Τριάντα χρόνια λειτουργίας, προσφοράς και πρωτοτυπίας συμπληρώνει φέτος το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστήμιου Κρήτης, το οποίο είναι το πρώτο τμήμα που ιδρύθηκε στη χώρα. Ένα τμήμα που από το 1987 μέχρι σήμερα ακολουθεί ανοδική πορεία παρακολουθώντας τις εξελίξεις, αναβαθμίζεται διαρκώς και αποτελεί μια δεξαμενή καταξιωμένων και επαρκώς καταρτισμένων αποφοίτων, οι οποίοι παίρνουν ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια τους για να μπορέσουν όχι μόνο να συνεχίσουν τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές σπουδές που θα επιλέξουν, αλλά και να διαπρέψουν επαγγελματικά. Ο αριθμός των αποφοίτων ξεπερνά τους 1.900 πολλοί εκ των οποίων έχουν ακολουθήσει ακαδημαϊκή καριέρα σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού ενώ άλλοι στελεχώνουν δομές ψυχικής υγείας ή ιδιωτεύουν.
Χθες το πρωί στον χώρο του ωδείου πραγματοποιήθηκε επετειακή εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της επίτιμης πρώτης προέδρου του τμήματος Μαρίας Χουρδάκη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι πρυτανικές αρχές του πανεπιστημίου Κρήτης, αρχές και φορείς του τόπου καθώς παλιοί και νέοι φοιτητές του τμήματος.
Ο Γιώργος Παναγής, πρόεδρος του τμήματος Ψυχολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης, αναφέρθηκε στην προσφορά του τμήματος που ήταν το πρώτο σε επίπεδο χώρας. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο της Μαρίας Χουρδάκη αλλά και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει την τελευταία 30ετία το τμήμα στην τοπική κοινωνία και στην επιστημονική κοινότητα ενώ μίλησε και για τους φοιτητές του που στελεχώνουν πλέον τόσο ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού όσο και δομές ψυχικής υγείας ανά τη χώρα.
Χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο κ. Παναγής ανέφερε: «Το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια. Δεν είναι απλά μια επετειακή ημερίδα, αλλά είναι τριάντα χρόνια, στα οποία η ψυχολογία υπήρξε πλέον αυτόνομος κλάδος στη Ελλάδα. Πριν την ίδρυση του τμήματος Ψυχολογίας, η ψυχολογία διδασκόταν στις φιλοσοφικές σχολές, στα παιδαγωγικά τμήματα, στις ιατρικές σχολές, αλλά δεν υπήρχαν αυτόνομες σπουδές στην ψυχολογία, όπως γίνονταν και γίνεται στις άλλες χώρες διεθνώς. Αυτό ήταν μια πολύ μεγάλη ανάγκη για την Ελλάδα και έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό η αείμνηστη Μαρία Χουρδάκη, η οποία πρωτοστάτησε στην ίδρυση του πρώτου τμήματος ψυχολογίας στη Ελλάδα που ιδρύθηκε στο πανεπιστήμιο Κρήτης. Μετά την ίδρυση του τμήματος μας ιδρύθηκαν τα υπόλοιπα τμήματα στη Ελλάδα. Από το 1987 η ψυχολογία έχει τα δικά της τμήματα στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει διεθνώς και σε ότι αφορά το δικό μας το τμήμα έχει μακρά ιστορία. Είναι ένα τμήμα το οποίο έχει να επιδείξει σημαντικές δράσεις και επιτεύγματα, τόσο στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας, όσο και στο επίπεδο της ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι ένα τμήμα το οποίο έχει βγάλει στην κοινωνία περίπου 1.900 ψυχολόγους, έχουν στελεχώσει όπως είναι αναμενόμενο -επειδή ήταν και το πρώτο τμήμα- πάρα πολλές δομές στην Ελλάδα, στον χώρο της ψυχικής υγείας σε πάρα πολλά επίπεδα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, έχει αναγνωριστεί ο ρόλος του τμήματος. Το τμήμα έχει στελεχώσει με ένα σημαντικό αριθμό αποφοίτων πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τριάντα απόφοιτοι έχουν καταλάβει υψηλές ακαδημαϊκές θέσεις σε πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού και αυτό τιμά πραγματικά το τμήμα. Έχουμε 11 αποφοίτους που βρίσκονται στα πανεπιστήμια του εξωτερικού σε πολύ υψηλές θέσεις και ένα πολύ μεγάλο αριθμό αποφοίτων μας που κατέχουν αξιοζήλευτες θέσεις ερευνητών σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα στην αλλοδαπή. Η ημερίδα έχει ως στόχο να γυρίσουμε στο παρελθόν, αν δούμε όλη αυτή την πορεία που ακολούθησε το τμήμα, να δούμε που βρισκόμαστε σήμερα να δούμε τα επιτεύγματα του τμήματος και φυσικά να αναστοχαστούμε για το που πρέπει να πάμε στο μέλλον».
Ο κ. Παναγής μιλώντας για το μέλλον και τις προοπτικές του τμήματος τόνισε πως σε προτεραιότητα βρίσκεται η διατήρηση του υψηλού επιπέδου σπουδών σε συνδυασμό πάντα με τις διεθνείς εξελίξεις και την ενίσχυση της εξωστρέφειας του τμήματος. Ειδικότερα είπε: «Προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα υψηλό επίπεδο σπουδών και να αναπροσαρμόζουμε το πρόγραμμα με βάση τα διεθνή πρότυπα και οτιδήποτε συμβαίνει διεθνώς. Παρακολουθούμε τις διεθνείς εξελίξεις σε σχέση με τις σπουδές στη ψυχολογία, οπότε είμαστε σε διαρκή αναζήτηση βελτιώσεων του προγράμματος σπουδών, έτσι ώστε οι απόφοιτοι μας να είναι πάντα ανταγωνιστικοί στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα και φυσικά να εξακολουθούν να γίνονται δεκτοί στο εξωτερικό στα μεταπτυχιακά προγράμματα και σε διδακτορικές σπουδές. Οι απόφοιτοι μας παίρνουν ένα πολύ ισχυρό χαρτί, το οποίο έχει δυο σημαντικά στοιχεία, το ένα είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης, το οποίο είναι πολύ γνωστό διεθνώς είναι ένα brand name πολύ γνωστό και το σημαντικό χαρτί είναι το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο έχει αποκτήσει ένα διακριτό στίγμα στην ακαδημαϊκή κοινότητα και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Το γνωρίζουν συνάδελφοι στο εξωτερικό, γνωρίζουν ότι απόφοιτοι του τμήματος του συγκεκριμένου έχουν καλές σπουδές, έχουν αποκτήσει γερές βάσεις και δεξιότητες και μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο διότι όπως γνωρίζετε η ψυχολογία είναι ένας ευρύς κλάδος, έχει επιμέρους γνωστικά αντικείμενα και οι προπτυχιακές σπουδές δεν επιφέρουν κάποια εξειδίκευση στους απόφοιτους της ψυχολογίας. Η εξειδίκευση θα έρθει με βάση τις επιθυμίες του κάθε απόφοιτου που θα ακολουθήσει ειδικό κλάδο μέσα από μεταπτυχιακές η διδακτορικές σπουδές και πρέπει να προετοιμάσουμε, και αυτό είναι το μέλημα μας, αποφοίτους καλά καταρτισμένους και προετοιμασμένους, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν θέσεις μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών και στο εξωτερικό να συνεχίσουν σπουδές και να μπορούν να εξελίξουν τη δική τους ακαδημαϊκή πορεία».
Το τμήμα Ψυχολογίας, όπως πρόσθεσε, είναι κοντά στην τοπική κοινωνία προσπαθώντας με το προσωπικό του, τις γνώσεις και την επιστημοσύνη του να συνδράμει τις ανάγκες που υπάρχουν. Ήδη υπάρχει συνεργασία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο με το τμήμα Ιατρικής στο Ηράκλειο, καθώς και με συλλόγους, όπως αυτόν της Αγάπης, της Ηλιαχτίδας αλλά και τον οργανισμό ΟΚΑΝΑ: «Αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι η κοινωνία είναι πολύ επιβαρυμένη και έχει περισσότερο ανάγκη δράσεων από το τμήμα Ψυχολογίας από το πανεπιστήμιο και από τους τομείς τους οποίους μπορεί να προσφέρει και το τμήμα το κάνει αυτό. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με πολλούς φορείς και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, έχει αναπτύξει συνεργασίες και προσπαθεί να προσφέρει υπηρεσίες και γνώσεις, όπου του ζητηθούν και αυτό έχει συμβεί τόσο σε περιπτώσεις οξέων περιστατικών, όπως για παράδειγμα η υπόθεση Σειραγάκη αλλά και σε μακροπρόθεσμες συνεργασίες, όπως με σύλλογο Αγάπη, Ηλιαχτίδα, ΟΚΑΝΑ».
