Του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΡΑΦΤΑΚΗ*
Αισθανόμενος το βάρος της τιμής και της ευθύνης να είμαι 13 χρόνια συνεργάτης – καθηγητής του Ελληνικού Ωδείου Ρεθύμνου, νιώθω την ανάγκη να καταθέσω κάποιες σκέψεις και προτάσεις στην κατεύθυνση ν’ ανοίξει επιτέλους ένας ειλικρινής και ουσιαστικός διάλογος για τα προβλήματα του Ωδείου, αλλά και για τη θέση του στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του Ρεθύμνου.
Δυστυχώς το πρόβλημα του Ωδείου δεν είναι μόνο οικονομικό. Τα τελευταία χρόνια οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι βιώνει μια υποβόσκουσα σοβαρή κρίση αρχών και αξιών.
Λαθεμένες και παρορμητικές αποφάσεις της διοίκησης προκάλεσαν ρήγματα στις σχέσεις μεταξύ των καθηγητών, έλλειψη επικοινωνίας, πίκραναν και απογοήτευσαν. Και μια αναιμική, άτολμη διεύθυνση δίχως όραμα και πρωτοβουλίες αποφεύγει συστηματικά να δώσει λύσεις σε χρόνιες στρεβλώσεις.
Και όμως πιστεύω ότι υπάρχει λύση. Η κρίση είναι η ευκαιρία το Ωδείο να γυρίσει σελίδα.
Να ανοίξει την αγκαλιά του στις δημιουργικές δυνάμεις της πόλης μας. Να γίνει πρωτοποριακό, σύγχρονο, πλουραλιστικό και συμμετοχικό, τόπος συνάντησης, επικοινωνίας και δημιουργίας των μουσικών της πόλης μας.
Να ξαναγίνει το σπίτι όλων των ανθρώπων του πολιτισμού.
Ν’ αξιοποιήσει τους απόφοιτούς μας και να καλλιεργήσει στενότερους δεσμούς με τα μέλη του Συνδέσμου Διαδόσεως Καλών Τεχνών Ρεθύμνου (μουσικές-θεατρικές παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις, αφιερώματα, κοινωνικές δράσεις).
Να πάρει πρωτοβουλίες για κοινά προγράμματα και δράσεις με την προσχολική, α’βάθμια, β’βάθμια, γ’βάθμια εκπαίδευση. Να συνεργάζεται με Ρεθύμνιους και όχι μόνο καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός Κρήτης.
Να επιδιώξει συνεργασίες με πολιτιστικούς, επιστημονικούς φορείς και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση (συνδιοργάνωση διαλέξεων, ημερίδων και συνέδριων). Να πραγματοποιεί σεμινάρια ειδικά τη περίοδο του καλοκαιριού σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνου και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ και κοινές παραγωγές με τ’ άλλα ωδεία και τη Δημοτική Φιλαρμονική του Ρεθύμνου και της Κρήτης (κοινές εκδηλώσεις, διαγωνισμοί, σεμινάρια, εκπαιδευτικά προγράμματα). Να έχει ουσιαστική παρουσία στα κοινωνικά και πολιτιστικά γεγονότα της πόλης μας.
Να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες επικοινωνίας που παρέχουν τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για την προβολή του έργου του.
Η επίτευξη των παραπάνω ή και άλλων δράσεων προϋποθέτει: την ενεργοποίηση όσο περισσοτέρων ανθρώπων με όραμα, γνώση και διάθεση για δουλειά, προγραμματισμό και σχεδιασμό δράσεων με νέα διάρθρωση των δομών και των τμημάτων του και το κυριότερο την τήρηση θεσμοθετημένων κανόνων που θα διασφαλίζουν την εύρυθμη και διάφανη λειτουργία του.
Το Ωδείο είναι άρρηκτα συνδεμένο με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης μας για το λόγο αυτό ανήκει μόνο σ’ αυτή και Μόνο αυτή μπορεί να το στηρίξει.
Κ. Τσουδερέ, σε σας και στους συνεργάτες σας έλαχε ο κλήρος να γυρίσετε σελίδα στην ιστορία του Ωδείου μας.
Η επιστημονική και καλλιτεχνική σας καλλιέργεια, καθώς και το νεανικό σας πάθος είναι τα εχέγγυα της προσπάθειά σας!
* Ο Σπυρίδων Ραφτάκης είναι εκπαιδευτικός-μουσικός