17 °C Rethymno, GR
24/05/2022

ΣΤΟ ΒΑΘΥ ΚΟΚΚΙΝΟ ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Υψηλό παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο

Β. Παπαευαγγέλου: «Έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του».

Σταθερά υψηλός παραμένει ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα, καθώς χθες ανακοινώθηκαν  19.154 νέα κρούσματα και 93 θάνατοι, ενώ διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας   νοσηλεύονται 516 ασθενείς.

Στην Κρήτη ανακοινώθηκαν συνολικά 1.476 νέα κρούσματα. Από αυτά τα 461 εντοπίστηκαν στα Χανιά, 142 στο Ρέθυμνο, 745 στο Ηράκλειο και 128 στο Λασίθι.

Στο νοσοκομείο Ρεθύμνου νοσηλεύονται έντεκα ασθενείς και δύο ακόμα στη ΜΕΘ.

«Όλη η Ελλάδα βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο», όσον αφορά στον επιδημιολογικό χάρτη, τόνισε στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Αναφερόμενη στο ενδεχόμενο της σταδιακής άρσης των περιορισμών, είπε ότι είναι εφικτή, σημειώνοντας ότι «Έρχεται η φάση που θα μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό κι ο καθένας θα παίρνει τις αποφάσεις του». Τόνισε πάντως ότι την επιτροπή την απασχολεί το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο και η μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Ο ιός θα βρει τους ανεμβολίαστους και τους μολύνει», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι καταγράφονται κατά μέσο όρο 17.600 κρούσματα ανά ημέρα. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 34 έτη, ενώ παραμένει το 1/3 των κρουσμάτων, να αφορά παιδιά κάτω των 17 ετών.

Έκανε γνωστό δε ότι παρατηρήθηκε αύξηση κρουσμάτων σε περιοχές που η Όμικρον άργησε να φτάσει, όπως τα νησιά, Ιωάννινα, Φθιώτιδα.

«Το πανδημικό κύμα είναι σταθερά ψηλό, ο αριθμός των νοσηλευομένων είναι περίπου 4.500 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος όρος είναι 452 εισαγωγές ανά μέρα.

«Υπάρχει σταδιακή αποκλιμάκωση στις ΜΕΘ», είπε, επισημαίνοντας τη μείωση 9% σε μια εβδομάδα.

«Ο αριθμός των θανάτων είναι υψηλός, ίσως διαφαίνεται μια μείωση των θανάτων τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε.

«Η προηγούμενη νόηση δεν προσφέρει προστασία από την επαναλοίμωξη με την Όμικρον», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας επίσης ότι «Για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών, ο κίνδυνος σοβαρής νόσου είναι εξίσου υψηλός, ανεξάρτητα αν έχουν νοσήσει με Όμικρον ή Δέλτα».

Αναφερόμενο στο σύνδρομο MIS-C, είπε ότι στην περίπτωση ψηλού πυρετού σε παιδιά που πέρασαν covid οι γονείς πρέπει να ζητήσουν τη συμβουλή των παιδιάτρων. Συμπλήρωσε ότι «Το εμβόλιο μειώνει κατά 91% την πιθανότητα εμφάνισης MIS-C».

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα μίλησε για τα αντιικά φάρμακα, σημειώνοντας πως: «Η θετικότητα σήμερα βρίσκεται στο 6,2%, έγιναν περισσότερα από 300.000 τεστ. Για τα αντιικά φάρμακα, η πλατφόρμα άνοιξε πριν μια εβδομάδα, έχουν γίνει 1.436 αιτήσεις, έχουν απορριφθεί 19. Το τελευταίο τερτραήμερο έγιναν 857 αιτήσεις που εγκρίθηκαν. Από χθες λειτουργεί και το helpdesk. Πρέπει να γίνεται η αίτηση την πρώτη ή δεύτερη μέρα από την εμφάνιση συμπτωμάτων, την τρίτη είναι το αργότερο. Η αποστολή γίνεται μέσω του ΕΟΠΥΥ με courier σε όλους τους ασθενείς».

Ο Γκίκας Μαγιορκίνης, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στην κατάσταση που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον. Σύμφωνα με τον καθηγητή, οι νέες διαγνώσεις παγκοσμίως έχουν σημειώσει μείωση την τελευταία εβδομάδα, όμως οι ασθενείς που καταλήγουν με τη νόσο έχουν αυξηθεί. Στην Ευρώπη η διασπορά φαίνεται να συρρικνώνεται, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, παρά την αύξηση των θανάτων που έχει παρατηρηθεί. Η διασπορά της επιδημίας υποχωρεί, με μόνο 13 χώρες της Ευρώπης να δείχνουν επιδείνωση. Στην Ελλάδα, δήλωσε ο καθηγητής, την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των διαγνώσεων έδειξε μικρή μείωση, όπως και ο αριθμός των θανάτων. Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει υψηλή, ωστόσο. Πάντως, το κύμα της Όμικρον σε παγκόσμια κλίμακα μπαίνει σε τροχιά συρρίκνωσης. Η Ευρώπη βρίσκεται σε τροχιά συρρίκνωσης με εξαίρεση τη Ρωσία, που φαίνεται να πλησιάζει όμως στην κορύφωση του κύματος της Όμικρον. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Γκίκα Μαγιορκίνη, παρατηρείται εκτεταμένη διασπορά αλλά έχουμε και κάποιες πτωτικές τάσεις. Αυτήν την στιγμή, βρισκόμαστε σε δεύτερη φάση της συρρίκνωσης, η οποία είναι πιο αργή, καθώς δεν έχει φανεί ακόμη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εμβολιασμών, δεν έχει προλάβει να χτιστεί το τείχος προστασίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή, τις επόμενες εβδομάδες θα συνεχιστεί η αποσυμπίεση των σκληρών δεικτών.