26 °C Rethymno, GR
08/08/2022

Τρίωρη στάση εργασίας των υγειονομικών του Ρεθύμνου αύριο-Λένε όχι στην αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων

Κανένας γειονομικός σε αναστολή εργασίας-Σε συνθήκες υποστελέχωσης και έξαρσης της πανδημίας κανείς δεν περισσεύει-Το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο στην άνοδο του 4ου κύματος,τονίζουν η Ενωση Γιατρών Εθνικού Συστήματος Υγείας νομού Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου που θα πραγματοποιήσουν τρίωρη στάση εργασίας αύριο,1η Σεπτεμβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωση τους,αναφέρουν:

«Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Νομού Ρεθύμνου και ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΓΝ Ρεθύμνου στηρίζουν απόλυτα το καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού με όλα τα αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια και τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετα στην αναστολή εργασίας των υγειονομικών.

Η στοχοποίηση των ανεμβολίαστων υγειονομικών, που έχουν ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στην Ευρώπη και η ενοχοποίηση τους ως μέσο διασποράς του κορωνοϊού, οδηγεί το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ σε επισφαλή λειτουργία- επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, εξωθώντας τα περιφερειακά νοσοκομεία όπως του Ρεθύμνου σε μείωση υπηρεσιών με μετακινήσεις προσωπικού και συγχωνεύσεις τμημάτων αρχικά, ενώ ανοίγει διάπλατα το δρόμο για συγχωνεύσεις νοσοκομείων και παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Η πανδημία, 18 μήνες μετά και στην άνοδο του 4ου κύματος, δεν αφορά πλέον σε μία «έκτακτη – εμπόλεμη» κατάσταση που θα φύγει σε λίγους μήνες.

Απαιτείται σοβαρή και υπεύθυνη οργάνωση και σχεδιασμός που θα επιτρέπει την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και την συνεπή και απρόσκοπτη θεραπεία και φροντίδα όλων των υπολοίπων ασθενών.

Εν όψει του μέτρου για την επ’ αόριστον αναστολή εργασίας από 1 Σεπτεμβρίου των ανεμβολίαστων υγειονομικών, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ξανά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επί ποινής αναστολής εργασίας και απόλυσης στο 7% των υγειονομικών που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί αλλά συνεχίζουν να προσφέρουν καθημερινά στην πρώτη γραμμή τις υπηρεσίες τους. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να προστατεύσει «το αγαθό της υγείας» όταν πρόκειται να πάρει μέτρα που κοστίζουν στο κράτος. Μέτρα για την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, για το ασφαλές άνοιγμα όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Ο καθολικός, σύμφωνα με τις επιστημονικές ενδείξεις, μαζικός εμβολιασμός είναι αναγκαίος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όπως και η χρήση μάσκας και η τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας, η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων κλπ.

Η ΕΓΕΣΥΝΡ και ο Σύλλογος Εργαζομένων το ΓΝΡ απαιτούν από την κυβέρνηση:

Την μη εφαρμογή του μέτρου αναστολής εργασίας των ήδη εξουθενωμένων υγειονομικών – Το ΕΣΥ δεν χρειάζεται χειροκρότημα αλλά έμπρακτη ενίσχυση

-Την άμεση ανάκληση της απόφασης για αναστολή των αδειών του υγειονομικού προσωπικού. Από μόνη της αποτελεί δήλωση ότι το ΕΣΥ παραμένει ανοχύρωτο.

-Άμεση στελέχωση με όλο το αναγκαίο μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και αποφασιστική ενίσχυση με υποδομές και εξοπλισμό των νοσοκομείων και της δημόσιας ΠΦΥ

Εμβολιαστικά κέντρα εκτός νοσοκομείων – στην ΠΦΥ. Διατήρηση στο Νοσοκομείο μόνο γραμμής ασφαλείας για ειδικές περιπτώσεις αλλεργίας, ανοσοκαταστολής κλπ.

-Ξεκάθαρο νομοθετικό πλαίσιο διακομιδών από ΕΚΑΒ και διασύνδεση με νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

-Αναγνώριση της νόσου Covid ως επαγγελματική νόσος στους υγειονομικούς

-Ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά .

-Αύξηση των δαπανών για την υγεία.

Καλούμε τους ιατρούς και όλους τους υγειονομικούς σε τρίωρη στάση εργασία την Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00-11.00 και Γενική Συνέλευση στις 9.00 στην είσοδο του Νοσοκομείου.

Όλοι οι υγειονομικοί είναι απαραίτητοι-Κανείς δεν περισσεύει.

Άμεση ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας»