18 °C Rethymno, GR
27/03/2023

ΠΡΟΣΤΙΜΑ «ΦΩΤΙΑ» ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ

Φθίνουσα πορεία καταγράφει στο Ρέθυμνο το φαινόμενο της άγρας πελατών

Επί ποδός και το σωματείο εστίασης για την «συμμόρφωση» των μελών του

Είναι ένα ιδιαίτερο φαινόμενο, που δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται και στο Ρέθυμνο και το οποίο αντί να προσελκύει τουρίστες, απλά τους διώχνει. Ο λόγος για την άγρα πελατών, αδίκημα το οποίο διώκεται και ποινικά για τους ανθρώπους που «επιδίδονται» στο λεγόμενο «καμάκι», οι οποίοι με το «έτσι θέλω» προσπαθούν να βάλουν στα καταστήματά τους, πελάτες.
Και μπορεί στην πόλη του Ρεθύμνου τα τελευταία χρόνια και δη φέτος, η άγρα πελατών να έχει περιοριστεί σημαντικά, εντούτοις, δεν λείπουν και τα παράπονα προς την τουριστική αστυνομία, η οποία καλείται να επιβάλλει την τάξη.
Η παράνομη αυτή δραστηριότητα -που είναι πλημμέλημα- και η οποία ακολουθεί φθίνουσα πορεία, βρίσκεται και αυτό το καλοκαίρι στο στόχαστρο των ανδρών της τουριστικής αστυνομίας του νομού, σύμφωνα με τα όσα επεσήμανε στα «Ρ.Ν.» η διοικητής της υπηρεσίας, Σταυρούλα Κανακάκη.
Η κα Κανακάκη παρατήρησε μάλιστα πως φέτος η υπηρεσία της δέχεται μόνο παράπονα και όχι καταγγελίες, όπως συνέβαινε προηγούμενα χρόνια, καθώς πολλοί επαγγελματίες που θεωρούν ότι θίγονται από την άγρα πελατών -για ευνόητους λόγους- δεν προβαίνουν σε μηνύσεις σε βάρος των γειτόνων τους, που επιδίδονται στην αυτή την αξιόποινη πράξη.
«Η εικόνα για το φαινόμενο της άγρας πελατών είναι σαφώς καλύτερη σε σχέση με πέρυσι στην πόλη μας και μάλιστα μέχρι στιγμής δεν έχουν φτάσει στον εισαγγελέα κάποιες υποθέσεις, καθώς πολλοί διστάζουν να προχωρήσουν σε μηνύσεις, αφού αρκούνται μόνο σε παράπονα που διατυπώνουν επώνυμα στην υπηρεσία μας», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνεχίζοντας πρόσθεσε, πως πέρα από τις συστάσεις που κάνει η τουριστική αστυνομία στους παραβάτες, προχωρά και σε τακτικούς ελέγχους, όμως μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κανένα αξιόποινο περιστατικό.
Πέρυσι πάντως, η κατάσταση ήταν αρκετά διαφορετική σε σχέση με σήμερα, καθώς οι καταγγελίες που «έφταναν» στην αρμόδια υπηρεσία για άγρα πελατών ήταν περισσότερες, όπως περισσότερα ήταν και τα αυτόφωρα που είχαν καταγραφεί. Μάλιστα εξαιτίας της αυστηρότητας του νόμου, εκτιμάται ότι πολλοί που επιδίδονταν σε αυτή την παράνομη δραστηριότητα, πλέον έχουν συμμορφωθεί.
Με άλλα λόγια, οι συστηματικοί έλεγχοι αλλά και τα πρόστιμα – «φωτιά» που επιβλήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, φαίνεται να συνέτισαν τους περισσότερους επαγγελματίες. Σημειώνεται ότι οι ποινές για την άγρα πελατών περιλαμβάνουν φυλάκιση έξι μηνών, καθώς και την επιβολή διοικητικών προστίμων που ξεκινούν από λίγα ευρώ και μπορούν να φτάσουν όχι μόνο τις δύο ή τις τρεις χιλιάδες, αλλά ακόμα και τις οκτώ χιλιάδες ευρώ, ανάλογα την περίπτωση.
Ο νόμος πάντως είναι ξεκάθαρος, καθώς απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στους επαγγελματίες εστίασης και αναψυχής να «ψαρεύουν» πελάτες, προειδοποιώντας τους με την αυτόφωρη διαδικασία, αλλά και διοικητικά πρόστιμα.
«Νομίζω ότι αυτό το φαινόμενο πρέπει να εξαλειφθεί. Οι τουρίστες πλέον έχουν μια τάση να κοιτάνε τις τιμές, να κοιτάνε τους τιμοκαταλόγους και είναι πολύ πιεστικό να είναι κάποιος από πάνω τους και να προσπαθεί να τους πείσει να εισέλθουν στο κατάστημα. Ακόμα και ένα κέρασμα προκειμένου να τους πείσεις να μπουν στο κατάστημα θεωρείται άγρα πελατών. Το μόνο που δεν θεωρείται άγρα πελατών είναι ένας χαιρετισμός χωρίς τίποτα άλλο. Η άγρα πελατών είναι πλημμέλημα. Όμως είναι ένα φαινόμενο που προβληματίζει», ανέφερε η Σταυρούλα Κανακάκη.

