 φοιτητές! Τα περισσότερα σοβαρά περιστατικά υγείας των κατοίκων του νομού, εξυπηρετούνται από τα νοσοκομεία των όμορων νομών, του Ηρακλείου, το Πανεπιστημιακό και το Βενιζέλειο, καθώς και το νοσοκομείο Χανίων. Οι αποστάσεις όμως είναι πολύ μεγάλες, αφού για μεν τα Χανιά η διαδρομή ανέρχεται στα 65 χιλιόμετρα για δε το Ηράκλειο στα 85,που δυσκολεύει πολύ τη μετακίνηση των ασθενών των ίδιων, αλλά και των συγγενών τους. Τα περιστατικά μετακινούνται είτε μέσω του νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας είτε μετακινούνται και από μόνοι τους οι ίδιοι οι ασθενείς, αφού με δική τους πρωτοβουλία αντί για το νοσοκομείο του Ρεθύμνου, προτιμούν να απευθυνθούν σε ένα από αυτά τα μεγάλα νοσοκομεία για ασφαλέστερη διάγνωση και θεραπεία. Πιστεύουμε πως σε επίπεδο σοβαρών περιστατικών περισσότερο από το 50% των περιστατικών του Ρεθύμνου απευθύνονται στα τρία αυτά Νοσοκομεία είτε εξ αρχής είτε σε δεύτερη εκτίμηση.

Η υπόθεση ενός νέου Νοσοκομείου. Οι 5 λόγοι. Εκτιμώ λοιπόν ότι η αναγκαιότητα ανέγερσης ενός νέου και σύγχρονου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο είναι εντελώς απαραίτητη. Εξετάζοντας τους λόγους που μας υπαγορεύουν αυτή την αναγκαιότητα μπορούμε να παραθέσουμε τους παρακάτω:

Α. Οι ελλείψεις πολλών ειδικοτήτων. Κατά πρώτον λόγο, είναι οι σοβαρότατες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίπεδο δυνατότητας αντιμετώπισης περιστατικών σε μια σύγχρονη και απαιτητική κοινωνία, όπως είναι η Ρεθεμνιώτικη, που και βέβαια καλώς είναι! Αρκετές ειδικότητες πρώτης γραμμής και σχεδόν άμεσης αναγκαιότητας, δυστυχώς δεν υπάρχουν καθόλου στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπως οι παρακάτω: Του Νευροχειρουργού και του αντίστοιχου τμήματος, του παιδοχειρουργού, του ρευματολόγου, του διαβητολόγου, του ηπατολόγου, του αλλεργιολόγου, του ενδοκρινολόγου, του κυτταρολόγου και άλλων. Επίσης όσον αφορά τους εργαστηριακούς τομείς άμεσης αναγκαιότητας, στο νοσοκομείο μας δεν υπάρχουν: Μονάδα αγγειογραφίας και επεμβατικής ακτινολογίας, καθώς και μονάδα Μαγνητικού τομογράφου ενώ υπάρχουν τρεις μαγνητικοί τομογράφοι ιδιωτικών εργαστηρίων στη πόλη μας. Αναφερόμαστε βέβαια στις πιο βασικές ειδικότητες, οι οποίες αντίθετα υπάρχουν ανεπτυγμένες στα τρία προαναφερόμενα νοσοκομεία του Ηρακλείου και των Χανίων. Δεν κάνουμε αναφορά για ειδικότητες και εργαστήρια που ίσως θεωρούνται πιο εξειδικευμένα, τα οποία βεβαίως και υπάρχουν στα γειτονικά νοσοκομεία, όπως: Πλαστικής χειρουργικής και εγκαυμάτων, αγγειοχειρουργικής, ογκολογίας, ορθοπαιδικής παίδων, χρόνιου πόνου, γναθοχειρουργικής, θωρακοχειρουργικής, παιδοψυχιατρικής, καθώς και εργαστήρια όπως: ακτινοθεραπείας, χημειοθεραπείας και άλλα.

Β. Η ανεπάρκεια εσωτερικών χώρων. Κατά δεύτερον ένας επιπλέον λόγος για την αναγκαιότητα νέου νοσοκομείου είναι οι ανεπαρκείς χώροι και οι πεπαλαιωμένες κτιριολογικές εγκαταστάσεις και υποδομές. Δεν ξεχνούμε ότι οι σωληνώσεις του νερού του νοσοκομείου μας είναι σε κακή κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής και ασφαλής τροφοδοσία νερού. Για αυτό το λόγο και μάλιστα αυτή τη περίοδο θα εκτελεστούν οι εργασίες αντικατάστασής τους. Επίσης είναι ανεπαρκείς οι χώροι νοσηλείας, αφού σχεδόν καθ’ όλη τη χειμερινή περίοδο κάθε χρόνο, οι διάδρομοι είναι συνεχώς γεμάτοι με ράντζα. Το ίδιο ανεπαρκείς είναι οι εργαστηριακοί χώροι, καθώς και οι χώροι εξέτασης των κλινικών, όπως για παράδειγμα το εξεταστήριο στη χειρουργική κλινική είναι μια μικρή αποθήκη. Ας λάβουμε συγχρόνως υπ’ όψιν μας ότι στο Νοσοκομείο Χανίων που είναι και το πιο σύγχρονο κτιριολογικά στην Κρήτη, μιας και εγκαινιάσθηκε το 1998, διαθέτει μεγάλη ευρυχωρία χώρων. Σαν παράδειγμα αναφέρουμε ότι στις κλινικές του, όλοι οι επιμελητές γιατροί έχουν ο κάθε ένας το δικό του ιατρείο, όταν αντίστοιχα στο δικό μας τέσσερεις ή και πέντε γιατροί μοιράζονται τον ίδιο χώρο!

Γ. Ο ανεπαρκής περιβάλλων χώρος και το κυκλοφοριακό. Κατά τρίτον λόγο ο περιβάλλων χώρος του Νοσοκομείου μας ασφυκτιά, ανάμεσα στους στενούς δρόμους και τις πολυκατοικίες, ενώ διαθέτει ελάχιστο χώρο για παρκινγκ που δεν φτάνει για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους εργαζόμενους του Νοσοκομείου.

Δ. Κατά τέταρτον λόγο η ακατάλληλη θέση του Νοσοκομείου στο κέντρο της πόλης δημιουργεί και μεγάλη δυσκολία πρόσβασης για τα ασθενοφόρα με τη σημερινή κυκλοφοριακή κατάσταση στη πόλη και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες με τον τουρισμό.

Ε. Οι δείκτες θνησιμότητας Κατά πέμπτον λόγο και αναφερόμενοι σε διδακτορική διατριβή της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης για τους παράγοντες θνησιμότητας στη χώρα μας (2013), παρατηρούμε ότι οι δείκτες θνησιμότητας για τον νομό Ρεθύμνης είναι μεγαλύτεροι και διαχρονικά από τους ανάλογους του όμορου νομού του Ηρακλείου. (Δείκτης θνησιμότητας μιας περιοχής ή μιας χώρας, ορίζεται ως ο αριθμός των θανάτων ανά 1000 κατοίκους). Ο δείκτης θνησιμότητας για τον νομό Ρεθύμνου για τα έτη 2001 και 2006 ήταν 23,76 και 22,34 αντίστοιχα, έναντι 19,06 και 20,18 αντίστοιχα για τον νομό Ηρακλείου. Η μελετήτρια δεν προχωρά σε αιτιολογία των αποτελεσμάτων, μιας και αυτό δεν είναι το αντικείμενο της έρευνάς της. Όμως μια παρατήρησή μας είναι το ότι, αφού οι δύο νομοί δεν έχουν ουσιαστικές διαφορές που να μας αιτιολογούν αυτή την διαφοροποίηση, η μόνη ουσιαστική διαφορά ανάμεσα τους για τα θέματα υγείας, είναι η ευκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας ανώτερου επιπέδου των κατοίκων του νομού Ηρακλείου, εξ αιτίας της ύπαρξης εκεί των δύο μεγάλων Νοσοκομείων. Ή με άλλα λόγια, οι κάτοικοι του νομού Ηρακλείου απολαμβάνουν καλύτερες φροντίδες υγείας λόγω της ύπαρξης των δύο μεγάλων Νοσοκομείων στον νομό τους, από ότι οι κάτοικοι του Ρεθύμνου.

