10 °C Rethymno, GR
29/01/2023

Τριαντόπουλος: Πρώτη πληρωμή προκαταβολής σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις της Κρήτης

Την καταβολή 127.525,5 ευρώ σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις ανακοίνωσε ο αρμόδιος υφυπουργός

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση του υπουργού Οικονομικών για την ενίσχυση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης με τίτλο «Χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των πληγέντων από τους σεισμούς της 24ης Ιουλίου και 27ης Σεπτεμβρίου 2021 σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης» (ΦΕΚ Β’ 323/01.02.2022).

Η απόφαση -την οποία γνωστοποίησε με ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος- προβλέπει την καταβολή 127.525,5 ευρώ σε 23 σεισμόπληκτες επιχειρήσεις.

Σημειώνεται, ότι το εν λόγω ποσό είναι το καθαρό ποσό που δικαιούνται οι επιχειρήσεις ως προκαταβολή (25% της εκτιμηθείσας ζημιάς), έπειτα από την αφαίρεση του ποσού που ήδη έχουν λάβει υπό τη μορφή πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, δήλωσε: «Με τη δημοσίευση της πρώτης απόφασης του υπουργού Οικονομικών για τη χορήγηση ενίσχυσης με τη μορφή προκαταβολής για την αποζημίωση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων της Κρήτης, ξεκινά ουσιαστικά η φάση χορήγησης προκαταβολής έναντι επιχορήγησης επιχειρήσεων, προκειμένου οι σεισμόπληκτες επιχειρήσεις να λάβουν το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς, αφαιρούμενου του ποσού που έχουν λάβει ήδη μέσω της διαδικασίας της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης. Πιο συγκεκριμένα, με την εν λόγω υπουργική απόφαση, οι 23 πρώτοι δικαιούχοι λαμβάνουν σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, προκαταβολή 127.525 ευρώ, ποσό, στο οποίο, αν συνυπολογιστεί και η πρώτη αρωγή που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις που έκαναν αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr, ανέρχεται στο 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους».

Σύμφωνα κυβερνητικά στελέχη, άλλες 37 επιχειρήσεις ήδη έχουν λάβει το ποσό της πρώτης αρωγής που υπερκαλύπτει το 25% της εκτιμηθείσας ζημιάς που δικαιούνται κατά τη φάση της προκαταβολής και άρα δεν έλαβαν την προκαταβολή κατά τη σημερινή πληρωμή.

Θα ακολουθήσουν και άλλες σχετικές υπουργικές αποφάσεις για τη χορήγηση προκαταβολής, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ με την ωρίμανση του εν λόγω έργου από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας θα καθοριστεί από την Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής το τελικό ποσοστό κρατικής αρωγής επί της εκτιμηθείσας ζημιάς.

Από τα ίδια στελέχη τονίζεται ότι μετά από αίτημα της Περιφέρειας Κρήτης η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση των φακέλων των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων επεκτάθηκε -με σχετική τροποποίηση της υπουργικής απόφασης- από το τέλος Ιανουαρίου, στην 28η Φεβρουαρίου 2022.

Το μήνυμα της Περιφέρειας Κρήτης

Η Περιφέρεια Κρήτης με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου 2022, Παγκόσμια ημέρα κατά του Καρκίνου που εορτάζεται με το σύνθημα «Κλείνουμε τα κενά στη φροντίδα του Καρκίνου», στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα συνεργασίας, συλλογικής δράσης, πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Η Περιφέρεια Κρήτης συμπορευόμενη με την εκστρατεία της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) «Θυμήσου, 50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, αρκεί να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής», στηρίζει δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας. Συγκεκριμένα, θα τοποθετηθούν αφίσες σε στάσεις λεωφορείων σε κεντρικά σημεία της πόλης του Ηρακλείου, καλώντας το κοινό να αφήσει κατά μέρους τις προλήψεις, να δράσει και να εντάξει στην καθημερινότητά του τη σωματική άσκηση, να υιοθετήσει μία υγιεινή διατροφή, να διακόψει το κάπνισμα, να περιορίσει την κατανάλωση αλκοόλ και να εφαρμόζει την αντηλιακή προστασία. Επίσης, έντυπο ενημερωτικό υλικό θα διανεμηθεί ανά Περιφερειακή Ενότητα και σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και την Τροχαία Ηρακλείου.

Όπως τόνισαν σε κοινή δήλωση τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Ν. Βαμβακάς και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Εθελοντισμού και Διασύνδεσης με Φορείς και Οργανώσεις, Γεωργία Μηλάκη, «Ένας στους τρεις συνανθρώπους μας θα νοσήσει από καρκίνο στη διάρκεια της ζωής του και ένας στους έξι θανάτους οφείλεται σε καρκίνο. Στη χώρα μας τη χρονιά που μας πέρασε, έγιναν 40% λιγότερες διαγνώσεις νέων περιπτώσεων καρκίνου λόγω της πανδημίας, ενώ εκτιμάται ότι εκατό εκατομμύρια εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου καρκίνου δεν πραγματοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δύο έτη από την έναρξη της πανδημίας Covid-19, που παραμένει σε έξαρση, έχουν αλλάξει δραματικά τα δεδομένα στο χώρο της υγείας, με πολύ σημαντικές και πολύπλευρες επιπτώσεις και στην περίθαλψη και στην φροντίδα των ασθενών με καρκίνο. Επίσης, η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει δύο εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για τον Καρκίνο (ΕU’s Beating Cancer Plan) και την Αποστολή για τον Καρκίνο (Cancer Mission), συνδράμει το έργο των εθελοντικών οργανώσεων και των φορέων, οργανώνει εκστρατείες πρόληψης για τον καρκίνο, προάγει την επιστημονική έρευνα και ενισχύει τις δομές διάγνωσης και θεραπείας του καρκίνου στο νησί».