Ο Άκης Γιοβαζολιάς, αναπληρωτής καθηγητής συμβουλευτικής ψυχολογίας από την πλευρά του είπε: «Η ημερίδα στοχεύει στην ανάδειξη της πορείας του επιπέδου του τμήματος Ψυχολογίας ως φορέας εκπαίδευσης, ως φορέας δημιουργίας ανθρώπων ευαισθητοποιημένων και ανθρώπων που προχώρησαν στη ζωή τους και έκαναν σπουδαία πράγματα με αφορμή τις σπουδές τους εδώ. Είναι σημαντικό να αναδείξουμε τον έργο-ρόλο του τμήματος και τη σχέση του με την τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου και της Κρήτης ειδικότερα».
«Καθοριστική η συμβολή του τμήματος Ψυχολογίας στην τοπική κοινωνία»
Για την πλούσια δράση που έχουν αναπτύξει όλα αυτά τα χρόνια οι επιστήμονες του τμήματος Ψυχολογίας μίλησε ο πρύτανης του ιδρύματος, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στις υπηρεσίες ψυχικής υγείας που προσφέρουν στην τοπική κοινωνία κυρίως τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα ο Οδυσσέας Ζώρας ανέφερε: «Τριάντα χρόνια σήμερα τμήματος Ψυχολογίας, ενός τμήματος από τα πλέον δραστήρια τμήματα του πανεπιστημίου Κρήτης με διεθνή απήχηση και προβολή αλλά κυρίως με σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις. Εμείς σαν πρυτανεία είμαστε υπέρ της εξωστρέφειας του πανεπιστημίου και προς την κοινωνία και προς τον ευρύτερο χώρο και φυσικά είμαστε σίγουροι ότι αυτή η εξωστρέφεια ανταποκρίνεται και καθρεφτίζεται πλήρως από το τμήμα της Ψυχολογίας, το οποίο κάνει σημαντικές συνεργασίες έχει σημαντική κοινωνική προβολή. Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε η ψυχολογική υποστήριξη των ανθρώπων είναι σημαντική και έτσι το τμήμα Ψυχολογίας επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα ύπαρξης του αλλά και τη δύναμη που έχει προς την κοινωνία και προς το ίδιο το πανεπιστήμιο. Ο επόμενος στόχος είναι η προσπάθεια στήριξη και προώθησης όλων των προγραμμάτων του».
Χαιρετισμό απέστειλε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν κατάφερε να παραβρεθεί. Στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε: «Όπως είναι γνωστό το τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύθηκε με τη συμβολή της αείμνηστης Ρεθεμνιώτισσας καθηγήτριας Ψυχολογίας κυρίας Μ. Χουρδάκη, αυτής της εμβληματικής φυσιογνωμίας για τα ακαδημαϊκά πράγματα της χώρας, λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 στο Ρέθυμνο και είναι το παλαιότερο τμήμα Ψυχολογίας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Η λαμπρή πορεία που έχει διαγράψει όλα αυτά τα χρόνια, οι κορυφαίοι επιστήμονες που το έχουν υπηρετήσει, η υψηλή επιστημονική εκπαίδευση των φοιτητών του και οι μεγάλες ερευνητικές διακρίσεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο το καθιστούν ένα από τα καλύτερα τμήματα ψυχολογίας στην Ελλάδα και ένα σημαντικό παράγοντα καταξίωσης και αναγνώρισης του πανεπιστημίου Κρήτης συνολικά.
Καλλιεργώντας και προάγοντας την ψυχολογία μέσα από την ακαδημαϊκή διδασκαλία και την εφαρμοσμένη έρευνα, το τμήμα Ψυχολογίας προσφέρει στους φοιτητές του τα απαραίτητα εφόδια για μια επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, ενώ παράλληλα η πρότυπη λειτουργία και η κοινωνική προσφορά του αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα και τίτλο τιμής για τον τόπο και τους ανθρώπους του.
