28 °C Rethymno, GR
20/09/2021

ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΧΑΛΑΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Τόνωση της αγοραστικής κίνησης προσδοκούν οι έμποροι του Ρεθύμνου

Μετά από έξι μήνες, όπου η αγορά του Ρεθύμνου είχε ατονήσει, καθώς το μεγαλύτερο διάστημα ήταν επί της ουσίας κλειστή με κάποια διαστήματα – διαλείμματα που λειτουργούσε με click away και clikc in shop η περίοδος των γιορτών του Πάσχα αποτέλεσε μια σημαντική ανάσα για τον εμπορικό κόσμο. Η κίνηση χαρακτηρίζεται ικανοποιητική, καθώς πλήθος κόσμου έκανε τις αγορές του, κυρίως σε είδη που αφορούν τα παιδιά, τόσο σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης όσο και στα παιγνίδια και ενώ αυξημένους τζίρους κατέγραψαν καταστήματα τροφίμων.

Η περίοδος αυτή αποτέλεσε μια ευχάριστη νότα για τους επαγγελματίες που για πολύ καιρό έβλεπαν τα καταστήματά τους άδεια και το εμπόρευμα τους αδιάθετο. Οι ίδιοι περιμένουν με αγωνία την έναρξη της τουριστικής περιόδου και την άρση των προοριστικών μέτρων για τις αγορές.

Η μέθοδος των αγορών μέσω του Click Away και του Click in Shop, καθώς και οι χρονικοί περιορισμοί είναι παράγοντες που αποθαρρύνουν το αγοραστικό κοινό, αφού για τις γυναίκες κυρίως, η κάθοδος για ψώνια ποτέ δεν ήταν μια διεκπεραιωτική διαδικασία.

Ασφαλώς ο εμπορικό κόσμος γνωρίζει καλά ότι οι συνθήκες πλέον είναι τέτοιες και το διακύβευμα της υγειονομικής ασφάλειας τεράστιο, για αυτό και φροντίζουν να εφαρμόζουν με αυστηρότητα τα μέτρα.

Σε σχετικές δηλώσεις του στα «Ρ.Ν.», ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρεθύμνου, Γιώργος Πολιουδάκης, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας η αγορά κινήθηκε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς δεδομένου του κακού κλίματος που επικρατεί και της κακής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει νομός μας. Σαν εμπορικός κόσμος είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την τόνωση της κίνησης κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα αρθούν οι περιορισμοί στο χρόνο για αγορές αλλά και στις μεθόδους. Περιμένουμε να πάψουν να ισχύουν το click away και το click in shop μετά τις 15 του μήνα μαζί και με το άνοιγμα του τουρισμού και τηρώντας πάντα τα υγειονομικά μέτρα να μπορούμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι με την εξέλιξη των εμβολιασμών και την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων και των περιορισμών η αγορά θα επανέλθει σε μια υποτυπώδη κανονικότητα σε συνδυασμέ πάντα με την τουριστική κίνηση που περιμένουμε με αγωνία και ευελπιστούμε πραγματικά να είναι μια καλή σεζόν για το καλό της τοπικής οικονομίας».

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή Παναγιώτη Σατμπουλίδη θα δοθεί οριστικό τέλος στο click away και στο click inside, με το άνοιγμα του τουρισμού, δηλαδή στις 15 Μαΐου.

Ωστόσο, οι περιορισμοί στον αριθμό πελατών θα μας συνοδεύουν για πολύ καιρό ακόμα, σύμφωνα με τον ίδιο.

Όσον αφορά την αποστολή sms, ανάφερε πως θα επανεξεταστεί, ενώ για το χρονικό όριο τριών ωρών, που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές, είπε πως δεν έχει ληφθεί προς το παρόν κάποια απόφαση.

Η επανεκκίνηση της εστίασης πάντως δημιουργεί προσδοκίες και στο λιανεμπόριο εν όψει και του ανοίγματος του ελληνικού τουρισμού. Όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς η εστίαση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στο να «ανεβάσουν ταχύτητα» οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων για δύο λόγους: Αφενός διότι η χαλαρή διάθεση για τα ψώνια πάντα συνδυάζεται με φαγητό ή καφέ ως συνήθεια που αλληλοσυμπληρώνει και αφετέρου υπάρχει πλέον ένας καλός λόγος για την αγορά ειδών ένδυσης και υπόδησης, γυαλιών ηλίου κ.ο.κ. από τους καταναλωτές!

Ανοικτά τα καταστήματα την Κυριακή του Θωμά, 9 Μαΐου

Ανοιχτά θα μπορούν να είναι τα καταστήματα την Κυριακή του Θωμά, 9 Μαΐου, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνου σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει:

«O Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συναδέλφους εμπόρους και τους καταναλωτές, ότι σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) με Υπουργική Απόφαση ΔΙα/Γ.Π. οικ. 27683/2021 – ΦΕΚ 1814/Β/29-4-2021, που εκδόθηκε για το διάστημα από τη Δευτέρα, 3 Μαΐου έως και τη Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021, μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά τα εμπορικά καταστήματα, τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, petshop) και τα κομμωτήρια την Κυριακή του Θωμά, 9 Μαΐου 2021.

Για τις ημέρες από Δευτέρα έως Σάββατο επιτρέπεται τα καταστήματα, εμπορικά και τροφίμων, να λειτουργήσουν με διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, από τις 7:00 π.μ. έως τις 9:00 μ.μ.».