24 °C Rethymno, GR
12/08/2022

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Α. ΤΡΙΤΣΗΣ»

Υπουργικές δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση κατασκευής του υπόγειου πάρκιγνκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων

Δεσμεύσεις για τη χρηματοδότηση του έργου κατασκευής του υπόγειου πάρκινγκ στην πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων συνολικού προϋπολογισμού 23,8 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου από το Ρέθυμνο, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας.

Ο κ. Πέτσας συνοδευόμενος από τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Μιχ. Σταυριανουδάκη και τον υφυπουργό Υποδομών Γ. Κεφαλογιάννη είχε το πρωί συνάντηση με τον δήμαρχο Ρεθύμνης και στη συνέχεια προήδρευσε σε σύσκεψη παρουσία του περιφερειάρχη, της αντιπεριφερειάρχη και των δημάρχων του νομού.

Ο κ. Πέτσας επισκέφτηκε το χώρο του πάρκινγκ και αναφερόμενος στο έργο το χαρακτήρισε ως εμβληματικό επισημαίνοντας ότι το υπουργείο δεν έχει ενδοιασμούς για την χρηματοδότησή του:

«Επιλέξαμε να κάνουμε τη δήλωσή στην καρδιά της πόλης σε ένα χώρο 7,5 στρεμμάτων, ο οποίος είναι τσιμέντο και φιλοξενεί μόνο αυτοκίνητα και όχι ανθρώπους. Αυτό αλλάζει χάρη στην προσπάθεια που έκαναν οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και στη δυνατότητά μας να χρηματοδοτήσουμε ένα έργο το οποίο θα υπογειοποιήσει το πάρκινγκ αυτό και από πάνω θα γίνει ένας χώρος περιπάτου και ανάδειξης πάρα πολλών σύνθετων στοιχείων που έχει η πόλη ενώνοντας το ιστορικό κέντρο με τον δημοτικό κήπο, αλλά 25 στρέμματα. Αυτό το έργο αλλάζει την όψη της πόλης. Τέτοια έργα είναι εμβληματικά και γι’ αυτό δεν έχουμε κανένα ενδοιασμό να τα χρηματοδοτήσουμε γιατί αφήνουν θετικό αποτύπωμα για τις γενιές που θα έρθουν».

Και πρόσθεσε: «με τέτοιου είδους έργα και με άλλα που θα έρθουν θα μπορούσε να κάνουμε πράξη αυτό που λέμε. Η Κρήτη που είναι πρωτοπόρος στον πρωτογενή και τριτογενή τομέα να αποκτήσει και τις υποδομές που είναι απαραίτητες για να συνδέσει αυτά τα δύο και να γίνει η ναυαρχίδα μας».

Υπενθυμίζεται πως ο πλήρης φάκελος του έργου έχει ήδη κατατεθεί και είναι στην επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα ολοκληρώσει την εισήγησή της προς τον Υπουργό.

Ο υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, σε δηλώσεις του ανέφερε: «Είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο Ρέθυμνο τον καλό συνάδελφο αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα, όπου σε συνεργασία με τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και τους Δημάρχους του Νομού θέσαμε συγκεκριμένα και πολύ ιδιαίτερα ζητήματα που αφορούν την αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και γενικότερα αναπτυξιακά ζητήματα του Νομού Ρεθύμνης και της Κρήτης. Είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για το Ρέθυμνο καθότι ο αγαπητός συνάδελφος έδωσε πολύ συγκεκριμένες απαντήσεις και συγκεκριμένες κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά τα έργα που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και έτσι ολοκληρώνεται με τον καλύτερο τρόπο ένας σχεδιασμός από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που αφορά τα έργα υποδομών στην Κρήτη, όπως επίσης και τα πολύ μεγάλα έργα υποδομών που πρόκειται ο ίδιος ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει από την Κρήτη».