 

Οι παλαιότερες προσπάθειες και οι συγκινητικές προσφορές

Εκτιμώντας την ανωτέρω κατάσταση θεωρούμε λοιπόν ότι είναι απόλυτα επιβεβλημένη η δημιουργία ενός νέου και σύγχρονου νοσοκομείου στο Ρέθυμνο για το καλό όλων μας και προπαντός για το μέλλον των παιδιών μας! Σημειώνουμε βέβαια πως για να ολοκληρωθεί ένα τέτοιο μεγαλόπνοο έργο θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα, που θα πλησιάζει την 10ετία. Άρα για να είναι έτοιμο το 2030 θα πρέπει οι διαδικασίες να ξεκινήσουν από τώρα. Παλαιότερα, στα μέσα της 10ετίας του 2000, έγιναν φιλότιμες προσπάθειες από τον τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο Ρέθυμνο και καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Ηλία Λαμπίρη, για τη δημιουργία ενός νέου Νοσοκομείου. Δυστυχώς οι προσπάθειες αυτές δεν βρήκαν την ανάλογη ανταπόκριση από την τότε κυβέρνηση και δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα. Ωστόσο συγκινητική υπήρξε η στάση των φορέων της πόλης μας με πρωτοπόρο την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης που προσφέρθηκε να παραχωρήσει μεγάλο οικοπεδικό χώρο δεκάδων στρεμμάτων, δωρεάν, στο Κόκκινο Μετόχι, ιδιοκτησίας της Μονής Αρκαδίου για την ανέγερσή του, όσον βέβαια και του δήμου Ρεθύμνου που επίσης προτίθετο να παραχωρήσει δημοτική έκταση, όση θα χρειαζόταν, στην περιοχή του Σωματά.

 

Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου και η ανταπόδοση

Τώρα πια, αφού η χώρα μας μπαίνει πια σε μια νέα φάση, μετά τη μεγάλη περιπέτεια της οικονομικής κρίσης, μάλλον πως είναι ο κατάλληλος χρόνος να ανακινηθεί το θέμα. Και μάλιστα όσον νωρίτερα τόσον καλύτερα, ώστε όταν θα προκύψει κάποια ευνοϊκή συγκυρία χρηματοδότησης να υπάρχει προχωρημένη ωριμότητα του έργου και να έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες αποφάσεις. Επιπλέον σήμερα υπάρχει και μια ιδιαίτερα ευτυχής συγκυρία, που παρουσιάζεται και ως η ευκαιρία ανταπόδοσης, της πολύ μεγάλης προσφοράς της Ρεθεμνιώτικης κοινωνίας προς το Πανεπιστήμιο. Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης, από παλαιότερες δηλώσεις εκπροσώπου της, συνεκτιμώντας αφ’ ενός τη σημαντική προσφορά που θα προσφέρει ένα τέτοιο νοσοκομείο στην παροχή υπηρεσιών υγείας στους χιλιάδες φοιτητές του, αλλά και στο εκπαιδευτικό του προσωπικό αλλά και αφ’ ετέρου αναλογιζόμενοι ότι αυτές οι εκτάσεις των 1.500 στρεμμάτων δωρίθηκαν από τους Ρεθεμνιώτες Γαλλιανούς για τις ανάγκες του Πανεπιστημίου μας, προτίθεται να συμφωνήσει στη παραχώρηση μερικών δεκάδων στρεμμάτων για την ανέγερση του νέου μας Νοσοκομείου.

 

Η ιδανική τοποθεσία

Και βέβαια δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε ότι η τοποθεσία στην ιδιοκτησία του Πανεπιστημίου στου Γάλλου κρίνεται ιδανική και από άποψης απόστασης από την πόλη και από πλευράς γειτνίασης με την Εθνική οδό αλλά και από πλευράς ήσυχου και απόλυτα υγιεινού περιβάλλοντος. Σαφέστατα όλοι οι φορείς του Ρεθύμνου, επαγγελματικοί, επιστημονικοί, φυσιολατρικοί, παραγωγικοί και λοιποί, συμφωνούν με τη προώθηση ενός τέτοιου μέγιστου θέματος του νομού μας. Αυτό που σίγουρα απομένει, σαφώς και το σημαντικότερο, είναι η ισχυρή βούληση της κυβέρνησης και οι προσπάθειες των τοπικών εκπροσώπων της για τη γενναία χρηματοδότηση ενός τέτοιου πραγματικά μεγαλόπνοου έργου για τον νομό μας. Ευελπιστούμε τέλος και στη κατανόηση και αποφασιστικότητα του συντοπίτη μας πρωθυπουργού, υπ’ όψιν του οποίου θα πρέπει να τεθεί το θέμα, λόγω του μεγέθους της δημόσιας δαπάνης.

 

Πηγή: Πανεπιστήμιο Κρήτης: Διδακτορική διατριβή Γ. Πιστόλλα, Μελέτη της διαφοροποίησης της θνησιμότητας στον Ελληνικό πληθυσμό ανά νομό. Ηράκλειο 2013.