22 °C Rethymno, GR
17/09/2021

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΙΑΡΚΕΣΟΥΝ ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Τόνωση του τζίρου μέσω των εκπτώσεων προσδοκούν τα εμπορικά καταστήματα του Ρεθύμνου

Μια εβδομάδα νωρίτερα ξεκίνησαν φέτος οι θερινές εκπτώσεις με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ως ένα μέτρο τόνωσης του τζίρου της αγοράς, που ειδικά για τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης βρίσκεται στο ήμισυ της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Οι εκπτώσεις, που ξεκίνησαν χθες, θα διαρκέσουν έως τις 31 Αυγούστου, ωστόσο στο Ρέθυμνο αυτές θα παραταθούν ως τις 15 Σεπτεμβρίου, καθώς από την 1ημερα του Φθινοπώρου, ξεκινά, όπως έχει αποφασιστεί με απόφαση της αντιπεριφερειάρχη, η περίοδος των ενδιάμεσων εκπτώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Η κίνηση, πάντως, στα εμπορικά καταστήματα, τα οποία ξεκίνησαν σταδιακά να επαναλειτουργούν από τις 5 Απριλίου δεν είναι η προσδοκώμενη, λόγω βεβαίως και των περιορισμών που ίσχυαν στην αρχή, ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση στις τουριστικές περιοχές. Σύμφωνα με τον εμπορικό κόσμο, ο τζίρος στο λιανεμπόριο κινείται στο 50% του τζίρου του 2019, σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ σε κάποιες τουριστικές περιοχές οι απώλειες είναι πολύ μεγαλύτερες, της τάξης του 75%.

Υπενθυμίζεται ότι οι απώλειες του εμπορίου το 2020 ξεπέρασαν τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στο 1ο τρίμηνο του 2021 καταγράφηκε μείωση του τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 κατά 13,2% και σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 κατά 9,87%. Φέτος δε, ουσιαστικά χάθηκε η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς τα φυσικά καταστήματα λειτούργησαν λιγότερο από 15 ημέρες εντός της περιόδου αυτής.

Οι έμποροι του Ρεθύμνου αιφνιδιάστηκαν με την απόφαση για πρόωρη έναρξη των εκπτώσεων όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του Ρεθύμνου. Παρόλα αυτά, όπως είπε, ο εμπορικός κόσμος του νομού ήδη από τις πρώτες μέρες και παρά τα όποια οικονομικά προβλήματα έριξε τις τιμές των προϊόντων σε μια προσπάθεια να ενισχυθούν οι τζίροι των τοπικών επιχειρήσεων που έχουν τεράστια ανάγκη από ρευστότητα.

«H εικόνα στην τοπική αγορά δυστυχώς δεν έχει ακόμα βελτιωθεί. Ελάχιστη είναι η κίνηση, καθώς δεν υπάρχει τουρισμός, αρκετοί ξενοδοχοϋπάλληλοι είναι άνεργοι και η οικονομική κατάσταση για τους ντόπιους είναι εξαιρετικά δύσκολη και άρα δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη.

Οι εκπτώσεις που ξεκινούν είναι μια παρηγοριά, μια ελπίδα. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία αλλά σίγουρα δεν θα δουλέψουμε όπως δουλεύαμε άλλα καλοκαίρια.

Τα καταστήματα δεν έχουν δουλειά εδώ και πολύ καιρό και ήδη κάνουν μεγάλες εκπτώσεις από τις πρώτες μέρες για να προσελκύσουν τους καταναλωτές. Οι εκπτώσεις είναι πραγματικές» ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, Γιώργος Πολιουδάκης.

Ο ίδιος τόνισε πως η κατάσταση δεν επέτρεψε στην πλειοψηφία των εμπόρων να έχουν το εμπόρευμα που θα επιθυμούσαν, αφού τα έξοδα είναι πολλά και τα έσοδα μηδαμινά: «οι επιχειρηματίες του Ρεθύμνου προμηθεύτηκαν όσο εμπόρευμα μπορούσε ο καθένας. Σίγουρα οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες. Υπάρχει ακόμα απούλητο το εμπόρευμα το χειμωνιάτικο που αγόρασαν τον Σεπτέμβριο πέρσι, καθώς έκλεισαν τα καταστήματα. Κάποιοι συνάδελφοι πήραν δάνειο για να πάρουν καινούριο εμπόρευμα ή αν είχαν κάποια λεφτά στην άκρη ή πήραν κάποιες επιταγές με πίστωση να μπορέσουν να τις πληρώσουν σε 2 -3 -4 μήνες. Σίγουρα οι ποσότητες πάντως δεν είναι μεγάλες όπως τα παλιά χρόνια. Αγόρασαν τόσο ώστε να μπορέσουν να τα πουλήσουν, να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά» ανέφερε ο κ. Πολιουδάκης.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει δημιουργήσει συσσωρευμένα προβλήματα στην τοπική αγορά με τους επιχειρηματίες να περιμένουν με αγωνία την ενίσχυση της τουριστικής κίνησης για να μπορέσουν κατά κάποιο τρόπο να ρεφάρουν και να καλύψου μέρος των πολλαπλών υποχρεώσεων που έχουν. Τα μηνύματα για τους επόμενους μήνες είναι θετικά και εκτιμούν ότι αν οι εμβολιασμοί προχωρήσουν και βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα του νομού το επόμενο τρίμηνο θα μπορέσει η αγορά να επανακκινηθεί.