Γ. Μαρινάκης: «ένα μεγάλο όραμα που έχει σχεδιαστεί πολλές δεκαετίες πριν θα γίνει πραγματικότητα»

Την ικανοποίησή του για τις υπουργικές δεσμεύσεις για την χρηματοδότηση του μεγάλου έργου στο κέντρο του Ρεθύμνου εξέφρασε ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιωργής Μαρινάκης, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είμαστε σε θέση να πούμε πως το μεγάλο όραμα που έχει σχεδιαστεί πολλές δεκαετίες πριν σε λίγο καιρό θα γίνει πραγματικότητα. Έχουμε σχεδιάσει ένα εμβληματικό έργο το υπόγειο πάρκινγκ με ένα ειδικό πάρκο που διασυνδέει το ιστορικό κέντρο με την πόλη και το δημοτικό κήπο και θεωρώ ότι με τη συνδρομή του Υπουργού, ο οποίος προνόησε γι’ αυτό και νομοθετικά για να είμαστε απολύτως έτοιμοι, το Ρέθυμνο πολύ σύντομα θα λύσει και το κυκλοφοριακό του ζήτημα και θα γίνει πηγή βιοκλιματικής αλλαγής μιας ολόκληρης περιοχής. Είναι πολύ σημαντικό αυτό το έργο, έχει γίνει πολύ μεγάλη προσπάθεια από την υπηρεσία μας και θέλω να ευχαριστήσω όλους γιατί κατέβαλλαν πολύ κόπο και εθελοντές πολλοί βοήθησαν, αλλά κυρίως τον Υπουργό που αντιλήφθηκε τη σημασία αυτού του έργου μετά από συνεργασία και τη συνδρομή του υφυπουργού και τοπικού βουλευτή μας Γιάννη Κεφαλογιάννη και νομίζω σήμερα είναι από τις καλύτερες μέρες μου στην αυτοδιοίκηση».

Όπως είπε ο δήμαρχος το έργο έχει προϋπολογισμό 23,8 εκ. ευρώ, ωστόσο με τις εκπτώσεις που θα δοθούν το κόστος θα μειωθεί. Εξήγησε ότι απαιτούνται εξειδικευμένες μελέτες λόγω του ότι υπάρχει υδροφόρος ορίζοντας, ειδικές μελέτες μόνωσης, γιατί θα γίνει φύτευση δώματος σε έκταση 7,5 στρεμμάτων, ενώ απαιτούνται ο όροι πυρασφαλείας. Ο φάκελος του έργου έχει υποβληθεί και εξετάζεται από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης που θα εισηγηθεί στον υπουργό σχετικά.

Παράλληλα, ο δήμαρχος ενημέρωσε για όλα τα έργα που έχουν υποβληθεί προς χρηματοδότηση στο πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, ενώ είχε την ευκαιρία εκτός από το πάρκινγκ να επισκεφθεί και το κτίριο της Δημοτικής Φιλαρμονικής, η αποκατάσταση του οποίου έχει εναχθεί στο πρόγραμμα «Α. Τρίτσης».

Αναφορικά με τα υπόλοιπα έργα και το πρόγραμμα «Τρίτσης» ο δήμαρχος Ρεθύμνου υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα: «πρόγραμμα της αυτοδιοίκησης, είναι σχεδιασμένο για την αυτοδιοίκηση και νομίζω ότι με κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις που θα κάνει ο Υπουργός γιατί και εκείνος κληρονόμησε μια κατάσταση, τα πράγματα θα είναι απολύτως ικανοποιητικά για όλους μας. Χρειάζονται διορθώσεις γιατί η περιφέρεια υστερεί σε έργα υποδομής και δεν είναι μόνο οι πόλεις, υπάρχει μια ενδοχώρα, η οποία είναι τελείως αχαρτογράφητη. Προέχουν τα έργα υποδομής από τα καλλωπιστικά έργα που έχουμε χρόνο να κάνουμε, αλλά πρέπει πρώτα να λύσουμε τα βασικά όπως τα λύματα και η ύδρευση».

Ενημέρωση είχε στη διάρκεια της επίσκεψής του ο αν. υπουργός στο Ρέθυμνο από τον δήμαρχο Ρεθύμνης και για το έργο του ΚΕΓΕ, όπου έχει σχεδιαστεί να δημιουργεί ένα πρότυπο Ειδικό Σχολείο, ενώ όπως τόνισε ο κ. Μαρινάκης μιλώντας για τις προοπτικές ένταξης του έργου: «είναι ένα κτίριο το οποίο ικανοποιεί διαδημοτικές ανάγκες, εκ του Νόμου εξαιρείται από το πλαφόν του Δήμου Ρεθύμνης, αλλά υπάρχουν ιδιαίτερα θέματα που έχουν να κάνουν με τις προδιαγραφές». Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις προδιαγραφές για το εμβαδό του σχολείου τονίζοντας πως η υποχρέωση να δημιουργηθεί ένα έργο μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεται θα πρέπει να συζητηθεί λεπτομερώς, κάτι που τόνισε πως θα γίνει το επόμενο διάστημα.

«Υπάρχει ευελιξία στο πλαφόν των έργων»

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το «πλαφόν» ένταξης έργων στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο συζητήθηκε εκτενώς και απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους μικρότερους και περιφερειακούς δήμους, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης στο Νομό Ρεθύμνου, ο κος Πέτσας επεσήμανε: «Η ευελιξία υπάρχει και είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε. Η ευελιξία έχει τρεις πηγές. Η πρώτη είναι οι εκπτώσεις των έργων, οι οποίες θα μείνουν στο πρόγραμμα δεν θα πάνε αλλού και θα αξιοποιηθούν για έργα. Δεύτερη πηγή είναι το ΕΣΠΑ, όπου μπορούμε να μεταφέρουμε χρήματα εκεί και έχουμε ήδη κάνει προεργασία σαν υπουργείο Εσωτερικών και έχουμε ακόμη μια μεγάλη πηγή με τη δυνατότητα που μας δίνει το ταμείο ανάκαμψης, έργα ώριμα Υπουργείων να μεταφερθούν στο Ταμείο ανάκαμψης και να βοηθήσουμε την απορρόφηση του Ταμείου στην αρχή, ώστε να μην χαθούν χρήματα και μέχρι να σχεδιαστεί ένας πιο μόνιμος μηχανισμός. Κυρίως όμως να έχουμε τη δυνατότητα εμείς να εντάξουμε κι άλλα έργα στα ήδη έτοιμα εργαλεία μας προς όφελος των πολιτών».

Σε ό,τι αφορά τα όσα τέθηκαν στη διάρκεια της συνάντησης που είχε το πρωί ο αναπληρωτής υπουργός με τους Δημάρχους στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που έθεσαν στο τραπέζι του διαλόγου η αντιπεριφερειάρχης και οι δήμαρχοι του Νομού Ρεθύμνου ήταν η υποστελέχωση των υπηρεσιών, τονίζοντας την ανάγκη οι υπηρεσίες να μπορέσουν να έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για να έχουν τις αντίστοιχες ευκαιρίες με μεγαλύτερους δήμους για ετοιμότητα και ωρίμανση έργων προς όφελος των περιοχών τους, οι οποίες και έχουν αυξημένες ανάγκες σε υποδομές.

Στη διάρκεια των συναντήσεων τον αναπληρωτή υπουργό συνόδευσαν αντιδήμαρχοι, η πρόεδρος του Λ.Τ. και ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου Μανόλης Φουρφουλάκης και τα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του ο αναπληρωτής υπουργός πραγματοποίησε συνάντηση με τα στελέχη της ΝΟΔΕ Ρεθύμνου στο ξενοδοχείο «Achillion».

Α. Ξανθός: «Ετεροχρονισμένες οι εξαγγελίες Πέτσα»

Για ετεροχρονισμένες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των ΟΤΑ κάνει λόγο σε δήλωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Ξανθός. Ειδικότερα, αναφέρει:

«Συνηθίζεται οι επισκέψεις των Υπουργών σε ένα Νομό και οι εξαγγελίες αναπτυξιακών έργων να δημιουργούν θετικές προσδοκίες στις τοπικές κοινωνίες. Ελπίζουμε λοιπόν η σημερινή επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών κ. Πέτσα στο Ρέθυμνο να συμβάλλει στη γρήγορη κάλυψη ενός σημαντικού χρηματοδοτικού κενού που είχε προκύψει την τελευταία διετία για την περιοχή μας. Και κυρίως ελπίζουμε ότι, μετά την καταγέλαστη και αποτυχημένη προσπάθεια του πρώην Υπουργού κ. Θεοδωρικάκου να απαξιώσει αρχικά και στη συνέχεια να οικειοποιηθεί για μικροκομματικούς και πελατειακούς λόγους το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του ΣΥΡΙΖΑ μετονομάζοντας το σε «Α. Τρίτσης», θα σταματήσει η πολιτική εκμετάλλευση έργων που έχουν σχεδιαστεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και έχει διασφαλιστεί η χρηματοδότηση τους από την προηγούμενη κυβέρνηση μέσω ενός καινοτόμου χρηματοδοτικού «εργαλείου» όπως ο «Φιλόδημος». Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι τη διετία 2017-2019, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και το Υπουργείο Εσωτερικών ενίσχυσαν, πέραν της τακτικής χρηματοδότησης μέσω ΚΑΠ, τους Δήμους της Π.Ε. Ρεθύμνου με περίπου 60 εκ. ευρώ για αναπτυξιακά έργα ζωτικής σημασίας. Ενώ, αντίθετα, από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ έχει ενισχύσει τους ίδιους Δήμους με το πενιχρό ποσό των 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα τα 5 εκ. ευρώ αφορούν χρηματοδότηση έργων που η αξιολόγησή τους είχε ολοκληρωθεί αλλά λόγω των πρόωρων εκλογών δεν πρόλαβαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Φιλόδημος Ι» (κτίριο Φιλαρμονικής και ανέγερση 16ου Δημοτικού Σχολείου). Και το κυριότερο, λόγω των οργανωτικών αλλαγών στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, υπήρξε μια πολύ σοβαρή καθυστέρηση στην υλοποίηση των δρομολογημένων έργων την προηγούμενη διετία, η οποία πήγε πίσω το αναπτυξιακό έργο των ΟΤΑ.

Ακριβώς γι’ αυτό, θεωρούμε πολύ ετεροχρονισμένες και ίσως ενοχικές τις εξαγγελίες του κ. Πέτσα ότι η Κρήτη θα αποκτήσει υποδομές που θα την καταστήσουν «ναυαρχίδα» της ανάπτυξης. Ευχόμαστε πραγματικά η τωρινή πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να έχει συνειδητοποιήσει τα καταστροφικά λάθη του παρελθόντος και να μην αμφισβητήσει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και την επιτυχημένη «αρχιτεκτονική» του προγράμματος «Φιλόδημος». Εμείς από την πλευρά μας, όπως έχουμε δηλώσει εξαρχής, δεν πρόκειται να συρθούμε σε μια ανεύθυνη και παλαιοκομματικού τύπου αντιπολίτευση, που αγνοεί τις ανάγκες της κοινωνίας και τις αγωνίες των ανθρώπων. Παραμένοντας συνεπείς στη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ για ουσιαστική ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα συνεχίσουμε να συμβάλλουμε με πολιτικό έλεγχο αλλά και με θετικές προτάσεις στην πρόοδο και ευημερία του τόπου μας».

Απαντώντας στη δήλωση του Α. Ξανθού ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος επανέλαβε πως το πρόγραμμα «Φιλόδημος» δεν είχε διασφαλισμένους πόρους και κάλεσε τον κ. Ξανθό να αναζητήσει αλλού αντιπολιτευτικές αιτιάσεις. Ειδικότερα, ανέφερε:

«Όλος ο χώρος της τοπικής αυτοδιοίκησης γνωρίζει, ότι το πρόγραμμα Φιλόδημος 1 δεν είχε διασφαλισμένους πόρους αντίστοιχους με τους προϋπολογισμούς των έργων, που είχαν ενταχθεί σε αυτό επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Τον ενάμιση χρόνο που υπηρέτησα ως Υπουργός Εσωτερικών στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δημιούργησα σε στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Στο πρόγραμμα αυτό εντάξαμε για την Κρήτη έργα 152 εκατομμυρίων € σε συνεργασία και με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της Κρήτης και όλη την αυτοδιοίκηση της μεγαλονήσου. Μέσα σε αυτό το πρόγραμμα ανάμεσα σε άλλα σημαντικά έργα και παρεμβάσεις εντάξαμε στο Ρέθυμνο και το 16ο δημοτικό σχολείο και το κτίριο της φιλαρμονικής, καθώς και έργα αγροτικής οδοποιίας. Η πολιτική που ακολουθήσαμε είναι η συνεργασία με όλους τους δημάρχους και περιφερειάρχες, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τοποθετήσεις τους και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Με αυτή την αντίληψη στήριξης της αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών, πορευθήκαμε και προχωράμε μπροστά. Αφήνοντας στην νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ και στην αυτοδιοίκηση, πολύ σημαντικά εργαλεία για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης και την ανάπτυξη έργων για τους πολίτες. Αυτά τα γνωρίζει όλη η Ελλάδα. Ας ψάξει αλλού ο κύριος Ξανθός να βρει θέματα για αντιπολιτευτικές αιτιάσεις».