Είναι αξιοσημείωτη η επιστημονική συνεργασία του τμήματος Ψυχολογίας με ένα πολύ σημαντικό φορέα του υπουργείου Υγείας, τον ΟΚΑΝΑ, στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος για τις εξαρτήσεις. Η συνέργεια ανάμεσα στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στο ΕΣΥ δημιουργεί περισσότερες δυνατότητες και προοπτικές πιο σύγχρονης και ποιοτικής φροντίδας υγείας στους πολίτες.
Είμαι σίγουρος ότι και στο μέλλον το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης θα συνεχίζει να προσφέρει την ίδια υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και θα εξακολουθήσει να αποτελεί σημείο αναφοράς, τόσο για την εκπαιδευτική κοινότητα, όσο και για την πόλη του Ρεθύμνου».
«Το τμήμα Ψυχολογίας του Π.Κ. μάς έδωσε τα καλύτερα εφόδια»
Η Ζωή Κουρτζή και ο Ηλίας Τσακανίκος, διδάσκοντες στο πανεπιστήμιο του Cambridge και του Roehampton, αντίστοιχα, αναπολούν τα φοιτητικά τους χρόνια στο Ρέθυμνο και χαίρονται που πια υποδέχονται στη Βρετανία φοιτητές του τμήματος στο Ρέθυμνο.
Η κ. Κουρτζή είπε: «Όταν σπούδαζα στο πανεπιστήμιο Κρήτης το τμήμα Ψυχολογίας μετρούσε μόλις τρία χρόνια ζωής και είναι καταπληκτική η προσπάθεια που έχει γίνει για να δημιουργηθεί το τμήμα αυτό που ήταν το πρώτο στην Ελλάδα. Εμείς αποφοιτήσαμε έχοντας τις καλύτερες βάσεις και είναι μεγάλη μας χαρά και τιμή να είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε το γεγονός αυτό. Για μας είναι μεγάλη περηφάνια να βλέπουμε νέους αποφοίτους του τμήματος να έρχονται να μας επισκέπτονται στο εξωτερικό και να έχουν τόσο καλές βάσεις με τόσο καλή εκπαίδευση. Στο εξωτερικό υπάρχουν δυνατότητες και κονδύλια που βοηθούν την εξέλιξη της επιστήμης».
Από την πλευρά του ο Ηλίας Τσακανίκος ανέφερε: «Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι εδώ μετά από τόσα χρόνια για να γιορτάσουμε τα 30 χρόνια από την ίδρυση του τμήματος. Είναι σαν όνειρο αυτό το ταξίδι στο παρελθόν και η ευκαιρία να μιλήσω με παλιούς καθηγητές και φοιτητές είναι εξαιρετικό γεγονός. Κουβαλάμε το τμήμα στην καρδιά μας. Από την εμπειρία μου την 20ετή στην Αγγλία το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα, αλλά σε πολλά πράγματα υπερτερεί ως προς την ευρύτητα των γνωστικών πεδίον που καλύπτει».
Ο Ηλίας Οικονόμου, επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Κρήτης, υπογράμμισε: «Η εκδήλωση αυτή αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιο έχει δώσει πολλά εφόδια στους ανθρώπους που έχουν αποφοιτήσει για να κάνουν επιτυχημένες πορείες στον χώρο τον επαγγελματικό και επίσης ότι οι άνθρωποι που φεύγουν από το τμήμα δεν το ξεχνούν, το αγαπούν».
Τιμήθηκαν για τη συνεισφορά τους
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης τιμήθηκαν πρώην πρόεδροι και πρώην διδάσκοντες του τμήματος Ψυχολογίας Θεώνη Βελλή, Αριστοτέλης Καντάς, Ιωάννης Κουγιουμζάκης, Γεώργιος Κρασανάκης, Ιωσήφ Λεκάκης, Ιωάννης Νέστορος, Νικόλαος Παπαδόπουλος, Αναστασία Βαλεντίνη Ρήγα, Νικόλαος Τσαπάρας, Αλεξάνδρα Χατζή για την πολύτιμη συμβολή τους στη λειτουργία του τμήματος. Επίσης βραβεύτηκε και η φοιτήτρια Γεωργία Βόσσου για τη σχεδίαση του λογότυπου της χθεσινής επετειακής ημερίδας.