Ωστόσο, τίποτα δεν είναι σίγουρο και δεδομένο και οι επιφυλάξεις είναι έντονες, αφού η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό επίπεδο είναι διάχυτη. Η αύξηση των κρουσμάτων των τελευταίων ημερών έχει προβληματίσει τον εμπορικό κόσμο που φοβάται μήπως χαθεί μια ακόμα σεζόν. Ειδικότερα, ο κ. Πολιουδάκης τόνισε: «Τα μηνύματα από τον τουριστικό κλάδο λένε ότι θα τονωθεί η κίνηση το επόμενο δίμηνο στα ξενοδοχεία. Εμείς προσβλέπουμε και στους Έλληνες που θα κατέβουν τον Αύγουστο για διακοπές, γιατί πιστεύω ότι θα είναι περισσότεροι φέτος οι Έλληνες τουρίστες απ’ ότι ήταν πέρσι. Υπάρχει μια πιο συγκρατημένη αισιοδοξία και ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να κινηθεί η αγορά.

Αν πάνε βέβαια όλα έτσι. Από επιδημιολογικής άποψης, γιατί μας ανησυχεί η κατάσταση που διαμορφώνεται τις τελευταίες μέρες με την αύξηση των κρουσμάτων στον νομό.

Γιατί αν αυτό συνεχιστεί δεν θα έχουμε ούτε Έλληνες ούτε ξένους επισκέπτες».

Εν τω μεταξύ η ανάκαμψη της κίνησης και κατ’ επέκταση του τζίρου των εμπορικών καταστημάτων του Ρεθύμνου αποτελεί μεγάλο ζητούμενο για τους επιχειρηματίες, οι οποίοι ήδη από την 1η Γενάρη θα κληθούν να επιστρέψουν τις προκαταβολές που ελάμβαναν τόσους μήνες από την κυβέρνηση ως ενίσχυση. Το ακριβές ποσό δεν έχει ακόμα καθοριστεί, το ειδοποιητήριο, το οποίο η ΑΑΔΕ θα αναρτήσει στο Taxis, θα έχει αναλυτικά τα ποσά που έχει λάβει κάθε επιχείρηση και επαγγελματίες από κάθε κύκλο επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς και το συνολικό ποσό που καλείται να επιστρέψει στο κράτος. Στη συνέχεια οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να διαλέξουν τον τρόπο αποπληρωμής του ποσού. Συνολικά θα πρέπει να επιστραφεί ποσό ύψους 5,3 δισ. ευρώ που έλαβαν μέσω των 7 κύκλων. «Αν δεν πάει καλά ο τουρισμός, η καταστροφή θα είναι τεράστια και για τον εμπορικό κόσμο. Το γνωρίζουμε καλά αυτό, καθώς είμαστε μια τουριστική περιοχή και οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πάντα οι καλύτεροι από πλευράς τζίρου. Ήδη από τις αρχές του έτους θα κληθούμε να επιστρέψουμε τις ενισχύσεις που λάβαμε τους μήνες της πανδημίας. Οι υποχρεώσεις μας είναι πολλές όπως και τα χρέη και αν τα πράγματα δεν εξελιχτούν καλά θα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην τοπική οικονομία», σχολίασε ο κ. Πολιουδάκης.

Συμβουλές από τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου

O Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων υπενθυμίζει σε εμπόρους και σε καταναλωτές, τα παρακάτω:

Κατά τη διενέργεια των εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται συμπληρωματικά, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Ο τρόπος με τον οποίο υπολογίζεται και προβάλλεται η μειωμένη τιμή, πρέπει να ανταποκρίνεται στην αλήθεια και να είναι ακριβής. Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο της παρ. 1 άρθρου 3 της Υπουργικής Απόφασης 56885/10-11-2014 «κατά τη διενέργεια εκπτώσεων, εκτός από την αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής των αγαθών και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης». Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι η αναγραφή παλιάς και νέας τιμής είναι επιβεβλημένες, ενώ το ποσοστό έκπτωσης έρχεται συμπληρωματικά και όχι μόνο του. Έχει παρατηρηθεί ότι, επιχειρηματίες μέλη, καλοπροαίρετα και στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τον σχετικό φόρτο εργασίας, δεν αναγράφουν στα υπό έκπτωση προϊόντα διπλές τιμές αλλά καταφεύγουν στην χρήση γενικευμένου ποσοστού μείωσης. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική είναι παράνομη και επισύρει αυστηρές κυρώσεις. Επιβάλλεται λοιπόν προσοχή από τους καταστηματάρχες, ώστε να αναγράφουν πρώτα απ’ όλα την παλιά και νέα τιμή των προϊόντων και κατόπιν γενικευμένο ποσοστό έκπτωσης.

Σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ρεθύμνης, καλεί το καταναλωτικό κοινό, να προτιμήσει τις ντόπιες εμπορικές επιχειρήσεις και να επωφεληθεί της εκπτωτικής περιόδου, με γνώμονα την τελική τιμή και την ποιότητα των προϊόντων.