20 °C Rethymno, GR
06/10/2022

Το υγειονομικό πρωτόκολλο στους αθλητικούς χώρους – Τί ισχύει!

Το υγειονομικό πρωτόκολλο ενόψει της σεζόν 2021-22 παρουσίασε η ΕΠΣΡ το οποίο βεβαίως δεν έχει ουδεμία διαφορά από αυτό των αγώνων επαγγελματικών αγώνων. Τις ίδιες υποχρεώσεις που έχει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, έχει κι ένας ερασιτέχνης όπως την ίδια προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι φίλαθλοι ή όσοι κινούνται στο μεταίχμιο των αθλητικών εγκαταστάσεων οποιασδήποτε κατηγορίας.
Κι αυτό γιατί από τούδε και στο εξής, οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν χωριστεί σε ζώνες (βλ. φωτό).
Αναλυτικά:
Ζώνη 1: Αφορά το καθαρά αγωνιστικό μέρος
Ζώνη 2: Αφορά τα αποδυτήρια
Ζώνη 3: Αφορά τον προσβάσιμο ελεύθερο χώρο γύρω από την αθλητική εγκατάσταση
* Πιθανές εγκαταστάσεις γύρω από τη Ζώνη 3 (κυλικεία, καντίνες κ.α) υπόκεινται στα ισχύοντα πρωτόκολλα των υπεύθυνων υγειονομικών υπηρεσιών

Γενικοί κανόνες

Ποιοί είναι όμως οι κανόνες που ισχύουν για όλους όσοι κινούνται εντός, εκτός αγωνιστικού χώρου αλλά και επί τα αυτά;
1. Στις Ζώνες 1 και 2 είναι υποχρεωτική η απόσταση του 1,5-2m (μέτρων) μεταξύ των ατόμων και να διαθέτουν επίσης μοριακό (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα.
2. Επίσης ,δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (RT_PCR) ή με άμεσο τεστ αντιγόνου(Rapid Antigen Test, RAT) οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (πλήρως εμβολιασμένοι) ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά την νόσηση).
3. Ενήλικες αθλούμενοι (18 ετών και άνω) : PCR εντός 72 ωρών ή rapid test εντός 48 ωρών (με εξαίρεση όσους προσκομίζουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης (εκδίδεται 30 ημέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά τη νόσηση).
4. Δύναται στους αθλητές έως και 17 ετών εκτός από την διενέργεια εργαστηριακών τεστ (RT- PCR & Rapid Antigen Tet, RAT) έως 48 ωρών παρέχεται η δυνατότητα διεξαγωγής Self-Test παρουσία του υπεύθυνου COVID-19 της ομάδας την ημέρα του αγώνα.
5. Στην Ζώνη 3 είναι υποχρεωτική η απόσταση του 1,5 -2m (μέτρων) μεταξύ των ατόμων
6. Απαγορεύονται οι πανηγυρισμοί με σωματική επαφή (εναγκαλισμοί, χειραψίες)
7. Να τηρούνται οι κανόνες σωστής υγιεινής συμπεριφοράς σε περίπτωση βήχα, φτερνίσματος (χρήση χαρτομάντηλου, χρήση του αγκώνα του χεριού για το βήξιμο)
8. Πλύσιμο χεριών με σαπούνι (τουλάχιστον για 30 δευτερόλεπτα) ή/και απολύμανση χεριών
9. Αποφεύγονται φτυσίματα και απέκκριση υγρών από τη μύτη στους αθλητικούς χώρους
10. Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους , εκτός των αθλητών ΜΟΝΟ κατά την διάρκεια της άθλησης.
11. Η θερμομέτρηση είναι υποχρεωτική για κάθε εισερχόμενο στις εγκαταστάσεις και με θερμοκρασία πάνω από 37 δεν θα του επιτρέπεται η είσοδος.
12. Διαιτητές, παρατηρητές και όσοι εισέρχονται στις ζώνες 1 & 2 υποχρεωτικά θα υποδεικνύουν ταυτότητα και αρνητικό μοριακό (RT-PCR) 24-48 ώρες πριν τον αγώνα ή με άμεσο τεστ αντιγόνου (Rapid Antigen Test, RAT) την ημέρα του αγώνα ή αν αυτό δεν είναι δυνατόν, το τελευταίο 24ώρο πριν τον αγώνα. Επίσης, δεν χρειάζεται να υποβληθούν σε μοριακό τεστ (RT_PCR) ή με άμεσο τεστ αντιγόνου(Rapid Antigen Test, RAT) οι οποίοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού (πλήρως εμβολιασμένοι) ή πιστοποιητικό νόσησης( εκδίδεται 30 ημέρες μετά το πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 ημέρες μετά την νόσηση) για να τους επιτραπεί η είσοδος.
13.Ποδοσφαιριστές έχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο αν τηρούν τις νομικές προϋποθέσεις για άθληση όπως αυτές περιγράφονται από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και συμπληρώνοντας τα σχετικά έντυπα που είναι αναρτημένα στο(https://gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-sports).

Κανόνες για τους φιλάθλους
Επίσης παρακάτω μπορείτε να δείτε τί ακριβώς θα ισχύσει για τους φιλάθλους που θέλουν να βρεθούν στο γήπεδο.
Γενικές Οδηγίες
1.1. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα ή καθαρισμός τους με αντισηπτικό διάλυμα με βάση το οινόπνευμα, πριν την προσέλευση στο γήπεδο και αμέσως μετά την αποχώρηση από αυτό.
1.2. Αποφυγή αγγίγματος του προσώπου/μάσκας (μύτη, στόμα, οφθαλμοί) με άπλυτα χέρια, ιδίως αν προηγουμένως υπήρξε επαφή με αντικείμενα που έχουν αγγίξει πολλά άλλα άτομα (π.χ. πόμολα, διακόπτες κ.λ.π. σε κοινόχρηστους χώρους).
1.3. Άμεσο πλύσιμο των χεριών ή χρήση αντισηπτικού διαλύματος σε περίπτωση επαφής με άλλο πρόσωπο.
1.4. Τήρηση απόστασης του 1,5 μέτρου από άλλα άτομα κατά την άφιξη και την αποχώρηση των φιλάθλων.
2. Η χρήση προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική από όλους τους θεατές κατά την παραμονή τους στις κερκίδες, στους προαύλιους χώρους καθώς και κατά την προσέλευση ή αποχώρηση τους.
3. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος ο οποίος πρόκειται να εισέλθει στην αθλητική εγκατάσταση παρουσιάσει – είτε ο ίδιος είτε ακόμα και άτομο του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος με το οποίο έρχεται σε επαφή – συμπτώματα πυρετού, βήχα, δύσπνοιας, μυαλγίας, διάρροιας, πονόλαιμου, ανοσμίας ή υπέρμετρης κόπωσης, δε θα πρέπει προσέρχεται στην αθλητική εγκατάσταση και άμεσα να ενημερώνει τηλεφωνικά τον προσωπικό του ιατρό.
4. Σε περίπτωση που οποιοσδήποτε φίλαθλος, ο οποίος έχει παραστεί πρόσφατα σε αγώνα βρεθεί θετικός σε εξέταση για τη νόσο COVID-19 να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τη γηπεδούχο ομάδα και να σε εξέταση για τη νόσο COVID-19 να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές και τη γηπεδούχο ομάδα και να ακολουθήσει τις οδηγίες των αρμόδιων φορέων.