Ανδρέας Κλαψινός: «Κάνουμε συνεχείς συζητήσεις με τους συναδέλφους μας… »
Οριστικό τέλος στο φαινόμενο της άγρας πελατών -που προσθέτει αντί να λύνει, προβλήματα στον τομέα του τουρισμού- επιχείρησε να βάλει τα τελευταία χρόνια και το σωματείο εστίασης του νομού, η διοίκηση του οποίου πύκνωσε τις επαφές και τις συζητήσεις της με τα μέλη του σωματείου για το θέμα αυτό.
Η κατάσταση φέτος είναι καλύτερη σε σχέση πέρυσι, ενώ πλέον δεν συγκρίνεται με αυτό που συνέβαινε στην πόλη μας πριν από τουλάχιστον δέκα χρόνια, σχολίασε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του σωματείου εστίασης του νομού, Ανδρέας Κλαψινός.
Ο κ. Κλαψινός υπογράμμισε πως το πρόβλημα ακόμα και σήμερα επικεντρώνεται σε περιοχές, όπως η παραλιακή ζώνη της πόλης και ο Πλατανιάς, ενώ πρόσθεσε πως με τις συνεχείς συζητήσεις που έχει με τους συναδέλφους του για τον περιορισμό του φαινομένου, η κατάσταση έχει βελτιωθεί.
«Πλέον η τακτική «τραβώ τον τουρίστα από το μανίκι για να τον βάλω με το έτσι θέλω στον κατάστημα μου», έχει εξαλειφθεί. Και αν κάπου γίνεται ακόμα, σίγουρα είναι μεμονωμένες περιπτώσεις. Τα τελευταία χρόνια αυτό που συμβαίνει, είναι οι εργαζόμενοι κυρίως στις ταβέρνες να δίνουν έναν κατάλογο με το μενού του καταστήματος στον τουρίστα, να τον ενημερώνουν δηλαδή για τις προσφορές της ημέρας και με τον τρόπο τους να τον αναγκάζουν να προτιμήσει το κατάστημά τους. Βέβαια και αυτό δεν είναι σωστό.
Και εμείς όμως από την πλευρά μας, δεν θέλουμε να το φτάσουμε στα άκρα και έτσι δεν έχουμε προχωρήσει σε καταγγελίες προς την τουριστική αστυνομία. Αυτό που επιχειρούμε είναι μέσα από τον διάλογο να δώσουμε στους συναδέλφους μας να καταλάβουν πως αυτό που κάνουν, δεν τους προσφέρει απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, μόνο ζημιά μπορεί να μας κάνει στο τουριστικό προϊόν του Ρεθύμνου», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Κλαψινός.
Και συνεχίζοντας απέδωσε την κακή αυτή «συνήθεια» στις αναδουλειές που φαίνεται να έχουν πολλοί συνάδελφοί του φέτος, εξαιτίας της περιορισμένης κίνησης που παρατηρείται τουλάχιστον μέχρι στιγμής.
«Η τουριστική σεζόν που διανύουμε –είπε χαρακτηριστικά- δεν εξελίσσεται έτσι όπως την περιμέναμε. Ήδη έχουμε «χάσει» δύο μήνες, τον Μάιο και τον Ιούνιο και πλέον είμαστε σίγουροι ότι η καλοκαιρινή περίοδος θα κλείσει με απώλειες που ίσως να ξεπεράσουν ακόμα και το 20%. Όμως αυτό, σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί το φαινόμενο της άγρας πελατών. Και αυτό θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας, να συμμορφωθούμε με το γράμμα του νόμου και να μας γίνει συνείδηση».

Παράπονα και για ξενοδοχεία
Φέτος ωστόσο, η πλειοψηφία των παραπόνων και των καταγγελιών που δέχεται η τουριστική αστυνομία Ρεθύμνου αφορά σε καταλύματα και κυρίως ξενοδοχεία, τα οποία δεν πληρούν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος.
Επιπλέον, καθημερινά σχεδόν διεξάγονται έλεγχοι και για τις καταλήψεις των κοινόχρηστων χώρων από τα τραπεζοκαθίσματα, όπου πέρα από τις συστάσεις που γίνονται, βεβαιώνονται και πρόστιμα, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο.
«Η περιοχή ευθύνης μας είναι όλο το βόρειο τμήμα του νομού, από τις Μπαλί και το Πάνορμο μέχρι και την Επισκοπή, ενώ σε περιοχές όπως, το νότιο Ρέθυμνο εκεί είμαστε συναρμόδιοι με το αστυνομικό τμήμα του δήμου Αγίου Βασιλείου. Γενικά πάντως, οι έλεγχοί μας είναι συνεχείς σε όλο το νομό και στοχεύουν στην αρμονική συνύπαρξη επαγγελματιών και τουριστών», τόνισε με έμφαση η διοικητής της τουριστικής αστυνομίας Ρεθύμνου.
Σε γενικές γραμμές πάντως, η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας σε όλα τα επίπεδα και η διαφύλαξη της εικόνας του τουριστικού Ρεθύμνου, τόσο σε ό,τι αφορά στην παραβατικότητα, όσο και στις ποιοτικές παρεχόμενες υπηρεσίες σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ξενοδοχειακών καταλυμάτων, αλλά και η παροχή πληροφόρησης σε ντόπιους και επισκέπτες, ήταν και παραμένουν στις βασικές προτεραιότητες της τουριστικής αστυνομίας του νομού.
«Εμείς αυτό που θέλουμε, είναι να έχουμε ένα πιο αξιόπιστο τουριστικό προϊόν, να είναι ευχαριστημένοι οι επισκέπτες που έρχονται και να είναι ικανοποιημένοι σε σχέση με το αίσθημα ασφαλείας», κατέληξε χαρακτηριστικά η κα Κανανάκη.